EKONOMİ - 07 Ocak 2026 Çarşamba 14:32

Antalya’da kentsel dönüşüm masaya yatırıldı

A
A
A
Antalya’da kentsel dönüşüm masaya yatırıldı

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Antalya’nın hızla göç alan bir şehir olduğuna dikkat çekerek, "Artık mesele yalnızca yaşamak değil, nasıl bir Antalya’da yaşamak istediğimize karar vermek. Bugün burada bu soruya hep birlikte yanıt arıyoruz" dedi.


ATSO tarafından düzenlenen "Geleceğin Antalya’sı: Kentsel Dönüşümle Yeniden" paneli, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Hacısüleyman’ın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Programda kentsel dönüşümün şehirlerin afetlere karşı dayanıklılığının artırılması, yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve sürdürülebilir kentleşme hedeflerine ulaşılması, planlı, bütüncül ve mevzuata uygun şekilde yürütülen dönüşüm uygulamaları ile sosyal, ekonomik ve mekânsal açıdan daha sağlıklı kentlerin inşa edilmesi konuları görüşüldü. Antalya’nın geleceğini şekillendirecek kentsel dönüşüm politikalarının ele alındığı programa, Kumluca Belediye Başkanı Mesut Avcıoğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, Riskli Yapılar Daire Başkanı Serdar Canikli, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Akdeniz Bölge Koordinatörü Hasan Demirtaş, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Başdanışmanı Dr. Cem Oğuz, Antalya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü İsmail Öntaş, Antalya Ticaret İl Müdürü Halil Özşahan, akademisyenler, meslek odaları, kamu temsilcileri ile sektör paydaşları katıldı.



"Artık nasıl bir Antalya’da yaşamak istediğimize karar verme zamanı"


ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman, yaptığı açılış konuşmasında Antalya’nın hızlı göç alan yapısına vurgu yaparak, şu ifadeleri kullandı:


"Göçle birlikte artan nüfus, talep edilen hizmetleri büyütüyor; bu büyüme ise tüketimi, çevresel baskıları ve kentsel riskleri beraberinde getiriyor. Bugüne kadar bu süreci hep birlikte yaşadık. Ancak artık mesele yalnızca yaşamak değil, nasıl bir Antalya’da yaşamak istediğimize karar vermek. Aralık ayında gerçekleştirdiğimiz 2050 Antalya Vizyonu Çalışması bu açıdan çok kıymetliydi. Bugün burada, o çalışmanın bazı çıktılarıyla birlikte şu soruları yeniden ve daha güçlü şekilde sormak istiyoruz: Nasıl bir Antalya istiyoruz? Nasıl bir Antalya istemiyoruz? Bu sorular dün de soruldu, bugün de soruluyor, emin olun binlerce yıl sonra da sorulacak. Bizler bu uzun zaman çizelgesinde küçük bir anın içindeyiz belki ama hepimiz yaşadığımız kentin geleceğini düşünmeden edemiyoruz."



"Bu yalnızca Antalya’nın değil, Türkiye’nin meselesi"


Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Başdanışmanı Dr. Cem Oğuz, kentsel dönüşümü planlı, insan odaklı ve mevzuata uygun bir anlayışla yürüttüklerini belirterek, Antalya Deprem Master Planı’nın 2026’da tamamlanacağını söyledi. Oğuz, kentsel dönüşümün yalnız bugünü değil, gelecek kuşakların yaşam kalitesini de doğrudan etkilediğini vurguladı.



"Planlama, ada değil mahalle ölçeğinde ele alınmalı"


Panele konuşmacı olarak katılan Çevre Mühendisi Cem Arüv, Antalya’nın üst ölçekli planlarının güncellenmesi gerektiğini belirterek, dönüşümün ada ve parsel bazlı değil, mahalle bazlı yapılması gerektiğini ifade etti. Arüv, altyapının yenilenmesi ve kent merkezinin yeniden kurgulanmasının zorunluluğuna dikkat çekti.



"Mevzuat, uygulama ve iş birliği başlıklarında kapsamlı değerlendirme"


ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman moderatörlüğünde gerçekleştirilen "Antalya 2050 Vizyonu Arama Konferansı Işığında Geleceğin Şehirciliği" paneli ise, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı Riskli Yapılar Daire Başkanı Serdar Canikli’nin katılımıyla düzenlendi. Panelde kentsel dönüşüm mevzuatına ilişkin güncel bilgiler katılımcılarla paylaşılırken, uygulama süreçleri, riskli yapıların tespiti, dönüşüm modelleri ve sahada karşılaşılan sorunlar ele alındı. Katılımcılardan gelen soruları yanıtlayan Serdar Canikli, sürecin etkin şekilde yürütülmesinde kurumlar arası iş birliğinin önemine dikkat çekti.



Şehircilik, hukuk ve sigorta boyutları birlikte değerlendirildi


Şehir Plancısı ve Kentsel Strateji Kurucu Ortağı Ali Faruk Göksu, Antalya’nın gelecek stratejilerine ilişkin yaptığı sunumda kentin büyüme dinamikleri, mekânsal planlama yaklaşımları, iklim kriziyle uyumlu şehircilik ve sürdürülebilir kentsel dönüşüm başlıklarında önemli değerlendirmelerde bulundu. Göksu, Antalya’nın geleceğini belirleyecek stratejik planlama adımlarının bütüncül bir yaklaşımla ele alınması gerektiğine dikkat çekti.


TMMOB Mimarlar Odası Antalya Şubesi Geçmiş Dönem Başkanı Osman Aydın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde ise, TMMOB Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Doç. Dr. Engin Kepenek, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı Antalya Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nden Ersin Aksoy ve TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan yer aldı. Panelde, kentsel dönüşüm uygulama örnekleri, planlama ve uygulama süreçleri, güncel mevzuat, dönüşümün gerekliliği ve kentteki riskli yapı stoku hakkında kapsamlı bilgiler paylaşıldı.


ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Karagöz moderatörlüğünde düzenlenen bir diğer panelde, Türkiye Sigortacılar Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Yaşar ile Antalya Barosu Çevre ve İmar İzleme Kurulu Başkanı Av. Duygu Kozanoğlu konuşmacı olarak yer aldı. Panelde kentsel dönüşüm sürecinin hukuki altyapısı, mülkiyet hakları, sigorta uygulamaları, risk yönetimi ve tarafların sorumlulukları detaylı şekilde ele alındı.



Antalya’da kentsel dönüşüm masaya yatırıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bayburt Bayburt Devlet Hastanesinde Şubat ayında 40 bin 986 hastaya bakıldı Bayburt Devlet Hastanesi, Şubat ayında hastaneye başvuran hasta sayısını açıkladı. Açıklanan verilere göre ayaktan bakılan hasta sayısı 40 bin 986 olarak kayıtlara geçti. Ocak ayında 40 bin 4 olan hasta sayısının Şubat ayında artış gösterdiği görülürken, en fazla başvuru iç hastalıkları ve ortopedi polikliniklerine yapıldı. Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu alan 12 bin 439, MHRS dışı ayaktan başvuran 17 bin 674 ve acil servise müracaat eden 10 bin 873 hasta olmak üzere toplam 40 bin 986 kişi hastanede muayene edildi. Şubat ayında en fazla başvuru 4 bin 302 hasta ile iç hastalıkları polikliniğine yapıldı. Bu polikliniği 2 bin 924 başvuru ile ortopedi, 2 bin 381 ile kadın hastalıkları, 2 bin 327 ile göz hastalıkları ve 2 bin 196 ile çocuk polikliniği izledi. Acil servise ise 10 bin 873 hasta başvurdu. 01-28 Şubat tarihleri arasında polikliniklere tedavileri yapılmak üzere başvuran ve muayene edilenlerin sayıları ise şu şekilde: Uzman aile hekimliği: Bin 192 Anestezi polikliniği: 251 Beyin cerrahisi: Bin 211 Cildiye polikliniği: Bin 94 Çocuk cerrahisi: 168 Çocuk polikliniği: 2 bin 196 Çocuk ve ergen ruh sağlığı: 231 Enfeksiyon hastalıkları: 285 Fizik tedavi polikliniği: Bin 626 Genel cerrahi polikliniği: Bin 489 Göğüs cerrahisi polikliniği: 135 Göğüs hastalıkları polikliniği: 779 Göz hastalıkları polikliniği: 2 bin 327 İç hastalıkları polikliniği: 4 bin 302 Kadın hastalıkları polikliniği: 2 bin 381 Kalp damar cerrahisi: 342 Kardiyoloji polikliniği: Bin 862 Kulak burun boğaz polikliniği: Bin 386 Nöroloji polikliniği: Bin 437 Ortopedi polikliniği: 2 bin 924 Plastik cerrahi polikliniği: 184 Ruh sağlığı ve hastalıkları polikliniği: Bin 121 Üroloji polikliniği: Bin 190 Acil servis hastası: 10 bin 873 Hastanede, 234 ameliyat ve 58 lokal ameliyat gerçekleştirilirken, 102 endoskopi, 37 kolonoskopi, 9 bronkoskopi ve 42 anjiyo işlemi yapıldı. Ayrıca 3 hastaya kalıcı kalp pili takıldı. Gebe okulundan yararlanan danışan sayısı ise 21 olarak açıklandı.
Malatya "Yeşilyurt’ta Ramazan Bereketi" etkinlikleri devam ediyor Yeşilyurt Belediyesi, Ramazan ayı etkinlikleri kapsamında düzenlediği "Yeşilyurt’ta Ramazan Bereketi" programıyla 7’den 70’e tüm vatandaşları aynı çatı altında buluşturdu. Yoğun katılımla gerçekleşen etkinlikte, Ramazan ayının manevi atmosferi birlik ve beraberlik içerisinde yaşandı. Malatya Park AVM’de iki gün boyunca gerçekleşen "Yeşilyurt’ta Ramazan Bereketi" programı renkli ve coşku dolu anlara sahne oldu. Etkinlik kapsamında ney performansı ve ilahi grubu sahne aldı. Ramazan ayının ruhuna uygun ezgiler vatandaşlara duygu dolu anlar yaşattı. Son günlerin sevilen eserlerinden "Kabe’de Hacılar Hu Der" ilahisinin seslendirilmesi sırasında çocuklar ve vatandaşlar hep bir ağızdan esere eşlik etti. Ortaya çıkan tablo, Ramazan’ın manevi coşkusunu bir kez daha gözler önüne serdi. Programda ayrıca ödüllü Kahoot bilgi yarışması düzenlendi. Özellikle gençlerin yoğun ilgi gösterdiği yarışmada Ramazan ayı, dini bilgiler ve genel kültür soruları yöneltildi. Doğru cevap veren katılımcılara çeşitli hediyeler takdim edildi. Eğlence ve bilginin bir araya geldiği yarışma, keyifli anlara sahne oldu. Hacivat-Karagöz gösterisi sırasında özellikle çocuklar neşeli anlar yaşadılar. Vatandaşlar, düzenlenen etkinlikten duydukları memnuniyeti dile getirerek Yeşilyurt Belediyesi’ne teşekkür etti. Ramazan ayının maneviyatına uygun olarak hazırlanan programın hem çocuklara hem de yetişkinlere hitap etmesi takdir topladı. "Gönüllerimizi birleştirdik, aynı sofranın, aynı duanın etrafında buluştuk" 7’den 70’e tüm vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği etkinliklere katılan Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, vatandaşlarla yakından ilgilenerek tatlı ikramında bulundu. Çocuklarla sohbet eden ve ailelerle hatıra fotoğrafı çektiren Başkan Geçit, yaptığı konuşmada Ramazan ayının paylaşma, dayanışma ve kardeşlik ayı olduğuna dikkat çekti. Başkan Geçit konuşmasında, "Ramazan ayının rahmetini, bereketini ve manevi huzurunu hep birlikte yaşadığımız bu güzel akşamda sizlerle bir arada olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Yeşilyurt Belediyesi olarak ’Yeşilyurt’ta Ramazan Bereketi’ programımız vesilesiyle gönüllerimizi birleştirdik, aynı sofranın, aynı duanın etrafında buluştuk" ifadelerini kullandı. Ramazan ayının paylaşma dayanışma ve kardeşliğin en güzel örneklerinin yaşandığı özel bir zaman dilimi olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Geçit, "Bu mübarek günler bizlere sadece oruç tutmayı değil, gönül yapmayı, ihtiyaç sahibini gözetmeyi, birlik ve beraberliğimizi güçlendirmeyi öğretir. Bugün burada gördüğümüz bu güzel tablo, Yeşilyurt’umuzun ne kadar güçlü bir aile olduğunu bir kez daha göstermektedir. Yaşadığımız büyük depremlerin ardından şehrimizi yeniden ayağa kaldırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Deprem yaralarını sarmak, hemşerilerimizin hayatını kolaylaştırmak ve Yeşilyurt’umuzu daha güçlü bir geleceğe taşımak için gece gündüz demeden hizmet üretmeye devam ediyoruz. İnşallah el birliğiyle şehrimizi daha güzel yarınlara hep birlikte taşıyacağız. Rabbim tuttuğumuz oruçları kabul eylesin. Sofralarımıza bereket, gönüllerimize huzur, hanelerimize sağlık ve mutluluk nasip etsin. Birliğimizi, beraberliğimizi ve kardeşliğimizi daim kılsın. Ramazan’ın rahmet ve bereket iklimini hemşerilerimizle birlikte yaşamanın mutluluğunu yaşıyoruz" diye konuştu.