GENEL - 30 Mart 2012 Cuma 15:51

İLİK NAKLİNDE YÜZDE 50 BAŞARI

A
A
A
İLİK NAKLİNDE YÜZDE 50 BAŞARI

Medical Park Antalya Hastanesinde, akrabaları arasında tam uyumlu vericisi ve beklemek için zamanı olmayan 30 hastaya yarı uyumlu ilik nakli yapıldı.
Hastanenin Onkoloji ve Stem Hücre Transplantasyon Ünitesi Direktörü Prof.Dr. Yener Koç, ilik nakline ihtiyaç duyan ve aileden tam uyumlu vericisi olmayan hastalar için yurt içi ve yurt dışındaki ilik bankalarına başvurduklarını söyledi. Genellikle Almanya ya da ABD`den ilik bulmaya çalıştıklarını dile getiren Koç, akraba dışı iliğin bulunma süresinin ortalama 9 ay olduğunu ve hastaların ancak yüzde 25`inin aranılan iliği bulabildiklerini ifade etti.
Bazı kanser türlerinde hastaların bu süreyi bekleme şansı olmadığını vurgulayan Koç, örneğin akut lösemi hastalarında standart tedavinin ardından hemen ilik nakli yapılmazsa tekrarlama oranının çok yüksek olduğunu kaydetti.
2010 yılının Nisan ayında Türkiye`de ilk kez yarı uyumlu ilik nakillerine başladıklarını belirten Koç, şöyle konuştu: ``Bunlar vericisi olmayan ve hastalığın aciliyeti nedeniyle yurt dışından ilik getirilmesini bekleyemeyen kişiler. İki yılda tam uyumlu vericisi olmayan 30 hastaya yarı uyumlu ilik nakli yaptık. Hastalarımızın 15 tanesi hayatta. ABD`de uygulanan ilik nakli yöntemini burada başarıyla uygulayabildiğimiz için mutluyuz. ABD`de bu ilik naklini bulan doktorlar 6 ay sonra hastaların yüzde 60`ı
yaşıyorsa bunu başarı olarak kayda geçiyor. Hedefleri 6 ay sonraki yaşamı yüzde 60 uzatmak. Bu nakiller akraba dışı veya bankalardan ilik bulamayan, hastalığı nedeniyle acil tedavi gereken kişilere yeni bir ümit, hayatta kalma şansı verecek``
EN BÜYÜK SORUN HASTALIОIN GERİ GELMESİ
Kaybedilen hastalarda en büyük sorunun hastalığın geri gelmesi olduğunu belirten Koç, şunları söyledi: "Çünkü bu ilik nakli geri gelmiş lösemilerde ve lenfomalarda yapılıyor. Önceki tedavilere cevap vermeyen, tedavilere dirençli olan lenfoma ve lösemilerin en büyük problemi ilik naklinden sonra da hastalığın ilik nakline de dirençli olarak geri gelmesi. İkinci en önemli konu ise ilik naklinden sonra görülen bağışıklık sistemindeki baskılanmaya bağlı enfeksiyonlar. Başkasından yarı uyumlu ilik nakli
yapıldığı için vücut savaşı dediğimiz durum da söz konusu. 3,5 yıla kadar hastaların hastalığı geri gelebiliyor. Bunu hastalarımız da biliyor. 3,5 yıldan sonra hastalığı geri gelmemiş hastaların kurtulduğunu biliyoruz. O yüzden ilk 3,5 yıl sürecinde ilik vücut savaşını aktif tutarak hastalığın geri gelmesini engellemeye çalışıyoruz."
BAŞARI ORANI YÜZDE 50
Yarı uyumlu ilik naklinin yapıldığı merkez sayısı Türkiye`de sınırlı olduğunu kaydeden Koç, sözlerine şöyle devam etti: "Biz iki yıl önce başladık 30 nakil yapıldı. Bizim başladığımız zamanda bu tür nakil yapan başka merkez olmadığını biliyoruz. Merkezimizde yapılan 30`a kadar yarı uyumu ilik naklinde iki yıl sonunda elde ettiğimiz yüzde 50`lik başarı oranı Amerika`daki verilerle aynı düzeydedir."
KENDİMİ SAОLIKLI HİSSEDİYORUM
İlik nakli yapılan 43 yaşındaki Füsun Bilgin ilk olarak grip olduğu için doktora başvurduğunu söyledi. Grip nedeniyle yapılan kontrollerde tüm değerlerinin normal çıktığını anlatan Bilgin, 20 gün geçmesine rağmen iyileşemeyince yeniden doktora başvurduğunu, yapılan tahlillerde beyaz kan hücrelerinin aşırı derecede yüksek çıkması üzerine hastalığının teşhis edildiğini söyledi. Doktorlara ve ekibine güvendiğini anlatan Bilgin, sözlerini şöyle sürdürdü: "O sebeple de şu an kendimi çok iyi hissediyorum,
herhangi bir problem yok, kendimi sağlıklı hissediyorum. Nakilden önce bir tedavi süreci vardı. Her şey çok yolunda gitti. Kendimi çok şanslı görüyorum. Donörüm çok yakın bir akrabam, halamın oğlu 33 yaşındaki Ercan Büyükerman oldu. En büyük şansım genç olmasıydı. Genç olduğu için de gençleştiğimi düşünüyorum. Kendimi de genç hissediyorum."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Edirne İç çamaşır ve çantalara gizlenen 171 bin 200 dolar sınırda yakalandı Kapıkule Sınır Kapısı’nın karşısındaki Bulgaristan’ın Kaptan Andrevo Sınır Kapısı’nda görevli gümrük memurları, Ukraynalı kadınların iç çamaşırına gizlediği dolarları yakaladı. 171 bin 200 doları akla gelmeyen yöntemlerle getirmeye çalışan Ukrayna vatandaşları sınırda para ile yakalandı. Ukrayna’dan Türkiye’ye gelen ve içerisinde 34 yolcusu bulunan Türk plakalı otobüs sınır kapısına geldi. Otobüste bulunan yolcular beyan edecekleri bir şeyin olmadığın belirtti. Otobüs içerisinde yapılan detaylı gümrük muayenesi ve yolcuların şahsi muayeneleri sırasında, Ukrayna vatandaşı 5 kadın yolcunun taşıdıkları paraları usulüne uygun şekilde beyan etmedikleri belirlendi. Paralar özel poşetlere rulo yapıldı Ukrayna vatandaşı 5 kadın yolcunun çantalarında, iç çamaşırında ve dış giysisinden birinin ceplerinde ABD doları cinsinden çeşitli paralar sakladıkları görüldü. İlk bayanda 50 bin ABD Doları’nı iç çamaşırına, 2. kadının sütyen içerisine 40 bin ABD Doları, 3. kadının montun gizli bölmesine 31 bin 700 ABD Doları, 4. kadının kazak iç kısmına 30 bin ABD Doları ve son olan 5. bayanın ise çantasına 19 bin 500 ABD Doları koyduğu belirtildi. Bulunan beyan edilmemiş para biriminin toplam tutarı 171 bin 200 ABD Doları’na Kapitan Andreevo sınır kapısında gümrük görevlileri tarafından el konuldu.
Hatay Suya gömülen araçlar kurtarıldı Meteorolojini turuncu kodlu uyarı verdiği Hatay’ın Antakya ilçesinde aniden bastıran sağanak yağışla birlikte göle dönen caddelerde suya gömülen araçlar, ekiplerin çalışmalarıyla kurtarıldı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından Hatay’da Cuma günü sabah saatlerinden itibaren yağışlı hava etkili olmaya başladı. İlçelerde bölge bölge etkili olan yağış, Antakya ilçesinde akşam saatlerinde kendini hissettirdi. Bardaktan boşalırcasına yağan yağmur nedeniyle sürücüler zor anlar yaşadı. Çevreyolu mevkiinde göle dönen yolda çok sayıda araç su içinde mahsur kaldı. Adeta su içinde kaybolan araçları kurtarmak için çalışma başlatıldı. Başlatılan çalışmalarla birlikte araçlar, mahsur kaldıkları yerden kurtarıldılar. Araçlarda maddi hasar oluşurken can kaybı yaşanmadı. Göle dönen yolda aracıyla su içinde mahsur kalan afetzede Zafer Yılmaz, o anda yaşadıklarını anlattı. Aracı kurtarılan Yılmaz, aracının içine dolan suları boşaltmaya çalıştı. “Arabanın içinde 50 ila 60 cm bir anda su doldu ve kendimizi zor kurtardık” Suların içinde kendisini zor kurtardığını ifade eden afetzede Zafer Yılmaz, "Gece saat 1 ila 2 arasında yoldaydık. Yağmur başladı. Arabanın içinde 50 ila 60 cm bir anda su doldu. Kendimizi zor kurtardık. Durağa sığındık. İtfaiye aradık ve hemen geldiler. Bizi kurtardı. Üstümüzü değiştirip tekrar arabamızın yanına geldik. Arabayı da Hatay Büyükşehir Belediye ekipleri kurtardı. Arabayı sağ salim çıkardık. Gözle görülür bir hasar yerine içinde bir alabalık eksik. Başka bir şey yok” ifadelerini kullandı.
İzmir Yunanistan’ın ölüme ittiği 12’si çocuk 75 göçmen kurtarıldı İzmir’in Dikili ve Çeşme ilçesi açıklarında, Yunanistan unsurları tarafından geri itilen ve yardım bekleyen 12’si çocuk 75 düzensiz göçmen, Türk Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı. Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, 24 Mayıs saat 04.35’te Çeşme ilçesi açıklarında lastik bot içerisinde bir grup düzensiz göçmen olduğu bilgisinin alınması üzerine harekete geçti. Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına geri itilen lastik bot içerisindeki 13 düzensiz göçmen, görevlendirilen Sahil Güvenlik botu tarafından kurtarıldı. Ekipler aynı gün saat 09.05’te de, yine Çeşme ilçesi Karaada üzerinde bir grup düzensiz göçmen olduğu bilgisinin alınması üzerine çalışma başlattı. Yunan unsurları tarafından can salları içerisinde geri itilen ve kendi imkanlarıyla adaya çıkan 3’ü çocuk 33 düzensiz göçmeni kurtardı. Denizde can pazarı Sahil Güvenlik ekipleri 24 Mayıs saat 14.20’de ise, Dikili ilçesi açıklarında can salları içerisinde bir grup düzensiz göçmen olduğu bilgisini aldı. Yine Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına geri itildiği tespit edilen 2 can salı içerisindeki 9u çocuk 29 düzensiz göçmen, görevlendirilen Sahil Güvenlik Botu (KB-32) tarafından kurtarıldı. Karaya çıkartılan 12’si çocuk 75 düzensiz göçmen, sağlık kontrolleri ve işlemlerinin ardından, İl Göç İdaresi Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezi’ne sevk edildi.