EKONOMİ - 17 Haziran 2025 Salı 13:41

FAO ve BAKA tıbbi ve aromatik bitkiler alanında iş birliği imkanlarını görüştü

A
A
A
FAO ve BAKA tıbbi ve aromatik bitkiler alanında iş birliği imkanlarını görüştü

FAO Türkiye Temsilciliği yetkilileri ile Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) yöneticileri bir araya gelerek, tıbbi ve aromatik bitkiler başta olmak üzere kırsal kalkınma, kooperatifçilik ve bölgesel proje iş birliklerini değerlendirdi.


Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilciliği Kıdemli Program Koordinatörü Özcan Türkoğlu ve beraberindeki heyet, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekreterliğini ziyaret ederek tıbbi ve aromatik bitkiler alanındaki iş birliği fırsatlarını ele aldı. Gerçekleştirilen toplantıda, FAO ile BAKA arasında yürütülmesi planlanan projeler ve iş birliği imkânları görüşüldü. BAKA Uzmanı Yücel Yıldırım tarafından yapılan sunumda, Ajans’ın 15 yılı aşkın süredir sürdürdüğü faaliyetler hakkında bilgi verildi. Yıldırım, özellikle Isparta, Burdur ve Antalya illerinin tıbbi ve aromatik bitkilerdeki floristik zenginliğine dikkat çekerek, yürütülen projeler, kooperatifçilik destekleri ve gül üretimi üzerine bilgiler paylaştı. Yıldırım, Isparta’nın 2024 yılı itibarıyla 19 bin ton gül çiçeği üretimiyle Türkiye üretiminin yüzde 95’ini tek başına karşıladığını ve yaklaşık 10 bin ailenin geçimini bu alandan sağladığını vurguladı.



Isparta’da Gül Yağı Fabrikası ziyaret edildi


Orman Genel Müdürlüğü Ekosistem Hizmetleri Dairesi Başkanı Özgür Balcı da toplantıda yaptığı değerlendirmede, FAO destekli küçük ölçekli bir projeyle bölgedeki marka değerinin ve kurumsal kapasitenin artırılmasının hedeflendiğini belirtti. Balcı, bu süreçte BAKA’nın bölgesel bilgi birikiminden yararlanmak istediklerini ifade ederek, bilgi ve deneyim paylaşımının önemine dikkat çekti. Toplantı sonrasında heyet, BAKA’nın daha önce destek sağladığı S.S. Gülderen Kadın Kooperatifi’ni ziyaret ederek kadın girişimcilerin üretim süreçlerini yerinde inceledi. Ardından, özel sektör tarafından işletilen gül yağı distilasyon tesisleri ziyaret edildi. Katılımcılar, geleneksel ve modern damıtma sistemlerini karşılaştırma fırsatı buldu. Heyet son olarak Güneykent’te bulunan Gülbirlik Tarihi Gül Yağı Fabrikası’nı ve modern damıtma sistemleri üzerine çalışan Dünder Makine’yi ziyaret ederek gül yağı çıkarma süreçlerinin tarihsel ve teknik gelişimini yerinde gözlemledi. Ziyaretin, bölgesel ürünlerin katma değerli hale getirilmesi, kırsal kalkınmanın desteklenmesi ve FAO ile geliştirilecek ortak projelere zemin hazırlaması açısından verimli geçtiği belirtildi.


Toplantıya FAO heyeti ve Orman Genel Müdürlüğü’nden yetkililerin yanı sıra, BAKA’yı temsilen İktisadi Sektörler Birim Başkanı Hasan Yüksek, Isparta Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Dr. Öznur Parmaksız ile uzmanlar Ayşe Bal ve Yücel Yıldırım da katıldı.



FAO ve BAKA tıbbi ve aromatik bitkiler alanında iş birliği imkanlarını görüştü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Tarımsal girdi fiyatları yıllık yüzde 33,66 arttı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayına ilişkin Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (Tarım-GFE) verilerini açıkladı. Buna göre Tarım-GFE, ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 2,04, geçen yılın aralık ayına göre yüzde 29,06, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 33,66 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 32,3 artış gösterdi. Ana gruplar incelendiğinde, bir önceki aya göre tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksi yüzde 2,12, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksi ise yüzde 1,57 yükseldi. Geçen yılın aynı ayına göre ise tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksinde yüzde 34,79, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksinde yüzde 27,19 artış kaydedildi. Alt gruplar bazında yıllık Tarım-GFE verilerine göre 6 alt grupta artış oranı ortalamanın altında, 5 alt grupta ise üzerinde gerçekleşti. Yıllık artışın en düşük olduğu alt gruplar yüzde 18,91 ile tarımsal ilaçlar ve yüzde 20,98 ile bina bakım masrafları olurken, en yüksek artış yüzde 64,33 ile veteriner harcamaları ve yüzde 47,39 ile gübre ve toprak geliştiricilerde görüldü. Aylık Tarım-GFE’ye göre ise 6 alt grup daha düşük, 5 alt grup daha yüksek değişim gösterdi. Ekim ayında aylık bazda artışın en düşük olduğu alt gruplar yüzde 0,09 ile enerji ve yağlayıcılar, yüzde 0,27 ile gübre ve toprak geliştiriciler olarak belirlendi. Buna karşılık, aylık artışın en yüksek olduğu alt gruplar yüzde 5,61 ile veteriner harcamaları ve yüzde 4,71 ile tohum ve dikim materyali oldu.
Ankara 7 ilde 7 ayrı organize suç örgütüne yönelik operasyon: 67 şüpheli yakalandı, 42’si tutuklandı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya 7 ilde dolandırıcı, tefeci ve göçmen kaçakçısı 7 ayrı organize suç örgütüne yönelik düzenlenen operasyonlarda 67 şüphelinin yakalandığını ve 42’sinin tutuklandığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, Cumhuriyet Başsavcılıkları ile Jandarma KOM Daire Başkanlığı koordinesinde; İl Jandarma Komutanlıklarınca 7 ilde 7 ayrı organize suç örgütüne yönelik operasyonlar düzenlendi. Şüphelilerin; Denizli’de 30 ayrı iş yerinden organize şekilde hırsızlık yaptıkları, Yalova’da nitelikli dolandırıcılık suçunu organize şekilde yönettikleri, İzmir’de trafo ve enerji nakil kablosu hırsızlığı yaptıkları, Iğdır’da göçmen kaçakçılığı suçunu işledikleri ve Muğla’da tefecilik yaptıkları, Tekirdağ ve Şanlıurfa’da terör örgütüyle bağlantıları olduklarını söyleyip para talep ederek vatandaşları dolandırdıkları tespit edildi. Düzenlenen operasyonlar ile hesaplarında son 5 yıl içerisinde 251 Milyon Türk lirası hesap hareketi bulunan 67 şüpheliyi yakalandı. 42’si tutuklandı. 23’ü hakkında adli kontrol hükümleri uygulandı. Diğer 2 şüphelinin işlemleri devam ediyor. Ayrıca operasyonlar sonucu çok sayıda dijital materyal ile muhtelif miktarda nakit para ve ziynet eşyası ele geçirildi.
Erzincan Erzincan’da soğuk hava nedeniyle sürüler yayladan indirildi Erzincan’da yüksek kesimlerde görülen kar yağışı ve soğuk havayla birlikte yaylalarda bulunan küçükbaş hayvan sürüleri donma tehlikesi nedeniyle merkeze ve köylere taşındı. İlkbahar aylarından itibaren yaylalarda kalan küçükbaş hayvanlar, hava sıcaklıklarının düşmesi ve kar yağışının başlamasıyla birlikte daha güvenli alanlara çekildi. Üreticiler, kış şartlarının ağırlaşması nedeniyle sürülerini Erzincan merkez ve çevre köylere indirerek ahırlara aldı. Kış boyunca hayvanların yem, saman ve arpa ile besleneceği öğrenildi. Üreticilerden İlhan Koyun, nisan ayı sonunda koyunlarını yaylaya çıkardıklarını belirterek, "Aylarca yaylada kaldık, süt ve peynir üretimi yaptık. Aralık ayının sonlarına doğru havalar sertleşince geri dönmek zorunda kaldık. Kış aylarında yem ve saman temini bizim için en büyük sıkıntı" dedi. Tulum peyniri üreticisi Özkan Beydili ise bahar aylarında çıktıkları yaylalarda aralık ayına kadar kaldıklarını ifade ederek, soğuk havanın etkisini artırmasıyla köylerine dönmek zorunda kaldıklarını söyledi. Beydili, hayvancılığın büyük emek ve fedakârlık gerektirdiğini vurguladı. Üretici Ferdi Kaya da ilkbaharda yaylaya çıkarılan koyunların yaz boyunca otlatıldığını ve peynir üretimi yapıldığını belirterek, "Hava şartları sertleşince dönüş hazırlıklarına başladık. Hayvanlar ilkbahara kadar yem ve arpa ile beslenecek" diye konuştu. Erzincan’da her yıl kış mevsimiyle birlikte yaşanan bu dönüş, bölgedeki küçükbaş hayvancılığın doğayla iç içe süren zorlu üretim sürecini bir kez daha gözler önüne serdi.
Bursa Bursa’da geniş çaplı asayiş uygulaması Bursa’da polis ekiplerince gerçekleştirilen asayiş ve kumar uygulamalarında 1 aranan şahıs yakalanırken, kumar oynatılan iş yerine adli işlem yapıldı. Bursa İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü koordinesinde Nilüfer, Osmangazi ve Yıldırım ilçelerinde geniş çaplı asayiş uygulaması gerçekleştirildi. Yapılan sabit asayiş uygulamasında 182 araç kontrol edilirken, 254 şahsın sorgulaması yapıldı. Uygulamada 1 aranan şahıs yakalandı. Osmangazi ilçesi Emek bölgesinde 5 ayrı noktada yapılan sabit asayiş uygulamasında ise 78 araç kontrol edilirken, 214 şahıs sorgulandı. Ahlak Büro Amirliği koordinesinde Osmangazi, Nilüfer ve Yıldırım ilçelerinde yapılan kumar uygulamasında 10 iş yeri denetlendi. Denetimlerde 1 iş yerinde kumar oynandığı tespit edilerek iş yeri sorumlusu hakkında "Kumar Oynamak İçin Yer ve İmkan Sağlamak" suçundan adli işlem yapıldı. Kumar oynayan şahıslara idari yaptırım uygulandı. Ayrıca 1 iş yerinde 4207 Sayılı Kanuna muhalefet, 2 iş yerinin ruhsatsız olduğu tespit edildi. Ruhsatsız iş yerlerinden biri zabıta ekiplerince mühürlendi. Uygulamada 225 şahsın UYAP sorgulaması yapıldı. Ahlak Büro Amirliği koordinesinde Osmangazi ilçesinde yapılan umuma açık iş yeri uygulamasında ise 149 şahsın sorgulaması yapılırken, denetlenen 5 iş yerinden 2’sinde çalışan toplam 3 şahsın SGK kaydının olmadığı tespit edildi. Polis ekiplerinin kent genelindeki asayiş uygulamalarının kararlılıkla sürdürüleceği bildirildi.