GÜNDEM - 29 Nisan 2024 Pazartesi 12:51

Çamköy’de boğa güreşi yapılacak

A
A
A
Çamköy’de boğa güreşi yapılacak

Aydın’ın Germencik ilçesinde 12 Mayıs’ta boğa güreşi düzenlenecek. Boğalar son antrenmanları yapıp güreşlere hazırlanıyor.



Germencik’in Çamköy Mahallesinde her yıl boğa güreşi gerçekleştiriliyor. Çamköy Bağacılar Derneği tarafından 12 Mayıs Pazar günü mahallede bulunan arenada boğa güreşi düzenlenecek. Mahallede yaklaşık 40 yakın boğa bulunuyor. Aydın, Artvin, İzmir, Muğla gibi çevre illerden 100’ün üzerinde boğanın güreşe katılması bekleniyor. Çamköy mahallesinde boğası olan vatandaşlar, düzenli olarak antrenmanlarını gerçekleştiriyor. Sabah yürüyüşleri yapılıp arena alanında boğalar gezdiriliyor.


İki boğa besleyen Mestan Çapkın, “Biz atalarımızdan, büyüklerimizden devraldığımız bu geleneği göreneği yaşatalım diye çalışıyoruz. Bu bizi ata sporumuz. 12 Mayıs’ta mahallemizde boğa güreşimiz var. Boğalarımızı o güreşe hazırlıyoruz. İdmanlarını yapıyoruz. Bu güreş sayesinde binlerce kişi köyümüze geliyor. Çamköyü tanıtıyoruz. Bütün vatandaşları 12 Mayısta yapacağımız güreşlere bekliyoruz.” dedi.



Çamköy’de boğa güreşi yapılacak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Huawei Başkan Yardımcısı Zhou, veri depolamadaki yenilikleri anlattı Huawei Başkan Yardımcısı Dr. Peter Zhou, şirketin veri depolamayı yeniden tanımlayacağı kriterleri 6 maddede sıraladı. Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen Huawei Yenilikçi Veri Altyapısı Forumu 2024’te, Huawei Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda şirketin Veri Depolama Ürün Grubu Başkanı Dr. Peter Zhou, ‘Veri Uyanışı Çağında Veri Depolamayı Yeniden Tanımlamak’ sunumuyla Huawei’nin son çalışmaları hakkında bilgi verdi. Zhou, yapay zekanın yalnızca performans, güvenilirlik ve veri paradigmasına değil, aynı zamanda ölçeklenebilirlik, sürdürülebilirlik ve veri yapısına odaklanarak geleneksel veri depolamayı bozmaya çalıştığını söyledi. Huawei’nin bir takım yeniliklerle veri depolamayı yeniden tanımlayacağını da sözlerine ekleyen Zhou, şu maddeleri sıraladı: “Ultra performans: Huawei, depolama performansını geleneksel depolamaya kıyasla 10 kat artırıyor. Depolama alanı ayrıca PB/sn cinsinden bant genişliğini ve 100 milyon IOPS’yi destekleyerek tüm üretken yapay zeka sürecinin verimliliğini büyük ölçüde artırıyor. Veri esnekliği: Yenilikçi mimari ve teknolojiler %99,9999’luk yüksek güvenilirliği artırır. Yerleşik fidye yazılımı algılama motoru, tespit doğruluğunu %99,99’a yükseltir. Yapay zeka eğitimi sırasında kontrol noktası kurtarma süresi bile bir dakikadan daha kısa bir süreye indirildi. Yeni veri paradigması: Çok boyutlu tensör verileri, akıllı bir arama motoru aracılığıyla hızlı veri erişimini destekleyecek şekilde etkinleştirildi. Retrieval-augmented generation (RAG) teknolojisi, büyük yapay zeka modellerinde halüsinasyonu ortadan kaldırmak için yerleşik bilgi tabanıyla birlikte çalışır. Ölçeklenebilirlik: Tek bir depolama kümesi EB düzeyinde kapasite için genişletilebilir ve her motor, depolamaya yakın bilgi işlem için daha fazla GPU, DPU veya NPU ile ölçeklendirilebilir. Sürdürülebilirlik: Depolama ortamları ve cihazlardaki yenilikler, olağanüstü depolama enerji verimliliği (1 watt/TB’den az) ve depolama yoğunluğu (1 PB/U’dan fazla) sağladı. Veri yapısı: Depolama meta veri yönetimi ve arama özellikleri, küresel veri görünürlüğü ve yönetilebilirliğinin yanı sıra 10 kat daha verimli veri taşınabilirliği sağlar.”
Antalya Antalya’da ulaşım ücretine yüzde 33 zam geldi UKOME Genel Kurulu’nda alınan karar ile Antalya kent içi ulaşım ücretlerine zam yapıldı. Zam sonrası tam ücret 20 TL olurken, emekli ve öğretmen 19 TL, öğrenci 10 TL, kredi kartı ile biniş ücreti ise 25 TL olarak güncellendi. Antalya’da ulaşım esnafının ücretlere zam talebi sonrasında toplanan UKOME Genel Kurulu’nda toplu ulaşım ücretine yüzde 33 zam yapılması kararı alındı. Böylece kent içi ulaşımda yeni ücret tarifesi 15 TL olan tam ücret 20 TL olurken, öğrenci 10 TL, öğretmen ve emekli 19 TL, kredi kartı ise 25 TL olarak belirlendi. Antalya Otobüsçüler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yasin Arslan, son olarak 2023 yılı Temmuz ayında ulaşım ücretine zam yapıldığını hatırlatarak, "En son geçtiğimiz yıl Temmuz ayında ulaşım ücretine zam yapılmıştı. UKOME’den oransal anlamda değil de tam ücreti 22 TL, emekli ve öğretmen 21 TL, öğrenci ücretinin ise 12 TL, kredi kartı ile binişinde 30 lira olması yönünde talebimiz vardı" dedi. Şehir içi ulaşıma yüzde 33 zam UKOME Genel Kurulu’nda şehir içi ulaşım ücretlerine yüzde 33 oranında zam yapılması kararı alındığını yeni tarifenin ise yürürlüğe gireceği tarihin ilerleyen günlerde duyurulacağını belirten Arslan, "UKOME tam yüzde 33 oranında yapılacak zam sonrası şehir içi toplu ulaşımda tam ücretin 20 TL, emekli ve öğretmen 19 TL, öğrenci 10 TL, kredi kartı ile binişin ise 25 TL olarak uygulanmasını uygun gördü. Şu anda yeni ücret tarifesinin uygulanacağı tarih konusunda her hangi bir karar alınmadı" ifadelerini kullandı. Kent içi ulaşımda bir otobüsün günlük ortalama 120 litre yakıt tükettiğinin altını çizen Antalya Otobüsçüler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yasin Arslan, "En son zaman aldığımızda yakın 37 liraydı, şu anda 42 lira civarlarında, bu da günlük 5-6 bin TL civarında değişiyor" şeklinde konuştu.
Muğla Marmaris’te yaban domuzları için çözüm yolları aranıyor Marmaris’te son yıllarda şehir merkezinde sürüler halinde görülmeye başlanan yaban domuzları ile ilgili Marmaris Belediyesi ilk adımı attı. Veteriner hekimlerle toplantı yapan Başkan Acar Ünlü, diğer kurumlarla işbirliği halinde çözüm bulmaya çalışacaklarını ifade etti. Marmaris Belediyesi, son zamanlarda ilçe gündemini meşgul eden yaban domuzları ile ilgili çözüm yollarını bulmak adına ilk adımı attı. Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, ilçede görev yapan veteriner hekimlerden oluşan bir heyetle bir araya gelerek neler yapılması gerektiğiyle ilgili fikir alışverişinde bulundu. Özellikle şehir merkezine kadar inen yaban domuzlarının birçok riski de beraberinde getirdiğini ifade eden Başkan Ünlü, “Domuzlar hepimizi ilgilendiren toplumsal bir sorun haline gelmeye başladı. Turizm hareketliliği de başlıyor. Bu sorun hem güvenlik hem de toplumsal açıdan önemli bir noktada. O yüzden biz de konunun uzmanı olarak veterinerlerle bir araya gelerek konuyu değerlendirmek istedik. Çünkü herkesin bir fikri var ama gerçek doğru nedir sizlerle konuşmak istedik, uzman olarak görüşlerinizi almak istedik” diye konuştu. Başkan Ünlü, alınacak kararları da Kaymakamlık ve diğer resmi kurumlarla paylaşarak çözüm bulmaya çalışacaklarını da sözlerine ekledi. Yaban domuzlarının şehir merkezinde sıkça görülmesine rağmen hastalık ve güvenlik gibi ciddi riskleri beraberinde getirdiğini ve çok çabuk ürediğini söyleyen veteriner hekimler ise özellikle insanların bu hayvanları beslememesi gerektiğini dile getirdiler. Domuzların kedi köpek gibi sokak hayvanı olmadığını söyleyen veterinerler, özellikle yangınlardan sonra daha çok görülmeye başlandığını belirterek insanların bu hayvanları beslemesi ile birlikte kente daha çok alıştılar. Bu da beraberinde hastalık, salgın, güvenlik gibi büyük riskleri getirdiğini söyledi. Yaklaşık bir saat süren toplantı sonunda alınan kararlar bir basın toplantısı ile kamuoyuna duyurulacak. Toplantı 16 Mayıs Perşembe günü saat 16.30’da Marmaris Belediyesi’nde yapılacak.
Elazığ Elazığ’da ‘Bilişim Çağında Dezenformasyon’ konferansı gerçekleşti Elazığ’da Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Fırat Üniversitesi tarafından ortaklaşa ‘Bilişim Çağında Dezenformasyon’ konferansı gerçekleştirildi. Konferansa, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, yardımcısı Prof. Dr. Soner Özgen, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Koordinatörü İdris Kardaş, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Dezenformasyon doğruyu veya yanlışı bulunmayan ve kasıtlı olarak yayılan bilgiyi çarpıtma anlamına geldiğini belirten Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nural İmik Tanyıldızı, “Bilgiye ulaşımın çok kolay hale geldiği dijital dünyada dezenformasyon kaçınılmaz bir hale gelmiştir. Birçok açıdan sorunlara sebep olan hatta ulusal gücü tehdit edecek güce sahip olan dezenformasyonla mücadelede en etkili çözüm, stratejik bir iletişimden geçmektedir. Bu derece önemli olana dezenformasyon konusunda bilgi ve görüşlerini bizlerle paylaşmak için aramızda bulunan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Koordinatörü İdris Kardaş’a teşekkür ederiz” dedi. Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi amfi salonunda gerçekleştirilen konferansta, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Koordinatörü İdris Kardaş da bilgi ve görüşlerini paylaştı.