EKONOMİ - 29 Mayıs 2024 Çarşamba 07:53

Bu lisede hem üretim hem eğitim yapılıyor

A
A
A

Bayburt'ta lise öğrencileri ilk önce seraya ıspanak ektiler daha sonra ektikleri ıspanağın hasadını yaptılar.

Bayburt Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı öğrencileri, 'Hem Üretim, Hem Eğitim' sloganıyla bir yandan üretim yapıyorlar, bir yandan da okulda öğrendikleri bilgileri serada uygulama imkanı bularak, bilgilerini pekiştiriyorlar. Fabrika gibi işleyen okulda, sebze yetiştiriciliğinin yanı sıra atık malzemelerden eşyalar üretiliyor, sporsal faaliyetlerde başarılar elde ediliyor. Her alanda aşkla çalışan meslek liseliler ekonomiye katkıda bulunurken, 'Meslek Lisesi, Memleket Meselesi' sloganıyla da üretimle de adından söz ettiriyor.
Öğrenciler, okulun bahçesinde kurulan seraya yılın belli dönemlerinde sebze ekiyorlar. Hasat dönemi gelince de ektikleri sebze, meyveleri toplayarak dalından tüketiyorlar. Serada sebze, meyve yetiştiren öğrencilerin mahsulleri okulun yemekhanesinde pişirilerek, diğer öğrencilerin de toplanan sebzelerden tüketmesi sağlanıyor. Hasat edilen sebze ve meyveler, okulda öğrenim gören tüm öğrencilerin öğlen yemeğinde sofralarında yer alıyor. Öğretmenleri gözetiminde serada ekim, bakım, biçim yaparak çalışan öğrenciler, işlerini hem severek yapıyorlar, hem de kendi el emekleriyle ortaya ürün çıkarmanın mutluluklarını yaşıyorlar.
Kasa kasa, kilo kilo ıspanak toplayan öğrenciler, topladıkları ıspanakları okulun yemekhanesine getirdiler. Okulun aşçısı Doğan Alper Karagülle, öğrencilerin hasat ettiği ıspanakları bir güzel yıkayıp, temizledikten sonra öğrenciler için öğlen yemeğine hazırladı. Üretimin her aşamasında yer alan öğrenciler, kendi üretimi olan sebzeleri tüketmenin, toprakla iç içe çalışmanın keyfini sürdüklerini belirterek, yeni dönemde de tarlayı farklı sebze ve meyvelerle buluşturacaklarını söylediler.
"Üretirken öğrensinler, emeğin kıymetini bilsinler istedik"
Öğrencilere üretimin kıymetini anlatabilmek için 'Hem Üretim, Hem Eğitim' sloganıyla yola çıktıklarını ifade eden Müdür Yardımcısı Arif Köprücü, "Bu serayı geçen sene Tarım İl Müdürlüğümüzün teşvikiyle yaptık. Geçen yıl tek mahsul almıştık, bu sene ilk olarak ıspanağımızı ektik, hasadını yaptık. Ispanak hasadından sonra domates, salatalık ve biberlerimizi ekeceğiz. Mevsim el verirse sezonu yeşil soğan, maydanoz gibi farklı sebzelerle tamamlamayı düşünüyoruz.
'Hem Üretim, Hem Eğitim' sloganıyla bu yola girdik, amacımız öğrencilerimize üretimin kıymetini, önemini anlatabilmekti. Bir taraftan da öğrencilerimize emeğin kolay olmadığını anlatarak, bu farkındalığı kazanmalarını amaçladık. Sebzeleri, meyveleri manavların tezgahlarında değil de böyle topraktayken görsünler istedik, manava gelinceye kadar hangi aşamalardan geçiyor, nasıl onlarca insan bu iş için emek veriyor buna şahit olsunlar istedik. Ispanak hasadımızı yaptık, şu an ıspanaklarımız yemekhanemize doğru yola çıktılar. İnşallah öğle yemeğinde de hep beraber yiyeceğiz" dedi.

"Allah devletimizden razı olsun"

"Soframızdaki yemeklerin, evimizde pişen yemeklerden hiçbir farkı yok" diyerek devletin sağladığı imkanlardan memnun olduğunu belirten Hamit Bayram isimli öğrenci, "Şu an soframızdaki yemeklerin evimizde annemizin yaptığı yemeklerden hiçbir farkı yok. Bizlere böyle bir imkan sağladığı için Allah devletimizden razı olsun. Arkadaşlarımızla birlikte bugün serada topladığımız ıspanaklar pişirildi, şimdi de soframızda hep birlikte yiyoruz" diyerek konuştu.

"Bir saat önce seradaydı şimdi soframızda"

Serada topladıkları ıspanakları bir güzel afiyetle yiyen Mehmet Taha Polat isimli bir diğer öğrenci ise, "Bir saat önce hasadını yaptığımız ıspanağı aşçımız pişirdi. Bir saat önce seradaydı, şimdi soframızda. Öğretmenimle, arkadaşlarımla beraber yiyoruz. Tadı muhteşemdi, çok lezzetliydi" ifadelerini kullandı. 

Öznur Demir

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde NÖHÜ ilk kez THE 2024 Impact Rankings sıralamasında Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi; dünyanın en saygın sıralama kuruluşu Times Higher Education’un (THE) 125 ülkeden 2152 yükseköğretim kurumunu Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin değerlendirdiği 2024 Impact Rankings-Etki sıralamalarında yer almayı başardı. Bu alanda ilk kez sıralamaya giren Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi; ayrıca sekiz farklı Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi kategorisinde değerlendirilmeye uygun görüldü ve böylece bu hedeflere katkı sunan dünya üniversiteleri arasına adını yazdırdı. Birleşmiş Milletler’in 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi’nin sekizinde değerlendirilmeye uygun görülerek ilgili sıralama listelerine adını yazdırma başarısı kaydeden Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, buna göre ’SKH 1: Yoksulluğa Son’, ’SKH 2: Açlığa Son’, ’SKH 3: Sağlık ve Kaliteli Yaşam’, ’SKH 4: Nitelikli Eğitim’, ’SKH 5: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’, ’SKH 7: Erişilebilir ve Temiz Enerji’, ’SKH 13: İklim Eylemi’ ve ’SKH 17: Amaçlar İçin Ortaklıklar’ hedeflerine yaptığı çalışmalarla katkı sunan dünya üniversiteleri arasında yer aldı. THE’nın kurumsal verilere dayalı olarak yaptığı sıralamada Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, özellikle SKH 2: Açlığa Son ve SKH 2: Amaçlar İçin Ortaklıklar hedeflerinde dünya üniversiteleri arasında öne çıktı. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi değerlendirmeye giren dünya üniversiteleri içinde SKH 2’de 401-600 arasında yer alırken, toplam 2031 üniversitenin sıralandığı SKH 17’de ise 601-800 aralığında yer alarak önemli bir başarıya imza attı. SKH 17’de değerlendirmeye girebilen 96 Türk üniversitesi arasında 20’inci sırada bulunan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, SKH 2’de ise Türk üniversiteleri arasında 34’üncü oldu. Konuyla ilgili açıklama yapan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu; Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin birçok alanda olduğu gibi dünya üniversite sıralamalarında da ilkleri gerçekleştirmeye devam ettiğini vurguladı. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin bu yıl THE’nın Dünya, Asya ve Genç Üniversiteler ile birlikte Impact Rankings-Etki Sıralamalarında da yer alarak tarihinde ilk kez bu kuruluşun sıralama listelerine adını yazdırdığını, özellikle 2024 Etki Sıralamalarında çoğu alanda ilk 1000’e girdiğini ve önemli bir alanda ise 401-600 arasına girmeyi başardığını vurgulayan Rektör Uslu; "Özellikle son iki yıllık süreçte titizlikle yürüttüğümüz çalışmaların sonuçlarını, dünyada prestijli sıralama kuruluşlarının yaptığı değerlendirmelere girmeyi başararak almaya başladık. İnanıyorum ki yakın vadede küresel ölçekteki farklı kuruluşların sıralamalarına da girerek Üniversitemizin marka değerini uluslararası platformlarda daha fazla tanıtacağız" dedi. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri içerisindeki özellikle Açlığa Son ve Amaçlar İçin Ortaklıklar hedeflerinde önemli bir başarı elde ettiğini ifade eden Rektör Uslu, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin mühendislik ve tarım-gıda alanlarında yaptığı çalışmalar ile hem ulusal hem de uluslararası düzeyde paydaşlarıyla kurduğu iş birliklerinin bu iki alandaki başarısında önemli paya sahip olduğunu dile getirdi.
Manisa İlçe Sağlık Müdüründen Kurban keseceklere uyarı Alaşehir İlçe Sağlık Müdürü Dr. Çağrı Bozkurt Kurban Bayramında, kurbanlık hayvanlar, kurbanlık kesimi, temizlik ve sonrası yapılacaklarla ilgili bir basın açıklaması yaptı. Bozkurt, özellikle hayvanlardan insanlara bulaşabilecek olan hastalıklar ve kurban kesiminde yaşanabilecek olan yaralanmalara karşı uyarılarda bulundu. Alaşehir İlçe Sağlık Müdürü Dr. Çağrı Bozkurt, "İslam dininin önemli vecibelerinden birisi olan kurban ibadetinin insana ve çevreye zararı olmadan yerine getirmek için dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Kurban ibadetinin yerine getirilmesi sırasında, hayvanlardan insanlara bulaşabilen Kist Hidatik hastalığına karşı vatandaşlarımızın dikkatli olmalarını öneriyoruz. Kesilen kurbanın iç organlarında kiste rastlandığı takdirde bu organların tüketilmemesi, başka bir canlı tarafından tüketilmesini engellemek adına derin çukurlar kazılarak toprağa gömülmeleri halk sağlığı açısından son derece önem arz etmektedir. Her yıl kurban kesimi sırasında maalesef yaralanmalar meydana gelmekte ve acil servislerimize başvurular olmaktadır. Vatandaşlarımıza, kesim sırasında yaralandıkları takdirde kendileri bir müdahalede bulunmadan sadece yarayı temiz bir bezle bastırarak derhal bir sağlık kuruluşuna başvurmalarını öneriyoruz. Kurban kesimlerinin belediyelerin belirlediği kurban kesim noktalarında veya mezbanelerde görevli ehil kişiler tarafından hijyenik şartlarda gerçekleştirilmesi önerilmektedir. Kesim sonrasında etlerin parçalanmasıyla birlikte etlerin üzerinde bulunan veya çevreden bulaşan mikroorganizma sayısında artış olacağı da göz önünde bulundurulmalıdır. Etlerin mümkün olan en büyük parçalar şeklinde ve en kısa sürede soğuk alanlara alınarak muhafaza edilmesi gerekmektedir. Sakatatların ve etlerin aynı ortamda bulundurulmamasını ve ayrı muhafaza edilmesini öneriyoruz.” dedi.