KÜLTÜR SANAT - 03 Kasım 2018 Cumartesi 17:03

Gezici ’kalaycılar’ Gercüş’te

A
A
A
Gezici ’kalaycılar’ Gercüş’te

Günümüzde yok olmak üzere olan kalaycılık mesleğinin son temsilcilerinden olan ve İstanbul’da yaşayan Tokgöz ailesi, mesleklerini sürdürmek için çıktıkları şehir turunda Batman’ın Gercüş ilçesine geldi.

Günümüzde yok olmak üzere olan kalaycılık mesleğinin son temsilcilerinden olan ve İstanbul’da yaşayan Tokgöz ailesi, mesleklerini sürdürmek için çıktıkları şehir turunda Batman’ın Gercüş ilçesine geldi.


İstanbul’da yaşayan ve kaybolmaya yüz tutan kalaycılık mesleğinin son temsilcileri arasında yer alan Hatice, Şaban ve Yaşar Tokgöz’ün çıktıkları şehir yolculuğunun son durağı Batman oldu. Gercüş ilçesi ve köylerini ziyaret eden kalaycı ustaları, vatandaşların evlerine kadar giderek bakır kapları kalayladı. Dedelerinden öğrendikleri kalaycılığı devam ettirmek için ellerinden geleni yapan Tokgöz çifti, Gercüş ilçesindeki işlerini tamamladıktan sonra bölgedeki farklı illerin yolunu tutmaya devam edecek. İstanbul’dan yola çıkarak neredeyse tüm şehirleri gezip bakır kapları kalaylayarak geçimlerini sağlayan çift, mesleklerini sonraki nesillere aktarıyor.


Gercüş ilçesine gelen kalay ustalarından Hatice Tokgöz, bakır kapları kalayladıklarını söyledi. Kalaycılık mesleğinden ekmeklerini çıkardıklarını kaydeden Hatice Tokgöz, "Bundan başka bir mesleğimiz yok. Kalaycılık bizim için çok kıymetli. Elimiz altın keseler kadar değerlidir. Aslen İstanbulluyuz ama şehirleri, ilçeleri hatta köyleri bile geziyoruz. Bakır kapların kullanımı gün geçtikçe artıyor, bunun nedeni bu kapların daha sağlıklı olmasıdır. Gittiğimiz yerlerde muhakkak kaplarını kalaylatmak isteyen vatandaşlar çıkıyor" dedi.



"Her sezon bölgeyi geziyoruz"


Bir başka kalay ustası Şaban Tokgöz ise mesleklerinin dedelerinden kalma olduğunu söyleyerek "Bu mesleği severek icra ediyoruz. Şu an Gercüş’teyiz. Burada üzüm ve pekmez üretme zamanı olduğu için büyük bakır kazanların olduğunu biliyoruz. Bu kazanları kalaylamak için yılın bu dönemlerinde bölgeyi ziyaret ediyoruz. Her iş olduğu gibi bizim işimiz de zahmetlidir. Bakır kabın temizlenmesi çok önemlidir. Şu an parlatma ilaçları çıktı, bizler de teknolojiye ayak uyduruyoruz. Teknoloji nedeniyle işimiz biraz daha kolaylaştı. Bakır kaplarda pişirilen yemekler daha sağlıklıdır" diye konuştu.


Yaptığı meslekten gurur duyduğunu belirten Yaşar Tokgöz de, "Bu güzellikleri gördüğümüz için mesleğimizi çok seviyorum. Bu meslek bize dedelerimizden kaldı. Biz meslekten memnunuz, yaptığımız işi gören vatandaşlar da bizden memnun" şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Karaçulha Geleneksek Keşkek Günü’ne yoğun katılım oldu Fethiye Karaçulha Gönüllüler Derneği tarafından bu yıl 9.’su düzenlenen Geleneksel Keşkek Günü etkinliğine yoğun katılım olurken, etkinlikte katılımcılara keşkek ikram edildi. Muğla’nın Fethiye ilçesinde düzenlenen Keşkek Günü Şenliği, yoğun katılımla gerçekleştirildi. Fethiye Karaçulha Gönüllüler Derneği tarafından bu yıl dokuzuncusu gerçekleştirilen geleneksel keşkek gününde, vatandaşlara keşkek ikram edilirken, etkinliğe Fethiye ve Nif Yörük Derneği Başkanları Ramazan Kıvrak ve Medet Topçu ise 30 kişilik motor grubu ile dahil oldu. Katılımcılara keşkek ikramında bulunulan program, güneşli ve güzel bir havada adeta piknik ortamında geçti. Karaçulha Gönüllüler Derneği Başkanı Halil Hancı katılımcılara ve emeği geçenlere teşekkür etti. Karaçulha Gönüllüler Derneği Başkanı Halil Hancı, etkinlik ile ilgili yaptığı açıklamada, “2014 yılında kültürümüzü ve geleneklerimizi yaşatma adına derneğimizi kurduk. Elimizden geldiğince bu görevimizi yerine getirmeye çalışıyoruz. Kayıkseki mesire alanında 9. Geleneksel Keşkek Günü için bir araya geldik. Organizasyonlarımız öncesinde yönetim kurulu olarak görev dağılımı yapıyoruz. Halkımıza güzel bir etkinlik sunabilmek için işbirliği yaptık. Katılım sağlayan ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. Karaçulha Gönüllüler Derneği olarak yine geleneksel hale getirdiğimiz Yayla Karaçulha Şenlikleri’nin 10’cusunu, 13-14 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştireceğiz. Bu şölenimize de tüm halkımızı davet ediyorum” dedi. Kayıkseki mesire alanında düzenlenen Geleneksel Keşkek Günü, şenliğine Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Fethiye Ölüdeniz Turizm Geliştirme Kooperatif Başkanı ve Cumhur İttifakı adayı Muhammet Kökten, siyasi parti ilçe başkanları, sivil toplum kuruluşları, belediye meclis üyeleri, yörük dernekleri temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Balıkesir CHP PM Üyesi Umut Dikili’nin nikahını Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın kıydı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Parti Meclisi Üyesi Umut Dikili, yaşamını Sinem Satılmış ile birleştirdi. Çiftin Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde gerçekleşen nikâhını Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın kıydı. CHP Parti Meclisi Üyesi Umut Dikili ve Sinem Satılmış, Ayvalık’ta gerçekleştirilen nikâh töreniyle yaşamlarını birleştirdi. Çiftin nikâhını CHP’li Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın kıydı. Başkan Ahmet Akın, nikâh öncesi yaptığı konuşmada, “Genel başkan yardımcılarımız, milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız, parti meclisi üyelerimiz hepimiz birlikteyiz. Yani büyük bir aileyi, ‘ailem’ dediğim Balıkesir’de toplamanın büyük mutluluğunu yaşıyorum. Cennet bölgemiz Balıkesir’e, Ayvalık’a hoşgeldiniz” ifadelerini kullandı. Ayvalık’taki bir restoranda gerçekleştirilen nikah törenine; CHP Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ensar Aytekin, CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, CHP Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Pınar Uzun Okakın, CHP Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sevgi Kılıç, CHP PM üyeleri Mehmet Tüm, Semra Dinçer, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Bornova Belediye Başkanı Ömer Ekşi, Narlıdere Belediye Başkanı Erman Uzun ve Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu katıldı.