ÇEVRE - 06 Eylül 2025 Cumartesi 10:34

Dünyaca Ünlü Altınbeşik Mağarası’da ziyaretçilerin kilitli tuvalet tepkisi

A
A
A
Dünyaca Ünlü Altınbeşik Mağarası’da ziyaretçilerin kilitli tuvalet tepkisi

Antalya’nın İbradı ilçesi Ürünlü Mahallesi yakınlarında bulunan ve İbradı Belediyesi tarafından işletilen dünyanın üçüncü, Türkiye’nin ise en büyük yeraltı gölü mağarası olan Altınbeşik Mağarası’nın ziyarete açık olmasına rağmen tuvaletlerin kapalı olması ziyaretçilerin tepkisine yol açtı. Geçtiğimiz yıl 200 bin yerli ve yabancı ziyaretçi ağırlayan mağarada su seviyesi de 3-4 metre çekildi. Daha önce 200 metre kadar içeri girebilen botlar şimdi ancak 100 metreye kadar girebiliyor.



Binlerce ziyaretçi geliyor


Doğal güzellikleriyle her yıl binlerce turisti ağırlayan mağaraya gelen vatandaşlar, ihtiyaçlarını karşılayacak açık bir tuvalet bulamıyor. Bölgeye gelen ziyaretçiler, özellikle yaz aylarında artan yoğunlukta bu durumun daha büyük sorun oluşturduğunu ifade ederek yetkililerden çözüm talep ediyor. Vatandaşlar, "Burası Türkiye’nin en büyük yeraltı gölü mağarası, dünyanın da sayılı doğal güzelliklerinden biri. Ancak girişteki tuvaletlerin kilitli olması büyük eksiklik. Turizme yakışmıyor." diyerek tepkilerini dile getirdi.


İstanbul’da yaşayan ve memleketi Akseki’nin Yarpuz köyüne gelen Ömer Durak, mağarayı ziyaretinde karşılaştığı eksikliği şu sözlerle dile getirdi:


"İstanbul’da oturuyorum. Ailem ile birlikte memleketim Antalya’nın Akseki ilçesi Yarkuz köyüne geldim. Burada Altınbeşik Mağarası’nı ziyaret ettim. Burası dünyanın üçüncü, Türkiye’nin en büyük yeraltı gölü mağarası. Fakat burada büyük bir eksiklik gördük. Tuvaletlerin hepsi kilitli. Buraya gelen ziyaretçiler ihtiyaçlarını nasıl karşılıyor. Tuvaletler neden kilitli onu öğrenmek istiyorum. İnsanlar burada mağdur oluyor" diye konuştu.


Mağarayı sık sık ziyaret ettiğini belirten Hüseyin Işık ise Antalya’dan Mağarayı sık sık ziyaret ettiğini belirterek " Mağaranın su seviyesi bayağı düşmüş, ileriye kadar gidilemiyor. Burada acayip bir durum da var; tuvaletler ve lavabolar kilitli. Bunun nedenini bilmiyoruz. Herkes mağdur durumda. Çok üzüldük ama yapacak bir şey yok. Ben sık sık buraya gelirim. Burası benim ikinci adresim. İlk defa böyle bir manzarayla karşılaştık. Maalesef çok üzücü bir olay. Dünyanın üçüncü, Türkiye’nin en büyük yeraltı gölü mağarası ama şu anda burası özelliğini kaybetmiş durumda" dedi.



Su seviyesi düştü


Altınbeşik Mağarası’nda su seviyesinin düştüğü de gözlendi. Doğal güzelliğiyle her yıl binlerce turisti ağırlayan mağarada yaşanan bu durumun, ziyaretçilerin mağara deneyimini sınırladığı ve kuraklığın etkilerini gözler önüne serdiği ifade ediliyor.


Mağara içinde kıyıdan 5 ile 25 metre arasındaki alanlarda suyun çekildiği ve su seviyesinin ise yer yer 2-3 metre civarında düştüğü görüldü. Ziyarete açık olan 200 metresini botlarla gezen yerli ve yabancı turistler, Su seviyesinin düşmesi ile yaklaşık 100 metreye kadar bot ile gezi yapabiliyor.



Mağaraya araçlar ile inmek yasak


Altınbeşik Mağarası’na özel araçlarla giriş yasaklandı. Mağarayı ziyaret etmek isteyen vatandaşlar, güvenlik açısından araçlarını seyir tepesinde bulunan otoparka bırakıyor. Ardından ziyaretçiler, İbradı Belediyesi’ne ait minibüslerle mağara girişine taşınıyor.


Altınbeşik Mağarası’na ziyaret etmek isteyen vatandaşlar motosiklet için 100 , otomobil için 150, Minibüs için 300, Midibüs 750 TL ödüyor. Botla mağaranın içini gezmenin bedeli ise kişi başı 250 TL. Mağara yılın 12 ayında haftanın 7 gününde sabah 09.30 - akşam 16.30 saatleri arasında ziyaretçilere açık tutuluyor.



Dünyaca Ünlü Altınbeşik Mağarası’da ziyaretçilerin kilitli tuvalet tepkisi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Nevşehir Kapadokya’da microlight hava aracı zorunlu iniş yaptı: 2 yaralı Nevşehir’in Kapadokya bölgesinde gün batımı uçuşu sırasında motor arızası meydana gelen microlight hava aracı, pilotun soğukkanlı müdahalesiyle zorunlu iniş yaptı. Olayda pilot ve yolcu hafif şekilde yaralandı. Olay, akşam saatlerinde Kapadokya bölgesinde meydana geldi. Avanos ilçesine bağlı Paşabağları bölgesindeki kalkış alanından havalanan microlight hava aracı, yaklaşık 10 dakikalık uçuşun ardından motor arızası verdi. Uçuş sırasında durumu fark eden 53 yaşındaki pilot Ş.Ş., acil durum prosedürlerini uygulayarak zorunlu iniş kararı aldı. Pilot, hava aracını Uçhisar beldesindeki Güvercinlik Vadisi sınırlarında yer alan boş bir alana indirmek istedi. Yaklaşık 150 metrelik sahaya iniş yaklaşması yapan pilot, son anda bölgedeki çukuru fark etti. Hava aracının çukura düşmesini önlemek için yeniden kısa süreli havalanan pilot, kontrollü şekilde ilerleyerek daha güvenli bir noktaya iniş gerçekleştirdi. Kazada microlight pilotu Ş.Ş. ile 28 yaşındaki yolcu Ö.C. hafif yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, jandarma ve AFAD ekipleri sevk edildi. Yaralılar, ambulanslarla Nevşehir Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Zorunlu iniş yapan hava aracının bölgeden kaldırılması için çalışma başlatılırken olayla ilgili sivil havacılık birimleri, jandarma ve ilgili kurumlar tarafından inceleme başlatıldı. İşletme yetkilileri, olayın tüm resmi prosedürler çerçevesinde takip edildiğini ve gerekli raporlamaların yapıldığını bildirdi.
İstanbul UEFA Konferans Ligi’nde şampiyon Crystal Palace UEFA Konferans Ligi finalinde İngiliz ekibi Crystal Palace, İspanyol temsilcisi Rayo Vallecano’yu 1-0 mağlup ederek kupanın sahibi oldu. Maçtan dakikalar 25. dakikada sol kanattan hareketlenen Chavarria, topu ceza sahasına ortaladı. Penaltı noktası yakınında Alemao’nun yaptığı vuruşta meşin yuvarlak yakın köşeden dışarı gitti. 40. dakikada Frutos pasını Lopez’e aktardı. Lopez’in vuruşunda meşin yuvarlak direk dibinden auta çıktı. 45+2. dakikada rakip yarı alanın sağında topla buluşan Wharton, ceza sahasına kavisli bir orta yaptı. Arka direkte Mitchell’ın müsait pozisyonda yaptığı kafa vuruşunda top yandan dışarı gitti. 51. dakikada topla birlikte rakip yarı alana hareketlenen Wharton, ceza sahası dışı sol çaprazından kaleye sert bir şut gönderdi. Kaleci Batalla’dan seken topu önünde bulan Mateta, meşin yuvarlağı boş kaleye gönderdi. 1-0 56. dakikada ceza yayının sol çaprazından kullanılan serbest vuruşta topun başına Pino geçti. Bu oyuncunun doğrudan kaleye yaptığı sert vuruşta top önce yakın direğe ardından da uzak direğe çarparak oyun alanına geri geldi. Pozisyonun devamında ceza sahası içi sol çaprazında Mateta’nın vuruşunda top tekrar direğe çarparak dışarı gitti. 57. dakikada sol taraftan Munoz, ceza sahasına girerek topu içeri çevirdi. Mateta’nın vuruşunda kaleci Batalla, ayaklarıyla topu kornere çeldi. Stat: Leipzig Hakemler: Maurizio Mariani, Daniele Bindoni, Alberto Tegoni Crystal Palace: Dean Henderson, Chadi Riad, Maxence Lacroix, Jaydee Canvot, Daniel Munoz, Adam Wharton, Daichi Kamada, Tyrick Mitchell, Ismaila Sarr, Yeremy Pino (Evann Guessand dk. 80), Jean-Philippe Mateta (Jorgen Strand Larsen dk. 76) Yedekler: Remi Matthews, Walter Benitez, Jefferson Lerma, Brennan Johnson, Nathaniel Clyne, Will Hughes, Borna Sosa, Chris Richards, Justin Devenny, Rio Cardines Teknik Direktör: Oliver Glasner Rayo Vallecano: Augusto Batalla, Andrei Ratiu, Florian Lejeune, Pathe Ciss, Pep Chavarria, Oscar Valentin (Nobel Mendy dk. 63), Unai Lopez (Pedro Diaz dk. 62), Jorge de Frutos (Sergio Camello dk. 70), Isaac Palazon (Ilias Akhomach dk. 77), Alvaro Garcia (Alfonso Espino dk. 70), Alemao Yedekler: Daniel Cardenas, Juanpe, Oscar Trejo, Gerard Gumbau, Ivan Balliu Teknik Direktör: Inigo Perez Gol: Jean-Philippe Mateta (dk. 51) (Crystal Palace) Sarı kartlar: Adam Wharton, Yeremy Pino, Chadi Riad (Crystal Palace), Pathe Ciss, Isaac Palazon, Unai Lopez, Alvaro Garcia, Nobel Mendy, Alfonso Espino (Rayo Vallecano)