KÜLTÜR SANAT - 22 Eylül 2025 Pazartesi 11:55

Restorasyonu tamamlanan tarihi Sarıhacılar Camisi emanet eserlerini bekliyor

A
A
A
Restorasyonu tamamlanan tarihi Sarıhacılar Camisi emanet eserlerini bekliyor

Antalya’nın 800 yıllık geçmişe sahip Sarıhacılar köyü, tarihi camisiyle bölgenin en önemli değerlerinden biri olarak öne çıkıyor. Sanat tarihçileri tarafından yaklaşık 600 yıllık olduğu değerlendirilen cami, 2019 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde restorasyona alındı. Pandemi nedeniyle zaman zaman aksayan çalışmalar 2022 yılının sonunda tamamlandı ve cami yeniden ibadete açıldı. Ancak restorasyon öncesi Side Müze Müdürlüğü ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından emanet alınan teberrukat eşyaları, aradan geçen üç yıla rağmen hala camiye iade edilmedi.


Restorasyon sürecinde, camide bulunan Sakal-ı Şerif, sancak, Kabe örtüsü ve diğer teberrukat eşyaları muhafaza edilmek üzere ilgili kurumlara teslim edildi. Ancak aradan üç yıl geçmesine rağmen bu eserlerin büyük bölümü hâlâ camiye iade edilmedi. Sadece Sakal-ı Şerif bir süre önce geri getirildi.


Köy halkı, bu süreçte birçok girişimde bulundu. Antalya Valisi Hulusi Şahin, 20 Mart 2025’te köye gelerek meseleyi yerinde inceledi. Vali Şahin, sancak ve Kabe örtüsünün yeniden değerlendirilmesi gerektiğini, ancak diğer eserlerin camiye iadesinin önünde hiçbir engel bulunmadığını ifade ederek, sürecin hızlandırılacağını söyledi. Köylüler, "Restorasyon tamamlandı, imamımız atandı ama camimiz hala bomboş. Atalarımızın emaneti olan bu kıymetli eşyaların geri verilmesini istiyoruz" dedi.


Sarıhacılar Köyü Kültür ve Turizm Dayanışma Derneği İstanbul Şube Başkanı Mehmet Orhan Can, yalnızca Müftülük tarafından teslim alınan Sakal-ı Şerif’in camiye geri getirildiğini, sancak ve Kabe örtüsü dışındaki bütün kıymetli eşyaların hala yerini almadığını söyledi.


Orhan Can, "Antalya Valimiz Hulusi Şahit 20 Mart 2025’te köyümüze gelerek meseleyle yakından ilgilendi. Valimiz, sancak ve Kabe örtüsünün yeniden değerlendirilmesi gerektiğini, diğer eserlerin ise eserlerin camiye iadesinin önünde hiçbir engel bulunmadığını ifade ederek, sürecin hızlandırılacağını ve camiye iadesinin yapılması için kurumlara talimat verdiğini ifade etti" dedi.


Aradan altı ay geçmesine rağmen herhangi bir gelişme yaşanmadığını dile getiren Can, şunları kaydetti: "Valimizin ziyaretinin üzerinden aylar geçti ama eserlerimiz hala camimize iade edilmedi. Akseki Kaymakamlığına defalarca konu hakkında takipçi olmamıza rağmen, bürokratik engellerin aşılamadığı söyleniyor. Elimizde bir imkan yok, bütün ümidimiz yetkililerin bu engelleri kaldırarak eserlerimizi camimize iade etmesidir. Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’dan bu konuda yardım istiyoruz. Sarıhacılar halkı, uzun süredir mahrum kaldıkları tarihi emanetlerin bir an önce camiye kazandırılmasını ve yeniden teşhire açılmasını bekliyor" şeklinde konuştu.


Sarıhacılar platformu İzmir sorumlusu Fatma Genç ise "Restorasyonun bitmesinin üzerinden 3 yıl geçti, camimize görevli imam da atandı. Fakat hala teberrukat eşyalarımızı yerine getiremedik. Eşyalar restorasyon sürecinde emanet alınırken geri gelmek şartıyla götürülmüştü. Ama hala dönmedi. Bu durum camiyi ziyarete gelenlerin de tepkisini çekiyor. Camimiz bomboş kaldı, adeta öksüz gibi. Asırlarca bu eserler camimizin sembolüydü. Caminin aydınlatma sistemin ise 1800’lerde bir nevi asansörlü sistemle yapıldığı bilinen ve özellikle tavan ortasındaki kubbede takılı bulunan ve dökümden yapılan sistemde gaz lambası ve mumların istenilen yüksekliğe göre elle ayarlanabilen asansörlü mekanizma ile çalışan avizenin boşluğu bile ziyaretçiler tarafından hemen fark edilmektedir" diye konuştu.



Restorasyonu tamamlanan tarihi Sarıhacılar Camisi emanet eserlerini bekliyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Yurtta hava durumu Yurt genelinin parçalı yer yer çok bulutlu, Marmara’nın doğusu, Batı Akdeniz, Tekirdağ, İzmir, Aydın, Muğla, Afyonkarahisar, Kütahya, Zonguldak, Bolu, Düzce, Erzincan, Tunceli çevreleri, Kırklareli’nin kıyı kesimleri, Ankara ve Eskişehir’in güneyi, Konya’nın kuzey ve batısı ile Erzurum’un batısının yağmur ve sağanak yağışlı, Güney Ege kıyıları ile Batı Akdeniz kıyılarının gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Muğla ve Antalya çevrelerinde yerel kuvvetli olması bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde iç ve doğu bölgelerde pus ve yer yer sis bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan yapılan tahminlere göre; hava sıcaklığı, mevsim normallerinin üzerinde seyredecek. Rüzgarın genellikle güney ve doğulu, yurdun kuzeybatı ve güneydoğu kesimlerinde kuzeyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette esmesi bekleniyor. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle: Ankara: Parçalı ve çok bulutlu, sabah saatlerinde güney ilçeleri yağmur ve sağanak yağışlı 8 İstanbul: Parçalı ve çok bulutlu, yağmur ve sağanak yağışlı 13 İzmir: Parçalı çok bulutlu, sağanak yağışlı 17 Bursa: Parçalı ve çok bulutlu, akşam saatlerinden sonra yağmur ve sağanak yağışlı 13 Adana: Parçalı ve az bulutlu 17 Antalya: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 17 Samsun: Parçalı ve çok bulutlu 14 Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu 15 Erzurum: Parçalı ve az bulutlu, zamanla çok bulutlu, gece saatlerinden sonra karla karışık yağmurlu yüksekleri kar yağışlı 5