GÜNDEM - 18 Temmuz 2024 Perşembe 09:59

Osmanlı mutfağından günümüze uzanan lezzet ’tahin’

A
A
A

Konya’nın Bozkır ilçesinde kara fırında odun ateşinde 4 saat kavrulan susamdan ürettiği tahini, dedesinden aldığı ustalıkla üretime devam ediyor. İlçeye tescillenen tahinler, ülke genelinin ardından yurt dışı pazarına da gönderilmeye başlandı.

Osmanlı mutfağının lezzetlerinden biri olan ’tahin’ İbni Sina’nın sağlık reçetelerine kadar uzanan bir kullanım alanına sahip. Bozkır ilçesindeki taş değirmenlerde öğütülen susamlar tahine dönüşerek sofralardaki yerini günümüzde de alıyor. İlçede babasından aldığı ve meslekte dördüncü kuşak olan 27 yaşındaki Hasan Hüseyin Turgut, şehir dışından aldıkları susamları ardıç odununun ateşinde yaklaşık 4 saat kavurduktan sonra değirmende susamı tahine dönüştürüyor. Tahin ustası Turgut, taş değirmende yaptığı tahini yurt dışı pazarına da gönderiyor.

Osmanlı mutfağından günümüze uzanan lezzet ’tahin’

"En önemli özelliğimiz susamların kara fırında çifte kavuruyor olmamızdır"

Susamların eski usul fırınlarda pişirdiklerini anlatan Hasan Hüseyin Turgut, “Burada susamları eski usul odun ateşinde kara fırında çifte kavuruyoruz. Bizim Bozkır tahinlerinin meşhur olmasının sebebi de budur. Geleneksel usullerle eski usul odun ateşinde kara fırında çifte kavrulmuş olmasıdır. İlk başta çiftçiden aldığımız susamlarımızı havuzlarımızda 24 ila 48 saat aralığında yıkıyoruz temizliyoruz. Yıkandıktan sonra eski usul odun ateşinde, kara fırınlarda çifte olarak kavuruyoruz. Kavrulmuş susamlarımız elendikten sonra da geleneksel eski usul taş değirmenlerde tahin olarak öğütüyoruz. En önemli özelliğimiz susamlarımızı eski usul odun ateşinde kara fırında çifte kavuruyor olmamızdır” dedi.

Osmanlı mutfağından günümüze uzanan lezzet ’tahin’

“Bir kere tadına bakan müdavimi oluyor”

4’üncü kuşat olarak ilçede tahin üreticiliği yaptığını aktaran Hasan Hüseyin Turgut, “Dedelerimizden almış olduğumuz üretim mirasını hiçbir değişikliğe uğratmadan geleceğe taşıyoruz. Odun ateşinde kavuruyoruz susamları. Geleneksel eski usul taş değirmenlerde öğütüyoruz. Dördüncü kuşağız ilkokul dördüncü sınıfta okuldan çıkar çıkmaz biz değirmenlere koşardık. Buradan ekmeğin arasına sıcak tahin sürüp burada karnımızı doyururduk. Burada tabii tahin doldurma işlemi yapardık. Araba yükleme işlemi yapardık. Bu şekilde yardımcı olurduk. Babamlara onlardan bu işi devraldık. Dördüncü kuşak olarak hiçbir değişikliğe uğratmadan bu işlemi aynı şekilde devam ediyoruz. Tahin üretimimizde iki çeşidimiz var. Çifte kavrulmuş ve tek kavrulmuş olmak üzere tek kavrulmuş halk arasında çiğ tahin olarak bilinir. Yani normalde susam tarladan çıktığı gibi tahin olmaz. Tek kavurma işlemi olur, ya da bu şekilde çifte kavurma işlemi olur. İki çeşit tahinimiz var. Bizim çifte kavrulmuş tahinimiz biraz daha lezzeti yoğun olur. Daha lezzetli olur bize göre. Ama tabii yeni nesil biraz daha bu tahini biraz daha acı tarzında olur diye de söylemler olur. Ama aslında bir acılık söz konusu değildir. Tamamen daha önce bizim çifte kavrulmuş tahini tüketmediklerinden dolayı. Damaklarına hitap etmez ama bir kere tadına bakan müdavimi oluyor, bir kere tadına bakan artık normal eski tek kavrulmuş tahinleri bile tüketmiyor” şeklinde konuştu.

Osmanlı mutfağından günümüze uzanan lezzet ’tahin’

“Bozkurt tahinlerimiz için 2020 yılında coğrafi tescilde aldık”

Tahinin çeşitli ürünlerle karıştırılarak bölgeye öz lezzet hazırlandığını belirten Turgut, “Bizim tahinlerimiz pekmezle karıştırılır, yöremizde köpüklü helvayla da ikram ederiz. Yöremize özel köpüklü helvamız var onunla da ikram ederiz. Gayet lezzetli olur ama tabii dışarıda en çok tahin pekmezle ikili olarak bilinir. Dünyaca ünlü meşhur Bozkurt tahinlerimiz için 2020 yılında coğrafi tescilde aldık. Yani bizim tahinimiz coğrafi işaretli, bozkır tayinidir. Tayinimizi Türkiye sınırlarını aşıp artık yurt dışında dahi ürünlerimiz var. Yani bunları sayacak olursak 4 ila 5 farklı ülkedeki marketlerde ürünlerimizin satışı vardır” diye konuştu.

İbrahim Yetkin

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Çorum’da bayram tatili boyunca jandarma ve polis ekipleri denetimlerini üst seviyeye çıkartacak Çorum Valiliği’nden Ramazan Bayramı tedbirleriyle ilgili yapılan açıklamada, jandarma ve polis ekiplerinin bayram tatili boyunca denetimler gerçekleştireceği duyuruldu. Çorum Valiliği Ramazan Bayramı tatiliyle ilgili alınan tedbirleri duyurdu. Yapılan açıklamada herhangi bir aksaklık yaşanılmaması ve trafik kazalarının önüne geçilmesi için şehir içi ve ana güzergahlarda denetimlerin sıklaştırılacağı belirtildi. Tüm tedbirlerin üst seviyeye çıkartılacağının duyurulduğu açıklamada, "İl Emniyet Müdürlüğümüz ve İl Jandarma Komutanlığımızca, Ramazan Bayramı öncesi ve sonrasında oluşması muhtemel trafik yoğunluğunda, vatandaşlarımızın huzur ve güven ortamı içerisinde seyahat etmelerini sağlamak, sürücülerin trafikte ihlal oluşturan davranışlarını en aza indirmek amacıyla; drone, radar ve alkol metre gibi teknik cihazlar ve her türlü ekipman kullanılarak şehir içi ve şehirlerarası yollarda yoğun olarak trafik denetim ve bilgilendirme faaliyetlerinde bulunulacaktır. Trafik güvenliğini olumsuz yönde etkileyen hava, yol ve trafik durumları hakkında basın ve yayın organlarına bilgi verilecek, yol kullanıcılarının zamanında uyarılması ve tedbirli olmaları sağlanacaktır. İnsan ve araç yoğunluğunun yaşanabileceği otobüs garı, alış-veriş merkezleri, pazar yerleri, çocuk oyun alanları, eğlence mekanları ve benzeri yerlerde trafik ve güvenlik önlemleri arttırılmıştır. Nakit para akışının yoğun olacağı değerlendirilen pazar yerleri, alış-veriş merkezleri, banka şubeleri-banka ATM’lerinde ve ana caddelerde, hırsızlık, kap-kaç, yankesicilik, dolandırıcılık ve sahte paranın tedavüle sürülmesi konuları ile ilgili ekip sayısı artırılarak, denetim ve kontroller sıklaştırılmıştır. Otobüs terminallerinde yolcu kapasitesi artacağından terminalde görevli personel sayısı artırılarak, terminal görevlilerince bagaj ve eşyaların yolculara bilet gösterilerek teslim edilmesi hususunda gerekli uyarılar yapılacaktır. İlimiz genelinde yaşanması muhtemel her türlü kazaya karşı tüm sağlık kuruluşlarımızda,nöbetçi sağlık ekipleri 24 saat esasına dayalı olarak görevlendirilmiş ve 112 Acil Servis ekipleri artırılmıştır. Bayram münasebetiyle iş yerlerinde büyük yoğunluk yaşanacağı dikkate alınarak halk sağlığına yönelik olarak başta fırın, pastane, lokanta, gezici satıcılar ve benzeri yerlerdeki gıda denetimleri olmak üzere her türlü işyeri denetimleri artırılmıştır. Halkımızın huzurlu ve mutlu bir bayram geçirmesi, herhangi bir aksaklık ve sıkıntı yaşanmaması amacıyla su, kanalizasyon, elektrik, doğalgaz ve benzeri konularda gerekli kamusal tedbirler alınarak 24 saat esasına dayalı olarak nöbetçi memur görevlendirilmiştir" ifadelerine yer verildi.
Manisa Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin acı günü Manisa Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Güney Temiz, geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Temiz için Manisa Büyükşehir Belediyesi önünde tören düzenlendi. Temiz, Saruhanlı ilçesi Kumkuyucak Mahallesi’nde defnedildi. Manisa Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Güney Temiz, akşam saatlerinde evinde geçirdiği kalp krizi sonucunda hayatını kaybetti. Temiz için Manisa Büyükşehir Belediyesi önünde tören düzenlendi. Törene Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, belediye başkanları, milletvekilleri, siyasi partilerin temsilcileri, Manisa Büyükşehir Belediyesi bürokratları, daire başkanları, personeller, Güney Temiz’in ailesi, arkadaşları ve sevenleri katıldı. "Ben arkadaşımı kaybettim, belediye gülen yüzünü kaybetti" Manisa Büyükşehir Belediyesi hizmet binası önünde düzenlenen törende konuşan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, üzüntü içinde olduğunu söyledi. Başkan Zeyrek, "Dün akşam Turgutlu’da bir programda birlikteydik. ‘Abi ben çok yoruldum, gideyim biraz dinleneyim’ dedi. Aslında veda etmiş. Sonrasında gece saatlerinde acı haberini aldım. Ben bir arkadaşımı kaybettim. Ne söylenir bilemiyorum, sözün bittiği yerdeyiz. Söyleyecek bir şey bulamıyorum. Kendisi benim arkadaşımdı, belediyemizin gülen yüzüydü. Belediyemiz gülen yüzünü kaybetti. Ruhu şad olsun. Ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum" diye konuştu. Düzenlenen tören ve yapılan konuşma sonrasında Manisa Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı merhum Güney Temiz, Saruhanlı ilçesi Kumkuyucak Mahallesi’nde kılınan cenaze namazı sonrasında defnedilerek son yolculuğuna uğurlandı. Güney Temiz Kimdir? 1987 Saruhanlı doğumlu Manisa Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Güney Temiz, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde tamamladığı lisans eğitiminin ardından profesyonel iş hayatına ilk adımını İzmir’de muhabir olarak atmış, ardından Ankara’da çalışma hayatına devam etmiştir. Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi’nde yüksek lisans yapan Temiz, sivil toplum örgütlerinde başkanlık görevinin yanı sıra gençlik yıllarında da CHP il yöneticiliği yapmıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, milletvekilliği danışmanlığı, genel sekreter danışmanlığı ve basın danışmanlığı görevlerinde bulunmuştur. Temiz, Karşıyaka Belediyesi’nde müdürlük ve başkan yardımcılığı görevleri de yapmıştır. Evli ve bir çocuk babası olan Güney Temiz, 2024 yerel seçimi sonrasında Manisa Büyükşehir Belediyesi’nde Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı görevini yürütüyordu.