KÜLTÜR SANAT - 30 Kasım 2022 Çarşamba 09:35

Çalıkuşu Feride, yuvaya döndü

A
A
A
Çalıkuşu Feride, yuvaya döndü

Kuşadası Belediyesi tarafından aslına uygun olarak yenilenip, kente kazandırılan Çalıkuşu Kültür Evi, 1986 yılında TRT’de yayınlanan ’Çalıkuşu’ dizisinin öğretmen Feride’sini canlandıran sanatçı Aydan Şener’i ağırladı.

Kuşadası Belediyesi tarafından aslına uygun olarak yenilenip, kente kazandırılan Çalıkuşu Kültür Evi, 1986 yılında TRT’de yayınlanan ’Çalıkuşu’ dizisinin öğretmen Feride’sini canlandıran sanatçı Aydan Şener’i ağırladı. Düzenlenen bir söyleşiyle sevenleriyle buluşan Aydan Şener, “Zamanda yolculuk yapmış gibiyim. Kuşadası’nda olduğum için çok mutluyum” dedi.


Yıldırım Caddesi’nde bulunan Çalıkuşu Kültür Evi, Cumhuriyet dönemi edebiyatına damga vuran yazarlardan olan Reşat Nuri Güntekin’in romanından uyarlanarak 1986 yılında televizyona çekilen dizide öğretmen Feride’ye hayat veren Aydan Şener’i konuk etti. Yönetmenliğini Osman Seden’in yaptığı dizide sergilediği oyunculukla hafızalara kazınan Yeşilçam’ın yıldız ismi Aydan Şener’e Kuşadalılar yoğun ilgi gösterdi. Çalıkuşu Kültür Evi’nde gerçekleştirilen söyleşide sevenleriyle buluşan ünlü oyuncu, Kuşadası’nda anılarının canlandığını söyledi.



"Baba ve kız gibiydik"


Oyunculuk serüvenine Yücel Çakmaklı’nın Küçük Ağa dizisindeki rolüyle başladığını ifade eden Aydan Şener, "O dönemde ben Bursa’da yaşıyordum. Defileler falan oldukça İstanbul’a gidip geliyordum. Küçük Ağa için teklif gelince oyunculuğa ilk öyle başladım. Sonra Osman Seden, Küçük Ağa’da görüp Çalıkuşu için uygun olduğumu düşündü. Osman Seden’in bende yeri çok ayrı. Biz onunla baba kız gibiydik. Yönetmen oyuncu ilişkisi haricinde böyle özel bir bağımız vardı" dedi.



"Zamanda yolculuk yaptım"


Çalıkuşu dizisinin çekildiği evde olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu sözlerine ekleyen Aydan Şener, “1986 yılında Çalıkuşu dizsinin çekimlerine başladık. Bugün burada geçmişe gittim. Sanki zamanda bir yolculuktayım gibi. Burada bulunmak beni mutlu etti. Başkanımız Ömer Günel’e bu evi Kuşadası’na kazandırdığı için çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.


Başkan Ömer Günel ise Çalıkuşu’nun Feride’si Aydan Şener’e evine hoş geldiğini ifade ederek, "Öncelikle Aydan Şener gibi değerli bir sanatçıyı Kuşadası’nda konuk ettiğimiz için gurur duyuyoruz. Uzun zaman sonra Çalıkuşu Feride kendi evinde. Sanatçımız Aydan Şener’in hayvanlara olan sevgisini de biliyoruz. Biz de Kuşadası Belediyesi olarak evcil hayvan rehabilitasyon ve tedavi merkezimizde hasta ve sahipsiz kedilerin daha sağlıklı ve güvenli bir ortamda tedavi edilebilmesi için kedi tedavi ünitesi yaptık. Merkezimiz 7 / 24 izlenebilmektedir" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Onur: "Arvasi Hoca Türk milletinin manevi mimarlarından biridir" Gazeteci yazar Hüdâvendigâr Onur, büyük Türk milliyetçisi Ahmet Arvasi’nin aynı zamanda bir fıkıh âlimi de olduğunu belirterek, "Bu sahada ‘İlmihâl’ kaleme almıştır. Türk milletinin manevi mimarlarından biridir" dedi. Ülkücü hareketin sembol isimlerinden Erdem Karakoç’un düzenlediği haftalık ‘Vefa’ toplantıları devam ediyor. Koçoba’daki son etkinlikte büyük Türk milliyetçisi ve mütefekkiri S. Ahmet Arvasi anıldı. Erdem Karakoç, 12 Eylül öncesi zor zamanlarda Arvasi Hoca’nın yazılarıyla, konferanslarıyla bir nesli eğittiğini, yetiştirdiğini, batıl ideolojilere saplanmaktan koruduğunu söyledi. Karakoç ayrıca, Ahmet Arvasi’nin savunduğu davayı yaşayan ‘örnek bir şahsiyet’ olduğunu söyledi. MHP Şişli ilçesi eski başkanlarından Kamil Balyer de konuşmasında, Ahmet Arvasi’nin kadroya önem verdiğini belirterek, "Söylediğini yaşamaya gayret ederdi. Ülkücü hareketin manevi mimarlarından biridir. Bir davayı anlatmada, devlet yönetiminde, yapılacak her işte başarılı olmak için kadroların kalitesinin önemine değinirdi. O Ahmet Yesevi ruhluydu" dedi. "Yazılarında Türklük vurgusu çoktur" Gazeteci yazar Hüdavendigâr Onur da, Türk milliyetçilerinin yetişmesinde emeği olanlardan birinin Ahmet Arvasi olduğunu belirterek, "Yazıları dikkatle okunduğunda, satır aralarında Türk tarihine, din ve felsefeye, kısacası yaşadığı döneme ait tüm konulara değindiği görülür. Ahmet Arvasi’ye göre Türk milliyetçiliği, İslâm’ın çizdiği sınırlar içerisinde Türk’ün mutluluğunu arayan bir harekettir. Bu bir iddia değil tespittir" dedi. Hüdâvendigâr Onur, aynı zamanda Ahmet Arvasi’nin bir din bilgini olduğunu belirterek, "O, fıkıh âlimidir. İlmihâl kaleme almıştır. Şöyle der, ‘İlmihâl bilmeyen, ne İslam’ı bilir ne de onun dünya ve kâinata bakışını.’ Ülkücü hareketin, Türk milletinin manevi mimarlarından biridir" ifadelerini kullandı. Ahmet Arvasi’nin yaşadığı dönemin tüm sorunlarına değindiğini, çareler ürettiğini belirten Onur, Arvasi’nin güzel sanatlara verdiği önemden de bahsetti. Ahmet Arvasi’ye göre estetiğin bir ilim olduğunu belirten Onur, sözlerini şöyle tamamladı: "Arvasi’ye göre sanat, güzele ulaşmak ve çirkinden uzaklaşmaktır. Sanatkâr mutlak güzeli arar. Sinan imparatorluğumuzun temel taşlarından Süleymaniye çıkabileceğini, Selimiye çıkacağını ispatladı. Arvasi’ye göre bu muhteşem eserlerde hendesenin zaferi ve dinin zaferi vardır. İslâmiyet’e göre en güzel Allah’tır."