GENEL - 28 Kasım 2014 Cuma 17:46

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nden Arsenikli Su Açıklaması

A
A
A
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nden Arsenikli Su Açıklaması

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, 60 mahallede kullanılan sularda arsenik tespit ediliğini açıklamasının ardından bugün yeni bir açıklama yaparak Balıkesirlilerin suları gönül rahatlığı ile içebileceğini söyledi.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, göreve geldikleri kısa süre içerisinde Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Balıkesir Su ve Kanalizasyon İşletmesi (BASKİ) tarafından yapılan çalışmalar kapsamında Balıkesir’in arıtma tesisi bulunmayan mahallelerinde içme ve kullanma sularıyla ilgili analiz yaptırdıklarını, bu analizlerin sonucunda daha önce köy olan bazı kırsal mahallelerdeki kullanma sularında arsenik ve benzer materyallerin ihtiva edildiğini tespit ederek derhal gerekli çalışmayı başlattıklarını, bu mahallelerdeki insanların 40-50 yıldır kullandıkları sularını arıtılarak sağlıklı hale getirmek için gereken mücadeleyi verdiklerini, Balıkesirlilerin sularını gönül rahatlığıyla içebileceklerini bildirdi.
Başkan Uğur, BASKİ’nin 24 Kasım 2014 Pazartesi günü gerçekleşen Genel Kurul gündeminde bir tespiti ortaya koyduklarını ve bununla ilgili başlattıkları çalışmayı kamuoyu ile paylaştıklarını belirtti. İsimleriyle açıklanan 60 kırsal mahalledeki suların 40-50 yıldır insanlar tarafından kullanıldığını vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı A. Edip Uğur, "Balıkesir’de şu anda yaklaşık bin 200 mahallemiz var, bunun 900’ü kırsaldaki eski köy olan yerlerimiz, diğerleri şehir merkezlerinde; Balıkesir’in merkezi, Bandırma’nın merkezi, toplamda 20 ilçemiz var. BASKİ ile birlikte biz bütün kırsaldaki mahallelerimizin sularının da analizlerini yaptırıyoruz. Balıkesir biliyorsunuz 1. Derecede deprem kuşağında. Balıkesir’de yer altı ve yer üstü zenginlikler var. Madenler var, termal sular var. Birçok konuda madenlere temas eden yer altı suları zaman zaman arsenikli, alüminyum oranı yüksek metaller olan sular olabiliyor. Bunların analizlerini yaptırdık. Biz BASKİ olarak insanlarımızın sağlıklı olarak su tüketmeleri için sağlıklılarını düşünerek çalışıyoruz. İnsanlarımız zaten bu suları 40 yıldır, 50 yıldır kullanıyorlar. Biz ilk defa Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak, BASKİ olarak bunlara tedbir almak üzere ilk yaptığımız icraatta 7 mahallemizde, su arıtma tesislerini kuruyoruz. Bunun için 2 trilyon lira harcadık, yatırım yaptık. İstiyoruz ki, oradaki vatandaşlarımızın da kullandığı sular sağlıklı olsun. Bunların hepsi içme suyu değil; Ama içme suyu olarak kullanılsa bile ki insanlarımız 40-50 yıldır bu suları kullanıyor. İlim adamları diyor ki, ‘50 ppm arsenik ihtiva eden sudan bir insan günde 150 litre su içerse tehlike arz eder’. Kaldı ki bir insanın günde 150 litre su içmesi mümkün değil. Bunu biz BASKİ Genel Kurulunda faaliyetimiz olarak anlattık. Biz kırsaldaki mahallelerimizde arsenikli sularla, diğer metal ihtiva eden sularla mücadele ediyoruz. İnsanlarımızın sağlığını düşünüyoruz diye bunu yaptık. Bu yalnız bizim Balıkesir’in kırsalındaki 50-60 mahallesinde tespit ettiğimiz oranlar. Onunla da BASKİ olarak mücadelemizi devam ettiriyoruz" dedi.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı A. Edip Uğur, yaptıkları çalışmalarda söz konusu mahallelerdeki suların ne içerdiği ve zararlı olup olmadıklarını tespit ettiklerini, meseleyi tespit ettikten sonra da gerekli mücadeleyi başlattıklarını, 50 yıldır yapılmayanı yaptıklarını söyledi. Arıtma tesislerinin de gerek fiyat gerek gelişen teknolojisi bakımından bir süreç gerektirdiğini ifade eden Başkan Uğur, “Tabi bu arıtma tesislerini alırken ihale yapılıyor. Teknolojisini takip ediyorsunuz. Hemen bir-iki günde olan işler değil. Ama biz BASKİ Genel Kurulumuzda bu işe neşter vurduğumuzu, bundan sonraki icraatımızın kırsaldaki mahallelerimizin kullanma sularıyla ilgili arıtma tesislerinin kurulacağını ifade ettik. Buna da devam edeceğiz. Hatta, Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu ile görüştüm, bu konuda destek istedim. Kurulacak su arıtma tesisleri ile ilgili destek verilmesini istedim. Sayın Bakanımız da gerekli desteği vereceklerini söylediler. Mücadelemize devam ediyoruz” dedi.
"HİÇ BİR ŞEYİ GİZLEMİYORUZ”
Arsenikli su konusunda daha önce İzmir’de yaşanan sorunu hatırlatan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı A. Edip Uğur, Balıkesir’de belli yapılar tarafından speküle edilmek istenen bu konuyla ilgili herhangi bir acil sağlık sorunu da yaşanmadığının altını çizdi. Yıllardır üzerine gidilmemiş bir konuyu tespit edip üzerine gittiklerini vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı A. Edip Uğur, sözlerini şöyle sürdürdü;
“İzmirliler yıllarca bunu 100-200 ppm olarak içtiler. Balıkesirliler içmedi. Balıkesir’in şu anda merkezde yaşayan 340 bin nüfusu var. Bu sular su arıtmadan geçiyor insanlar öyle içiyorlar. Tespit yaptığımız yerlerin hepsi 60 mahalle, Balıkesir’in bin 200 mahallesi olduğunu düşünürseniz, biz bunun üzerine gidiyoruz. Tutup da bizim yaptığımız bir şey değil. İzmirliler yıllarca içtiler, Manisa’dan o su gelmeseydi hala içmeye devam edeceklerdi. Bizim 60 mahalledeki vatandaşlarımız kendileri de zaten bu durumu biliyorlar. Ayrıca, herhangi bir sağlık sorunu yok. Yani şu kadar kişi bu sudan içti onun için hastanede falan diye bir durum söz konusu değil. 50 yıldır bu suyu kullanıyorlar, bilmiyorum içiyorlar mı belki de içiyorlar. Ama biz yıllardır üzerine gidilmemiş bir konunun üzerine gidiyoruz, Arıtma tesislerimizi kuruyoruz. Yaptığımız budur. Bu bir itiraf değil, biz hiçbir şeyi gizlemiyoruz, gerçekleri konuşuyoruz. Biz 7 ilçemizle ilgili 2 trilyon lira ödeyerek arıtma sistemlerini aldık kuruluşu başladı, bunu söylüyoruz ve buna devam edeceğiz diyoruz. İnsanlarımızda panik falan da yok. Ama kasıtlı olarak bunu yapanlar var. Biz bunları kimin yaptığını da biliyoruz. Bazı yapılar bunun üzerine gidiyorlar; kanalları ile, basın organlarıyla. Sanki Balıkesirliler arsenikli su içiyor, zehirlendiler, hastalandı vs. gibi. Halbuki değil. Biz Büyükşehir olarak, BASKİ olarak insanımızın, 1 kişi de olsa, 10 kişi de olsa yaşadıkları yerleşim yerinde sağlıklı su kullanmasını istiyoruz. Balıkesirliler gönül rahatlığıyla sularını içsinler. Biz gereken her türlü tedbirleri alıyoruz" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Başkan Çolakbayrakdar: "Türkiye’de ilk olan sistemle geri dönüşüme katkı sağlıyoruz" Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar; 2020 yılında hizmete sunulan ve Türkiye’de ilk olan ikili toplama sistemli aracı ile bu zamana kadar 3 Milyon 200 bin kilo ambalaj atığı kaynağından ayrıştırılmış olarak toplayarak, geri dönüşüme büyük katkı sağladıklarını ifade etti. Sıfır Atık Projesi’ne yaptığı yatırımlarla dikkat çeken Başkan Çolakbayrakdar, Türkiye’de ilk defa Kayserililere hizmet veren araç ile hem çevreye hem de ekonomiye büyük katkı sağladıklarını vurguladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen ‘Sıfır Atık Projesi’ çerçevesinde örnek olan çalışmalar yaptıklarının altını çizen Başkan Çolakbayrakdar, “Hatırlanacağı üzere 2020 yılının Mayıs ayında Türkiye’de ilk defa hizmete sunduğumuz ikili toplama aracı ile kaynağından ayrıştırılmış ambalaj atıkları ile evsel atıkları aynı anda toplayarak, geri dönüşüme büyük katkı sağlıyoruz. Türkiye’de ilk defa; Kayseri ve Kocasinan’ın yollarında hemşehrilerimize hizmet veren araç, kaynağından ayrılmış olan geri dönüşüm atıklarının ayrı ayrı toplanabilmesine olanak sağlamaktadır. Birden fazla haznesiyle ürünler ayrıştırılmış vaziyette toplanmaktadır. Bu araçta farklı olarak pil atıkları ve atık yağlarını kaynağından ayrıştırılmış olarak topluyoruz ve çevrenin korunmasına katkı sağlıyoruz. Ayrıca geçen yıl, yine Kayseri’de ilk olan geri dönüşüm aracını bünyemize kattık. Bu yeni araçla Kocasinan sakinlerimizin evlerinde toplanan ambalaj atıkları ile işyerlerinde toplanan ambalaj atıkları ayrıştırılmış şekilde topluyoruz. Bu aracın diğer araçlardan farklı özellikleri var. Özellikle malzemeleri ayrıştırabilen ve üzerinde tartı sistemi olan bu araç, Kayseri’de ilk defa Kocasinan sokaklarında hizmet vermeye başladı. Sıfır Atık Projesi kapsamında kaynağından ambalaj atıklarının ayrıştırılmış olarak toplanması ve bu şekilde çevreyi koruyarak ekonomiye daha fazla katkı sağlanması son derece önemli ve değerlidir" ifadelerine yer verdi. Başkan Çolakbayrakdar, geri dönüşümle hem ülke ekonomisine büyük kazanç sağladıklarını hem de gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre hazırladıklarını sözlerine ekledi. Öte yandan Sıfır Atık Projesi çerçevesinde geri dönüşüme büyük katkı sağlayan son teknolojik donanıma sahip araç, ikili toplama sistemi ve fonksiyonel özellikleriyle dikkat çekiyor. Özellikle kaynağından ayrıştırılmış olan evsel yağ atıkları, pil atıkları, ambalaj ve evsel atıklar olmak üzere geri dönüşüm atıklarının ayrı ayrı donatılarıyla toplama imkanı sunan araç ile dönüştürülebilir atıkların geri kazanımı, doğal kaynakların korunması ve gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor. ‘Güzel bir gelecek geri dönüşümle gelecek’ mesajıyla ve farklı tasarımıyla göz dolduran araç, zamandan ve maliyetten de tasarruf sağlıyor.
Gaziantep Yaz aylarının gelmesiyle bacak estetiğine ilgi arttı Gaziantep’te özel bir hastanede görev yapan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzman Dr. Hayati Deniz, yaz aylarının gelmesiyle bacak estetiğine ilginin arttığını söyledi. Bacak estetiği, günümüzde özellikle kadınlar arasında büyük bir ilgi görmektedir. Yaz aylarının gelmesiyle etek giymek isteyen kadınlar için şeffaf çoraptan kurtulma isteği oldukça yaygınlaştı. Bu alanda yapılan estetik işlemler ile ilgili bilgi veren Dr. Deniz, “Bacakların görünümünü iyileştirmeyi amaçlar. Özellikle bacak eğrilikleri, sarkmalar ve selülit gibi görüntü bozukluklarına yönelik nd yag lazer ve ıp yag lazer uygulamaları, bacakları ilk günkü gibi taze ve canlı hale getirebilir” dedi. “Bu işlem çok kolay bir şekilde yapılabiliyor” Bacak estetiğiyle ilgili bilgi veren Kalp ve Damar Cerrahisi Uzman Dr. Hayati Deniz, “Bacak bildiğimiz üzere motor fonksiyonları yani yürüme hareket fonksiyonu olan bir organdır. Bacak aynı zamanda dış görüntüsü olan çok önemli bir organımız. Özellikle kadınların çok önemsediği bacak estetiği günümüzde çok araştırılmakta. Bu konuyla ilgili bacak eğrilikleri, bir takım sarkmalar bunlara yönelik germe işlemleri ve dolgu işlemleri çok yapılmaktadır. Ancak bacak üzerindeki kılcal damarların ya da selulitlerin görüntü bozukluğu genellikle çok kolay yok edilmemektedir. Bunlarla ilgili en gelişmiş nd yag lazer ve ıp yag lazer uygulamalarıyla bacaklarınız ilk gün ki gibi yani yeni doğmuş gibi olur. Bu işlem çok kolay bir şekilde yapılabiliyor” ifadelerini kullandı. “Bacak estetiğine çok yoğun ilgi var” Bacak estetiğine yoğun ilgi olduğunu söyleyen Dr. Deniz, “Bacak estetiğine çok yoğun ilgi var. Malum yaz aylarındayız ve kadınlar etek giyinmek istiyor. En büyük sorunlardan bir tanesi şeffaf çoraptan kurtulma isteğidir. Bu alan çok yeni bir alan. Kalp damar cerrahlarımızın birçoğu kalp ameliyatları, diğer damar açma ameliyatları çok yoğunlaştığımızdan varislere çok fazla yönelemiyoruz. Bu estetikte kalp ameliyatı kadar önemlidir. Bacak estetiği çok önemlidir. Çünkü tüm düşüncemiz ve beynimiz o ciltteki görünen bir damar oluyor. Bunlardan saniyeler içerisinde kurtulmak mümkün. İğnesiz, acısız bir işlem. Çorap giymediğimiz için bacaklarımız daha rahat nefes alıyor. Özgüvenli yürüyebiliyoruz. Cildimiz daha canlı bir görüntü oluşturuyor. Biz işlem öncesinde sorun ne onu buluyoruz. O sorunu da tedavi ediyoruz” şeklinde konuştu. “3 gün içerisinde güneşe rahatça çıkılabilir” İşlem sürecinin oldukça kısa olduğunu belirten Dr. Deniz, “İşlem bittikten sonra 3 gün içerisinde güneşe rahatça çıkılabilir. Burada önemli olan hastanın ten rengidir. Hastanın ten rengine göre cihazlar ayarlanıyor. Daha sonrasında ise tüm tedaviler yapılıyor. Hasta seçimi yapılmıyor. Vücutta rahatsız olunan tüm lekeleri yapma olanağımızda mümkündür” diye konuştu.