EKONOMİ - 02 Mart 2026 Pazartesi 11:52

Antalya’da Şubat ayında meyve işlem miktar endeksi yüzde 21,34 azaldı

A
A
A
Antalya’da Şubat ayında meyve işlem miktar endeksi yüzde 21,34 azaldı

Antalya Ticaret Borsası’nın (ATB) açıkladığı Şubat ayı hal endeks verilerine göre, meyve ve sebzede işlem miktarları hem aylık hem yıllık bazda gerilerken, fiyat endekslerinde artışlar yaşandı.


Antalya Ticaret Borsası, Şubat 2026 dönemine ilişkin hal endeks değişim tablosunu paylaştı. Verilere göre Şubat ayında miktar endeksleri domateste 50, meyvede 26 ve sebzede 45 olarak gerçekleşirken; fiyat endeksleri domateste 4 bin 147, meyvede 3 bin 347 ve sebzede 4 bin 514 seviyesinde kaydedildi.



Miktar endekslerinde hem aylık hem yıllık düşüş


Şubat ayında miktar endeksi aylık bazda domateste yüzde 1,93, meyvede yüzde 21,34 ve sebzede yüzde 5,68 oranında azaldı. Yıllık bazda ise domateste yüzde 5,47, meyvede yüzde 18,52 ve sebzede yüzde 1,01 düşüş gerçekleşti. Açıklanan verilere göre, yıllık miktar endekslerinde domates, meyve ve sebze ortalama seviyelerde gerçekleşirken; yıllık fiyat endeksleri de genel olarak ortalama civarında kaydedildi.



Domateste yüzde 88’lik yıllık fiyat artışı


Şubat ayında domates fiyat endeksi yıllık bazda yüzde 88,00 artış gösterdi. Aynı dönemde domatesin yıllık işlem miktarının yüzde 5,47 oranında azalması, fiyat endeksindeki yükselişte etkili oldu. Aylık bazda ise domates işlem miktar endeksi yüzde 1,93 gerilerken, işlem fiyat endeksi yüzde 6,61 düşüş kaydetti. Son 7 yılın Şubat ayları dikkate alındığında işlem miktar endeksi, ilgili dönemin en yüksek oranlı azalışlarından biri olarak kayıtlara geçerken, işlem fiyat endeksi ise 4’üncü en büyük düşüş olarak gerçekleşti.



Meyvede miktar rekor düşerken fiyat yükseldi


Şubat ayında meyve işlem miktar endeksi aylık bazda yüzde 21,34 azalarak dikkat çekici bir gerileme gösterdi. Aynı dönemde işlem fiyat endeksi yüzde 7,03 arttı. Yıllık bazda ise meyve fiyat endeksi yüzde 40,21 artarken, işlem miktarının yüzde 18,52 azalması fiyat artışında belirleyici oldu. Son 7 yılın Şubat ayları incelendiğinde, meyvede işlem fiyat endeksi 7’nci en büyük artış olarak kayıtlara geçti.



Sebzede fiyat artışı yüzde 65’i aştı


Sebze grubunda ise Şubat ayında işlem miktar endeksi aylık yüzde 5,68 azalırken, işlem fiyat endeksi yüzde 8,75 artış gösterdi. Yıllık bazda sebze fiyat endeksi yüzde 65,48 yükselirken, işlem miktarındaki yüzde 1,01’lik düşüş fiyat artışında etkili oldu. Son 7 yılın Şubat ayları dikkate alındığında sebze işlem miktar endeksi 4’üncü en büyük azalış olarak kaydedilirken, işlem fiyat endeksi ise 5’inci en büyük artış olarak gerçekleşti.



7 yıllık ortalamaya göre tablo


Şubat ayında son 7 yılın verileri dikkate alındığında domates ve sebze satış miktarı ortalama seviyelerde gerçekleşirken, meyve satış miktarı ortalamanın altında kaldı. Domates, meyve ve sebzede fiyat seviyesi ise genel olarak ortalama civarında kaydedildi.



Antalya’da Şubat ayında meyve işlem miktar endeksi yüzde 21,34 azaldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bartın BARÜ’den patent başarısı: "Finans" alanında Türkiye üçüncülüğü Bartın Üniversitesi (BARÜ) 2025 yılı patent performansının değerlendirildiği sıralamada en iyiler arasına girerek "Finans" alanında Türkiye’de ilk 3’te yer almayı başardı. Türkiye’nin yenilikçilik ve Ar-Ge performansını geliştirmek hedefiyle Patent Effect tarafından hazırlanan "Türkiye’nin Patent Raporu 2025" listesi yayımlandı. Bartın Üniversitesi (BARÜ) açıklanan listede "Patent Şampiyonu Üniversiteler" kategorisinde yer alarak önemli bir başarıya imza attı. Farklı kategorilerde değerlendirmelerin yapıldığı raporda BARÜ, "Finans" alanındaki patent başvurularıyla Türkiye’nin en iyileri arasına girdi. Raporda, farklı alanlarda en çok patent başvurusu yapan ilk 10 üniversite açıklandı. BARÜ, 2025 yılında finans alanında gerçekleştirdiği patent başvuru sayısıyla devlet ve vakıf üniversiteleri arasında 3’üncü sırada yer aldı. BARÜ üçüncülüğü İstanbul Teknik Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul Medipol Üniversitesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi ile paylaştı. Bilimsel çalışmaların katma değere dönüşmesinin önemini vurgulayan BARÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akkaya, "Bartın Üniversitesi olarak bilgiyi değere dönüştürme hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Patent başvurularında elde ettiğimiz başarıyı da daha ileri taşımak adına nitelikli projeler üretmeye ve bu projeleri patent süreçleriyle buluşturmaya devam edeceğiz. Bu doğrultuda araştırma-geliştirme ekosistemimize katkı sunan herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Bartın Ünlü saç stilisti üniversite öğrencileriyle buluştu Bartın Üniversite’sinde (BARÜ) ünlü saç stilisti Sabit Akkaya, öğrencilerle bir araya gelerek mesleki deneyimlerini paylaşırken saç kesim tekniklerini uygulamalı olarak gösterdi. Bartın Üniversite’sinde (BARÜ) Bartın Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Programı ile Kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğinde bir etkinlik düzenlendi. Ünlü saç stilisti Sabit Akkaya’nın konuk olduğu program; farklı illerden gelen katılımcılar, sektör temsilcileri ve öğrenciler tarafından yoğun ilgi gördü. Kutlubey Yerleşkesi İİBF-Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen program, Sabit Akkaya’nın mesleki yolculuğunu anlatan video gösterimiyle başladı. Ardından geçilen söyleşinin moderatörlüğünü İletişim Koordinatörlüğünden Ebru Adalı yaparken Sabit Akkaya tecrübelerini paylaşarak gençlere yönelik önemli tavsiyelerde bulundu. Ayrıca BARÜ’de ön lisans öğrencilerine yönelik uygulanan 3+1 iş yeri eğitim modeli kapsamında Sabit Akkaya’nın ekibinde staj gören öğrenciler de sahneye davet edildi. Öğrencilerin meslekte usta-çırak ilişkisi doğrultusunda deneyim kazanmasının önemi vurgulandı. BARÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akkaya da iş yeri eğitim modeliyle gençlere yönelik destekleyici yaklaşımlarından dolayı Sabit Akkaya’ya teşekkürlerini ifade etti. Program soru-cevap bölümünün ardından katılımcılar arasından seçilen modeller üzerinde uygulamalı saç kesimi yapılmasıyla devam etti. Öğrenciler, saç kesimi sırasında kullanılan teknikleri uygulamalı olarak görüp teorik bilgilerini pekiştirme fırsatı buldu.