SAĞLIK - 21 Mayıs 2024 Salı 11:03

Dünya Arı Günü etkinliklerle kutlandı

A
A
A
Dünya Arı Günü etkinliklerle kutlandı

20 Mayıs Dünya Arı Günü kapsamında çeşitli mağazalarda eş zamanlı olarak tadım etkinlikleri düzenlendi.


Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 2017’de aldığı kararla resmi olarak ilan edilen Dünya Arı Günü, Türkiye’nin ilk ve tek yerli propolis üreticisi BEE’O tarafından çeşitli etkinliklerle kutlandı. Arıların meyve ve sebze üretimine katkısını anlatan bir video ile 20 Mayıs Dünya Arı Günü’ne dikkat çeken BEE’O Propolis Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı, "Bir kovan arı, bir günlük uçuşu boyunca 50 milyona yakın çiçeği ziyaret eder. Arılar olmasaydı, domates, salatalık, soğan, patates gibi birçok ürün olmazdı. Arılar olmadan insanoğlunun sadece 4 yıl ömrü kalır demiştir Einstein. Bunun altında yatan gerçek ise arıların tozlaşmaya yaptığı katkıdır" dedi.



"Arıcılarımıza destek oluyoruz"


Arıcılığın sürdürülebilirliğine ve arıların ekosistem üzerindeki kritik rolüne dair farkındalığın artırılması gerektiğini belirten Samancı, “Türkiye’de ilk kez uygulamaya geçirdiğimiz Sözleşmeli Arıcılık Modeli ile ülkemizdeki kovan ve arı sayısının artmasına katkıda bulunuyoruz. Sözleşmeli Arıcılık Modeli’miz ile üretilen katma değerli ürünlerin satışından elde edilen gelirin yüzde 1’ini arıcılık fonunda biriktiriyoruz. Bu fonu, arıcılarımıza ekipman ve eğitim desteği olarak geri döndürüyoruz. Böylelikle arıcılarımızın ilgilendikleri kovan sayılarını artırmalarına destek oluyoruz. Arı sayısının artması, tozlaşmanın devamı ve sürdürülebilir bir dünya demek" ifadelerini kullandı.



"Doğal döngüde büyük rol oynuyorlar"


Samancı, arıların tozlaşmaya ve ürün kalitesine katkılarının altını çizerek, "Eğer günde 20 bin arı, kovandan birkaç kez çıkarsa, her gün 20 milyondan fazla çiçeğin tozlaşması sağlanabilir. Böylelikle arılar, tozlaşmanın yüzde 80’ine katkı sağlayarak hem üretim hem de doğal döngüde büyük rol oynarlar. Dünya çapında, insan tüketimi için üretilen meyve ve tohum gibi mahsullerin yaklaşık yüzde 75’i, sürdürülebilir üretim, verim ve kalite bakımından arıların tozlaştırıcılığına bağlıdır. Son 15 yılda ABD’deki arı popülasyonunun yüzde 40’ı yok olduğu biliniyor. Bu, oldukça yüksek bir oran ve sadece biz değil tüm dünya tehlike altında. Dolayısıyla arıları korumaya ve arıların dünyamız için önemine dikkat çekmeye devam etmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu. Dünya Arı Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen programda konuşan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin ise, "Dünyamız her geçen gün doğal kaynaklarını yitiriyor. Bal arıları, doğada tüketmeden üreten tek canlıdır ve ekosistem için hayati öneme sahiptir" diyerek arıların dünyamız için önemine değindi.



Dünya Arı Günü etkinliklerle kutlandı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Kartal’da Bilim, Mühendislik ve Teknoloji Yaz Kampı’nda öğrenciler sertifikaları aldı Kartal Belediyesi’nin hayata geçirdi Makina Hangar’da 1.Dönem, Bilim, Mühendislik ve Teknoloji Yaz Kampı Kapanış Programı düzenlendi. Oyun tasarımı yöntemleri, çizgi izleyen robot, engeldenkaçan robot ve uzaktan kumandalı robot gibi konularda bilgi ve tecrübe edinen 60 öğrenci düzenlenen tören ile sertifikalarına kavuştu. Kartal Belediyesi tarafından hayata geçirilen Makina Hangar’da 1 Temmuz tarihinde başlayan dönemde, 1 Temmuz - 26 Temmuz arasında 4 haftalık bir kamp programında toplam 60 kişinin katılımıyla, oyun tasarım ve programlaması, algoritma, mikrodenetleyici programlama, temel seviye elektronik devre tasarımı, 3 boyutlu tasarım ve baskı eğitimleri verildi. Yaşları 10-13 arasında değişen katılımcılar, her biri 15 kişiden oluşan dört grup halinde 48 saatlik eğitim aldı. Öğrenciler; Oyun tasarımın yöntemlerini, çizgi izleyen robot, engelden kaçan robot ve uzaktan kumandalı robot yaptılar. Tinkercad programı yardımıyla 3 boyutlu tasarımlar oluşturup 3 boyutlu yazıcı kullanarak hayata geçirdiler. 1.Dönem, Bilim, Mühendislik ve Teknoloji Yaz Kampı’nın Kapanış Programı Makina Hangar’da dün düzenlendi. 60 öğrencinin katılımıyla düzenlenen programda kürsü konuşmalarının ardından öğrencilere sertifikaları verildi. Sertifika törenine; Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’i temsilen Başkan Yardımcısı Dr. Dilek Kars, Birim Müdürleri, Veli-Der Başkanı Ömer Yılmaz, Gedik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Halil İbrahim Uğraş, Makine Mühendisler Odası İstanbul Şube Başkanı Ezgi Kılıç, veliler ve öğrenciler katıldı. Sertifika alan öğrencilerden Devrim Gemici, "Çizgi izleyen robot gördük, kodlama dersi gördük. Dersleri çok sevdim. Gayet güzeldi, 2’nci döneme de gelmek istiyorum" dedi. Rüya su Bozoğlu, "Dönem gayet güzel geçti. Robot yaptık robotları hareket ettirdik, yere çektiğimiz çizgiden robot sizin verdiğimiz komutlarla beraber yürüdü. Tekrar gelmeyi düşünüyorum" diye konuştu. (CGK-