ASAYİŞ - 13 Nisan 2024 Cumartesi 02:18

Antalya’da teleferikte mahsur kalan vatandaşlar o anları sosyal medyada paylaştı

A
A
A

Antalya teleferik kazasında mahsur kalan vatandaşlar o anları sosyal medyada paylaştı.

Antalya Tünektepe Teleferik ve Sosyal Tesisleri’nde hareket halindeki teleferik kabinlerinden birinin düşmesi sonucu meydana gelen olayda 1 kişi hayatını kaybetmiş, 2’si çocuk 10 kişi de yaralanmıştı. Şu ana kadar kabinlerde mahsur kalan 59 kazazede kurtarılırken, halen kabinlerde bulunan vatandaşların kurtarılması için çalışmalar devam ediyor.

Havada asılı kalan kabinlerden birinde mahsur kalan bir vatandaş ise o anları sosyal medya hesabında paylaştı.

Antalya’da teleferikte mahsur kalan vatandaşlar o anları sosyal medyada paylaştı

Sercan Kurban

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Başkan Büyükkılıç: “Bayramhacı’yı cazibe merkezi haline getirmemiz lazım” Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, adeta keşfedilmemiş turistik bölge olan Bayramhacı Mahallesi’ni ziyaret etti. Burasını cazibe merkezi haline getirmek için çalışacaklarını söyleyen Başkan Büyükkılıç, Kayserilileri Bayramhacı Mahallesi’nin güzelliklerini görmeye ve keşfetmeye davet etti. Kentin turizm değerlerine özel ilgi gösteren, medeniyetler şehri Kayseri’yi turizmin merkezi yapmak için çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kocasinan ilçesine bağlı, doğası, barajı, kaplıcaları ve peri bacaları ile bilinen Bayramhacı Mahallesi’ni ziyaret etti. Başkan Büyükkılıç, Kayseri’nin ve Bayramhacı’nın turizmine katkı sağlayan Cappapark’ı ziyaret ederek, muhteşem manzarayı seyretti. Hem yaz, hem de kış aylarında doğal güzellik olan Bayramhacı’nın, şifalı kaplıcaları, peri bacaları ve muhteşem baraj manzarası ile Kayseri turizminin önemli bir merkezi olduğunu söyleyen Büyükkılıç, “İnşallah burayı daha yaşanabilir hale getireceğiz” dedi. Başkan Büyükkılıç, dayanışma içerisinde çalışmaların süreceğini belirterek, “Burası turizm bölgesi. Projeleri hayata geçirip burayı bir cazibe merkezi haline getirmemiz lazım. Bu bölgeye ekonomik olarak da bir katkı sağlaması için gerekirse dayanışırız” diye konuştu. Doğal güzellikleri ile turizm potansiyeli yüksek olan Bayramhacı’nın turizme kazandırılması gerektiğini kaydeden Büyükkılıç, “Bayramhacı Mahallesi güzelliklerini görmek ve keşfetmek için siz değerli hemşehrilerimi Bayramhacı’ya bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Ankara Tarladan sofraya Çubuk turşusunun hikayesi Ankara’nın Çubuk ilçesinde 25 farklı çeşidi üretilen turşu, ilçenin önemli gelir kaynakları arasında yer alıyor. Çubuk ilçesinde yetiştirilen salatalıklarla hazırlanan coğrafi işaretli turşu damakları çatlatıyor. İlçedeki 25 çeşit turşudan biri olan salatalık turşusunu kendi ürünleri ile üreten Çubuk Ev Tipi Turşu Üretim Tesisi, bu lezzetin meraklıları için kapılarını İHA’ya açtı. Tarladan tenekeye Çubuk Belediyesi fidanlığında mart ila nisan ayının sonunda ekilen salatalıklar 4 aylık bir süre sonunda hasada hazır hale geliyor. Coğrafi işarete sahip olan Çubuk turşusu için yerinde yetiştirilmesi gereken salatalıklar, organiğe en yakın şekilde üretiliyor. Hasadın ardından Çubuk Ev Tipi Turşu Üretim Tesisine getirilen salatalıklar burada önce elek makinesinden geçiriliyor. Salatalıklar bu makinede 0,1 ve 2 olarak adlandırılan boyutlara göre ayrılıyor. Küçükten büyüğe göre kasalara doldurulan salatalıkların sonraki durağı yıkama ve fırçalama makinesi oluyor. Burada kasalardan tekneye boşaltılan salatalıklar fırça ve su ile temizlenerek banda çıkarılıyor. Ardından salatalıkların turşunun suyunu içine çekmesi için gerekli olan iğneleme işlemine geçiliyor. Ardından salatalıklar tekrar boş bir tekneye düşüyor ve tenekeye konarak bir dizi işlemden geçecek kurulum aşamasına geçiliyor. Kurulum aşaması Bütün bu işlemlerin ardından salatalıkların 1 ay boyunca bekleyecekleri tenekenin kurulum aşaması başlıyor. Burada turşunun en önemli malzemelerinden biri olan sarımsak, defne yaprağı, acı biber ve tadına en önemli katkıyı sağlayan çiçekli dereotu, salatalıklarla beraber tenekeye koyuluyor. Ardından içinde 2 yıl öncesinden alınıp bekletilen üzüm sirkesi ve tuz olan suyu tenekeye aktarılarak bir gün boyunca fermente olması için ağzı açık şekilde bırakılıyor. Sunum aşaması Ardından tenekelerde bir ay boyunca bekletilen salatalıklar, tuzunun seyreltilmesi için tekneye boşaltılarak yıkanıyor. Damak çatlatan Çubuk Turşusu, farklı boyutlardaki kavanozlara tek tek yerleştirilip ağzı kapatılarak yurt içi ve yurt dışı siparişlere hazır hale geliyor. Test aşaması Turşular yola çıkmadan önce gıda teknikerleri tarafından, turşuların Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine uygun olup olmadığının kontrol edildiği test aşamasından da geçiyor. Burada önce coğrafi işaret belgesi denetiminden geçen turşular daha sonra tuz tayini, asetik tayini ve pH tayinine tabi tutuluyor. Bunun üzerine tüketim aşamasında herhangi bir sorunun olmadığının anlaşılmasının ardından turşular kamyonlara yüklenerek dağıtıma çıkıyor. Şanlıurfa’dan Ankara’ya salatalık hasadı için gelen bir işçi İHA muhabirine yaptığı açıklamada, “Şu anda 45 ila 50 dönüme bakıyoruz. Başka yerde biber ve fasulye var. Onları ayrı gruplar topluyorlar. Sabah 08.00’de başlıyor, 12.00’de bırakıyoruz” ifadesini kullandı. Çubuk turşusu üreticilerinden Satı Özkan ise “Çubuk turşusu salatalıkları doğal. Tarladan geliyor, yıkanıyor, eleniyor, iğneleniyor. Özelliği tamamen doğal olması. Sevgimizi katarak yapıyoruz burada turşuları. İçine sarımsak, dereotu, defne yaprağı, karabiber, acı biber. Turşu Çubuk’ta yaşayan vatandaşlar için önemli gelir kaynağı” dedi. Turşu satılan bir mağazaya alışveriş yapmaya gelen Bengüsü Taylan, “Buranın turşularının çok meşhur olduğunu duydum. Tadım yapmıştım daha öncesinde, çok beğendim. O yüzden turşum bittiğinde Çubuk’a gelip turşumu alıp geri gidiyorum. Salatalık ve karışık turşusunu çok seviyorum. Turşu suyunu çok seviyorum. Bağışıklık sistemini düzelttiği söyleniyor. Sindirime de iyi geliyor. Sıklıkla tüketmeye çalışıyorum. Daha çok sirkeli olanı yedim ve onun verdiği mayhoşluk daha iyi geliyor. Bu mükemmel lezzeti deneyip görmeliler” diye konuştu.
İstanbul Kartal’da Bilim, Mühendislik ve Teknoloji Yaz Kampı’nda öğrenciler sertifikaları aldı Kartal Belediyesi’nin hayata geçirdi Makina Hangar’da 1.Dönem, Bilim, Mühendislik ve Teknoloji Yaz Kampı Kapanış Programı düzenlendi. Oyun tasarımı yöntemleri, çizgi izleyen robot, engelden kaçan robot ve uzaktan kumandalı robot gibi konularda bilgi ve tecrübe edinen 60 öğrenci düzenlenen tören ile sertifikalarına kavuştu. Kartal Belediyesi tarafından hayata geçirilen Makina Hangar’da 1 Temmuz tarihinde başlayan dönemde, 1 Temmuz - 26 Temmuz arasında 4 haftalık bir kamp programında toplam 60 kişinin katılımıyla, oyun tasarım ve programlaması, algoritma, mikrodenetleyici programlama, temel seviye elektronik devre tasarımı, 3 boyutlu tasarım ve baskı eğitimleri verildi. Yaşları 10-13 arasında değişen katılımcılar, her biri 15 kişiden oluşan dört grup halinde 48 saatlik eğitim aldı. Öğrenciler; Oyun tasarımın yöntemlerini, çizgi izleyen robot, engelden kaçan robot ve uzaktan kumandalı robot yaptılar. Tinkercad programı yardımıyla 3 boyutlu tasarımlar oluşturup 3 boyutlu yazıcı kullanarak hayata geçirdiler. 1.Dönem, Bilim, Mühendislik ve Teknoloji Yaz Kampı’nın Kapanış Programı Makina Hangar’da dün düzenlendi. 60 öğrencinin katılımıyla düzenlenen programda kürsü konuşmalarının ardından öğrencilere sertifikaları verildi. Sertifika törenine; Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’i temsilen Başkan Yardımcısı Dr. Dilek Kars, Birim Müdürleri, Veli-Der Başkanı Ömer Yılmaz, Gedik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Halil İbrahim Uğraş, Makine Mühendisler Odası İstanbul Şube Başkanı Ezgi Kılıç, veliler ve öğrenciler katıldı. Sertifika alan öğrencilerden Devrim Gemici, "Çizgi izleyen robot gördük, kodlama dersi gördük. Dersleri çok sevdim. Gayet güzeldi, 2’nci döneme de gelmek istiyorum" dedi. Rüya su Bozoğlu, "Dönem gayet güzel geçti. Robot yaptık robotları hareket ettirdik, yere çektiğimiz çizgiden robot sizin verdiğimiz komutlarla beraber yürüdü. Tekrar gelmeyi düşünüyorum" diye konuştu.