ÇEVRE - 10 Mart 2025 Pazartesi 10:57

Aydın’ın acı otu kedirgen ve sarmaşıklar yüzünü gösterdi

A
A
A
Aydın’ın acı otu kedirgen ve sarmaşıklar yüzünü gösterdi

Aydın dağlarında bahar mevsiminde doğada kendiliğinden çıkan, halk arasında acı ot diye de bilinen sarmaşık ve kedirgen bu yıl yağışların yetersiz olması sebebiyle az yetişirken vatandaşlar dağlarda ot toplama arayışına başladı.



Aydın’ın acı otu olarak bilinen sarmaşık ve kedirgenler, baharın gelmesiyle birlikte topraktan çıkarak yüzünü göstermeye başladı. Pek çok kişinin sağlık için tükettiği bu otlar bir yandan işsizlere iş olurken, diğer yandan da şehirde yaşayanların sofrasına aş oluyor. Yumurtalı ve yoğurtlu iki ayrı türde yemeği yapılan otlar, bu yıl yağışların yetersiz olması sebebiyle dağlarda az miktarda çıkmaya başladı. Aydın’ın yanı sıra Ege Bölgesi’nde de severek tüketilen kedirgen ve sarmaşıklar, kemik ağrılarından romatizmaya kadar bir çok hastalığa da iyi geldiği biliniyor.



"Yağışlar olursa devam edecek"


Efeler’in dağlarından topladığı kedirgen ve sarmaşıkların yüzünü göstermeye başladığını ifade eden vatandaşlardan Yalçın Can, "Aydınımızın yöresel lezzeti. Dağlarda kendiliğinden yetişiyor ve bin bir emekle toplanıyor. Havaların ısınmasıyla bu otlar çıkmaya başladı. Biz de tarlalarımızdaki işlerimizi yaparken bir yandan da bu otları topluyoruz. Kedirgen biraz daha tatlı olur sarmaşığa göre ama vatandaşlarımız genelde ikisini birlikte alıp karıştırıyor ve öyle yemek yapıyor. Bölgemizin önemli lezzetlerinden. Bu sene yağış olmadığından dağlarda fazla kedirgen ve sarmaşık olmadı. Yağışlar devam ederse bunlar da olmaya devam edecek" dedi.



Aydın’ın acı otu kedirgen ve sarmaşıklar yüzünü gösterdi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Kardan dolayı mahsur kalanlara kumanya desteği Van genelinde etkili olan yoğun kar yağışı ve olumsuz hava şartları nedeniyle yollarda mahsur kalan vatandaşlara kumanya desteği yapıldı. Van genelinde etkili olan yoğun kar yağışı ve olumsuz hava şartları nedeniyle yollarda mahsur kalan vatandaşlara yönelik yardım çalışmalar, Van Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürlüğü koordinasyonunda aralıksız devam ediyor. Yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşımın aksadığı güzergâhlarda mahsur kalan araçlarda bulunan vatandaşlara, AFAD arama kurtarma ekipleri ile Hayrat Arama Kurtarma ekibi tarafından gıda ve sıcak içecekten oluşan kumanya yardımı ulaştırıldı. Vatandaşların mağduriyet yaşamaması ve temel ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla sahada görev yapan ekipler, ilgili kurumlarla koordineli şekilde çalışmalarını sürdürüyor. AFAD koordinesinde; emniyet, jandarma, karayolları, Kızılay, belediye ekipleri ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği içerisinde yürütülen çalışmalarda, vatandaşların can güvenliği öncelikli tutuldu. Olumsuz hava şartlarının etkisini sürdürmesi nedeniyle ekipler 7-24 görevinin başında. Yetkiler tarafından yapılan açıklamada, "Vatandaşların zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmamaları, yapılan meteorolojik ve resmi uyarıları dikkate almaları ve güncel yol durumunu takip etmeleri konusunda hassasiyet göstermelerini rica ediyoruz. Karla mücadele ve yardım çalışmalarımız hava şartları normale dönene kadar kesintisiz şekilde devam edecektir" denildi.