KÜLTÜR SANAT - 11 Eylül 2025 Perşembe 11:00

Bu ilçenin nüfusu bir günde yüzde 2500 artıyor

A
A
A
Bu ilçenin nüfusu bir günde yüzde 2500 artıyor

Osmanlı Devletinin kurulduğu topraklar olan Söğüt’te bu yıl 744’üncüsü düzenlenecek olan Ertuğrulgazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri öncesinde hazırlıkları tamamlanırken, 20 bin kişilik ilçeyi geçen sene 500 bin kişi şenlikler için ziyaret etmişti.


Osmanlı Devletinin kurucusu Osman Gazi’nin babası Kayı Aşireti lideri Ertuğrul Gazi’nin türbesinin bulunduğu Söğüt’te her yıl Eylül ayının ikinci haftasında Ertuğrulgazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri kutlanıyor. Türkiye’nin dört bir yanından Yörüklerin 12-13-14 Eylül günleri 3 gün süren şenlikler için Söğütte akın ederken, burada kutlamaları izlemek için Bursa, İstanbul, Eskişehir, Kütahya, Kocaeli, Sakarya gibi çevre illerden binlerce kişi geliyor. Geçen yıl etkinliklere 500 bin kişinin ilçeye giriş yaptığı öğrenilirken, bu rakamlar ilçe nüfusunun 2500 katına tekabül etti.



"Birçok ülkeden ziyaretçi alıyoruz özellikle Pakistan başı çekiyor"


Bu yıl 744’üncüsü düzenlenecek olan Ertuğrulgazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri öncesi türbe ve çevresinde hazırlıklar tamamlanırken, türbe bu günlerde ziyaretçi akınına uğruyor. 2025’in ilk 6 ayında 2 buçuk milyon ziyareti ağırlayan türbenin görevlisi Belgin Özkan, "Son dönemler çıkan tarih dizileri sonrası ziyaretçi sayılarında çok artış oldu. 2025 yılında yine ilk 6 ayına Ramazan ve Kurban bayramların denk gelmesinden bu yıl daha fazla ziyaret aldık. Yurt içi ziyaretçilerimizin yanı sıra yurt dışından bir turist ağırlıyoruz. Birçok ülkeden de ziyaretçi alıyoruz özellikle Pakistan başı çekiyor" dedi.



"1414’de Çelebi Mehmet tarafından türbe haline getirilmiş"


Özkan, açıklamasının devamında, "Ertuğrul Gazi Bey ömrünün 45-50 yılını burada geçirmiş ve Selçuklu Devletine bağlı uç beyliği yapmış. Osmanlı Devletimizin tohumlarını ulu çınarın köklerini burada atmış önemli bir şahsiyettin kendisi. İki devlete de hizmet etmiş olan Ertuğrul Gazi Bey’in gerçek kabridir burası. Vefat ettiğinde buraya defnedilmiştir. Yaklaşık 150 yıl kadar açık aile kabri olarak kalan kabir, 1414’de Çelebi Mehmet tarafından türbe haline getirilmiş. Uzun yıllar o türbe kullanılmış Osmanlı’nın son dönemlerinde 2. Abdülhamid tarafından şuan ki mimarisine son haline kavuşmuş. Altıgen yapılı taş bina olarak burası Osmanlı’nın son dönem eseri olarak korunmakta" dedi.



"Orhan Gazi’nin cenazesi, Bursa fethinden sonra vasiyeti üzerine oraya taşınmış"


Özkan, son olarak, "1920-21 yıllarında yunan işgaline uğradığı zaman buralar 2 yıl kadar söğüt haritadan silinecek derecede işgal edildiğinde türbeye de zarar vermişler. Şuandaki hali restorasyondan geçmiş hali ve 3 asıl kabir var burada. Halime Hatun, Ertuğrul Gazi ve Savcı beyin diğer kabirlerde savaştan sonra yok edilen kabirlerin yerine yapılan makam kabirler olarak düzenlenmiş. Ertuğrul Gazi beyin silah arkadaşlarının Alplerinin isimleri verilmiş. Ardından Osmangazi’nin ilk defin yeri var yine türbemizde. Osman Gazi vefat edince 1 yıl kadar naaşı burada kalmış ve oğlu Orhan Gazi Bursa fethinden sonra vasiyeti üzerine oraya taşınmış" ifadelerine yer verdi.


Öte yandan Özkan, 2017 yılından beri Ertuğrul Gazi Türbesinde askeri personellerin ’Saygı nöbetini Alp kostümleri ile tutuklarını, ziyaretçilerin o yılların kostümleriyle her saat başı nöbet değişim o coşkuyla izlediklerini söyledi.



Bu ilçenin nüfusu bir günde yüzde 2500 artıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce SGK’dan "Sigortasız çalışmayın, çalıştırmayın" uyarısı DÜZCE(İHA) – Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Düzce İl Müdürü Necmi Köroğlu, kayıt dışı çalışmanın görünenden çok daha büyük kayıplara yol açtığını söyledi. Düzce İl Müdürü Necmi Köroğlu, Sosyal Güvenlik Haftası’nda basın ile bir araya geldi. Kayıt dışı istihdam ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan Köroğlu, sigortalı çalışmanın tercih değil zorunluluk olduğunun bildirerek "Çalışanların sigortalı olarak çalıştırılmaları anayasal bir hak olmakla birlikte hem çalışanlar hem de işverenler açısından yasal bir zorunluluktur. İşverenlerin sigortasız istihdam sağlama hakkı bulunmadığı gibi, çalışanların da kendi rızalarıyla dahi olsa bu haktan feragat ederek sigortasız çalışmayı talep etmeleri hukuken mümkün değildir. Kayıt dışı çalışan bir kişi geleceğin en önemli teminatı olan emeklilik hakkından mahrum kalır. İşsizlik sigortasından faydalanamaz. Kendisi ve ailesi için sağlık hizmetlerinden doğrudan yararlanma hakkını riske atar. Kayıt dışı çalışmanın tespit edilmesi halinde işletmeler; yüksek idari para cezaları, prim teşviklerinin iptali ve yaşanabilecek iş kazalarında doğacak ağır yasal yükümlülükler gibi ciddi yaptırımlarla yüzleşmektedir. Türkiye genelinde 3 ve daha fazla işçi istihdam eden işletmelerde; işçilere yapılan ücret dahil her türlü ödemenin bankalar aracılığıyla gerçekleştirilmesi yasal bir zorunluluktur" ifadelerinde bulundu.
Antalya Antalya’da denizin dibi dileklerle doldu: Ev, araba ve sağlık istekleri Antalya’da Hıdırellez gecesi denize atılan dilek kağıtları ve poşetler dalgıçlar tarafından toplanırken, denizden çıkan dilekler arasında ev, araba ve sağlık istekleri dikkat çekti. Antalya’da her yıl 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece kutlanan Hıdırellez kapsamında denize atılan dileklerin yer aldığı poşet ve kağıtlar, dalgıçlar tarafından toplanarak temizlendi. Baharın gelişini, bolluk ve bereketi simgeleyen Hıdırellez’de vatandaşlar, dileklerini su geçirmez poşetler içerisinde kırmızı kurdele veya keselerle sararak denize bırakıyor. Dalgıçlar, gerçekleştirdikleri deniz temizliği çalışmalarında diğer atıkların yanı sıra bu dilek poşetlerini de toplayarak çevre kirliliğinin önüne geçmeye çalışıyor. Deniz tabanı dileklerle doldu Deniz tabanının Hıdırellez dilekleriyle dolu olduğunu belirten dalgıç Hüseyin Fırat, "Baharın gelişi, bereket, sağlık ve umutla ilişkilendirilen Hıdırellez 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece kutlanır. Maalesef bizim de bu hafta sonu yaptığımız dalışta Hıdırellez’den kalma dilekler karşımıza çıktı. Her yer kağıt parçası, elimden geldiğince topladım ama bitecek gibi değil. Lapa lapa olmuşlar. Hıdırellez dileklerini topluyor ve denizi temizliyoruz. Kırmızı keselerin içi hep dilek notlarıyla dolu. Hatta birisi anahtarlarla birlikte atmış dileğini, muhtemelen ev diliyor. Neredeyse her dilek kağıdının veya kesesinin içinde de madeni 1 TL vardı. Her biri 1 TL olmak üzere toplam 58 TL topladım" dedi. Dilekler arasında ev, araba, evlilik, torun, sınırsız para, hastalığın geçmesi ve çocuk gibi istekler yer aldı Bazı poşetlerde birden fazla kişinin dileğinin yer aldığını anlatan Fırat, "Açtığım poşetlerden 7-8 farklı kağıt çıktı. Birçok kişi dileklerini koyduğu poşet ve kesenin içine bir de taş koymuştu. Dilek kağıtlarının dalgaların etkisiyle karaya vurmasını engellemeyi amaçlamışlar. Dilek notları genellikle kırmızı keselerin içine konulmuş veya kırmızı iple bağlanmıştı. Mürekkepli kağıtlar, kaplamalı notlar, kurdeleler ve poşetler maalesef denizleri kirletiyor. Kimsenin inancıyla dalga geçmek istemedik. Amacımız deniz kirliliğine dikkat çekmekti. 1 saatlik dalışta 1’er TL’den olmak üzere toplamda 58 TL madeni para topladık. Doğadan bir şey istiyorsak, doğaya zarar vermeden yapmalıyız" diye konuştu. Konyaaltı Varyant ve Atatürk Parkı çevresinde dalış yaparak denizden poşet ve kağıtları toplayan Fırat, dilekler arasında ev, araba, cep telefonu, elektrikli süpürge, evlilik, torun, sınırsız para, hastalığın geçmesi ve çocuk gibi isteklerin yer aldığını söyledi.