EKONOMİ - 19 Mart 2025 Çarşamba 12:39

"Bu mevsimde olmaz" dediler, 2 ton hasat yapıp kilosunu 200 TL’den sattı

A
A
A

 Antalya'nın Kumluca ilçesinde örtü altı üretim yapan Ahmet Ünal, mart ayı ortasında kavun yetiştirerek büyük bir başarıya imza attı.

"Olmaz" denilen üretimi başaran Ünal, ikinci hasadını yaptı ve aromalı kavunlarıyla hem tüccarları hem de çiftçileri şaşırttı. 2 ton hasadını yaptığı kavunlarının kilosunu 200 TL'den satan üretici, "Bu mevsimde kavun olmaz, soğukta yetiştiremezsin dediler. Ben yapacağım dedim ve yaptım" şeklinde konuştu.

Kumluca ilçesine bağlı Salur Mahallesi'nde örtü altı tarımla uğraşan Ahmet Ünal (55), birçok kişinin imkânsız olarak gördüğü bir başarıya imza attı. 25 Kasım'da dikimini yaptığı kavunlarının ilk hasadını 15 Mart'ta gerçekleştiren Ünal, ikinci hasadını da büyük bir mutlulukla yaptı. İlk hasatta 2 ton kavun satan üretici, fiyatlardan ve verimden son derece memnun olduğunu belirterek üretim maliyetini büyük ölçüde çıkardığını, bundan sonraki satışlarının tamamen kâr olacağını söyledi. Ünal'ın başarısı, bölgedeki tüccarları ve toptancı halindeki komisyoncuları bile hayrete düşürdü.



Tüccarlardan tam not aldı

Kış mevsiminde kavun yetiştirmenin zorluğuna dikkat çeken komisyoncu ve tüccarlar, Ahmet Ünal'ın başardığını ve ürettiği kavunların kalitesinin mevsim şartlarına rağmen oldukça yüksek olduğunu belirtti. Erken, kaliteli ve aromalı kavunlarıyla dikkat çeken üretici, gelen olumlu geri dönüşler sayesinde büyük bir gurur yaşadı.

"Yapamazsın' dediler, yaptım"

Çevresindeki birçok kişinin "Bu mevsimde kavun olmaz, soğukta yetiştiremezsin" şeklindeki uyarılarına rağmen inatla üretime devam ettiğini belirten Ahmet Ünal, "Ben yapacağım dedim ve yaptım. İlk hasadımı bir hafta önce yaptım, bugün ikinci hasadımı yapıyorum. Şu anda piyasa iyi. Ben kilosuna 400 TL istedim ama 200 TL'den satıyorum" ifadelerini kullandı.



Serada özel ısı yönetimi ile başarı

Ahmet Ünal, özel teknikler uygulayarak serasını sıcak tuttuğunu belirterek, "Seram güneye bakan bir yamaçta, güneşi çok iyi alıyor. Plastik seranın içine bir kat daha ince plastik örtü kaplayarak sıcaklığı muhafaza ettim. En soğuk günlerde bile soba yakarak sera içi sıcaklığını korudum. Bir hafta on gün boyunca şiddetli bir soğuk yaşandı ama serama çok iyi baktım, soğuğa kaptırmadım ve başardım" diye konuştu.

Başarıya ulaşan üretici, diğer çiftçilere de önerilerde bulunarak 25 Kasım tarihinin dikim için uygun olduğunu ifade etti. Ünal, "Bu tarihte dikim yapmak isteyenlere kesinlikle öneririm. Biz 25 Kasım'da ektik, tam 15 Mart'ta hasat ettik. Tonajdan ve fiyatlardan memnunum. 2 bin 500 metrekarelik seramda kilosu 200 TL'den 2 ton kavun sattım" dedi.

Bir kavun 300 TL'ye alıcı buluyor

Ürettiği kavunların kalitesinin yüksek olmasından dolayı bireysel satışlarının da iyi gittiğini belirten Ünal, "Bir kavunum 1.600 gram geliyor. Bir tanesini 300 TL'ye satıyorum. Olmaz diyorlar. Ama ben emek çekiyorum. Allah'ın izni ile olduruyorum" dedi.

Ramazan Sarıkayalı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Fatih’te beslenmediği iddia edilen 2 aylık bebeğin şüpheli ölümüyle ilgili 4 tutuklama Fatih’te 3 gün beslenmediği iddia edilen 2 aylık bebeğin ölümü üzerine gözaltına alınan anne, baba, anneanne ve dede çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Olay 30 Aralık’ta Fatih’te meydana gelmişti. İddiaya göre dini nikahlı Y.Y. ve B.Y.’nin 5 Kasım’da dünyaya gelen bebekleri 30 Aralık 2025 tarihinde hayatını kaybetmişti. Anne Y.Y.’nin bebeğinin hareketsiz durduğunu fark etmesi üzerine durumu polis ve sağlık ekiplerine haber vermişti. Yapılan ilk incelemelerde bebeğin 5 Kasım 2025’te İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde dünyaya geldiği belirlenmişti. 7 Kasım’da ise 3 kilo 200 gram ağırlığında taburcu edilen bebeğin, hayatını kaybettiği gün yaklaşık 2 kiloya düştüğü ve karın bölgesinde içe çökme olduğu tespit edilmişti. Anne Y.Y.’nin evde dini nikahlı eşi B.Y., annesi A.Y. ve Y.E.Y ile beraber yaşadığı, bebeğin saat 08.00 sıralarında öldüğü ancak ambulansın 12 saat sonra arandığı öğrenilmişti. 19 yaşındaki Y.Y.’nin çelişkili ifade vermesi üzerine, annenin bebeği 3 gün beslemediğini söylediği öğrenildi. Soruşturma kapsamında Y.Y., B.Y. ile aynı evde yaşayan anneanne A.Y. ve dede Y.E.Y. "kasten öldürme" suçundan gözaltına alınmıştı. Emniyette işlemleri biten 4 şüpheli adliyeye sevk edildi. Savcılık ifadelerinin ardından anne Y.Y., baba B.Y, anneanne A.Y. ve dede Y.E.Y, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Olayla ilgili ’kasten öldürme’ suçundan başlatılan soruşturmanın sürdüğü öğrenildi.