YEREL HABERLER - 21 Mart 2012 Çarşamba 17:10

SÖKE ZİRAAT ODASI TARLAYI YAT İLE SÜRECEK

A
A
A
SÖKE ZİRAAT ODASI TARLAYI YAT İLE SÜRECEK

Söke Ziraat Odası Başkanı M. Kemal Kocabaş ``Devamlı yükselen mazot fiyatlarının üstesinden gelmek için yat mı satın alalım?`` dedi. Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, mazot fiyatlarının üstesinden gelmek için teknolojinin geliştirilip, tarlalarını traktörle değil yat ile sürmek istediklerini söyledi. M. Kemal Kocabaş yaptığı yazılı açıklamada; ``Çiftçilerimiz yeni ekim dönemi için tarlasında çalışmaya başlayacağı dönemde motorine üst üste yapılan zamlar dayanılmaz bir hal almaya başladı. Çiftçimiz üretim yaparken dünyadaki emsallerine göre motorin, gübre ve zirai ilaç enerji gibi girdilerde daha yüksek miktarda para ödeyip, dünya piyasa üzerinden ürününü daha düşük miktarda satarak büyük haksızlığa uğramakta ve gerekli kazancı elde edememektedir. Türkiye`de pamuk fiyatları geriledi, gübre, mazot fiyatları ise enflasyonun üzerinde arttı. Mazot yıllık bazda en fazla fiyat artışının yaşandığı temel mal oldu. ``MAZOT FİYATLARI ÜRETİCİYİ İYİCE VURMAYA BAŞLADI`` Şu anda Türkiye`de akaryakıt fiyatı ABD`nin üç katına yakın diyen Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş; ``Motorin, yılın ilk zammını yılbaşından hemen sonra, 09 Ocak 2012 de görmüştü. 10 Ocak`tan itibaren motorin fiyatlarında yüzde 2,39`luk artış yaşanmıştı. Bu artışla birlikte motorinin litre fiyatı, 8 kuruş zamlanmıştı. Motorinin litre fiyatına en son 23 Şubat 2012 tarihinde zam yapılmıştı. Yüzde 2.1 zam oranı ile motorinin satış fiyatı, 3.88 liraya yükselmişti. Petrol ürünleri eksenindeki zam zincirinin son halkası yine motorin oldu. 21 gün sonra yapılan ikinci zamla birlikte motorinin litre fiyatı 4 liraya dayandı. Dünyada petrol fiyatı artıyor, ama asıl bizdeki sorun petrol fiyatlarının artmasından çok akaryakıttan alınan ÖTV vergisidir. Türkiye, vergi alımlarında AB ülkeleri arasında benzinde ilk sırada yer alıyor. Motorinde İngiltere ve İsveç`ten sonra üçüncü sıradayız. Yani bir litre motorinde 2 lira ÖTV ve KDV; bir litre benzinde ise 3 lira ÖTV ve KDV ödüyoruz`` dedi. ``ACİLEN İNDİRİM İSTİYORUZ`` Hükümete seslenen Kemal Kocabaş, Hükümetten acilen ve mutlaka mazotta KDV-ÖTV indirimi beklediklerini söyledi. Kocabaş; ``Hükümetimiz nasıl deniz yollarında gemilere, yatlara, hava yollarında uçaklara, konsolosluklara yabancı ülkeden gelip iş yapan taşeronlara (0) vergisiz motorin veriyorsa bizde istiyoruz`` dedi. ``ÇİFTÇİLER 10 NUMARA YAО KULLANIYOR`` Çiftçilerimiz kendince çözümler üretmeye başladığını ifade eden Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş; ``Birçok çiftçimiz 0,30 ÖTV`li 10 numara yağ yakıt olarak kullanmaya başladı ama bu yeterli değil. Altını çizerek tekrar söylüyorum. Hükümetimiz tarımda üretim için kullandığımız mazottu (0) sıfır ÖTV ``˜li satın alabileceğimiz hale getirsin. Yeni ürün ekimine girerken sürekli yükselen girdilerden, sürekli düşen ürün fiyatlarından morali bozulan çiftçimizin yarasına birazcıkta olsa merhem olsun`` diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Elazığ Elazığ Belediyesinde dijital eğitimler sürüyor Elazığ Belediyesi bünyesinde gençlere ve özel bireylere yönelik gerçekleştirilen ‘Bugünün gençleri geleceğin meslekleri’ projesi devam ediyor. Avrupa Birliği finansmanı ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) kapsamında Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) iş birliği ile yürütülen ‘Bugünün gençleri geleceğin meslekleri’ projesi devam ediyor. Elazığ Belediyesi Kültür, Sanat ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Engelsiz Yaşam Merkezi’nde Dijital Gençlik Merkezi eğitimleri yoğun bir şekilde gerçekleştiriliyor. Geleceğin meslekleri için dijital kapasite oluşturarak insan kaynağını güçlendirme hedefi ile bilgi teknolojileri, robotik ve kodlama, E-dönüşüm, dijital pazarlama, sosyal inovasyon, çözüm ve tasarım odaklı düşünme gibi alanlarda katılımcılara katkı sunulması hedefleniyor. Projenin amaçlarından bahseden Proje Müdürü Dr. Devrim Şavlı, "Birleşmiş Milletler ve Türkiye Belediyeler Birliği olarak Avrupa Birliği delegasyonunun desteği ile bu projeyi toplam 45 ilde gerçekleştiriyoruz ve bu illerden biri de Elazığ. Dijital Gençlik Merkezi’nin Engelsiz Yaşam Merkezi’nde kurulması bizim için çok önemli. Engelli vatandaşlarımıza ve gençlerimize burada dijital eğitimler veriliyor. Birçok konuda vatandaşlarımızın gelişimini hedefliyoruz. Projemizin amaçlarından biri de bölgemizdeki istihdamı artırarak staj imkanı sağlamaktır" dedi. Elazığ Belediyesi Kültür, Sanat ve Sosyal İşler Müdürü Mehmet Karaaslan "Elazığ Belediyesi her kulvarda gerçekleştirdiği çalışmalarla vatandaşların yanında olmaya devam ediyor. Hayatın her alanında gençlerimize, dezavantajlı gruplar ve engelli vatandaşlarımıza yönelik hizmetlerimiz devam ediyor. Dijital dünyanın yeniliklerini ve bu dünyanın gençlerimizin hayatına katacağı değerleri yükseltmek adına önemli olan bu projeyi uzun süredir başlatmıştık. Devam eden projemizin tamamlanmasının ardından gençlerimizin alacağı sertifika ile meslek edinme noktasında önemli bir avantaj sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.
Kars Kars’ta okul servislerine sıkı denetim: Öğrenci güvenliği öncelik öğretim yılının başlamasıyla birlikte öğrenci taşımacılığının güvenliğini en üst seviyeye çıkarmak amacıyla okul servis araçlarına yönelik denetimlerini artırdı. Kent genelinde eş zamanlı olarak yapılan sıkı denetimlerde, öğrencilerin huzurlu ve güvenli bir şekilde okullarına ulaşmaları hedefleniyor. Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, denetimler sırasında Okul Servis Araçları Yönetmeliği kapsamında birçok detayı titizlikle kontrol ediyor: Ekipler, servis araçlarının güvenli seyir için gerekli olan fenni muayenesi, lastik durumu, ışıklandırma ve diğer teknik yeterlilikleri. Sürücü Evrakları ve Kontrolleri: Servis şoförlerinin sürücü belgeleri, gerekli yetki belgeleri ve sabıka kayıtları detaylıca inceleniyor. Araçlarda fazla yolcu alınıp alınmadığı, öğrencilerin emniyet kemeri takıp takmadığı denetleniyor. Özellikle ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin taşındığı servislerde rehber personel bulundurulması zorunluluğu kontrol ediliyor. Yapılan denetimlerde kurallara uymadığı tespit edilen servis şoförleri hakkında gerekli uyarılar yapılırken, eksiklikleri bulunan veya yönetmeliğe aykırı hareket eden araç sahiplerine cezai işlemler uygulandı. Öte yandan İl Emniyet Müdürlüğü’nce öğrencilerin can ve mal güvenliğinin her şeyin önünde olduğu, bu tür denetimlerin eğitim-öğretim yılı boyunca aralıksız devam edeceğini vurguladı. Velilerin çocuklarını gönül rahatlığıyla okullarına göndermeleri için azami çabanın gösterildiği ifade edildi.