GENEL - 04 Ağustos 2018 Cumartesi 11:54

Fransız koyunuyla et verimini 3’e katlıyacak

A
A
A
Fransız koyunuyla et verimini 3’e katlıyacak

Bayburt’ta ana vatanı Fransa’nın Saone Et Lorie bölgesi olan, et verimi yüksek "İle de France" koyunu yetiştirilmeye başlandı.

Bayburt’ta ana vatanı Fransa’nın Saone Et Lorie bölgesi olan, et verimi yüksek "İle de France" koyunu yetiştirilmeye başlandı.


Ana vatanı Fransa’nın Saone Et Lorie bölgesi olan, et verimi yüksek "İle de France” koyunu, Bayburt merkeze bağlı Bayırtepe köyünde yetiştirilmeye başlandı.


Yavruları bile 8 haftada 40 kilograma çıkabilen iri yapılı bu ırkın, yetişkin erkekleri 110-160, dişileri ise 80-100 kilogram ağırlığa ulaşıyor.


Bayırtepe köyünde çiftliği bulunan besici Recep Ali Yaya, kısa bir araştırma yaptıktan sonra ana vatanı Fransa’nın Saone Et Loire bölgesi olan koyunun yetiştiriciliğini yapmaya karar verdiğini ve Bayburt’a bu ırkı kazandırmak istediğini söyledi.


Bu ırkın veriminin yüksek olduğuna dikkati çeken Yaya, bir ay önce getirdiği 500 koyunun kısa sürede çoğaldığını ve 150 kuzu verdiğini belirtti.



Et ırkı, soğuğa dayanıklı


Koyunların özelliklerinden de bahseden Yaya, "Bu koyunlar bir yaşına geldiğinde 100-150 kiloya kadar ulaşabiliyor. Etinin lezzetli ve az yağlı olmasından dolayı da tercih edilen bir ırk. Aynı zamanda soğuğa dayanıklı bir ırk. Malum bizim Bayburt’ta kışın havalar yeterince soğuk olduğu için kış aylarında hiçbir sıkıntı yaratmayacak bir hayvan türü” dedi.


Koyunları tamamen kendi imkanlarıyla aldığını ve Bayburt’a getirdiğini de sözlerine ekleyen Yaya, “Bu ırk Bayburt’ta ve Türkiye genelinde olmadığı için bunu memleketimize kazandırmak istiyorum. İnşallah bu ırk buralarda yayılır. Bütün çiftçilerimizin hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın bu ırktan 40-50 tane bulundurmasını istiyorum. Buyursun gelsinler burada bu işin ticaretini yapıyorum. Herkese kapımız açık” ifadelerini kullandı.



Çok hızlı kilo alıyorlar


Türkiye’nin et açığını kapatmak için bu ırkın önemli bir şans olduğunu dile getiren Yaya, “Bu ırktan 50 ila 160 kilo arasında bir et alımı söz konusu. Burada gördüğünüz kuzular henüz bir haftalık gün geçtikçe kilo alıyorlar. Bunların erkekleri daha çok ve daha hızlı kilo alıyorlar. Yani bir erkek 150- 160 kiloya kadar varabiliyor. Buda et açığını kapma şansımız var anlamına geliyor” diye konuştu.



Bu ırkı öneriyoruz


Bayburt Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe de bu koyunların çok çabuk büyüyen, et koyunu olarak bilindiğini söyledi.


Yıldırımtepe, bu ırkla ilgili araştırma yaptığını ve Bayburt’un hava koşullarına uygun olduğunu ifade ederek şunları kaydetti: "Yerli koyunlarımızdan ortalama 50 kilogram et elde edilirken bu koyunlardan 2-3 katı fazla et elde ediliyor. Besicilik yapmayı düşünen vatandaşlarımıza bu cins koyunların yetiştiriciliğini yapmalarını tavsiye ediyoruz" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir CHP PM Üyesi Umut Dikili’nin nikahını Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın kıydı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Parti Meclisi Üyesi Umut Dikili, yaşamını Sinem Satılmış ile birleştirdi. Çiftin Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde gerçekleşen nikâhını Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın kıydı. CHP Parti Meclisi Üyesi Umut Dikili ve Sinem Satılmış, Ayvalık’ta gerçekleştirilen nikâh töreniyle yaşamlarını birleştirdi. Çiftin nikâhını CHP’li Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın kıydı. Başkan Ahmet Akın, nikâh öncesi yaptığı konuşmada, “Genel başkan yardımcılarımız, milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız, parti meclisi üyelerimiz hepimiz birlikteyiz. Yani büyük bir aileyi, ‘ailem’ dediğim Balıkesir’de toplamanın büyük mutluluğunu yaşıyorum. Cennet bölgemiz Balıkesir’e, Ayvalık’a hoşgeldiniz” ifadelerini kullandı. Ayvalık’taki bir restoranda gerçekleştirilen nikah törenine; CHP Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ensar Aytekin, CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, CHP Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Pınar Uzun Okakın, CHP Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sevgi Kılıç, CHP PM üyeleri Mehmet Tüm, Semra Dinçer, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Bornova Belediye Başkanı Ömer Ekşi, Narlıdere Belediye Başkanı Erman Uzun ve Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu katıldı.
Nevşehir Nevşehir Belediyespor’dan son anda ligden düşmekten kurtuldu Türkiye 3. Lig 4. Grup’ta mücadele eden Nevşehir Belediyespor; sahasında grup şampiyonu Adana 1954 FK’yi yenmesine rağmen 90. dakikaya kadar küme düşme tehlikesi yaşarken, umutların tükendiği anlarda Ordu’dan gelen gol haberleri ile ligde kaldı. Maç sonu ligde kalan Nevşehir Belediyespor’da futbolcular ve yöneticiler büyük sevinç yaşadı. Sezon boyunca istediği sonuçları alamayarak son haftaya 27 puanla 13. sırada giren Nevşehir Belediyespor, evinde Adana 1954 FK ile mücadele etti. Kırmızı-beyazlılar, taraftarların yoğun ilgi gösterdiği mücadeleyi 86. dakikada İshak’ın attığı golle 2-1 kazanarak puanını 30’a yükseltti. Gazi Stadı’nda maçın son düdüğünün çalınmasının ardından tribünlerde taraftarların, sahada da futbolcuların kulakları Ordu ve Elazığ’dan gelecek habere çevrildi. Elazığ’ın maçını kazanması ile birlikte son umutlarını Orduspor 1967 - Siirt İl Özel İdaresispor maçına bağlayan Nevşehir Belediyespor oradan gelen ilk haberle yıkılırken, maçın 90. dakikasında Siirt İl Özel İdaresispor 1-0 öne geçti. Müsabaka bu skorla bitmesi beklenirken, umutların tükendiği dakikalarda Ordu’nun uzatmalarda attığı 3 golle Nevşehir’de büyük sevinç yaşandı. Saha içindeki kutlamalar soyunma odasına kadar devam etti. 90. dakikada gelen gollerle Nevşehir Belediyespor 3. Lig’de kalmayı başarırken, beraberliğin yettiği Siirt İl Özel İdaresispor BAL’a düştü.
Çorum Sungurlu’da KKKA eğitim semineri düzenlendi Çorum’un Sungurlu ilçesinde, baharın gelmesi ve havaların ısınması ile ortaya çıkan ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığına sebep olan kene ısırmalarına karşı vatandaşlar uyarıldı. Sungurlu Devlet Hastanesi’nde görevli Uzm. Dr. Mustafa Akıncı tarafından Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden Korunma Yolları temalı eğitim düzenlendi, seminer sonrasında hasta ve hasta yakınlarına farkındalık oluşturmak amacıyla danışma biriminde stant açıldı. Konuya ilişkin olarak hastane başhekimliğinden yapılan açıklamada, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden korunmak için tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek maksadıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir" denildi. Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası) kene olup olmadığını kontrol etmesi istenilen açıklamada, "Yapılan kontrollerde kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile (bez, naylon poşet, eldiven gibi) çıkarmalıdır. Kişi keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalıdır. Hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hastalığın sık olarak görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilirler. Bu sebeple hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir. Hastalığa yakalanan kişilerin kan, vücut sıvıları ve çıkartıları ile hastalık bulaşabildiğinden, hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske vb.) almalıdır " ifadeleri kullanıldı. Kene tutunan kişiler kendilerini 10 gün süreyle halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler yönünden izlemeli ve bu belirtilerden bir veya bir kaçının ortaya çıkması halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeleri konusunda da ikaz edilen açıklamada, "Hastalığa sebep olan mikrobun taşıyıcısı, saklayıcısı ve bulaştırıcısı olan keneler uçmayan, zıplamayan, yerden yürüyerek vücuda tırmanan eklem bacaklı hayvanlardır. Vücuda tutunan veya hayvanların üzerinde bulunan keneler kesinlikle çıplak el ile öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneler üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmek kenenin kasılmasına sebep olarak vücut içeriğini kan emdiği kişiye aktarmasına sebep olacağı için yapılmamalıdır" bilgileri verildi.