KÜLTÜR SANAT - 09 Ekim 2020 Cuma 10:56

Kuşadası’nda milimetrik boyutlarda 42 mikro minyatür eser sergileniyor

A
A
A
Kuşadası’nda milimetrik boyutlarda 42 mikro minyatür eser sergileniyor

Türkiye’nin ilk ve tek mikro minyatür merkezi olan Kuşadası Belediyesi Necati Korkmaz Mikro Minyatür Sanat Merkezi ve Sergi Alanı, kenti ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerden büyük ilgi görüyor.

Türkiye’nin ilk ve tek mikro minyatür merkezi olan Kuşadası Belediyesi Necati Korkmaz Mikro Minyatür Sanat Merkezi ve Sergi Alanı, kenti ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerden büyük ilgi görüyor. Türkiye’nin tek mikro minyatür sanatçısı olan Necati Korkmaz’ın ancak mikroskop ve büyüteçler aracılığıyla görülebilen milimetrik boyutlardaki minyatürlerinin yer aldığı merkez, ziyaretçileri kendisine hayran bırakıyor.


Kuşadası, sahip olduğu doğal, tarihi ve kültürel zenginliklerin yanı sıra ev sahipliği yaptığı mikro minyatür merkezi ile de ilgi odağı olmayı sürdürüyor. 2018 yılında Kuşadası Belediyesi tarafından Tarihi Kale Kapısı’nın üstünde Necati Korkmaz Mikro Minyatür Sanat Merkezi ve Sergi Alanı adıyla kente kazandırılan merkez, açıldığı ilk günden bu yana 7’den 70’e her yaştan ve kesimden ziyaretçinin uğrak noktası oluyor.


Merkezde, Türkiye’nin tek gubari hat sanatçısı ve dünyadaki 3 mikro heykeltıraştan birisi olan Necati Korkmaz’ın ancak büyüteç ya da mikroskopla görülebilen milimetrik boyutlardaki 42 mikro minyatür çalışması kalıcı olarak sergileniyor. Necati Korkmaz’ın çalışmalarını da yürüttüğü merkezde, dünyanın en küçük Kuran-ı Kerimi, toplu iğne başına yapılmış dünyanın en küçük satranç takımı, saç telinin üzerine yapılmış yürüyen cambaz, içerisinde Türk klasik hat sanatının örneklerinin bulunduğu dünyanın en küçük hat kataloğu ve dünyanın en küçük çini vazoları gibi birbirinden ilginç parçalar bulunuyor.


Necati Korkmaz’ın eserleri arasında korona virüs salgını sırasında gece gündüz demeden çalışan sağlık emekçilerinin fedakârca çalışmasına dikkat çekmek amacıyla pandemi döneminde yaptığı "Doktor X" adlı 2 milimetre boyutunda bir heykel de yer alıyor. Korkmaz’ın "Doktor X, sağlık çalışanlarının dünyada virüse karşı verdiği amansız mücadeleyi temsil ediyor" dediği mikro heykel şırıngadaki iğnenin üzerinde yer alıyor. ’Doktor X’ isimli heykelde, saç telinden yapılma bir mızrak, doktor tarafından korona virüsü temsil eden figüre saplanıyor.


Dünyanın en zengin mikro minyatür sergisi


Kuşadası Belediyesi Necati Korkmaz Mikro Minyatür Sanat Merkezi ve Sergi Alanı, ev sahipliği yaptığı eserler kadar Kuşadası açısından simgesel bir değeri olan tarihi taş binası ile de dikkat çekiyor. Üç odadan oluşan merkezin bir odasında Gubari hat sanatının icra edildiği çalışmalar yer alırken, diğer iki odada ise Korkmaz’ın 30 yıllık sanat yaşamı boyunca ürettiği milimetrik boyutlardaki mikro minyatürleri sergileniyor. Sergilenen eser sayısı bakımından dünyanın en zengin mikro minyatür merkezlerinden olan Kuşadası Belediyesi Necati Korkmaz Mikro Minyatür Sanat Merkezi ve Sergi Alanı’nda yer alan ’Eyvah Kırıldı’ adlı minyatür ise en çok ilgi çeken eserler arasında yer alıyor. Korkmaz’ın bir mısır tanesinin içine kayıkçı figürü yerleştirmek amacıyla sürdürdüğü 5 aylık çalışmanın, üzerine düşen bir saç teli nedeniyle kırılması sonucunda yarım kalan çalışma, merkezde bulunan eserlerin nasıl büyük bir sabır ve titizlikle üretildiğini de ortaya koyuyor.


Birbirinden ilginç ve sıra dışı eserlerin ziyaretçiler tarafından rahatça görülebilmesi için özel mikroskoplar, mercekler ve aydınlatma sisteminin yer aldığı Kuşadası Belediyesi Necati Korkmaz Mikro Minyatür Sanat Merkezi ve Sergi Alanı, haftanın 7 günü 09.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas Sivas’ta soğuk hava etkisini gösterdi, ördeklerin olduğu gölet kısmen dondu Sibirya soğuklarının etkili olduğu Sivas’ta üniversite içerisinde bulunan yapay gölet buz tutarken, ördekler göletin donmayan kısmında yüzmeye çalıştı. Araç camları buzla kaplanırken, bazı araçların kapıları ise soğuk nedeniyle dondu. Sibirya soğuklarının etkili olduğu Sivas’ta, hafta sonu etkili olan kar yağışının ardından dondurucu hava dalgası yaşamı olumsuz etkiliyor. Kentte sabah saatlerinde hava sıcaklığı sıfırın altında 10 derece olarak kaydedildi. Sabah erken saatlerde işlerine gitmek için evlerinden çıkan vatandaşlar, buzla kaplanan araç camlarını kazıyarak güne başladı. Bazı sürücüler, soğuk nedeniyle donan kapıları açmakta güçlük çekti. Soğuk havanın etkisiyle binaların çatılarında buz sarkıtları oluştu. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde bulunan Hasbahçe’deki yapay göletin büyük bölümü buz tuttu. Gölette bulunan ördekler, suyun donmayan kısımlarında yüzmeye çalıştı. Ördeklerin buzla kaplı gölet üzerindeki görüntüleri, yürüyüş yapan vatandaşların da ilgisini çekti. Gölet çevresinde yürüyüş yapan vatandaşlar, kısmen donan göletin oluşturduğu doğal manzarayı fotoğraflayarak o anları kayda aldı. "Hava gerçekten çok soğuk" Yapay gölete giden Ali Aydın, kartpostallık görüntülerin olduğunu söyleyerek, "Şu anda Hasbahçe içerisinde bulunuyoruz. Yazın burası çok kalabalık oluyordu. Kışın da burası gerçekten çok güzel gözüküyor ve kartpostallık görüntüler var. Şu anda da gölet kısmen donmuş durumda. Hava gerçekten çok soğuk. Ördekler de göletin donmayan kısmında kalarak yüzüyorlar. Gölet buz tuttuğu için diğer taraflara geçemiyorlar. Çok farklı bir görüntü var" dedi.
Antalya Muratpaşa Belediyesi, amatör spora 1.5 milyon TL destek sağlıyor Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, 2025 yılı için ilçedeki 103 amatör spor kulübüne 1 milyon 500 bin Lira nakdi destek vereceklerini açıkladı. Uysal, amatör spora yapılan bu yatırımların sağlıklı bir toplum için önemli olduğunu vurguladı. Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, ilçede faaliyet gösteren 103 amatör spor kulübüne 2025 yılı için yaklaşık 1 milyon 500 bin Lira nakdi destek sağladıklarını belirterek, "Amatör spor kulüplerimize destek olmayı, bu kentin spor geleceğine yapılan bir yatırım olarak görüyoruz" dedi. Muratpaşa Belediyesi’nin amatör spora yönelik desteklerinin 2014 yılından bu yana aralıksız sürdüğünü vurgulayan Başkan Uysal, sporun yalnızca başarı odaklı değil, aynı zamanda sağlıklı ve nitelikli bir toplumun temel unsurlarından biri olduğunu ifade etti. 16 bin 526 kursiyere ücretsiz spor yapma imkanı Uysal, sporu bir yaşam kültürü haline getirmek amacıyla 28 tesiste, 26 farklı branşta 16 bin 526 kursiyere ücretsiz spor yapma imkanı sunduklarını söyledi. Başkan Uysal, spor okulları projesi kapsamında her yaştan Muratpaşalının spora katılımı teşvik edilirken, voleyboldan yüzmeye, pilatesten squasha kadar geniş bir yelpazede kurslar düzenlediklerini de sözlerine ekledi. Belediyenin yalnızca bireysel sporcuları değil, amatör spor kulüplerini de güçlü biçimde desteklediğine dikkat çeken Başkan Uysal, 128 amatör spor kulübüne saha desteği sağlandığını, bu sahalarda 824 resmi müsabakanın oynanmasına fırsat tanındığını kaydetti. Muratpaşa Belediyesi Spor Kulübü’nün ise 800’ü lisanslı olmak üzere yaklaşık 2 bin sporcu ile çeşitli branşlarda resmi liglerde mücadele ettiğini belirten Uysal, kulübün yetiştirdiği sporcularla milli takımların altyapılarına önemli katkılar sunduğunu da sözlerine ekledi.
Sivas Sivas’ta soğuk hava etkisini gösterdi, ördeklerin olduğu gölet kısmen dondu Sibirya soğuklarının etkili olduğu Sivas’ta üniversite içerisinde bulunan yapay gölet buz tutarken, ördekler göletin donmayan kısmında yüzmeye çalıştı. Araç camları buzla kaplanırken, bazı araçların kapıları ise soğuk nedeniyle dondu. Sibirya soğuklarının etkili olduğu Sivas’ta, hafta sonu etkili olan kar yağışının ardından dondurucu hava dalgası yaşamı olumsuz etkiliyor. Kentte sabah saatlerinde hava sıcaklığı sıfırın altında 10 derece olarak kaydedildi. Sabah erken saatlerde işlerine gitmek için evlerinden çıkan vatandaşlar, buzla kaplanan araç camlarını kazıyarak güne başladı. Bazı sürücüler, soğuk nedeniyle donan kapıları açmakta güçlük çekti. Soğuk havanın etkisiyle binaların çatılarında buz sarkıtları oluştu. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde bulunan Hasbahçe’deki yapay göletin büyük bölümü buz tuttu. Gölette bulunan ördekler, suyun donmayan kısımlarında yüzmeye çalıştı. Ördeklerin buzla kaplı gölet üzerindeki görüntüleri, yürüyüş yapan vatandaşlarında ilgisini çekti. Gölet çevresinde yürüyüş yapan vatandaşlar, kısmen donan göletin oluşturduğu doğal manzarayı fotoğraflayarak o anları kayda aldı. "Hava gerçekten çok soğuk" Yapay gölete giden Ali Aydın, kartpostallık görüntülerin olduğunu söyleyerek, "Şu anda Hasbahçe içerisinde bulunuyoruz. Yazın burası çok kalabalık oluyordu. Kışın da burası gerçekten çok güzel gözüküyor ve kartpostallık görüntüler var. Şu anda da gölet kısmen donmuş durumda. Hava gerçekten çok soğuk. Ördekler de göletin donmayan kısmında kalarak, yüzüyorlar. Gölet buz tuttuğu için diğer taraflara geçemiyorlar. Çok farklı bir görüntü var" dedi. (YÇ-RM-