EKONOMİ - 28 Ağustos 2025 Perşembe 10:26

Artvin’de bal fiyatları belirlendi; kestane balı 2 bin 500 TL’den satılacak

A
A
A
Artvin’de bal fiyatları belirlendi; kestane balı 2 bin 500 TL’den satılacak

Zengin bitki örtüsü ve kaliteli bal üretimiyle adından söz ettiren Artvin’de, 2025 yılı bal fiyatları belli oldu. Artvin Ticaret Borsası öncülüğünde toplanan komisyon, kestane balının kilogram fiyatını 2 bin 500 TL olarak açıkladı.


Artvin Ticaret Odası Toplantı Salonunda Artvin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyürek’in başkanlığında toplanan bal fiyatlandırma komisyonu, bal ürünlerine ilişkin laboratuvar analizleri, etiketleme çalışmaları ve coğrafi işaretleme alt yapısı göz önünde bulundurularak, kestane balının taban fiyatını 2 bin 500 lira, çiçek balını bin 500 lira, orman gülünü (Komar balı) 2 bin 200 lira, ıhlamur balını bin 600 lira olarak belirledi.


Komisyon ayrıca, kara kovan olarak üretilen tüm ürünlerde belirlenen taban fiyatlara yüzde 30 fiyat farkı uygulanacağını bildirildi.



Artvin 2 bin 727 adet bitki çeşitliğiyle Türkiye’nin birinci şehri


Artvin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyürek, burada yaptığı konuşmada, Artvin’in, dünyanın biyolojik çeşitlilik açısından en zengin illerinin başında geldiğini belirterek, "İlimiz, Kafkas arı ırkının gen merkezi olması, 198’i endemik, 500’ü endemik olmayan nadir tür olmak üzere 2 bin 727 bitki türü ve kestane ormanlarıyla arıcılık ve bal üretiminde önemli bir yere sahiptir" dedi.


Akyürek, Artvin’in bağrında barındırdığı bitki çeşitliliği ile Türkiye’nin birinci şehri olduğunu belirterek "Zengin bitki örtüsü, 20 bal ormanıyla ve coğrafyası itibarıyla arıcılığa çok müsait olan ilimizde geçen yıl yaklaşık bin ton bal üretildi. Bu yıl da bal üretimi geçen yıla göre yüzde yirmi artış sağladığını görüyoruz. Böylesine zengin bitki çeşitliğine sahip olan ilimiz organik bal üretimi için en uygun bölgelerin başında gelmektedir" diye konuştu.


Arıcılara verilen desteklerin daha da aratılması gerektiğini kaydeden Akyürek, belirlenen fiyatların üreticilere ve tüketicilere hayırlı olmasını diledi.


Toplantıya; Artvin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyürek, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Seçkin Kurt, Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı Selahattin Usta, Tarım ve Orman Müdürlüğü Şube Müdürü Seda Ufuk, Artvin Ticaret Müdürlüğü Şube Müdürü Sinem Han ile borsa yönetim kurulu üyeleri katıldı.



Artvin’de bal fiyatları belirlendi; kestane balı 2 bin 500 TL’den satılacak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bartın BARÜ’ye Millî Teknoloji Atölyesi kurulacak Bartın Üniversitesinde (BARÜ) ulusal ve uluslararası bilim ve teknoloji yarışmalarına hazırlanan gençleri desteklemek hedefiyle Millî Teknoloji Atölyesi kurulacak. Bartın Üniversitesinde (BARÜ) TÜBİTAK 4003-T Millî Teknoloji Atölyeleri Çağrısı kapsamında öğrencilerin fikir ve projelerini hayata geçirebilecekleri Millî Teknoloji Atölyesi projesi desteklenmeye hak kazandı. BARÜ Fen Fakültesi Biyoteknoloji Bölümünden Prof. Dr. Mehmet Zahmakıran yürütücülüğündeki "Bartın Üniversitesi Millî Teknoloji Atölyesi" projesiyle öğrencilerin bilim ve teknoloji odaklı çalışmalarına güçlü bir altyapı oluşturulacak. Hazırlanacak atölyede ekipman desteği, danışmanlık, eğitim programları, sanayi iş birlikleri, tanıtım çalışmaları ile yarışmalara hazırlık desteği sağlanacak. Atölyede robotik sistemler, yapay zekâ, otonom teknolojiler, yazılım geliştirme ve üretim teknolojileri gibi farklı alanlarda uygulamalı eğitimler verilecek. Yerli ve millî sanayi için ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesine destek olacak atölye ile gençlerin araştırma, geliştirme ve üretim süreçlerine daha etkin katılımı sağlanacak. BARÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akkaya Millî Teknoloji Atölyesi ile öğrencilerin hayallerini, fikirlerini ve projelerini hayata geçirebilecekleri güçlü bir altyapının oluşturulacağını ifade ederek emeği geçenlere teşekkür etti.