GÜNDEM - 10 Mayıs 2024 Cuma 09:37

İl il gezerek klasik dikiş makinesi tamiri yapıyor

A
A
A
İl il gezerek klasik dikiş makinesi tamiri yapıyor

Dikiş makinesi ustası 58 yaşındaki Ekrem Usta, 42 yıldır il il gezerek dikiş makinesi tamiri yapıyor.


Samsun’da yaşayan Erdem Usta, çocuk yaşta bir tekstil atölyesinde öğrendiği dikiş makinesi ustalığını yıllar sonra meslek haline getirdi. Usta, çalıştığı atölyede dikiş makinalarının tamirini öğrenerek memleketi Samsun’a döndü. Usta, ardından Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgesinde il il gezerek dikiş makinası tamiri yapmaya başladı. Genellikle Halk Eğitim Merkezi dikiş kursları, perdeciler, çeyizciler ve terzilerin makinelerini tamir eden Usta, randevu usulü çalışarak her ay Samsun’dan Kars’a kadar seyahat ediyor.


Mesleğinde çırak yetişmediğini de ifade eden klasik dikiş makinesi ustası Ekrem Usta, günümüzde elektronik dikiş makinaları çıktığını gençlerin de ilgisinin teknolojiye yönelik olduğu belirterek çırak bulamadıkları ve mesleğin son temsilcileri olduğunu söyledi.


"Bizden sonra inşallah bu meslek devam eder" diyen Usta, "Bu makinelerden piyasada çok var. Daha önce kadınlarımız, annelerimiz çeyiz üzerine bu makinaları hediye olarak aldılar. Evlenirken koşul koydular ve şimdi ellerine kalan makineleri halen daha tertemiz bakmaktalar. Hatıra olarak kimisi babasından kimisi eşinden kaldığı için hatıra olarak kullanıyorlar ve ayrıca bunu bir meslek haline de getirdiler. Benim daha önce esnaflara vermiş olduğum telefon numaramdan bana ulaşıyorlar. Randevu şeklinde ayın belli günlerinde her ile, ilçeye geleceğim günü bildiriyorum. O gün orada bulunup makinaları tamir ediyorum. Servis olaylarımız da Samsun’dan başlıyor. Samsun, Ordu, Rize, Trabzon, Artvin, Ardahan ve Kars’a kadar yetişebildiğimiz yere kadar gidiyoruz” ifadelerini kullandı.



İl il gezerek klasik dikiş makinesi tamiri yapıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Arıköy’de arıcılık eğitimi alan genç kız böcek korkusunu yendi Turizm sektöründe çalışırken Sibirya ve Galler’de araştırma projelerinde görev alan Nilay Boyluoğlu, böcek korkusunu bir kenara bırakıp Odunpazarı Belediyesi tarafından hizmete açılan Arıköy’de eğitim alarak arıcılığa başladı. Eskişehir’de yaşayan Nilay Boyluoğlu, hayalinin her zaman doğa ile iç içe olmak olduğunu ve arıcılık yapma isteğinin bulunduğunu söyledi. Arıcılık hayalinin gerçekleşmesinin önünde bazı engellerinin bulunduğunu ifade eden Boyluoğlu, “Doğada olmak istiyorum. Hep kendimi arayan bir insandım, arıcılık yapacağım dedim ancak bazı engellerim vardı. Çok emek yoğun bir iş, kolay değil gerçekten. Ancak doğada olmayı, hayvanlarla çalışmayı seven herkes yapabilir diye düşünüyorum. Turizimciydim. Okulum bitti. Uzun bir süre yurtdışı projeleri ile ilgilendim. Sibirya’ya gittim. Tamamen sürdürülebilir bir projeydi. Daha sonra Galler’e gittim. O da ofis işi proje araştırma işiydi. Geçen yıl şubat ayında Türkiye’ye döndüm ve dedim ki, ben doğada olmak istiyorum. Çocukluğumdan kendimi bildim bileli örümcek ve böcek korkum vardı. Bütün korkularımı aşmaya karar verdim. Geçen yıl mart ayında Odunpazarı Belediyesi tarafından açılan arıcılık kursuna kayıt oldum. Böylece arıcılık serüvenim başlamış oldu. Eğitim veren hocalarımız çok donanımlı ve bilgiliydi. Temmuz ayında belediye tarafından hizmete açılan Arıköy’de uygulama eğitimlerine geçtik. Harika bir yer olmuş. Lavanta bahçesi, hobi evleri, arılar Böyle başladı serüven" dedi. “Arıcılığa ilgisi olan herkesi bu kurslara davet ediyorum" 10 kovanla başladığı arıcılık serüvenine bölme yaparak 20 kovana çıkarttığını belirten Boyluoğlu, “Uzun vadeli bir yola çıktım. Kovan sayımı arttırıp bu yolda ilerlemek istiyorum. Daha da büyümek istiyorum. Çevreme ve yakın çevreme şu an ulaştım. Arıcılık konusunda daha da büyümek istiyorum. Çok emek yoğun bir iş kolay değil gerçekten ancak doğada olmayı seven, hayvanlarla çalışmayı seven herkes yapabilir diye düşünüyorum. Öncelikle Odunpazarı Belediyesi’ne sunduğu imkânlar için çok teşekkür ediyorum. Arıcılığa ilgisi olan herkesi bu kurslara davet ediyorum. Ben çok faydasını gördüm. Arıcılığa ilgisi olan insanların bu kurslardan faydalanmalarını isterim” şeklinde konuştu.
Ordu Ordu’nun sakin şehrinde Mayıs Yedisi coşkusu Ordu’nun sakin şehir unvanına sahip Perşembe ilçesinde, belediye tarafından organize edilen Mayıs Yedisi Şenlikleri, binlerce vatandaşı bir araya topladı. Doğu Karadeniz’de her yıl mahalli bayram olarak kutlanan yüzlerce yıllık geçmişe sahip olan Mayıs Yedisi, Perşembe ilçesinde davul ve zurna eşliğinde kutlandı. Perşembe Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikte binlerce vatandaş bir araya gelirken, vatandaşlar için tekne turları düzenlendi. Yerel sanatçılar tarafından verilen konser eşliğinde vatandaşlar keyifli dakikalar yaşadı. Etkinlikte Ordu Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerince suda gösteriler yapıldı, ardından dalgıçlar tarafından denizde Türk bayrağı açıldı. “Katılım çok yüksek” Perşembe Belediye Başkanı Cihat Albayrak, Mayıs Yedisi etkinliklerinde kırsaldaki vatandaşların sahil kasabasına indiğini söyledi. Festivalde farklı etkinliklerin düzenlendiğini belirten Albayrak, katılımın oldukça fazla olduğunu ifade ederek, “Vatandaşlarımız ücretsiz tekne turlarından da faydalandığı, denize kavuştuğu, baharın gelişini kutlamış olduğu çok güzel bir festival. Katılım bu yıl gerçekten çok yüksek. Vatandaşlarımız ile birlikte olarak kaymakamımız, bürokratlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımızın da katılımıyla güzel bir etkinlik oldu. İnşallah önümüzdeki yıl bu etkinlikleri taçlandırarak daha güzelini yapmış olacağız” dedi. Vatandaşlar ise her yıl düzenli olarak Mayıs Yedisi kutlama etkinliklerine katıldıklarını, ilçede düzenlenen bu tür organizasyonların kendilerini mutlu ettiğini söylediler.