ÇEVRE - 19 Şubat 2026 Perşembe 12:10

Büyük Menderes nehri, köprü seviyesine yükseldi

A
A
A

Aydın’ın Koçarlı ve İncirliova ilçesini birbirine bağlayan Menderes Köprüsü’nde su seviyesi 5,5 metreye ulaşırken, nehir taşma noktasına geldi.

Son günlerde etkili olan sağanak yağışlarla birlikte debisi ve su seviyesi yükselen Büyük Menderes Nehri’nde yer yer taşkınlar yaşanırken, Koçarlı ve İncirliova ilçelerini birbirine bağlayan Menderes Köprüsü bölgesinde de su seviyesi kritik seviyeye ulaştı. Uzun yıllardır kuraklıkla boğuşan nehir suya kavuşurken, Menderes Köprüsü’ndeki su seviyesi 5,5 metreye ulaştı.

Büyük Menderes nehri, köprü seviyesine yükseldi

Zaman zaman sular yola taşmaya başlarken, bölgedeki vatandaşlar da köprüdeki son durumu görmek için bölgeye akın etti. Su seviyesini görmeye gelen bazı vatandaşlar fotoğraf ve video çekerken, bazı vatandaşlar da incelemelerde bulundu. Köprüye sevk edilen ekipler de iş makinalarıyla köprü ayaklarında biriken çöpleri temizleyerek suyun akışını sağlamaya çalıştı.

Büyük Menderes nehri, köprü seviyesine yükseldi

Devlet Su İşleri’nin dere yataklarını daha iyi ıslah etmesi halinde bu taşkınların bir nebze de önüne geçilebileceğini vurgulayan çiftçilerden Gürkan Ataş; "Yaklaşık 10 seneden beri bu kadar yüksek görmedim nehri. 10 sene önce bu kadar yükselmişti. Bizim Koçarlı’da yerimiz vardı orayı kontrol ettik. Geçerken de nehrin son durumuna bakmak istedik. Zaten çiftçilikle uğraşıyoruz. Su baskınları da gerçekten kötü oluyor. Tabi bunu önleyebilseler, önünü kapatabilseler bir yere depolayabilseler, çiftçi için iyi olur tabi. Kurak gitmesi çiftçi için kötü, su veremiyorlar yani. Su verilemediği için de yazın çiftçi için kötü oluyor. O yüzden Menderes’in böyle olmasından mutluyuz ama Devlet Su İşleri biraz daha elinden geleni yapmış olsa. Özellikle yazın dere yataklarını daha iyi ıslah etmiş olsalar daha iyi olacak. Genelde dere yataklarıyla çok ilgilenmiyorlar. Özellikle DSİ’nin yazın dere yataklarını elden geçirmesi lazım" dedi.

Büyük Menderes nehri, köprü seviyesine yükseldi

İbrahim Kılınç - Uğur Eser

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kars Kars’ta "Medeniyetler beşiği" Ani’ye ziyaretçi akını Kars’ta bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Ani Ören Yeri, 2025 ve 2026 verileriyle ziyaretçi sayısındaki artışı gözler önüne serdi. "Medeniyetler beşiği", "dünya kenti", "bin bir kilise" ve "40 kapılı şehir" olarak da anılan tarihi alan, yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini görüyor. Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan ve geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapan Ani Ören Yeri’ni 2025 yılında 156 bin 625 kişi ziyaret etti. 2026 yılının ilk üç ayında ise 42 bin kişi bölgeyi gezerek tarihi atmosferi yerinde deneyimledi. Mart ayının sonlarına beyaza bürünen ören yeri, havadan görüntülendi. Özellikle bahar aylarının gelmesine rağmen karla kaplı beyaz örtüsünü koruyan Ani Ören Yeri’nde ziyaretçi sayısında gözle görülür artış yaşanırken, ören yerindeki tarihi yapılar turistlerin ilgisini çekiyor. Ani Katedrali, Ebu’l Menuçehr Camii ve sur kalıntıları başta olmak üzere birçok eser, ziyaretçilere adeta açık hava müzesi deneyimi sunuyor. Kars turizminin en önemli ayaklarından biri olan Ani Ören Yeri, sadece tarihi dokusuyla değil, eşsiz coğrafyasıyla da dikkat çekiyor. Arpaçay Nehri kıyısında yer alan bölge, ziyaretçilere hem kültürel hem de doğal güzellikleri bir arada sunuyor. Ani Ören Yeri’ne her geçen gün ilginin daha da arttığını belirten Kars Turizm Birliği Başkanı Halit Özer, "Koruma listesinde olan Ani Ören Yeri’ni 2025 yılında ziyaretçi sayısını artırdı. 2025 yılında 147 bin yerli, 9 bin 625 yabancı olmak üzere toplam 156 bin 625 yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapmıştır. Tabi bununla birlikte tarihi ve kültürün önemli bir rotasyonu olan Ani Ören Yeri’nde her geçen gün ziyaretçi sayısı fazlalaşmakta, ören yerinde geçmişten bu tarafa yapılan Ani kazı çalışmaları da halen sürdürülmekte, bu kazı çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte ilimizde yabancı ve yerli turist sayısının katlayarak gideceğini göreceğiz" dedi. Kars’ta turizm hareketliliğinin artmasıyla birlikte konaklama, yeme-içme ve ulaşım sektörlerinde de yoğunluk yaşanırken, esnafın yüzü gülüyor. Ani Ören Yeri’nin yılın 4 mevsimi ziyaret edilebilmesi ise Kars turizmini canlı tutuyor. Öte yandan, Ani Ören Yerini 2025 yılında 147 bin yerli, 9 bin 625 yabancı olmak üzere toplam 156 bin 625 kişi ziyaret etti. 2026 yılının ilk 3 ayında ise Ani Ören Yeri 42 bin kişiye kapılarını açtı.