YEREL HABERLER - 04 Ağustos 2017 Cuma 11:53

Doğa, huzur ve sağlık Balıkesir’de birleşti

A
A
A
Doğa, huzur ve sağlık Balıkesir’de birleşti

Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, bitkilerin incelendiği ve yeni buluşların gerçekleştirildiği Kazdağları Bilim ve Sağlıklı Yaşam Merkezini ziyaret etti.

Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, bitkilerin incelendiği ve yeni buluşların gerçekleştirildiği Kazdağları Bilim ve Sağlıklı Yaşam Merkezini ziyaret etti.


Faruk Durukan ve ekibi tarafından inşa edilen Kazdağları Bilim ve Sağlıklı Yaşam Merkezi, Havran ilçesi Hanlar bölgesinde yer alıyor. Kazdağları Bilim ve Sağlıklı Yaşam Merkezi ziyaretinde Vali Ersin Yazıcı’ya, Edremit Kaymakamı Ali Sırmalı, Havran Kaymakamı Ahmet Türköz, Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy ile diğer ilgililer eşlik etti.


Ar-Ge firmasının yetkilisi Faruk Durukan’dan merkezde yapılan bilimsel çalışmalar hakkında bilgi alan Vali Ersin Yazıcı ve beraberindekiler, bitki uzmanı ve eczacı Filiz Özler eşliğinde "Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi" ile toprak altı seralarını tanıma fırsatı buldu.


Dışarıdan hiçbir destek alınmadan inşa edilen ve sürekli geliştirilmeye devam edilen Kazdağları Bilim ve Sağlıklı Yaşam Merkezindeki çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Faruk Durukan, "Asıl hedefimiz, Kazdağları’nı dünya bilim merkezi haline getirmektir. Yabancı bilim adamlarının da burada bizimle çalışma teklifleri var. Bilim göçü yapmayı değil, bilim göçü almayı düşünüyoruz. Akademisyenlerin ve gençlerimizin bilimsel çalışmalar için yurt dışına gitmelerini değil, burada çalışmalarını yapmaları için çaba gösteriyoruz." diye konuştu.


Kaz Dağları’nın yakın gelecekte dünyanın en önemli sağlık ve bilim turizm bölgesi haline geleceğini ifade eden Durukan, "Kaz Dağları bir sağlık merkezi olacak. Burada her şey ekolojik tarım koşullarına göre yapılıyor. Aynı zamanda orman köylüsü ile de işbirliği içinde olup onlara da fayda sağlayacağız. Sürdürülebilir tarım ve kırsal turizm projeleri çerçevesinde, köylülerin bitkileri bilinçsizce toplaması yerine kendi arazilerinde bilinçli tarım yapmalarını da sağlayacağız. Bu konuda bakanlık yetkilileri ile iş birliği içerisindeyiz. Bu güne kadar yaptığımız çalışmalar gösterdi ki, Kazdağları’nda yetiştirilen bitkilerin etken maddeleri zemindeki yerlere göre çok daha yüksek. Bu anlamda tıbbi bitkilerin kültüründen başlayıp, toplanıp kurutulması, etken madde miktar tayini, ekstrasyonu ve son noktaya kadar işlenip sağlıkta kullanılacak aşamaya gelmesi sürecinde çalışmalar yapacağız. Özellikle kanser hastalarını Kaz Dağları’nın bol oksijeniyle, konunun uzmanları ve tedavi sistemiyle orada bir araya getirmek niyetindeyiz. Bugün merkezimizi ziyaret ederek bizleri onurlandıran, çalışmalarımıza destek veren Sayın Valimiz Ersin Yazıcı’ya çok teşekkür ediyorum. "dedi.


Balıkesir’de görev yapmaktan büyük bir onur duyduğunu ifade eden Vali Yazıcı, "Türkiye’yi Doyuran İl Balıkesir’i adım adım gezmek bana ayrı bir mutluluk katmaktadır. Şehrin yeşili, Kazdağları’nın güzelliği beni her zaman cezbetmiştir. Doğal güzellikleri yerinde görmek, vatandaşlarımızla el ele olmak hayatımıza ayrı bir anlam katıyor. Balıkesir’in kültür, sağlık, tarım ve turizm alanında gelişmesi için kafa yoran, gönül veren, çaba sarf eden ve bundan sonra bu çabayı sürdürecek olan bütün Balıkesirli, kamuda görevli ya da Faruk Durukan gibi gönüllü herkese teşekkürü borç biliyorum."dedi.


Tıbbi ve aromatik bitkilerin günümüzde ilaç, kozmetik, gıda ve tarım için önem arz ettiğini dile getiren Vali Yazıcı, "Bugün, Faruk Durukan’ın üstün çabalarıyla hayat bulan Kazdağları Bilim ve Sağlıklı Yaşam Merkezini ziyaret ediyoruz. Türkiye endemik ve tıbbi aromatik bitki varlığı bakımından çok zengin bir ülke. Bu alanda özellikle Balıkesir ön plana çıkıyor. Erdek ve Bandırma yöresinde Karadeniz, Edremit ve civarında Akdeniz, Dursunbey’de iç bölgelerdeki bitki örtüsü var. Dolayısıyla bitki çeşitliliği açısından son derece zengin bir il durumundayız. İlaç, gıda, kozmetik, boya ve kimya sanayisinde kullanılan bitki türleri var. Dünyada sadece bu bölgemizde yetişen bitki türleri var."dedi.


Balıkesir’in tıbbi-aromatik bitkinin endemik olarak bulunan, çok uygun yetiştirme şartlarına sahip tarım şehri olduğuna vurgu yapan Vali Yazıcı, Balıkesir’in gerek iklim, gerekse florası ve gerekse toprak ve su özellikleri nedeni ile tıbbi bitkilerin yetiştirilip, işlendiği en önemli illerden biri olma potansiyeline sahip olduğunu ifade etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa’da geniş çaplı asayiş uygulaması Bursa’da polis ekiplerince gerçekleştirilen asayiş ve kumar uygulamalarında 1 aranan şahıs yakalanırken, kumar oynatılan iş yerine adli işlem yapıldı. Bursa İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü koordinesinde Nilüfer, Osmangazi ve Yıldırım ilçelerinde geniş çaplı asayiş uygulaması gerçekleştirildi. Yapılan sabit asayiş uygulamasında 182 araç kontrol edilirken, 254 şahsın sorgulaması yapıldı. Uygulamada 1 aranan şahıs yakalandı. Osmangazi ilçesi Emek bölgesinde 5 ayrı noktada yapılan sabit asayiş uygulamasında ise 78 araç kontrol edilirken, 214 şahıs sorgulandı. Ahlak Büro Amirliği koordinesinde Osmangazi, Nilüfer ve Yıldırım ilçelerinde yapılan kumar uygulamasında 10 iş yeri denetlendi. Denetimlerde 1 iş yerinde kumar oynandığı tespit edilerek iş yeri sorumlusu hakkında "Kumar Oynamak İçin Yer ve İmkan Sağlamak" suçundan adli işlem yapıldı. Kumar oynayan şahıslara idari yaptırım uygulandı. Ayrıca 1 iş yerinde 4207 Sayılı Kanuna muhalefet, 2 iş yerinin ruhsatsız olduğu tespit edildi. Ruhsatsız iş yerlerinden biri zabıta ekiplerince mühürlendi. Uygulamada 225 şahsın UYAP sorgulaması yapıldı. Ahlak Büro Amirliği koordinesinde Osmangazi ilçesinde yapılan umuma açık iş yeri uygulamasında ise 149 şahsın sorgulaması yapılırken, denetlenen 5 iş yerinden 2’sinde çalışan toplam 3 şahsın SGK kaydının olmadığı tespit edildi. Polis ekiplerinin kent genelindeki asayiş uygulamalarının kararlılıkla sürdürüleceği bildirildi.
Mersin Okul müdürünü vuran öğrenci ile babası tutuklandı Mersin’in Anamur ilçesinde okul müdürünü vuran 12 yaşındaki öğrenci ile azmettirme suçundan gözaltına alınan babası çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklandı. Olay, dün sabah saat: 08.30 sıralarında ilçeye bağlı Çarıklar Mahallesi’ndeki Çarıklar Rüştü Kazım Yücelen Ortaokulu’nun bahçesinde meydana geldi. İddiaya göre, M.K. (12), okulun önünde oturan okul müdürü Ender Kara’ya (39) doğru hızla gelerek tüfekle ateş etti. Haber verilmesi üzerine bölgeye sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Ağır yaralanan Kara, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Jandarma ekipleri ise çocuğu okulda gözaltına aldı. Olayda kullanılan ruhsatsız tüfeğe el konulurken baba Y.K. de (55) Anamur Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla gözaltına alındı. Baba ve oğlunun savcılıkta ifadesi alınmasının ardından tasarlayarak, kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmeye teşebbüs ve azmettirme suçlarından nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Şüpheli baba azmettirme, oğlu ise öldürmeye teşebbüs suçlarından çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Valilik olayla ilgili açıklama yapmıştı Mersin Valiliği olayla ilgili yaptığı açıklamada; "İlimiz Anamur İlçesi Çarıklar Mahallesinde bulunan Çarıklar Rüştü Kazım Yücelen Ortaokulunda, 22.12.2025 günü saat: 08.30 sıralarında M.K. isimli öğrenci, okul bahçesinde, Okul Müdürü E.K.’yı tüfek ile karın bölgesinden yaralamıştır. Yaralanan Okul Müdürü E.K. derhal hastaneye kaldırılmış olup, tedavisi devam etmektedir. Olayı gerçekleştiren öğrenci gözaltına alınmış, konuya ilişkin adli ve idari tahkikat başlatılmıştır" denilmişti. Öteyandan Mersin’deki bir hastaneye sevk edilen okul müdürünün tedavisinin yoğun bakım servisinde sürdüğü bildirildi.