KÜLTÜR SANAT - 01 Ekim 2025 Çarşamba 18:57

BARÜ’nün bilim kafe etkinliğinde ahşap gemiciliğin tarihçesi anlatıldı

A
A
A
BARÜ’nün bilim kafe etkinliğinde ahşap gemiciliğin tarihçesi anlatıldı

Bartın Üniversitesi (BARÜ) Kurucaşile ilçesinde bilim kafe etkinliği gerçekleştirdi. Etkinlikte ahşap gemi ustalığının önemi ve işçiliğin tarihçesi anlatıldı.


BARÜ Bilim İletişimi Ofisi çalışmaları kapsamında Kurucaşile’de bilim kafe etkinliği düzenlendi. "Osmanlı’dan Günümüze Kadim Bir Gelenek: Ahşap Gemi Yapımı" isimli etkinliğe Bartın Valisi Nurtaç Arslan, BARÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akkaya ve Kurucaşile Belediye Başkanı Uğur Güneş, BARÜ akademisyenleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.


BARÜ Öğretim Görevlisi Necati Yıldız, ahşap gemiciliğin tarihçesi ve önemi hakkında bilgilendirme yaptı. Akademisyen Yıldız, Kurucaşile’deki ahşap gemi işçiliğinin alıcılar için büyük bir önem taşıdığını ve satın aldıkları ürünlerin "Kurucaşile ahşap gemisi" olup olmadığını sorguladıklarını belirtti.


Vali Nurtaç Arslan ise, "Kurucaşile’mizin yüzyıllar öncesine dayanan tarihi 14’üncü yüzyıla kadar giden ahşap tekne yapımı konusundaki geleneklerini ve çalışmalarını geleceğe taşıma anlamında hem tarihini hem de mesleğin iieriye nasıl taşınacağını bilim kafe etkinliğinde bir aradayız. Kurucaşile’miz ahşap tekne yapımında sadece Bartın’ın değil ülkemizin önde gelen ilçelerinden birisi. Bu önemli mesleği ileriye taşımak için de öğrencilerimiz burada eğitim almaya devam ediyor" dedi.


BARÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akkaya da, "14. yüzyılda Dede Korkut’a dahi konu olan Karadeniz’in en güzel yerlerinden biri Kurucaşile’deyiz. Burada yapılan gemiler ve tekneler buradan İstanbul’a gider ve buradaki insanlar baba-oğul olarak usta-çırak ilişkisi ile tekne işiyle uğraşırlardı. Buradaki insanlar halen boş zamanlarında tekne yapımıyla uğraşıyor ve bu Türkiye’de ender görülen bir durum. Bizde bu duruma farkındalık oluşturmak için bilim kafe etkinliğimizi Kurucaşile’de yapmaya karar verdik. Hepinize istifadesi bol olan bir bilim kafe etkinliği diliyorum" diye konuştu.


Belediye Başkanı Uğur Güneş ise yeni nesillerin bu mesleğe daha fazla teşvik edilmesi gerektiğini söylerek, "Geçmişte babadan oğula geçen bir meslekti fakat şimdilerde geçmişe nazaran giderek kan kaybediyoruz. Ustalarımıza sahip çıkamıyoruz. Çırak yetişmiyor. Sanayileşme anlamında ustalarımıza destek sağlayabildiğimizi de söyleyemiyoruz. Tekleönünde ustalarımız bir araya geldi. Birlikte sanayi bölgesi oluşturdular. İnşallah bu sanayileşmenin ilçemizde de gerçekleşmesi için uğraşacağız. İlçemizde gemi yapımı ile ilgili bir lisemiz var. Lisedeki öğrencilerimiz haftada bir gün okula gidiyor 4 gün staj yapıyorlar. Aynı zamanda Meslek Yüksek Okulumuz da açıldı. Rektör hocamıza teşekkür ediyorum. Bu zanaate sahip çıkmamız gerekiyor" dedi.



BARÜ’nün bilim kafe etkinliğinde ahşap gemiciliğin tarihçesi anlatıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Yurtta hava durumu Yurdun genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara’nın batısı, Ege kıyıları ve Antalya dışında kalan diğer yerlerin aralıklı yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; genellikle yağmur ve sağanak, yer yer gök gürültülü sağanak, İç Ege’nin yüksekleri, İç Anadolu’nun yüksekleri ile Batı Karadeniz’in iç kesimlerinin yükseklerinde karla karışık yağmur ve yer yer kar şeklinde görülmesi bekleniyor. Yağışların; Marmara’nın doğusu, Doğu Akdeniz, Batı Karadeniz (Sinop ve Kastamonu hariç) ile Eskişehir, Ankara’nın batı ilçeleri, Aksaray, Nevşehir, Niğde, Adıyaman, Gaziantep ve Kilis kuvvetli, Sakarya, Düzce, Bolu, Zonguldak ve Bartın çevrelerinde çok kuvvetli ve şiddetli olması bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan tahminlere göre; hava sıcaklığı, Kıyı Ege ve Marmara’da (2-4 derece) artarken, iç kesimlerde (2-4 derece) azalacak, yurdun doğu kesimlerinde önemli bir değişiklik beklenmiyor. Rüzgarın yurdun batı kesimlerinde kuzeyli, doğu kesimlerinde güneyli yönlerden orta kuvvette, Marmara ve Ege ile Batı Karadeniz’in batısında kuzeyli yönlerden, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Doğu Akdeniz ve İç Anadolu’nun doğu, Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinde güneyli yönlerden kuvvetli (40-60 km/saat) esmesi bekleniyor. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle: Ankara: Çok bulutlu, akşam saatlerine kadar aralıklı yağmur ve sağanak, yüksek kesimleri karla karışık yağmur ve kar yağışlı 9 İstanbul: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı 16 İzmir: Parçalı ve çok bulutlu 17 Adana: Çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 17 Antalya: Parçalı ve çok bulutlu 20 Samsun: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı 15 Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı 15 Erzurum: Çok bulutlu, aralıklı sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı 14 Diyarbakır: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 20
Düzce Düzce’de şehrin kalbinde 3 park birbirine bağlanıyor Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, hafta sonu mesaisinde şehirde yapımı süren iki önemli projeyi yerinde inceledi. Başkan Özlü, Millet Bahçesi 2 ile aynı alanda eş zamanlı olarak devam eden Anıt Eser Projesi hakkında detaylı bilgi aldı. Başkan Faruk Özlü, taahhüt ettiği 100 projeyi sahada yakından takip ediyor. Çalışmaları yerinde inceleyen Başkan Özlü, yetkililerden düzenli olarak bilgi alarak projelerin planlandığı şekilde ilerlemesine önem veriyor. Şehrin gelişimine katkı sağlayacak yatırımları titizlikle izleyen Başkan Özlü, bu hafta sonu Millet Bahçesi 2 ve Anıt Eser projelerini yerinde inceledi. 3 park birbirine bağlanacak Başkan Özlü, Millet Bahçesi 2 projesinde çalışmaların planlandığı şekilde ilerlediği belirtilirken, bu proje tamamlandığında şehirdeki üç büyük parkın birbirine bağlanacağı açıklandı. Daha önce 2021 yılında hizmete açılan Millet Bahçesi ile yeni yapılan Millet Bahçesi 2, oluşturulacak "yeşil yol" sayesinde birleşecek. Ayrıca Millet Bahçesi 2’nin hemen yanında bulunan 15 Temmuz Şehitleri Parkı da bu bütünleşmeye dahil edilecek. Böylece şehir merkezinde geniş bir yeşil alan oluşturulmuş olacak. Millet Bahçesi 2 içerisinde Anıt Eser, Millet Kıraathanesi, afet toplanma alanı, spor alanları, yürüyüş yolları, geniş yeşil alanlar ve etkinlik sahnesi yer alacak. Başkan Özlü, çalışmaların kısa sürede tamamlanmasının hedeflendiğini ve Düzce’deki yeşil alan miktarını artırmayı amaçladıklarını kaydetti. Anıt Eser’de bodrum kat imalatları sürüyor Faruk Özlü, Anıt Eser projesinde bodrum kat imalatlarının sürdüğünün bilgisini paylaştı. Proje tamamlandığında Düzce’ye özel bir yapı kazandırılacağını açıklayan Başkan Özlü binanın ahşap ve taş ağırlıklı bir mimariye sahip olacağını kaydetti. Türkiye’nin 81 ilinden getirilecek taşlarla inşa edilecek Anıt Eser, toplam 5 bin 500 metrekarelik alana sahip olacak. Bodrum, zemin ve birinci kattan oluşacak yapının önüne Konuralp Gazi’nin mermer anıtı yerleştirilecek. Anıt Eser için resmi temel atma töreninin önümüzdeki günlerde yapılması planlanıyor.