YEREL HABERLER - 27 Eylül 2016 Salı 10:53

OMÜ Öğretim Üyesi Temür’ün Katıldığı Alabanda Kazısı Sona Erdi

A
A
A
OMÜ Öğretim Üyesi Temür’ün Katıldığı Alabanda Kazısı Sona Erdi

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Temür ve öğrencilerinin katıldığı, Alabanda Antik Kenti’nde yapılan Alabanda Kazısı’nın çalışmaları sona erdi.
Aydın Müzesi Müdürlüğü başkanlığında, Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Yalçın Tavukçu’nun bilimsel danışmanlığında yürütülen çalışmanın başkan yardımcılığını Yrd. Doç. Dr. Akın Temür yaptı. Çalışmalarla ilgili bilgi veren Akın Temür, "Alabanda’da yürütülen kazılar, sadece arkeolojik malzemelerin çıkarılarak müzelere aktarılmasıyla sınırlı kalmayacaktır. Disiplinlerarası bir anlayışla bulguların; antropoloji, paleoloji, epigrafi, filoloji ve arkeometri gibi birçok bilim dalları açısından incelenmesiyle birlikte koruma ve restorasyonlarla kalıntıların yeniden ayağa kaldırılmasını da amaçlanmaktadır” dedi.
“Kazı turizme de katkı sağlayacak”
Kazının turizme de katkı sağlayacağına dikkat çeken Temür, "Antik yolların kavşağında bulunması sebebiyle Alabanda Antik Kenti’nin bilimsel kazılarla derinlemesine incelenmesi büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmalar, bölgeler arası kültürel etkileşimleri belgeleyebilecek önemli bulgular sağlayabileceği gibi, kentin arkeoloji dünyasındaki yerinin belirlenmesi açısından da oldukça önemlidir” şeklinde konuştu.
Alabanda Antik Kenti’nin, Aydın’ın Çine ilçesinin batısında, Gökbel Dağı’nın kuzeyindeki tepelerin eteklerinde, Doğanyurt (Araphisar) köyü yerleşim alanında ve Marsyas (Çine) Çayı’nın batısında kurulmuş önemli bir Karia kenti olduğu belirtildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara 320 ata tohumu ve tıbbi aromatik bitkilerin bulunduğu Endemik Vadi’ye büyük ilgi Pursaklar Belediyesi tarafından 2021 yılında hizmete açılan Endemik Vadi büyük ilgi görüyor. Endemik Vadi’de 320 ata tohumu ve tıbbi aromatik bitkiler bulunuyor. Kültürel değerlerin korunması ve yaşatılması amacıyla Endemik Vadi’yi 2021 yılında Pursaklar’a kazandırdıklarını belirten Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin, ‘‘Pursaklar halkına yeni bir nefes alanı sağlayan ve birbirinden göz alıcı güzelliğiyle kendisine bakanları hayran bırakan Endemik Vadimiz 2021 yılından bu yana hemşehrilerimizin akınına uğruyor" dedi. Çetin, Türkiye’nin dört bir yanından gelen binlerce vatandaşın Pursaklar’ın kültürel değerleri hakkında bilgi sahibi olduklarını ifade ederek, "Vatandaşlar, soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan endemik hayvanlarımızı da yakından tanıma fırsatı buluyor" diye konuştu. Endemik Vadi, ilçede estetik açıdan güzel bir görünüme sahip olmasının yanı sıra kaybolmaya yüz tutmuş endemik bitkiler, nesilleri tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalan Ankara keçisi, Ankara güvercini, Ankara kedisi ve Ankara tavşanını gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyor. Pursaklar Belediyesi ve Gazi Üniversitesi işbirliğinde Ankara’nın endemik bitkileri, endemik hayvanları ve tıbbi aromatik bitkilerin korunması, yaşatılması, üretilmesi ve bunlarla ilgili bilimsel çalışmalar yapılması hedeflenen Endemik Vadi’de rengarenk çiçeklerin arasında spor yapmak isteyen vatandaşlar için bin 300 metre uzunluğunda bisiklet ve yürüyüş yolu, çocukların oyun oynayabilerek vakit geçirebilecekleri Orman Köyü de bulunuyor.