GÜNDEM - 02 Aralık 2023 Cumartesi 15:36

Kuşadası’nda köklü altyapı sorunları çözüme kavuşuyor

A
A
A
Kuşadası’nda köklü altyapı sorunları çözüme kavuşuyor

Kuşadası’nda Başkan Ömer Günel öncülüğünde kentin köklü altyapı sorunlarını çözüme kavuşturmak için başlatılan hizmet ve yatırım seferberliği hız kesmeden sürüyor. Bu kapsamda Kuşadası Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’ne bağlı ekipler tarafından farklı noktalara yağmur suyu hattı döşeniyor.



Kuşadası Belediyesi, kış mevsimi nedeniyle kentte yoğun yağışlardan kaynaklı yaşanabilecek su taşkınlarına karşı önlem almak amacıyla çalışmalarına devam ediyor. Gerçekleştirilen çalışmalar sayesinde Kuşadası’nın uzun yıllardır kronikleşmiş olan altyapı sorunlarına çözüm üretiliyor. Bugüne kadar kent geneline 5 kilometre yağmur suyu ana hattı, 1,5 kilometre de yağmur suyu toplama hattı kazandıran Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, son olarak Karaova Mahallesi Efes 2-3 Evleri önünde çalışma başlattı. Kısa süre içerisinde tamamlanacak olan çalışmada, ekipler tarafından bölgede 3 metre derinliğinde kazı yapılarak 800 milimetre çapında beton borular döşeniyor. Bölgeye 425 metre uzunluğunda yağmur suyu ana hattı kazandırmayı amaçlayan çalışma sayesinde eğimli bir arazi yapısına sahip olan alanda artık aşırı yağmurlarda oluşacak sorunlar ortadan kalkmış olacak.



Kuşadası’nda köklü altyapı sorunları çözüme kavuşuyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Yıldız Sarayı’nı 1 haftada 40 bine yakın kişi ziyaret etti Milli Saraylar Başkanlığına bağlı Yıldız Sarayı, halka açıldığı 20 Temmuz 2024 Cumartesi gününden bu yana ziyaretçi akınına uğradı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılan Sarayı, 1 haftada 39 bin 385 kişi gezdi. Uzun yıllar devam eden restorasyon, konservasyon ve peyzaj çalışmalarının ardından ziyarete açılan Yıldız Sarayı’nda, ‘Büyük Mabeyn Köşkü’, Çit Kasrı, ’Küçük Mabeyn Köşkü’ ve ’Has Bahçe’ başta olmak üzere birçok yapı ve alan tarihinde ilk kez görüldü. Sultan II. Abdülhamid’in hayatına, kişiliğine ve liderliğine ışık tutan eserler, ilk defa ’müze’ olarak sergilendi. Sultan 2. Abdülhamid ile özdeşleşen, büyüklüğü ve zenginliğiyle benzersiz olarak tarif edilen kütüphane de, yerli ve yabancı turistler tarafından büyük ilgi gördü. Beşiktaş’ın Yıldız tepesinde kurulan ve asıl şeklini Sultan 2. Abdülhamid döneminde alan Yıldız Sarayı, bir hafta gibi kısa sürede ‘şehrin en çok gezilenleri’ arasındaki yerini aldı. Kapılarını dünyaya kapattıktan yaklaşık 1 asır sonra ziyarete açılan sarayı, her gün ortalama 6 bin kişiyi ağırladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurusuyla 1 Eylül’e kadar ücretsiz gezilebilmesi, ziyaretçi sayısının artışında etkili oldu. Sarayı 1 haftada 39 bin 385 kişi ziyaret etti. Yıldız Sarayı’nda ilk defa açılan Büyük Mabeyn Köşkü de dikkat çekti. Zaman zaman uzun kuyruklar oluştu Çit Kasrı’nda oluşturulan Sultan 2. Abdülhamid Müzesi önünde de zaman zaman uzun kuyruklar oluştu. Milli Saraylar koleksiyonlarından seçilen, Sultan Abdülhamid’e ve dönemine tanıklık eden eserler, tarih ve sanat meraklılarının beğenisini topladı. Tarihte ‘Hamid Bahçesi’ olarak adlandırılan, bitki çeşitliliği, doğal nehir görünümündeki göleti ve peyzaj tasarımıyla hayranlık uyandıran bahçe de, ziyaretçilere huzur dolu anlar yaşattı. Pazartesi dışında her gün ziyaret edilebiliyor Sultan 2. Abdülhamid’in kütüphanesine tahsis edilen ’Silahhane’ bölümü de büyük beğeni topladı. Tarihinde ilk kez gezilebilen kütüphanede ziyaretçiler, nadir eser arasında bambaşka bir atmosferi teneffüs etme imkanı buldu. Osmanlı Devleti’nin son sarayı, tarihte derin izler bırakan olayların tanığı Yıldız Sarayı, pazartesi dışında her gün ziyaret edilebiliyor.
Ankara Tarladan sofraya Çubuk turşusunun hikayesi Ankara’nın Çubuk ilçesinde 25 farklı çeşidi üretilen turşu, ilçenin önemli gelir kaynakları arasında yer alıyor. Çubuk ilçesinde yetiştirilen salatalıklarla hazırlanan coğrafi işaretli turşu damakları çatlatıyor. İlçedeki 25 çeşit turşudan biri olan salatalık turşusunu kendi ürünleri ile üreten Çubuk Ev Tipi Turşu Üretim Tesisi, bu lezzetin meraklıları için kapılarını İHA’ya açtı. Tarladan tenekeye Çubuk Belediyesi fidanlığında mart ila nisan ayının sonunda ekilen salatalıklar 4 aylık bir süre sonunda hasada hazır hale geliyor. Coğrafi işarete sahip olan Çubuk turşusu için yerinde yetiştirilmesi gereken salatalıklar, organiğe en yakın şekilde üretiliyor. Hasadın ardından Çubuk Ev Tipi Turşu Üretim Tesisine getirilen salatalıklar burada önce elek makinesinden geçiriliyor. Salatalıklar bu makinede 0,1 ve 2 olarak adlandırılan boyutlara göre ayrılıyor. Küçükten büyüğe göre kasalara doldurulan salatalıkların sonraki durağı yıkama ve fırçalama makinesi oluyor. Burada kasalardan tekneye boşaltılan salatalıklar fırça ve su ile temizlenerek banda çıkarılıyor. Ardından salatalıkların turşunun suyunu içine çekmesi için gerekli olan iğneleme işlemine geçiliyor. Ardından salatalıklar tekrar boş bir tekneye düşüyor ve tenekeye konarak bir dizi işlemden geçecek kurulum aşamasına geçiliyor. Kurulum aşaması Bütün bu işlemlerin ardından salatalıkların 1 ay boyunca bekleyecekleri tenekenin kurulum aşaması başlıyor. Burada turşunun en önemli malzemelerinden biri olan sarımsak, defne yaprağı, acı biber ve tadına en önemli katkıyı sağlayan çiçekli dereotu, salatalıklarla beraber tenekeye koyuluyor. Ardından içinde 2 yıl öncesinden alınıp bekletilen üzüm sirkesi ve tuz olan suyu tenekeye aktarılarak bir gün boyunca fermente olması için ağzı açık şekilde bırakılıyor. Sunum aşaması Ardından tenekelerde bir ay boyunca bekletilen salatalıklar, tuzunun seyreltilmesi için tekneye boşaltılarak yıkanıyor. Damak çatlatan Çubuk Turşusu, farklı boyutlardaki kavanozlara tek tek yerleştirilip ağzı kapatılarak yurt içi ve yurt dışı siparişlere hazır hale geliyor. Test aşaması Turşular yola çıkmadan önce gıda teknikerleri tarafından, turşuların Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine uygun olup olmadığının kontrol edildiği test aşamasından da geçiyor. Burada önce coğrafi işaret belgesi denetiminden geçen turşular daha sonra tuz tayini, asetik tayini ve pH tayinine tabi tutuluyor. Bunun üzerine tüketim aşamasında herhangi bir sorunun olmadığının anlaşılmasının ardından turşular kamyonlara yüklenerek dağıtıma çıkıyor. Şanlıurfa’dan Ankara’ya salatalık hasadı için gelen bir işçi İHA muhabirine yaptığı açıklamada, “Şu anda 45 ila 50 dönüme bakıyoruz. Başka yerde biber ve fasulye var. Onları ayrı gruplar topluyorlar. Sabah 08.00’de başlıyor, 12.00’de bırakıyoruz” ifadesini kullandı. Çubuk turşusu üreticilerinden Satı Özkan ise “Çubuk turşusu salatalıkları doğal. Tarladan geliyor, yıkanıyor, eleniyor, iğneleniyor. Özelliği tamamen doğal olması. Sevgimizi katarak yapıyoruz burada turşuları. İçine sarımsak, dereotu, defne yaprağı, karabiber, acı biber. Turşu Çubuk’ta yaşayan vatandaşlar için önemli gelir kaynağı” dedi. Turşu satılan bir mağazaya alışveriş yapmaya gelen Bengüsü Taylan, “Buranın turşularının çok meşhur olduğunu duydum. Tadım yapmıştım daha öncesinde, çok beğendim. O yüzden turşum bittiğinde Çubuk’a gelip turşumu alıp geri gidiyorum. Salatalık ve karışık turşusunu çok seviyorum. Turşu suyunu çok seviyorum. Bağışıklık sistemini düzelttiği söyleniyor. Sindirime de iyi geliyor. Sıklıkla tüketmeye çalışıyorum. Daha çok sirkeli olanı yedim ve onun verdiği mayhoşluk daha iyi geliyor. Bu mükemmel lezzeti deneyip görmeliler” diye konuştu.
Kayseri Başkan Büyükkılıç: “Bayramhacı’yı cazibe merkezi haline getirmemiz lazım” Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, adeta keşfedilmemiş turistik bölge olan Bayramhacı Mahallesi’ni ziyaret etti. Burasını cazibe merkezi haline getirmek için çalışacaklarını söyleyen Başkan Büyükkılıç, Kayserilileri Bayramhacı Mahallesi’nin güzelliklerini görmeye ve keşfetmeye davet etti. Kentin turizm değerlerine özel ilgi gösteren, medeniyetler şehri Kayseri’yi turizmin merkezi yapmak için çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kocasinan ilçesine bağlı, doğası, barajı, kaplıcaları ve peri bacaları ile bilinen Bayramhacı Mahallesi’ni ziyaret etti. Başkan Büyükkılıç, Kayseri’nin ve Bayramhacı’nın turizmine katkı sağlayan Cappapark’ı ziyaret ederek, muhteşem manzarayı seyretti. Hem yaz, hem de kış aylarında doğal güzellik olan Bayramhacı’nın, şifalı kaplıcaları, peri bacaları ve muhteşem baraj manzarası ile Kayseri turizminin önemli bir merkezi olduğunu söyleyen Büyükkılıç, “İnşallah burayı daha yaşanabilir hale getireceğiz” dedi. Başkan Büyükkılıç, dayanışma içerisinde çalışmaların süreceğini belirterek, “Burası turizm bölgesi. Projeleri hayata geçirip burayı bir cazibe merkezi haline getirmemiz lazım. Bu bölgeye ekonomik olarak da bir katkı sağlaması için gerekirse dayanışırız” diye konuştu. Doğal güzellikleri ile turizm potansiyeli yüksek olan Bayramhacı’nın turizme kazandırılması gerektiğini kaydeden Büyükkılıç, “Bayramhacı Mahallesi güzelliklerini görmek ve keşfetmek için siz değerli hemşehrilerimi Bayramhacı’ya bekliyoruz” ifadelerini kullandı.