ÇEVRE - 29 Mayıs 2024 Çarşamba 09:22

Zeytin güvesine karşı mücadele uyarısı

A
A
A
Zeytin güvesine karşı mücadele uyarısı

Türkiye’de zeytin ağacı varlığı en yüksek illerden olan Aydın’da zeytinler çiçek açmaya başlarken, yetkililer zeytin güvelerine karşı üreticileri uyardı.



Önemli ihracat ürünlerinden olan ve Aydın ekonomisine önemli katkı sağlayan zeytinde sezon hazırlıkları devam ediyor. İl genelinde zeytin ağaçları yeni sezon için hazırlanırken, Söke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, üreticileri zeytin güvelerine karşı uyardı. Zeytinlerde meyve dökümünü arttıran zeytin güvesine karşı mücadele çerçevesinde meyvelerin karabiber büyüklüğüne geldiği anda ilaçlanması gerektiğini belirten ekipler, mücadelenin ruhsatlı tarım ilaçları ile yapılması gerektiğine de dikkat çekti.



Konu ile ilgili Söke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada “İlçemiz zeytin plantasyonlarında zeytin güvesi ile mücadele zamanını belirleme noktasında monitör tuzaklama çalışmaları Müdürlüğümüzce yapılmaktadır. Yapılan tuzak kontrolleri ve zeytin ağaçlarındaki fenolojik gözlemlerimiz neticesinde, meyve dökümüne sebep olan ‘Zeytin Güvesi Meyve Nesline’ karşı ilaçlama yapılması gerekmektedir. Zeytinlerde meyve dökümünü engellemek amacı ile meyveler karabiber büyüklüğüne geldiği zaman ilaçlamanın yapılması önem arz etmektedir. Zeytinci üreticilerimizin dikkatine” ifadeleri yer aldı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Gripten korunmak isteyenler turşuya yöneldi Eskişehir’de 22 yıldır turşuculuk yapan Ünal Atalay, kış mevsiminin gelmesi ile satışlarının oldukça iyi gittiğini belirtirken, vatandaşları yazın satılan ve koruyucu madde içeren turşulara karşı uyardı. Turşucu Ünal Atalay, vatandaşların kışın gripten korunmak için turşu ve turşu suyuna yöneldiğini belirtti. Turşu suyunun içerisindeki elma sirkesi, sarımsak, lahana suyu gibi ürünlerin birleşiminin probiyotik etkisi oluşturduğunu belirten Ünal Atalay, bir diğer probiyotik olan sarımsağa da ilginin artığını dile getirdi. Öte yandan yazın satılan ve koruyucu madde içeren turşuların tehlikesine karşı vatandaşlara uyarıda bulundu. “Turşuya göre turşu suyuna daha çok talep oluyor diyebilirim” En çok turşu suyu, salatalık ve lahana turşusu sattığını belirten Atalay, “Yaklaşık 13 yaşımdan beri bu meslekle uğraşıyorum. Turşuculuk biz de baba mesleğidir. Biz yazları Temmuz ayında dükkânımızı yaklaşık 2 ay kapatıyoruz. İmalata giriyoruz, turşularımızı kuruyoruz. Kışın kasım ayından sonra işlerimiz hareketleniyor. En çok salatalık ve lahana turşusu tercih ediliyor. Ayrıyeten kış mevsiminde sarımsak da çok satılanlar arasında. Sarımsak probiyotik olduğu için dikkat çekiyor. Turşuya göre turşu suyuna daha çok talep oluyor diyebilirim. Yazın genellikle başka turşucular dükkânlarını kapatmıyor. Biz kapatıyoruz çünkü koruyucu madde kullanmıyoruz. Turşu suyunun içerisinde elma sirkesi, sarımsak, lahana suyu gibi ürünler mevcut. Bu ürünlerin hepsi birleştiği zaman probiyotik etkisi oluşturuyor. Kış aylarında müşteriler gripten korunmak için turşu suyuna yöneliyor” dedi. “Koruyucu maddenin 4 gramı bir atı öldürmeye yeterlidir” Barlanma yapmayan turşulara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Atalay, ”Vatandaşlar yazın alınan turşulara oldukça dikkat etmeli. Koruyucu atılmadığı zaman turşuda belirli bir süre sonra barlanma denilen beyazlıklar oluşuyor. Koruyucu atıldığında o beyazlama olmuyor. Koruyucu maddenin 4 gramı bir atı öldürmeye yeterlidir. Vatandaşlar barlanma yapan turşular tercih etmelidir. Sosyal medyada peynir dolgulu jalapeno turşusunun meşhur olması satışlarımızı artırdı. Talep Dubai çikolatasından daha fazlaydı. Bu sebepten dolayı kendimiz üretime yetişemeyince belirli yerlerden peynir dolgulu jalapeno almaya başladık. Peynir dolgulu jalapeno ücretimiz 80 ila 150 lira arasında değişiyor. Genel olarak turşuların kilosu ise 200 lirayken, litrelik turşu suyu ise 80 lira olarak satışa sunuluyor” ifadelerini kullandı.