ÇEVRE - 10 Eylül 2025 Çarşamba 11:46

Konyaaltı Sahili’nde çöp atana ceza geliyor

A
A
A
Konyaaltı Sahili’nde çöp atana ceza geliyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi, yerli ve yabancı ziyaretçilerin uğrak noktası olan Konyaaltı Sahili’nde çevre kirliliğine karşı sıkı bir denetim çalışması başlattı. Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri, çevreyi kirletenlere karşı Kabahatler Kanunu kapsamında idari para cezası uygulayacak. Bu uygulamanın çevre kirliliği konusunda caydırıcı olması amaçlanıyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya’nın dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili’nin temiz kalması için çalışmalarını titizlikle sürdürüyor. Yaz aylarında günde yaklaşık 100 bin ziyaretçiyi ağırlayan Konyaaltı Sahili’nde Büyükşehir Belediyesi ekipleri günde ortalama 65 ton atık topluyor. Büyükşehir Belediyesi, Konyaaltı Sahili’nde çevreye atılan çöpleri en aza indirmek amacıyla çevreyi kirletenlere karşı idari para cezası uygulaması başlattı.

25 zabıta gün boyu aralıksız denetliyor

Uyarı tabelaları ve sözlü olarak bir süredir vatandaşlar bilgilendirilirken, Büyükşehir zabıta ekipleri, sahilde çevreyi kirlettiği tespit edilen kişilere Kabahatler Kanunu çerçevesinde ceza kesiyor. Vardiya usulü bölgede çalışan 25 zabıta personeli denetimleri gün boyu aralıksız sürdürüyor. Her yıl sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği ile yürütülen temizlik kampanyaları, deniz dibi temizlik faaliyetleri gibi çevre bilinçlendirme çalışmalarının yanı sıra temizlik ekipleri her yıl artan çevre kirliliğine karşı büyük mücadele veriyor. Bu uygulamayla, Konyaaltı Sahili’nde çevreyi kirletenlere karşı caydırıcılık oluşturmak ve çevreye duyarlı olunması amaçlanıyor.

Konyaaltı Sahili’nde çöp atana ceza geliyor

"Amacımız cezalandırmak değil, caydırıcı olmak"

Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Çevre Yüksek Mühendisi Lokman Atasoy, Büyükşehir Belediyesi temizlik ekiplerinin Konyaaltı Sahili’ni temiz tutmak adına 7/24 çalıştığını belirterek, "Her yıl arttırdığımız temizlik çalışmalarımıza ve çevre bilinçlendirme faaliyetlerimize rağmen maalesef çevreye atılan çöplerde artış görüyoruz. Bunun önlenmesine katkı sağlamak için çöp atmanın cezası olduğuna dair sahile bilgilendirme tabelalarını yerleştirdik. Çevreye çöp atmanın aslında bir suç olduğunu ve bunun cezası olduğunu hatırlatmak istedik. Amacımız cezalandırmak değil, caydırıcı olmak ve çevreyi koruma alışkanlığı kazandırmak. Bir süredir de Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı zabıta ekiplerimiz cezai işlemleri uygulamaya başladılar. Bu konuda her kesimden çok olumlu dönüşler alıyoruz. Umarız ki ekiplerimiz ceza uygulamak zorunda kalmazlar. Misafirlerimizden bu konuda destek bekliyoruz. Yapmamız gereken çöpümüzü çöp kutusuna atmak, o kadar. Bu konuda duyarlı olan herkese teşekkür ediyoruz. Vatandaşlarımızla beraber, el ele plajımıza sahip çıkacağız" dedi.

Konyaaltı Sahili’nde çöp atana ceza geliyor

"Çevreye atılan atık miktarı azaldı"

Antalya Büyükşehir Belediyesi Atık Yönetimi ve İşletmeler Şube Müdürlüğü personeli Şükran Çelik de "Konyaaltı Sahili’nde hafta sonlarında günlük 65 ton yani 5 kamyon civarında atık topluyoruz. Sahilde yüzlerce noktada yeterince çöp kutuları var. Uygulamadan önce çevreye atılan çöp miktarı daha fazlaydı. Yaklaşık 1 ay başlattığımız bu uygulamayla birlikte, atık miktarında önemli bir azalma oldu. Buradaki iş gücü ihtiyacının azalmasıyla birlikte de vaktimizi daha verimli kullanmaya da başladık. Amacımız vatandaşları cezalandırmak veya onları huzursuz etmek değil. Bu uygulamayla birlikte çevre kirliliğini hep birlikte azaltmak istiyoruz" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Genç İş İnsanı Kızılgüney’den bayram mesajı İstanbul 2020 A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve inşaat sektörünün önde gelen genç girişimcilerinden Ömer Faruk Kızılgüney, bayram mesajında "Tıpkı yapılar gibi, toplumları ayakta tutan da sarsılmaz bağlardır" diyerek Kurban Bayramı’nı kutladı. Son dönemde hem uluslararası arenadaki ticari temasları hem de eğitime ve kentsel dönüşüme verdiği desteklerle öne çıkan İstanbul 2020 A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ömer Faruk Kızılgüney, bayram tebriği yayımladı. İş dünyasındaki dinamik vizyonunu bayramın birleştirici ruhuyla harmanladığını belirten Kızılgüney, mesajında birlik ve beraberliğin "en sağlam yapı taşı" olduğuna dikkat çekti. Kızılgüney, basın ve kamuoyuyla paylaşılan mesajında şu ifadelere yer verdi: "Sektörümüz gereği yıllardır modern mühendislik ve ileri teknolojiyle geleceğin şehirlerini inşa ediyoruz. Ancak çok iyi biliyoruz ki; bir toplumu ayakta tutan en güçlü yapı malzemesi çelik veya beton değil; sevgi, hoşgörü ve dayanışmadır. Tıpkı kentsel dönüşümle şehirlerimizi güvenli hale getirdiğimiz gibi, bayramlar da manevi dünyamızı yenilediğimiz, kırgınlıkları onardığımız ve kardeşlik bağlarımızı sarsılmaz bir şekilde güçlendirdiğimiz en kıymetli ’dönüşüm’ günleridir. Ülkemizde ve küresel arenada attığımız her adımda, bu topraklardan aldığımız ilham ve yardımlaşma kültürüyle hareket ediyoruz. Bu vesileyle, başta omuz omuza çalıştığımız mesai arkadaşlarım ve kıymetli iş ortaklarımız olmak üzere, tüm halkımızın Kurban Bayramı’nı en içten dileklerimle kutluyor; barışın ve huzurun temellerinin atıldığı nice sağlam yarınlar diliyorum." Sivil toplumdan da tam not aldı ERKON, MÜSİAD ve ASKON gibi köklü sivil toplum kuruluşlarındaki aktif rolüyle de bilinen Kızılgüney’in bu mesajı, iş dünyasında "sadece binaları değil, gönülleri de inşa eden" bir yaklaşımın yansıması olarak iş çevrelerinde beğeni topladı.