SAĞLIK - 28 Kasım 2023 Salı 09:45

Toplum Ruh Sağlığı Merkezi hastalarına ’Şizofreni Psikoeğitimi’ verildi

A
A
A
Toplum Ruh Sağlığı Merkezi hastalarına ’Şizofreni Psikoeğitimi’ verildi

Bayburt’ta Toplum Ruh Sağlığı Merkezi hastalarına, hastalığı bilmenin ve kabullenmenin tedavinin bir parçası olmasından hareketle Psikolog Zeynep Ayan Deligöz ve Psikiyatrist Yalçın Kırmızıoğlu tarafından ’Şizofreni Psikoeğitimi’ verildi.


Kişiyi gerçeklerden, dış dünyadan koparıp, kendi iç dünyasında yaşatan, düşünce, idrak, konuşma ve davranış problemleri gösterebilen bir beyin hastalığı olan şizofreninin olası belirtilerinden bahseden Kırmızıoğlu ve Deligöz, uzman kişilerden profesyonel destek alınarak, şizofreni hastalığıyla mücadele edilebileceğini söylediler. Şizofreni hastalığının seyrinden bahseden ve hastalığı etkileyen faktörleri anlatan Deligöz, genetik faktörlerin ve çevresel faktörlerin hastalıktaki önemine değindi.


Hastalığı erken başlayan, ailesinde kalıtımsal yüklülüğü bulunan kişilerin belirtilerinin sinsi ve yavaş ilerlediğini belirten hekimler, sıklıkla destek alınması gerektiğine vurgu yaparak, önemli açıklamalarda bulundular. Yaklaşık bir saat süren eğitim sorunsuz bir şekilde tamamlanırken, Deligöz ve Kırmızıoğlu eğitime katılanların sorularını da yanıtladılar.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Yozgat Binlerce yıllık Roma Hamamı, ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde bulunan ve halk arasında ‘Kral Kızı Hamamı’ olarak da bilinen 2 bin yıllık Roma Hamamı yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor. Roma İmparatorluğu döneminde, yaklaşık 2 bin yıl önce inşa edildiği değerlendirilen hamam, Anadolu’da antik çağlardan günümüze kadar işlevini koruyarak ulaşan nadir yapılar arasında yer alıyor. Termal su kaynağı üzerine kurulan yapı, hem mimarisi hem de sürekli akan sıcak suyuyla dikkat çekiyor. Sarıkaya Belediyesi’nde Roma Hamamı’nın Sorumlu Şefi olarak görev yapan Rasim Şahin günlük ortalama 50 ile 200 arası ziyaretçi geldiğini belirtti. Şahin, okul gezisi için öğrencileri sıklıkla ağırlayan Roma Hamamı’na en son gelen ziyaretçilerin Fransız turistler olduğunu söyledi. Şahin, "Bisiklet ile dünya turuna çıkan iki tane Fransız arkadaş geldi. Burayla alakalı fikirlerini beyan ettiler. Buraya gelen ziyaretçilerin yorumları güzel. Karşılama, ağırlama, çay kahve ikramımız, fotoğraf çekimi olsun gerekli ilgi alakayı gösteriyoruz. Roma Hamamı’nı ziyarete gelen vatandaşlarımız için ören yerini ziyaretleri bittikten sonra rahatça oturup kahve içebilecekleri bir alanı bize sunan Sarıkaya Belediye Başkanı Osman Gözan’ın katkılarıyla tahsis edilmiştir. Ayrıca hediyelik eşya bölümümüz de mevcut" dedi. Yıl boyunca yerli turistlerin yanı sıra yurt dışından da gelen ziyaretçileri ağırlayan Sarıkaya Roma Hamamı, Yozgat’ın kültürel mirasının en önemli simgelerinden biri olarak öne çıkıyor.