- 14 Eylül 2021 Salı 09:19

Kışlık lezzetler şimdiden hazır ediliyor

A
A
A
Kışlık lezzetler şimdiden hazır ediliyor

Bayburt’un Aydıntepe ilçesinde yaşayan kadınlar kendi yetiştirdikleri ya da pazardan aldıkları domateslerle kışlık menemen konservesi ve sıcak kazanların başında saatlerce kaynattıkları domates salçası yapıyor.

Bayburt’un Aydıntepe ilçesinde yaşayan kadınlar kendi yetiştirdikleri ya da pazardan aldıkları domateslerle kışlık menemen konservesi ve sıcak kazanların başında saatlerce kaynattıkları domates salçası yapıyor.


İlçeye bağlı köylerde yaşayan kadınlar, kendi yetiştirdikleri organik domatesleri menemenden, salçaya, tarhanasından, kurutmaya birçok yerde kullanarak kışlık ihtiyaç olarak değerlendiriyor. Tarlasından topladığı domatesleri yıkadıktan sonra kabuklarından ayıran Hatice Özdemir, yıllardır aynı yöntem ile kışlık yiyecekleri hazırladığını belirtti. Özdemir, “Domatesleri toplayıp yıkadıktan sonra kabuklarından ayırıyorum. Sonra doğradığım domatesleri bakır kazanda odun ateşinde yaklaşık 2 saat kaynatıyorum. Tercihe göre domateslere biber de eklenebilir. Ben menemenin yanı sıra yemeklerde de kullanabilmek için domatesin içerisinde biber kullanmıyorum. Kaynatılan domatesleri daha sonra sıcak olarak cam kavanozlara dolduruyor ağzını hava almayacak şekilde kapattıktan sonra kavanozların üzerine bezle örtüyorum. Bu işlemi her sene bu dönemlerde yapıyor ve kışa yiyeceklerimizi hazır etmiş oluyoruz” dedi.


Hatice Özdemir, menemenin yanı sıra, salça, tarhana, erişte, kuşburnu marmelatı, ekmek gibi birçok yiyeceği de kışın tüketmek üzere hazır ettikleri belirtti.


Bayburt’un köylerinde komşuluk ilişkilerinin en üst seviyede olduğunu hala imece usulü dayanışmanın olduğunu ve birbirlerine kışlık yiyecek yapımında yardımlaşmada bulunduklarını ifade eden Zinnure Taş ise, “Sabahın erken saatlerinden gece geç saatlere kadar mesai harcıyoruz bugünlerde. Kış için salça yapıyoruz. Öğütme makinesinden geçirdiğimiz domatesleri püre haline geldikten sonra kazanlarda saatlerce karıştırarak kaynatıyoruz. Tamamen kıvama geldikten sonra uygun kaplara konulan salça da kilosu 30- 35 liradan alıcı buluyor” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Arıköy’de arıcılık eğitimi alan genç kız böcek korkusunu yendi Turizm sektöründe çalışırken Sibirya ve Galler’de araştırma projelerinde görev alan Nilay Boyluoğlu, böcek korkusunu bir kenara bırakıp Odunpazarı Belediyesi tarafından hizmete açılan Arıköy’de eğitim alarak arıcılığa başladı. Eskişehir’de yaşayan Nilay Boyluoğlu, hayalinin her zaman doğa ile iç içe olmak olduğunu ve arıcılık yapma isteğinin bulunduğunu söyledi. Arıcılık hayalinin gerçekleşmesinin önünde bazı engellerinin bulunduğunu ifade eden Boyluoğlu, “Doğada olmak istiyorum. Hep kendimi arayan bir insandım, arıcılık yapacağım dedim ancak bazı engellerim vardı. Çok emek yoğun bir iş, kolay değil gerçekten. Ancak doğada olmayı, hayvanlarla çalışmayı seven herkes yapabilir diye düşünüyorum. Turizimciydim. Okulum bitti. Uzun bir süre yurtdışı projeleri ile ilgilendim. Sibirya’ya gittim. Tamamen sürdürülebilir bir projeydi. Daha sonra Galler’e gittim. O da ofis işi proje araştırma işiydi. Geçen yıl şubat ayında Türkiye’ye döndüm ve dedim ki, ben doğada olmak istiyorum. Çocukluğumdan kendimi bildim bileli örümcek ve böcek korkum vardı. Bütün korkularımı aşmaya karar verdim. Geçen yıl mart ayında Odunpazarı Belediyesi tarafından açılan arıcılık kursuna kayıt oldum. Böylece arıcılık serüvenim başlamış oldu. Eğitim veren hocalarımız çok donanımlı ve bilgiliydi. Temmuz ayında belediye tarafından hizmete açılan Arıköy’de uygulama eğitimlerine geçtik. Harika bir yer olmuş. Lavanta bahçesi, hobi evleri, arılar Böyle başladı serüven" dedi. “Arıcılığa ilgisi olan herkesi bu kurslara davet ediyorum" 10 kovanla başladığı arıcılık serüvenine bölme yaparak 20 kovana çıkarttığını belirten Boyluoğlu, “Uzun vadeli bir yola çıktım. Kovan sayımı arttırıp bu yolda ilerlemek istiyorum. Daha da büyümek istiyorum. Çevreme ve yakın çevreme şu an ulaştım. Arıcılık konusunda daha da büyümek istiyorum. Çok emek yoğun bir iş kolay değil gerçekten ancak doğada olmayı seven, hayvanlarla çalışmayı seven herkes yapabilir diye düşünüyorum. Öncelikle Odunpazarı Belediyesi’ne sunduğu imkânlar için çok teşekkür ediyorum. Arıcılığa ilgisi olan herkesi bu kurslara davet ediyorum. Ben çok faydasını gördüm. Arıcılığa ilgisi olan insanların bu kurslardan faydalanmalarını isterim” şeklinde konuştu.
Ordu Ordu’nun sakin şehrinde Mayıs Yedisi coşkusu Ordu’nun sakin şehir unvanına sahip Perşembe ilçesinde, belediye tarafından organize edilen Mayıs Yedisi Şenlikleri, binlerce vatandaşı bir araya topladı. Doğu Karadeniz’de her yıl mahalli bayram olarak kutlanan yüzlerce yıllık geçmişe sahip olan Mayıs Yedisi, Perşembe ilçesinde davul ve zurna eşliğinde kutlandı. Perşembe Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikte binlerce vatandaş bir araya gelirken, vatandaşlar için tekne turları düzenlendi. Yerel sanatçılar tarafından verilen konser eşliğinde vatandaşlar keyifli dakikalar yaşadı. Etkinlikte Ordu Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerince suda gösteriler yapıldı, ardından dalgıçlar tarafından denizde Türk bayrağı açıldı. “Katılım çok yüksek” Perşembe Belediye Başkanı Cihat Albayrak, Mayıs Yedisi etkinliklerinde kırsaldaki vatandaşların sahil kasabasına indiğini söyledi. Festivalde farklı etkinliklerin düzenlendiğini belirten Albayrak, katılımın oldukça fazla olduğunu ifade ederek, “Vatandaşlarımız ücretsiz tekne turlarından da faydalandığı, denize kavuştuğu, baharın gelişini kutlamış olduğu çok güzel bir festival. Katılım bu yıl gerçekten çok yüksek. Vatandaşlarımız ile birlikte olarak kaymakamımız, bürokratlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımızın da katılımıyla güzel bir etkinlik oldu. İnşallah önümüzdeki yıl bu etkinlikleri taçlandırarak daha güzelini yapmış olacağız” dedi. Vatandaşlar ise her yıl düzenli olarak Mayıs Yedisi kutlama etkinliklerine katıldıklarını, ilçede düzenlenen bu tür organizasyonların kendilerini mutlu ettiğini söylediler.