KÜLTÜR SANAT - 14 Ocak 2018 Pazar 12:41

Havran Kaymakamı Aydın geleneksel Türk Mutfağı için mutfağa girdi

A
A
A
Havran Kaymakamı Aydın geleneksel Türk Mutfağı için mutfağa girdi

Balıkesir’in Havran ilçesinin başarılı kaymakamı Şeref Aydın; Adil Sosyal Tüm Engelli Dostları Grubu (ASTED) tarafından sürdürülen yitirilmeye başlanılan geleneksel Türk Mutfağı Tadları’nın unutulmamasına ilişkin hazırlanan proje kapsamında mutfağa girdi.

Balıkesir’in Havran ilçesinin başarılı kaymakamı Şeref Aydın; Adil Sosyal Tüm Engelli Dostları Grubu (ASTED) tarafından sürdürülen yitirilmeye başlanılan geleneksel Türk Mutfağı Tadları’nın unutulmamasına ilişkin hazırlanan proje kapsamında mutfağa girdi.


ASTED’in Görme Engelli Genel Koordinatörü Namık Tuncel ile birlikte Edremit Entur Tesisleri’nin mutfağında gerçekleşen çalışmada; Kaymakam Aydın, Havran’ın meşhur tadı Höşmerim’in yanı sıra Türk Mutfağı’nın geleneksel yemeklerini de başarıyla hazırlayarak, servis etti.


Aslen Ağrı’lı olan Kaymakam Şeref Aydın, Türk Mutfağı’nın en önemli sorununun yitirilmeye yüz tutan yemekler olduğunu kaydederek, merhum babasının en çok sevdiği kayısıdan yapılan yemeğin günümüzde hiç kimse tarafından yapılmadığını belirtti.


Özellikle genç çiftlere seslenen Kaymakam Aydın, genç çiftlerin genelde çeşitli iş yerlerinde çalışmak zorunda kaldıkları için yorgunluğu bahane ederek dışarıdan yiyecek sipariş etmemelerini istedi.


Yemek yapmanın çok fazla emek ve zaman harcayacak bir şey olmadığını vurgulayan Şeref Aydın, “Bu yüzden de kendilerinin hazırladıkları yemekleri tüketmeye çalışsınlar. Çünkü ebeveynlerini yaptıklarını gözleyen çocuklarda kendilerine model olarak anne ve babalarını aldıkları için sonrasında onlarda evde yemek yapmak yerine dışarıdan hazır yiyecekler sipariş ederek hazır yemek tüketme alışkanlığı kazanıyorlar. Onun için de özellikle ebeveynlerin çocuklarına olumlu örnek olması lazım. Olabildiğince kendilerinin hazırladıkları yemekleri ailecek tüketmelerini şiddetle tavsiye diyorum” dedi.


Türk Mutfağı denildiğinde kendisinin aklına ilk gelen lezzetlerin Kuru Fasulye, zeytinyağlı sarmalar, etli yemekler olduğunu vurgulayan Havran Kaymakamı Şeref Aydın, “Ağrı’lı olduğum için bizim oralarda zeytinyağlı yemek kültürü pek yoktur. Bizim oralarda daha çok et yemekleri tüketiliyor. Havran’a geldiğimde de zeytinyağlı yemeklerle tanıştım. Gerçekten bu bölgede çok güzel zeytinyağlı yemekler var. Bu sayede Türk Mutfağı’nın çok geniş ve mükemmel lezzetlere sahip olduğunu keşfediyorum ve bundan da son derece memnuniyet duyuyorum” ifadelerini kullandı.


Avrupa’da da bulunduğunu kaydeden Kaymakam Aydın, “Avrupa’da yaşadığım dönemlerde, Türk Mutfağı’nın ne kadar zengin olduğunu bir kez daha müşahede ettim. 1 yıl İngiltere de yüksek lisans eğitimi gördüm. O süre boyunca genelde aç kaldım. Hatta bir ara öyle bir duruma geldim ki; ‘Türkiye’ye döner dönmez, gözüm kapalı ilk bulduğum lokantaya gireceğim ve şöyle ağız tadıyla bir çorba içeceğim’ diyebilecek duruma gelmiştim. Mesela, pizzayı İtalya’da yedim ama hiçbir şekilde sevmiyorum. Üstelik bu kadar popüler olmasını da anlamıyorum. Demek ki Avrupalılar pazarlamayı iyi yapıyorlar. Biz ise maalesef kendi mutfağımızın pazarlamasını iyi bir şekilde yapamıyoruz” diye konuştu.


Tuncel’in yeni konukları, Balıkesir Valisi Yazıcı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kafaoğlu olacak


ASTED’in Görme Engelli Genel Koordinatörü Namık Tuncel de yaptığı açıklamada, Dünya Mutfağı adıyla ülkemize sokulan gıdaların Türk Mutfağı’nın unutulmaz tadlarının günümüzde yitirilmeye yüz tutmasının önüne geçmeye başlaması nedeniyle hazırladıkları proje kapsamında, Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüaslan, Gömeç Kaymakamı Önder Coşğun, Burhaniye Kaymakamı Hüseyin Öner’i de mutfağa soktuklarını hatırlatarak, yeni hedeflerinin ise Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı ile Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu’nu da mutfağa sokmak olduğunu belirtti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Giresun Giresun’un Çanakçı ilçesinde asırlık imece geleneği yaşatılıyor Giresun’un Çanakçı ilçesinde Kuşdili ile imeceye çağrılan köylüler, kemençe eşliğinde tarlalarını çapaladılar, ekinlerini ektiler. Çanakçı ilçesinin köylerinde hala yaşatılmaya devam eden imece geleneği ile işler kolaylaşırken, kemençenin de devreye girmesiyle adeta şenlik havasına dönüşüyor. Karadeniz’de her yıl bahar aylarından başlayan ve imece usulü ile yapılan ekin ekme bu yılda köylülerin bir araya gelmesi ile şenlik havasında başladı. Giresun’un Çanakçı ilçesine bağlı Düzköy köyü sakinleri Kuşdili ile konuşup anlaşıyorlar, kemençe ile çalışıp, imece usulü ile ekinlerini ekiyorlar. Yöresel kıyafetlerini giyip tarlaya gelen kadınlar hem çalışıyorlar hem de atalarından gördükleri imece usulünü yaşatıyorlar. Köy sakinlerinden Murat Yılmaz, asırlardır bu şekilde mısır ekme geleneğinin devam ettiğini ifade ederek bir gelenek olarak bu anları yaşatmaya çalıştıklarını söyledi. Yılmaz, “Atalarımızdan gördüğümüz geleneğimiz bizim köyle beraber birkaç köyde yaşatılmaya devam ediyor. Çok önceden daha fazla imece sayısı, daha fazla arazi vardı ama daha sonra nüfusun artması nedeniyle araziler küçüldü. Bizde ne olursa olsun gelenekten kopmama açısından imece usulünü devam ettirmedeyiz. Biz bu şekilde mısır, ekiyoruz ardından mısırın otunu kazıyoruz. Burada sadece amaç yardımlaşarak işleri kolaylaştırmak. Tek başına birkaç günde bitirilecek işleri komşuların yardımıyla bir günde bitiriyoruz. Kemençenin de eşlik etmesiyle adeta horon oynar gibi bir ritim ve neşe içerisinde ekinlerimizi ekiyoruz” dedi. Kuşdili ile imeceye çağrılıyor İmeceye Kuşdili ile çağırdığını anlatan Gülizar Kır ise “Bizim bu köylerde hemen hemen herkes Kuşdilini bilir. Zaten hala köylerimizin her yerinde telefon çekmediği için Kuşdili önemli bir iletişim aracımız olmaya devam ediyor. Biz de Kuşdili ile imecemizi çağırdık. Gelenlerle de iki günde kazacağımız tarlayı bir günde kazmış olduk. Buralarda tarlada tüm haberleşmeyi de neredeyse Kuşdili ile yapan köylüler her gün bir başka tarlada bir araya gelip bahar döneminde ekin ekiyorlar” diye konuştu.
Kastamonu Aralarında eski il özel idaresi genel sekreteri ve hakim de bulunuyor: 24 şüpheli adliyeye sevk edildi Kastamonu merkezli 5 ilde kamu kurum ve kuruluşlarının zararına suç işledikleri belirlenen şahıslara yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 32 şüpheliden 24 şüpheli, adliyeye sevk edildi. Şüpheliler arasında eski hakim ve il özel idaresi genel sekreteri ile iş adamlarının da bulunduğu öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, Kastamonu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma çerçevesinde Kastamonu İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ekiplerince yapılan çalışmalar neticesinde, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık, rüşvet, resmi belgede sahtecilik, ihaleye fesat karıştırma ve görevi kötüye kullanma suçlarını işleyen 32 şahsın kimlikleri tespit edildi. Haklarında gözaltı kararı verilen 32 şahsın yakalanmasına yönelik Kastamonu merkezli Ankara, Çankırı, Zonguldak ve Isparta’da eş zamanlı operasyonlar düzenlendi. Gerçekleştirilen operasyonda 32 şahıs polis ekiplerince gözaltına alındı. Farklı illerde gözaltına alınan şahıslar, Kastamonu’ya getirildi. Kastamonu’da emniyetteki işlemlerini tamamlanan ve ifadesi alınan 8 şüpheli sorgularının ardından serbest bırakılırken, 24 şüpheli ise adliyeye sevk edildi. Adliyeye sevk edilen şüpheliler arasında özel idare çalışanlarının yanı sıra, eski hakim A.M. ile Kastamonu İl Özel İdaresi eski genel sekreteri T.Z.K. ve Kastamonu’nun önde gelen iş adamlarının da olduğu öğrenildi.