ASAYİŞ - 09 Nisan 2025 Çarşamba 17:20

İçişleri Bakan Yardımcısı Turan: ’’Biz sokaklarımızda güvende olmak istiyoruz’’

A
A
A
İçişleri Bakan Yardımcısı Turan: ’’Biz sokaklarımızda güvende olmak istiyoruz’’

İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, "Sokak güvenliği huzurun başlangıcıdır. Devletin esas varlığı güvenliktir. Sokağın güvenliğini sağlamak da her türlü riske karşı bizim görevimizdir. Bu nedenle sokak güvenliği konusunda, sokak hayvanlarının zaman zaman basına konu olan olumsuz haberlerin artık olmaması gerektiğini istiyoruz" dedi.


İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, Ardahan ziyareti kapsamında, Vali Hayrettin Çiçek’i makamında ziyaret ettikten sonra Valiliğin toplantı salonunda düzenlenen "Ardahan Sokak Hayvanları Değerlendirme Toplantısı’na katıldı.


Toplantı sonrası gazetecilere açıklamada bulunan Turan, Türk Polis Teşkilatının 180. kuruluş yıl dönümünü kutlayarak, tüm çalışanlara başarı ve kolaylıklar diledi.


Turan, ülkenin önemli sorunlarından bir tanesini Ardahan’da masaya yatırdıklarını ifade ederek, ’’Sokak güvenliği huzurun başlangıcıdır. Devletin esas varlığı güvenliktir. Sokağın güvenliğini sağlamak ta her türlü riske karşı bizim görevimizdir. Bu nedenle sokak güvenliği konusunda, sokak hayvanlarının zaman zaman basına konu olan olumsuz haberlerin artık olmaması gerektiğini istiyoruz. Bu konu asla bir siyasi konu olmaması gerekir. Biz camiye, bakkala, okula veya herhangi bir yere giderken hiçbir gencimiz ve yaşlımızın bu konuda bedel ödemesini istemeyiz. Bizim anlayışımızda canlıya, kim olursa olsun eziyet haramdır. Ve kanunen suçtur. O yüzden diyoruz ki dikkatli olarak davranmak zorundayız. 9 ay önce çıkan kanunun hayata geçirilmesinden sonra az sayıda da olsa sokaklarda benzer haberler okuduk. Ama bu saatten sonra bir ilimizde bir evladımızın benzer bir yaralanma ile bedel ödediğini, ‘Öldüğünü yada yaralandığını’ görür isek başta yargı ve kendi kurumumuz olmak üzere tüm adımların atılacağını belirtmek isterim. Bu kanunu biz usulen çıkartmadık; Dünya’da örnekleri var, Avrupa’da örnekleri var. Sokakta hayvan olmaz ve olmamalı da. Seven evinde veya bahçesinde bakacak. Tedavisi başta olmak üzere her şeyinden sorumlu olacak. Bu çağda bir hayvanın bir insana zarar vermesini asla kabul etmiyoruz’’ dedi.


Turan, ’’Hayvan hassasiyeti olan çok kıymetli vakıf ve derneklerimiz var. Ben onlara burada çağrıda bulunuyorum. Bu sürece omuz versinler, destek olsunlar. Bu konuda güzel işler yapılıyor ve onlarında bu süreçte katkı sunmalarını bekliyoruz. Yine bizim anlayışımızda israf haramdır. Ardahan’ın hiçbir lokantasında, yurdunda ve restoranında bir tek tane pirincin ve ekmeğin dahi israf edilmesini istemeyiz. Hepsini organize olup toparlayalım ve buna altyapımız müsait. Ve hayvanların toplandığı yerlerde, bu doğal ortamlarda beslenmesine katkı sağlayalım’’ dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük KBÜ’de Ömer Özkök ve Hikmet Genç öğrencilerle bir araya geldi Karabük Üniversitesi (KBÜ) Bilim İletişimi Ofisi tarafından KBÜ Kürsü etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen "Yeni Medya" başlıklı söyleşi, 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda akademisyenler, medya temsilcileri ve öğrencilerin yoğun katılımıyla yapıldı. Karabük Üniversitesinde düzenlenen "Yeni Medya" söyleşisinde, dijitalleşmenin habercilik üzerindeki etkileri, dezenformasyon sorunu ve medya okuryazarlığı, alanında deneyimli isimlerin katılımıyla ele alındı. Programa KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Elif Çepni, Prof. Dr. Hasan Solmaz ve Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Genel Sekreter Lütfü Köm, Büyük Birlik Partisi Karabük İl Başkanı Murat Keskin ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. Söyleşide, 24 TV Genel Yayın Yönetmeni Ömer Özkök ile Gazeteci-Yazar Hikmet Genç, yeni medyanın habercilik pratiklerini nasıl dönüştürdüğünü, dijitalleşmenin sunduğu imkânları ve beraberinde getirdiği riskleri örneklerle değerlendirdi. Programda konuşan Gazeteci-Yazar Hikmet Genç, Karabük Üniversitesinin fiziki imkânları ve vizyonundan etkilendiğini belirterek, üniversitede açık bir gelecek perspektifi gördüğünü ifade etti. Genç, üniversitenin imkânlarının yerinde görülmeden anlaşılamayacağını vurgulayarak, KBÜ’nün bilim odaklı yaklaşımının umut verici olduğunu dile getirdi. Söyleşinin açılışında konuşan 24 TV Genel Yayın Yönetmeni Ömer Özkök ise Karabük Üniversitesinde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, öğrenci profilinin niteliğine ve sunulan imkânlara dikkat çekti. Özkök, öğrencilerin bu fırsatları doğru yönde değerlendirdiğini söyledi. Yeni medyayla birlikte habercilik anlayışının köklü bir dönüşüm geçirdiğini ifade eden Hikmet Genç, akıllı telefonların habercilikte belirleyici hâle geldiğini, bu durumun konvansiyonel medyanın hız açısından dezavantaj yaşamasına neden olduğunu belirtti. Söyleşide dezenformasyon konusuna da değinen Genç, sosyal medyada yayılan haberlerde ciddi doğruluk sorunları bulunduğunu vurguladı. Dijital platformlarda yayımlanan haberlerin önemli bir kısmının yanlış bilgi içerdiğini belirten Genç, bunun toplumsal etkilerine dikkati çekti. Soru-cevap bölümünde konuşan Ömer Özkök ise yeni medyada bilginin doğruluğunun hayati öneme sahip olduğunu belirterek, sosyal medyada karşılaşılan bilgilerin mutlaka birden fazla güvenilir kaynaktan teyit edilmesi gerektiğini ifade etti. Özkök, yasakların çözüm olmadığını ancak özgürlük alanlarının da sınırlarının bulunması gerektiğini söyledi. Programın sonunda KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, söyleşiye katkılarından dolayı konuşmacılar Ömer Özkök ve Hikmet Genç’e teşekkür belgesi takdim etti. Söyleşi kapsamında Karabük Üniversitesinin konuğu olan Özkök ve Genç, kampüsü gezerek Millî Teknoloji Atölyesi ile Teknofest takımlarının çalışmalarını yerinde inceledi, ardından Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık’ı makamında ziyaret ederek üniversitenin şeref defterini imzaladı.
Karabük Karabük’te uluslararası standartlarda tek oryantiring haritası KBÜ’de Karabük Üniversitesi (KBÜ) Doğa Sporları Kulübü tarafından yürütülen ve ÜNİDES 5. Dönem kapsamında ulusal düzeyde destek almaya hak kazanan "Keşfet, Yönünü Bul, Hedefe Ulaş: Kampüsü Oryantiring ile Tanı" projesi kapsamında, üniversitenin Merkez Kampüsü için uluslararası standartlarda oryantiring haritası hazırlandı. Karabük Üniversitesi Merkez Kampüsü için hazırlanan ve Karabük’te uluslararası standartlara sahip ilk ve tek oryantiring haritası olma özelliği taşıyan çalışma, kampüsü ulusal ve uluslararası spor organizasyonlarının merkezi haline getirmeyi hedefliyor. Danışmanlığını Hasan Doğan Spor Bilimleri Fakültesinden Doç. Dr. Neslihan Akçay’ın üstlendiği projenin koordinatörlüğünü, Antrenörlük Eğitimi Bölümü 3. sınıf öğrencisi Nilsu Süpürgeci yürüttü. Proje kapsamında hazırlanan oryantiring haritası, Karabük’te bu niteliklere sahip ilk ve tek harita olma özelliğini taşıyor. Harita çalışması, Türkiye Oryantiring Federasyonu harita çizici, hakem, antrenör ve kurul üyesi Mesut Salman ile Zeynep Ateş tarafından gerçekleştirildi. Çalışma sonucunda kampüs genelinde kolay, orta ve zor seviyelerde olmak üzere 6 farklı oryantiring parkuru oluşturuldu. Profesyonel organizasyonlarda kullanılmak üzere hazırlanan harita; ayrıntılı işaretlemeleri, büyük ölçekli yapısı ve yön bulmayı kolaylaştıran teknik unsurlarıyla dikkati çekiyor. Proje ile Karabük Üniversitesinin geniş ve doğal kampüs alanından yararlanılarak öğrenciler arasında doğa sporları kültürünün yaygınlaştırılması, oryantiring sporu aracılığıyla fiziksel ve bilimle alakalı becerilerin geliştirilmesi ve kampüs içinde sürdürülebilir bir spor ortamının oluşturulması amaçlanıyor. Çalışmanın, üniversite öğrencileri arasında takım ruhu, stratejik düşünme ve problem çözme becerilerine katkı sunması hedefleniyor. Oluşturulan parkurların yalnızca Karabük Üniversitesi öğrencilerine değil, Türkiye genelindeki üniversite öğrencilerine de açık olacağı belirtildi. Projenin, çevre illerde düzenlenecek okullar arası yarışlar, üniversiteler arası turnuvalar ve ulusal şampiyonalarla sürdürülebilir hale getirilmesi planlanıyor. Tanıtım ve uygulama etkinliğine Karabük Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Spor Hizmetleri Müdürü İsmail Özcan ile Karabük Oryantiring İl Temsilcisi Furkan Gülçetiner de katıldı. Söz konusu çalışmanın, Karabük Üniversitesinin spor alanındaki kurumsal vizyonunu güçlendirmesinin yanı sıra "YÖK Spor Dostu Kampüs" hedefi doğrultusunda önemli bir altyapı oluşturduğu belirtildi.