YEREL HABERLER - 29 Ağustos 2013 Perşembe 15:12

BAYBURT’TA KARPUZ VE KAVUN HASADI YÜZ GÜLDÜRÜYOR

A
A
A
BAYBURT’TA KARPUZ VE KAVUN HASADI YÜZ GÜLDÜRÜYOR

Bayburt İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulkadir Karabulut, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Ömer Şentürk ile birlikte Bayburt’taki karpuz üreticilerini ziyaret etti.
Merkeze ilçeye bağlı Çamlıkoz köyündeki karpuz ve kavun üreticileri Muhammet İkbal Arduç ve Naci Arduç' u ziyaret eden İl Müdürü Abdulkadir Karabulut, 2013 yılında Bayburt İl Özel İdaresinin katkıları ile uygulanan Sebzeciliği Geliştirme Projesi kapsamında, Aslandede, Adabaşı, Çamlıkoz, Taşburun ve Karşıgeçit köylerindeki çiftçilerimize 5 bin 200 adet karpuz ve kavun fidesi verilerek, toplam 60 dekarlık alanda karpuz ve kavun üretimi yapıldığını söyledi.
İl Müdürü Abdulkadir Karabulut, “İlimizin özellikle Kuzey Doğu kısmında yer alan Aşağı Çoruh Vadisinde; iklim mikro klima özelliği göstermekte olup, domates, salatalık, biber patlıcan gibi birçok sebze türünün yetişmesine imkân sağlamaktadır. İlimizin bulunduğu coğrafyada sebze ve meyve yetiştiriciliğinde vejetasyon ülkemizin diğer bölgelerine göre geç başlamakta ve birçok üründe hasat pazarda bu ürünler bittikten sonra yapılmaktadır. Bu durum üretilen ürünlerin pazarlamasını kolaylaştırmakta ve daha yüksek fiyatlara alıcı bulmasına vesile olmaktadır. İlimizde bu doğrultuda son yıllarda ağırlık verdiğimiz karpuz ve kavun yetiştiriciliğinde önemli bir potansiyel yakalanmış olup, dekara ortalama 3-5 ton ürün alınabilmektedir. İçinde bulunduğumuz dönemde ilimizde karpuz ve kavun hasadı devam etmekte olup 2013 yılında, İl genelinde 180 - 300 ton karpuz ve kavun üretimi gerçekleştirilmiştir” dedi.
Önümüzdeki yıllarda da kavun ve karpuz yetiştiriciliğine destek vereceğini söyleyen İl Müdürü Abdulkadir Karabulut, “Bayburt’ta ekonomik olarak yetiştirilebilirliğe sahip yeni ürün çeşitleri üzerine demonstrasyon çalışmaları yaparak, üreticilere gelir sağlayacak yeni çeşitlerin çiftçiler tarafından benimsenmesini sağlayacaklarını söyledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tokat Tokat’taki patlamada bir kişi hayatını kaybetti Tokat’ın Erbaa ilçesindeki bir bağ evine bırakılan sandığın açılması sırasında içine tuzaklanan el yapımı patlayıcının infilak etmesi sonucu 5’i jandarma 7 kişinin yaralandığı olayda yaralılardan bağ evi sahibinin oğlu Muhammet Sefa Can Karaçoban (29), tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Olay, 18 Mayıs günü saat 21.00 sıralarında ilçeye bağlı Karayaka Beldesi Hürmüzlü Mahallesi’nde meydana geldi. Ahmet Karaçoban (63) ile oğlu Muhammet Sefa Can Karaçoban, cep telefonuyla beldede devriye görevi yürüten jandarmaların komutanını arayıp, bağ evlerine zorla girilmeye çalışıldığını, ayrıca içeride kendilerine ait olmayan kilitli bir sandık bulunduğunu belirtti. İhbar üzerine jandarma ekipleri, belirtilen adrese gitti. Ahşap sandığın kapağı açıldığında, içinde piknik tüpüne bağlı, 8 ila 10 santimetrelik inşaat demirleri ve 10’luk çivilerle parça tesirli hale getirilen el yapımı patlayıcı infilak etti. Patlamada, bağ evi sahibi Ahmet Karaçoban ve oğlu Muhammet Sefa Can Karaçoban ile askerler Uzman Çavuş Muhammed Avcı (25), Jandarma Astsubay Mustafa Evkay (32), Uzman Çavuş Burak Muslurget (30), Uzman Çavuş Alperen Songül (28) ve Uzman Çavuş Sezer Ertürk (28) yaralandı. Yaralılardan Sefa Can Karaçoban, tedavi gördüğü Tokat Devlet Hastanesinde hayatını kaybetti. Olay sonrası aralarında eşiyle yasak ilişki yaşadığı için husumet bulunan İsmail G. ve ona yardım ettiği düşünülen Turgay Ö. şüpheli olarak yakalanarak adliyeye çıkarılmıştı. Şüpheliler çıkarıldıkları mahkemede iddiaları reddetmişti. Olayla ilgili inceleme devan ediyor.