ÇEVRE - 23 Eylül 2025 Salı 07:45

Alanya Belediye Başkanı Özçelik: ‘’Yangınlara karşı yeşil bant uygulaması başlatıyoruz’’

A
A
A
Alanya Belediye Başkanı Özçelik: ‘’Yangınlara karşı yeşil bant uygulaması başlatıyoruz’’

Alanya’da orman yangınlarından etkilenen mahallelerde incelemelerde bulunarak, muhtarlar ve vatandaşlarla bir araya gelen Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, evlerin çevresinde doğal bir koruma kalkanı oluşturulması için yeşil bant uygulaması başlatacaklarını belirterek, belediye ekiplerinin köyleri gezerek, vatandaşlara psikolojik destek vereceğini de söyledi.



Alanya’nın Aliefendi, Kargıcak, İspatlı mahallelerinde 18 Eylül’de saat 22.00 sıralarında, 19 Eylül gecesi ise Yaylakonak, Şıhlar ve Kocaoğlanlı mahallelerinde orman yangınları çıkmıştı. Orman yangınlarından etkilenen mahallelerde incelemelerde bulunan Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, muhtarlar ve vatandaşlarla bir araya geldi. Aliefendi Mahallesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan ve son durum değerlendirmesi yapan Başkan Özçelik’e, Başkan Danışmanları Faruk Konukçu, Sadık Dizdaroğlu ve Nazmi Zavlak, Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Alanya İtfaiye Gruplar Amiri Hasan Çelik, Muhtarlar Derneği Başkanı ve Aliefendi Muhtarı Rüştü Vural, Kargıcak Mahalle Muhtarı Muammer Asiltürk ile İspatlı Mahalle Muhtarı Hasan Yüksel, Fakırcalı Muhtarı Selahattin Aydoğan, Şıhlar Muhtarı Hilmi Türker eşlik etti.



Özçelik vatandaşları dinledi


Yangının başladığı ilk saatlerden itibaren sahada olduklarını belirten Başkan Özçelik, uğradığı mahallerde vatandaşlarla buluştu ve sorunlarını dinledi. Yangınların söndürülmesi için ilk andan itibaren alevlerle mücadele eden tüm kurum, kuruluş ve gönüllülere teşekkür eden Başkan Özçelik, Alanya Belediyesi’nin tüm imkanlarıyla halkın yanında olduğunu kaydetti.



Festival bütçesi yangından zarar görenler için kullanılacak


Basın açıklamasında, alınan kararları ve destek planlarını ayrıntılarıyla aktaran Başkan Özçelik, "Bu yıl 20’ncisini yapmayı planladığımız Uluslararası Alanya Caz Festivali, yangın felaketi nedeniyle iptal edilmiştir. Çünkü ciğerlerimiz yanarken eğlence yapmayı doğru bulmadık. Festival için ayrılan bütçeyi, doğrudan yangından zarar gören vatandaşlarımızın yararına kullanma kararı aldık. Önümüzdeki günlerde bu desteğin nasıl somut hale geleceğini kamuoyuyla paylaşacağız. Ayrıca AFAD’ın daha önce Manavgat yangınında uyguladığı prosedürün Alanya’da da devreye alınması için girişimler yapıldı. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Tarım Müdürlüğü de sera naylonu, hortum ve sulama ekipmanları gibi tarımsal zararların telafisi için destek verecek." diye konuştu.



Yangınla mücadelede yeşil bant önlemi


Yangınla mücadelede en önemli konulardan birinin evlerin korunması olduğuna işaret eden Başkan Özçelik, yeni bir önlem planını açıklayıp, şöyle konuştu, "Yangın sırasında alevler evlere kadar geldi. Bizim, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ve orman ekiplerinin araçlarıyla evleri korumak zorunda kaldık. Bundan sonraki süreçte evlerin çevresinde doğal bir koruma kalkanı oluşturulması için yeşil bant uygulaması başlatıyoruz. Bunun için ciddi sayıda keçiboynuzu ve zeytin ağacı temin ederek vatandaşlarımıza dağıtacağız. Halkımızdan ricamız, bu fidanları evlerinin etrafına dikerek, yangına karşı doğal bir güvenlik hattı oluşturmalarıdır. Öte yandan belediye ekiplerimiz köyleri gezerek, yangından etkilenen vatandaşlarımıza psikolojik destek verecek. Çok şükür can kaybımız yok. Hemşerilerimizle bir araya gelip dertleştik. Tarifsiz bir acı. Allah bu günleri bir daha göstermesin. Büyükşehir Belediyesi ile iş birliğiyle çalışıyoruz. Belediye olarak tüm imkanlarımızla destek veriyoruz." ifadelerini kullandı.



Alanya belediyesi 350 personel ve 52 araç ile sahadaydı


Yangının detayları ve süreç boyunca Alanya Belediyesi’nin yürüttüğü çalışmaları rakamlarla aktaran Başkan Özçelik, "Alanya’da meydana gelen iki ayrı orman yangını sonucunda can kaybı yaşanmamış, ancak 6 konut, 1 araç ve yaklaşık 1.000 hektar ormanlık alan zarar görmüş 226 kişi evlerinden ve işyerlerinden tahliye edilmiştir. AFAD, Orman Genel Müdürlüğü, İtfaiye, Jandarma, Emniyet, UMKE, DSİ, Karayolları, ASAT, Kızılay, Aile ve Sosyal Hizmetler, özel sektör, Vodafone, Türk Telekom, komşu illerimiz Mersin Karaman, Konya ve Isparta’dan gelen ekipler yangında görev aldı. Toplamda 1.114 personel, 2 uçak, 11 helikopter, 2 İHA ve çok sayıda kara aracı yangın süresince ve sonrasında bölgede çalışmalarını yürüttü. Belediyemiz Afet İşleri, Fen İşleri, Park ve Bahçeler, Zabıta, Sosyal Yardım, İşletme ve İştirakler, Temizlik İşleri, Makine İkmal birimlerinden toplam 350 personel ve 52 araç ile aktif müdahalelerde bulunuş, ayrıca 3 bin 300 kişilik sıcak yemek ve sosyal destek hizmetleri sağlamıştır. Kamu kurumları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle yangın kısa sürede kontrol altına alınmış, vatandaşlarımızın tahliyesi güvenli şekilde gerçekleştirilmiştir. Önümüzdeki dönemde yaraların sarılması, fidan desteği, küçük ev onarımları, gönüllü itfaiye timleri ve altyapı çalışmaları belediyemiz tarafından öncelikli olarak sürdürülecektir" dedi.



Alanya Belediye Başkanı Özçelik: ‘’Yangınlara karşı yeşil bant uygulaması başlatıyoruz’’

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul 15 Temmuz Demokrasi Otogarı’nda bayram yoğunluğu böyle görüntülendi Kurban Bayramı tatilini yakınlarının yanlarında geçirmek üzere yola çıkan vatandaşlar, Bayrampaşa’da bulunan 15 Temmuz Demokrasi Otogarı’nda yoğunluk oluşturdu. Otobüslerin otogar çıkışındaki görüntüsü havadan görüntülendi. 9 günlük Kurban Bayramı tatilini şehir dışında geçirmek isteyen vatandaşlar, 15 Temmuz Demokrasi Otogarı’na geldi. Otogarda yoğunluk yaşandığı görüldü. Otobüs firmalarının ek seferler koyduğu öğrenilirken, otogarda çıkışında arka arkaya dizilen otobüslerin görüntüsü dron kemarasına yansıdı. Üniversite öğrencisi olduğunu söyleyen Harun Akkaya, "Tatil nedeniyle memleketimize Tekirdağ’a gideceğiz. Bir hafta ailemle zaman geçireceğim. İstanbul’a arkadaşımın yanına geldim" dedi. Ozan Oğar, "Ben inşaatta çalışıyorum. Bayrama gideceğiz. Yol 18 saat. Tatil 9 gün çok iyi" diye konuştu. Ömer Yiğit Aydın, "Edirne’den Zonguldak’a gittiğini söyleyen "Ailemizi özledik. 9 günlük bayram iyi gelecek. Otobüs fiyatları biraz pahalı. Otobüsler zamanında gelmiyor. Bekletiyorlar. Uzak yollara gidiyoruz. Ben cumadan yola çıktım" dedi. Bileti güçlükle bulduğunu söyleyen Esra Çelik, "Tekirdağ’da yaşıyorum. Ankara’ya gideceğiz. Akraba ziyareti için gideceğiz. Çok dolu. Alarm kurduk. Öyle bilet bulduk" diye konuştu. Babasıyla birlikte yakınlarının yanına Bursa’ya gittiğini söyleyen Yasin Tarraf, "Öğrenci olduğum için çok iyi değerlendirmek gerekiyor. Ziyareti bitirip tekrar ders çalışmam lazım. Bayramdan sonra sınavlar başlıyor" şeklinde konuştu. Yoğunluk nedeniyle ek seferler yaptıklarını belirten şoför Mahmut Çelenk ,"Hayırlı bayram dileriz. Önceliğimiz yolcularımızı sağsalim yakınlarının yanına götürmek. Ek seferler başladı. Yolcu yoğunluğu başladı. Normalde günlük 4 servis yapıyorduk. Şimdi firma olarak 7 servis yapıyoruz. 3 ek servisimiz çıktı. Doluluk olayı burda oluyor" diye konuştu. (RU-
Kocaeli Kocaeli’de otogarda bayram yoğunluğu: Biletler tükenmiş durumda Kocaeli’de 9 günlük bayram tatili dolayısıyla otogarda yoğunluk yaşanıyor. Memleketlerine ya da tatil beldelerine gitmek isteyen yolcular peronları erkenden doldururken; Doğu, Güneydoğu Anadolu, Karadeniz ve Ege Bölgelerinin seferlerine biletler büyük ölçüde tükendi. Kurban Bayramı’nı memleketlerinde veya tatil beldelerinde geçirmek isteyen vatandaşlar, İzmit Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde yoğunluk oluşturdu. Bugün başlayıp pazartesi günü bitecek 9 günlük tatilde yolcu hareketliliği peronlara yansırken birçok otobüs firmasında biletler tükendi. Tatil boyunca ek seferler düzenlenirken, en çok talep gören bölgeler arasında Doğu, Güneydoğu Anadolu, Karadeniz ve Ege Bölgeleri yer aldı. "Arife gününe kadar yoğunluk devam edecek" Arife gününe kadar otogarın yoğun olacağının altını çizen Kocaeli Otogar Yazıhane ve Otobüs İşletmeleri Derneği Başkanı Zafer Alayoğlu, "İzmit Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde faaliyet veriyoruz. Malum, günümüz bayram; bayram yoğunluğu var. Bunun akabinde, bayram tatilinin 9 güne çıkması hasebiyle sektör bir yoğunluk kazandı. Sezon öncesi de bu 9 günlük tatilin olması sektöre, bize bir can suyu oldu. 22 Mayıs Cuma günü başlayıp arife günü olan 26 Mayıs’a kadar olan dönemde yüzde 100 doluluk oranımız var. Onun akabinde tabii ki dönüşler, bayram hareketliliği ve kısa mesafelerde yine bir yoğunluğumuz var ama an itibarıyla dediğim gibi arife gününe kadar yoğunluğumuz söz konusudur" dedi. "Biletler tükenmiş durumda" Yolcuları mağdur etmediklerini ifade eden Alayoğlu, "Doğu, Güneydoğu Anadolu, Karadeniz ve Ege bölgelerinde hemen hemen biletlerimiz tükenmiş durumda ama bu durum şu anlamı taşımasın, yolcunun gelip de ’Otogarda kalacağım’ veya ’Gidemeyeceğim’ diye bir korkusu olmasın. Tabii ki biz burada yardımcı oluyoruz. Gideceği ile veya bölgeye olmasa bile ona yakın illere, yaptığımız ek seferlerle beraber hizmet veriyoruz; yolcuyu mağdur etmiyoruz. Bu şekilde faaliyet gösteriyoruz" şeklinde konuştu. "Günlük kapasitemiz bin 200 araçtır" Otogarın araç kapasitesinden de bahseden Alayoğlu, "Bizim günlük kapasitemiz bin 200 araçtır. Yani bin 200 tane araç otogarımıza girip çıkmaktadır. Bunun da tamamını yakalamış durumdayız. Sezon öncesi de dediğim gibi bu durum bize bir can suyu oldu. Uzun mesafe yerlere vatandaşlar daha öncesinden biletini alıp geliyor. Kısa mesafelerde ise dediğim gibi yer bulabiliyorlar. Ek seferlerle beraber, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının bize bu D2 ve B2 belgeli araç türleri için de müsaade etmesinden dolayı bayramda herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz; yolcumuza hizmet veriyoruz. Kimseyi mağdur etmeden memleketlerine ulaştırıyoruz" diye konuştu. "Ailemizi göreceğimiz için heyecanlıyız" Kocaeli’de öğrenci olan Efe Bulut, "Edirne’ye gideceğim, yolculuğum 6 saat sürecek. Bayram için otogar şu an yoğun görünüyor. Ailemizi göreceğimiz için heyecanlıyız. Umarım herkes güzel bir bayram geçirir" dedi. Diyarbakır’a yolculuk yapacak olan Ali Yılmaz ise "Biletimi iki hafta önceden aldığım için zorlanmadım. Arkadaşımda gidecekti ama ona bilet bulamadık. Diyarbakır’a gideceğiz. Yolculuğun iyi geçeceğini umuyoruz. 22 saat yorucu olacak, uçaklarda da yer yok, otobüse kaldık" diye konuştu.