GÜNDEM - 07 Şubat 2026 Cumartesi 09:23

Edremit Belediyesi’nden "Temel Afet Bilinçlendirme Eğitimi"

A
A
A
Edremit Belediyesi’nden "Temel Afet Bilinçlendirme Eğitimi"

Edremit Belediyesi, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli büyük depremin 3. yıl dönümünde, afetlere karşı hazırlıklı olunması amacıyla Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve AKUT Vakfı iş birliğiyle "Temel Afet Bilinçlendirme Eğitimi" düzenledi.


Edremit Belediyesi, muhtemel afetlere karşı kurumsal kapasitesini güçlendirmek, vatandaşları ve belediye personelini bilinçlendirmek amacıyla eğitim çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, Edremit Belediyesi Afet İşleri ve Risk Yönetimi Müdürlüğü organizasyonunda ve Türkiye Belediyeler Birliği iş birliğiyle, belediye personeline ve vatandaşlara yönelik kapsamlı bir eğitim programı gerçekleştirildi.


Şükrü Tunar Kültür Merkezi’nde düzenlenen eğitime, belediye bünyesinde kurulan Arama Kurtarma Ekibi başta olmak üzere belediyenin farklı birimlerinden çok sayıda personel ile birlikte vatandaşlar katıldı.


Programın açılışında konuşan Afet İşleri ve Risk Yönetimi Müdürü İlhan Yazar, müdürlük olarak yürütülen çalışmalar hakkında bilgi vererek, muhtemel bir afet durumunda Edremit’te yapılması gerekenlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yazar, Edremit Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi’nin kurulduğunu, gerekli teorik ve uygulamalı eğitimlerin tamamlanarak ekibin göreve hazır hale getirildiğini ifade etti.


"Temel Afet Bilinçlendirme Eğitimi" başlığıyla düzenlenen programda, AKUT Vakfı eğitmenleri Feridun Yükselen ve Sadettin Uslu tarafından katılımcılara bilgilendirmelerde bulunuldu. Eğitim kapsamında; deprem, yangın ve sel gibi afet türleri öncesinde alınması gereken önlemler, afet anında doğru davranış biçimleri ve afet sonrasında yapılması gereken ilk müdahale süreçleri detaylı şekilde aktarıldı.


Eğitime katılan Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş, yaptığı konuşmada afetlere karşı bilinçlenmenin, hazırlıklı olmanın ve birlikte hareket etmenin hayati bir sorumluluk olduğuna dikkat çekti. Ertaş, 6 Şubat 2023’te yaşanan ve tüm Türkiye’yi derinden etkileyen büyük depremlerin 3. yıl dönümünde hayatını kaybeden vatandaşları rahmetle andı.


Son dönemde Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde meydana gelen depremler ile Edremit Körfezi’ne komşu Çanakkale Ayvacık-Assos bölgesinde 2017 yılında yaşanan depremlerin, bölgenin deprem gerçeğinin göz ardı edilemeyeceğini açıkça ortaya koyduğunu belirten Başkan Ertaş, Edremit Belediyesi olarak afetlere yalnızca müdahale eden değil; önceden hazırlanan, riskleri azaltan ve toplumsal farkındalığı artıran bir anlayışla çalıştıklarını ifade etti.


AKUT Vakfı ve Türkiye Belediyeler Birliği iş birliğiyle düzenlenen bu tür eğitimlerin, deprem, yangın ve sel gibi afetlerde doğru davranış biçimlerini öğretmeyi amaçladığını vurgulayan Ertaş, bilgiyle güçlenen bir toplumun afetler karşısında çok daha dirençli olacağına inandığını söyledi.


Programın sonunda Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş, Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC) haberleşme ağına ait telsizler üzerinden farklı illerdeki TRAC temsilcileriyle bağlantı kurdu. Bu sırada Erzincan TRAC temsilcisiyle yapılan görüşme sırasında Erzincan’da deprem meydana geldiği bilgisi paylaşıldı. Belediye Başkanı Ertaş, yaşanan deprem nedeniyle Erzincan halkına geçmiş olsun dileklerini ileterek, afetlere karşı güçlü iletişim ve koordinasyonun önemine bir kez daha dikkat çekti.



Edremit Belediyesi’nden "Temel Afet Bilinçlendirme Eğitimi"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Sahipleri ölüme terk etti, resmi kurumlar topu birbirine attı Aydın’ın Efeler ilçesinde eski müze binasının bahçesine bağlanan 2 katır adeta ölüme terk edilirken, mahalle sakinlerinin yardım istediği resmi kurumlar ise topu birbirine attı. Katırların 3 gündür bölgede bağlı halde olduğunu ve sağanak yağışlarla ıslandığını ifade eden mahalle sakinleri de katırların, kurtarılmasını istedi. Efeler ilçesi Hasanefendi Mahallesi Kültür Caddesi üzerinde bulunan eski müze binasının bahçesine kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce getirilen 2 katır, adeta ölüme terk edildi. Bahçeye terk edilen ve bir ağaca bağlanan katırları fark eden mahalle sakinleri durumu yetkililere bildirerek kurtarmak istedi. Katırların 3 gündür etkili olan sağanak yağışlar sebebiyle ıslandığını ve aç susuz kaldıklarını ifade eden mahalle sakinleri, yetkililerden yardım istedi. Mahalle sakinlerinden Erdem Özkan; "3-4 gün önce bir kamyonet geldi, pencereden bakıyordum ben. Atları görünce şaşırdım ama bırakıp gideceklerini tahmin etmedim. Daha sonra baktığımda kamyonet gitmişti ve katırlar bahçede duruyordu. Bırakıp gitmişler. Ben daha sonra Efeler Belediyesi’ni aradım, onlar bana başka bir numara verdi. O numarayı aradığımda Aydın Büyükşehir Belediyesi olduğunu öğrendim. Onlar da ’biz bakmıyoruz’ dedi ve çiftçi korumaya yönlendirdi. Orayı aradığımda oradakiler de yalnızca çiftçinin tarımsal yönleriyle ilgilendiklerini söyledi. Yani sorumluluk alan olmadı. Bu katırların kurtarılmasını istiyoruz" dedi. Mahalle sakinlerinden Hüsamettin Kaçar da; "Evimin balkonundan baktığımda bir tane katır gördüm ve yağmurun altında bekliyordu. Gidip kontrol ettiğimde iki tane olduklarını fark ettim. Birileri buraya bırakıp gitmiş. Resmen ölüme terk etmişler. Hayvanlar 3 gündür burada aç susuz ve ıslanmış haldeler. Bunların ölmeden kurtarılmasını istiyoruz. Yetkililerin de bu konuya müdahale etmesini bekliyoruz" dedi.
Kocaeli Eskihisar Sahili’nde ekosistemi canlandıracak dip temizliği yapıldı Gebze Eskihisar Sahili’nde denizde birikmiş atıklar profesyonel dalgıçlar tarafından temizlendi. Dalgıçların yaptığı temizlikle hem deniz ekosistemi desteklendi hem de sahil daha temiz ve güvenli hale getirildi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit Körfezi’ni eski günlerindeki temiz ve sağlıklı haline kavuşturma çalışmalarını sürdürüyor. Bu doğrultuda başta "İzmit Körfezi Dip Çamuru Temizliği Projesi" olmak üzere çevre dostu birçok proje hayata geçiriliyor. Körfez’in doğal yaşam dengesinin korunması ve su kalitesinin artırılması açısından büyük önem taşıyan temizlik çalışmaları ile Gebze Eskihisar Sahili’nde dip temizliği yapıldı. Atıklar, Eskihisar Sahili’nde karaya çıkarıldı Kocaeli Büyükşehir Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda yürütülen çalışmada profesyonel dalgıçlar, Gebze Eskihisar Sahili’nde gerçekleştirdikleri dalış ile atıkları temizledi. Uzun yıllardır denizin dibinde biriken atıklar, dalgıçların özverili çalışmalarıyla su altından çıkarılarak karaya alındı. Bu sayede hem deniz ekosisteminin korunması sağlandı hem de sahilin ziyaretçilere daha güvenli ve temiz ortam sunması mümkün hale geldi. İzmit Körfezi’nde çok yönlü temizlik İzmit Körfezi’ni temiz ve sağlıklı yapıya kavuşturmak için kapsamlı çalışmalarına devam eden büyükşehir, Körfez’in dip tabanında biriken çamur ve atıkları temizleyerek su altı ekosistemini koruyor. Mevcut balık tür ve çeşitliliğinin zenginleştirilmesi için balıklandırma projesi devam ederken, doğal habitatların yetersiz olduğu bölgelerde ise türlerin çeşitliliği ve balık popülasyonunun çoğalmasını sağlamak için deniz altındaki yaşam yapay resiflerle canlandırılıyor. Ayrıca İzmit Körfezi’nde meydana gelebilecek fiziksel, biyolojik ve kimyasal değişimlerin önceden gözlenebilmesi için su kalitesi izleniyor. İzmit Körfezi denizel izleme ve ekosistem çalışmaları 2007 yılından bu yana Körfez’in su kalitesi ve mansaplanan 12 dere kesintisiz izleniyor. Elde edilen veriler doğrultusunda çevresel kontrol ve iyileştirme önerileri geliştiriliyor. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi ile Dip Çamuru Temizliği sonrası alanlarda su kalitesi ve denizel biyoçeşitlilik izlemeleri sürdürülüyor. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü ile ekosistem odaklı planlama ve modelleme çalışmaları yürütülürken, Gebze Teknik Üniversitesi ile derelerin dijital ikizleri oluşturularak, akış ve kirlilik senaryoları analiz ediliyor. Kocaeli Üniversitesi iş birliğiyle ise resif alanlarında habitat, tür yapısı ve restorasyon potansiyeli izleniyor.