KÜLTÜR SANAT - 08 Mayıs 2025 Perşembe 11:03

Ege’de düğün sezonu başladı, köfte yoğurmak meslek oldu

A
A
A
Ege’de düğün sezonu başladı, köfte yoğurmak meslek oldu

Yörük geleneklerinin yaşatıldığı Ege’nin kırsal kesimlerinde havaların ısınmasıyla birlikte düğün sezonu da başladı. Ev düzme ve altın alımı kadar yemek maliyetinin de oldukça yüksek olduğu köy düğünlerinde sadece düğün yemeklerinde 500 kilo ile 2 ton arasında et tüketiliyor. Özellikle köfteli düğünlerde yemek yetiştirebilmek için aşçılar zamanla yarışıyor.


Aydın ve İzmir’in Yörük köylerinde yapılan düğünlerin vazgeçilmez aşçılarından Ramazan Palaz, bir düğünde 500 kilo ile 2 ton arasında et ile köfte hazırlayıp misafirlere ikram edildiğini belirtti. Kalabalık bir ekiple çalıştıklarını belirten Palaz, "Eskiden köy düğünleri mütevazı şehir düğünleri şatafatlı olurdu. Şimdi durum değişti. Köy düğünleri daha şatafatlı olmaya başladı. Mayıs ayının girmesi ile birlikte sezon başladı. Düğün sezonu Kasım ayına kadar yoğun olarak devam eder. Bölgedeki düğün yoğunluğu nedeniyle köfte yoğurmak da adeta bir meslek haline geldi" diyerek kendi bünyesinde yaklaşık 10 kişinin sadece köfte yoğurduğunu belirtti.


Son yıllarda pek çok düğünde geleneksel zerde ve keşkeğin yanında adını İzmir’in Ödemiş ilçesinden alan Ödemiş Köftesi verildiğini belirten Palaz, "Coğrafi İşaret Tesciline sahip Ödemiş Köftesi geleneğini sürdürüyoruz. Ödemiş Köftesi; dana etinden yapılan silindir şeklinde ve çiğ iken 14-15 cm piştiğinde ise 9-11 cm uzunluğunda olan köftedir. İçeriğinde irmik kullanılması, kendine has özellik kazandırır. Geçmişi çok eskiye dayanan ve üretimi ustalık becerisi gerektiren Ödemiş Köftesinde kullanılan etler, tercihen Ödemiş ve çevresindeki bölgelerdeki yetişen dana etleridir. Köfte kıyılmış ete belli miktarlarda irmik, tuz, kimyon, karabiber ve tercihen çeşitli baharatlar eklenerek köfte yoğurulur. Odun kömürü ile yanan ızgarada pişirilen köfteler kendine has bir usul ile servis edilir" dedi.


Son yıllarda Aydın ve İzmir’de pek çok düğün sahibinin düğünlerini Ödemiş Köftesi ile yaptığını belirten Palaz, "Talep yoğun olunca bu iş de ciddi bir sektör oldu. Özellikle Aydın Köşk ve İzmir Ödemiş’e bağlı köylerde köfte yoğurmak bir sektör haline geldi" dedi.



Ege’de düğün sezonu başladı, köfte yoğurmak meslek oldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Küçük yüreklerden büyük dayanışma örneği Kültür Kurumu İlkokulu 2/C sınıfı öğrencileri, küçük yaşlarına rağmen örnek bir dayanışma ve duyarlılık çalışmasına imza atmaya devam ediyor. Öğretmenleri Sunay Çaykesen editörlüğünde geçen yıl çıkardıkları hikâye kitabının gelirini, aynı okulda eğitim gören kanser hastası bir arkadaşlarının tedavisi için bağışlayan minik yazarlar, bu yıl da anlamlı bir projeyle gönülleri fethetti. Minik yürekler, bu yıl "Benim Hayalim Benim Dünyam - Şiir" adlı şiir kitabını yayımladı. Kitap için 23 Aralık 2025 Salı günü düzenlenen imza gününde elde edilen gelir, DMD hastası Ahmet Sami Yıldırım adlı arkadaşlarının tedavi masraflarına destek olmak amacıyla kendisine hediye edildi. Düzenlenen imza gününe Yakutiye İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdurrahman Gazioğlu, şube müdürleri, Okul Müdürü Köksal Budak, okul idarecileri, öğretmenler, veliler ve davetliler katıldı. Programda Ahmet Sami için oluşturulan bağış standına da destek sağlandı. Öğrencileri bu anlamlı çalışmaları dolayısıyla tebrik eden İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdurrahman Gazioğlu, "Bu çalışma, Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından hayata geçirilen Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin tam merkezinde yer alan bir örnektir. Çocuklarımızın yazma, anlama ve anlamlandırma becerilerinin gelişmesi kadar; toplumsal duyarlılık, yardımlaşma ve dayanışma bilinci kazanması da son derece kıymetlidir" ifadelerini kullandı. Okul Müdürü Köksal Budak da öğrencilerin sergilediği bu davranışın örnek niteliği taşıdığını vurgulayarak, "Bu yaşta çocuklarımızın böylesine güçlü bir empati ve sorumluluk duygusu geliştirmesi bizleri son derece mutlu ediyor. Emeği geçen öğretmenimizi, öğrencilerimizi ve velilerimizi yürekten kutluyorum" şeklinde konuştu. Sınıf öğretmeni Sunay Çaykesen ise geçen yıl birinci sınıfta başlattıkları "Benim Hayalim Benim Dünyam" projesini bu yıl şiir kitabıyla sürdürmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, "Öğrencilerimiz bu kitapta hayallerini, umutlarını ve sevinçlerini şiirlerle anlattı. Her mısrada onların iç dünyasına tanıklık edeceğiz. Öğrencilerimle gurur duyuyorum. Desteklerini esirgemeyen velilerimize teşekkür ediyorum" dedi. Çaykesen, öğrencilerinin sosyal sorumluluk bilinciyle hareket etmelerinden ayrıca mutluluk duyduğunu ifade etti.
Çorum Hüseyin Eroğlu: "Şu anki çıkışımızı son maçta da devam ettirmek istiyoruz" Trendyol 1. Lig’in 19. haftasında oynayacağı Erzurumspor FK maçının hazırlıklarını sürdüren Çorum FK’da Teknik Direktör Hüseyin Eroğlu, "Şu anki çıkışımızı son maçta da devam ettirmek istiyoruz" dedi. Trendyol 1. Lig’in 19. haftasında Çorum FK, Erzurumspor FK ile karşılaşacak. Devre öncesi son maçına çıkacak Çorum FK, karşılaşmadan galibiyetle ayrılarak puan tablosundaki yükselişini sürdürmek istiyor. Kırmızı-siyahlılar, karşılaşmanın hazırlıklarını Çorum FK Tesisleri’nde sürdürdü. Teknik Direktör Hüseyin Eroğlu yönetiminde yapılan antrenmanın 15 dakikası basın mensuplarına açık olarak gerçekleşti. "Oyuncularımızla hazırlıklarımız en iyi şekilde devam ediyor" Antrenman öncesinde açıklamalarda bulunan Çorum FK Teknik Direktörü Hüseyin Eroğlu, ligdeki çok sayıdaki takımın Süper Lig’e yükselme hedefinin olduğunu ve puan farklarının az olduğunu söyledi. Eroğlu, "Biz son haftalardaki hem oyunumuzla hem de aldığımız skorlarla yukarıya tırmanmaya başladık. Önemli olan istediğimiz skorla dönüp ilk ikiye daha çok yanaşmak, devreyi güzel bir skorla bitirmek. Ama zor bir takımla karşılaşacağız, belli bir oyun kalıbı var, duran toplarda etkili. Bunların hepsini biliyoruz. Ama biz de güçlü bir takımız. Oyuncularımızla hazırlıklarımız en iyi şekilde devam ediyor. Teknik direktör olarak elimizdeki oyuncuyu da geliştirmekte sorumluyuz. Devre arasında transfer gelebilir ama eldeki oyuncuyu da geliştirmek, ondan performans almak en önemli görevimiz. Son 3-4 haftada bazı oyunculardaki değişim, gelişimi net bir şekilde görüyorsunuz. Sezon sonunda birçok oyuncumuzda bu net bir şekilde görülecek" dedi. "Bu lig ikinci yarı çok daha zor oluyor" Puan tablosundaki yükselişlerini sürdürmek istediklerini aktaran Eroğlu, "7-8 takım var, tabii onların hepsinin hedefi ikinciliğe doğru tırmanmak. Baktığınızda, evet yukarıda olan takımlar avantajlı gibi görünüyor ama bu lig çok enteresan bir lig. Arada bir maçlık, iki maçlık farklar var. Karşılıklı oynanacak maçlar önemli. Bu lig ikinci yarı çok daha zor oluyor. Puan kayıpları daha fazla olabiliyor. Her takım yukarıya yakın, play-off’da olmak isteyen takımlar var ama sürecin istikrarı yakalayan, ekonomik sıkıntı yaşamayan, oyun gücü iyi olan takımlar sezon sonunda zaten yukarıda olacak diye düşünüyorum. Her kulüpte inişler çıkışlar olabilir ama o lig maratonunda istikrarlı olan takımların başarılı olacağını düşünüyorum. Yılın son maçı ve bizim için çok değerli bir maç ama sonuçta puanlık bir maç. Her iki takım için de böyle. Geriye kalan birçok maç var. Tabii telafisi olabilecek maçlar ama biz şu anki çıkışımızı son maçta da devam ettirmek istiyoruz" diye konuştu. Samudio: "Performansımdan memnunum" Takım olarak son haftalarda takım kalitesini sahada göstermeye başladıklarını ifade eden Braian Samudio ise, "Çok güzel bir maç olacağına inanıyorum. Seyirciler açısından da iyi bir maç olacak. Çünkü Erzurum da iyi bir takım, onlar da iyi bir top oynuyor. Biz de iyi takımız, biz de iyi top oynuyoruz, dominant oynuyoruz. Bence seyir zevki yüksek olacak bir maça benziyor" ifadelerini kullandı. İyi bir takım olduklarından bahseden Samudio, "Yeni bir şehre, yeni bir takıma, yeni bir lige geldiğiniz zaman bir adaptasyon sürecine ihtiyaç oluyor. Ama son zamanlarda, son haftalarda kendimi çok iyi hissediyorum. Performansımdan da memnunum. Son maçta da takım olarak nasıl bir takım olduğumuzu, kalitemizi gösterdiğimize inanıyorum" şeklinde konuştu.