GENEL - 20 Ocak 2018 Cumartesi 10:05

BEÜ’nün DAKA destekli “Hızlı Okuma” projesi kabul edildi

A
A
A
BEÜ’nün DAKA destekli “Hızlı Okuma” projesi kabul edildi

Bitlis Eren Üniversitesi’nin (BEÜ) Hizan Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Esra Dursun tarafından hazırlanarak Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’na (DAKA) sunulan “Hızlı Okuma” projesi kabul edildi.

Bitlis Eren Üniversitesi’nin (BEÜ) Hizan Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Esra Dursun tarafından hazırlanarak Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’na (DAKA) sunulan “Hızlı Okuma” projesi kabul edildi.


Üniversitedeki 30 akademik ve idari personeli kapsayan proje ile anlayarak hızlı okumanın geliştirilmesi ve okuma hızının iki katına çıkarılması amaçlanıyor. DAKA tarafından kabul edilen “Hızlı Okuma” projesi ile ilgili bilgi veren BEÜ Hizan Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Esra Dursun, “Proje ile görsel algılama kapasitesini yükseltmeyi, kelime hazinesini geliştirmeyi, eski okuma alışkanlıklardan kurtulmayı, konsantrasyonu arttırmayı, okuma sırasında iç sesi susturarak gözle okumayı sağlamayı, 5N 1K tekniğini okuma üzerinde uygulamayı, göz atma tekniğini geliştirmeyi, kitap ve bilimsel yayın okuma sayısını arttırmayı, beyin lobunun iki taraflı gelişimini sağlayarak kapasite artışına neden olmayı ve son olarak sütun tarama tekniğinin öğretilmesi bu sayede de anlayarak hızlı okumanın geliştirilmesi ve okuma hızının iki katına çıkarılmasını amaçlıyoruz” dedi.


Anlayarak hızlı okumanın önemi ve gerekliliği ile ilgili de bilgi veren Öğretim Görevlisi Esra Dursun, “Kitap okumanın gereğini bilen bir insan için, hızlı okumanın da neden gerekli olduğu bellidir. Çünkü kitap okuyan bir insan, sürekli bir şeyler öğrenme ve kendini geliştirmenin peşindedir. O, sürekli ve hızlı bir şekilde gerekli bilgilere ulaşmak ve kendini geliştirmek ister. Günümüz dünyasında bilim ve tekniğin hızla gelişmesi, insanların işlerini kolaylaştırıyor gibi görünse de çağımızın değişen şartları insanın üzerindeki yükü, yükün niteliğini değiştirerek artırmaktadır. Bundan dolayı da insan, az zamanda çok iş başarmak zorunda kalmaktadır. Okunması gereken yazıların çokluğu, zamanın azlığı insanları daha hızlı okuyabilmek için bilimsel araştırmalar yapmaya itmiştir. Okuma hızı, bilimsel yöntemle artırılabilir. Çünkü okuma hızı üzerinde çalışma yapılırsa elde edilecek bir beceridir. Hızlı okuma, sonradan kazanılan davranışlar arasında yer alır. Hızlı okuma kişilerin çabukluk, kavrama ve öğrenme yeteneklerini geliştirerek, daha önceki okuma süresine kıyasla, dakikada okudukları kelime sayısını ve anlama düzeylerini artırmaları demektir. Özellikle akademisyenlerin anlayarak hızlı okumaya ihtiyacı kurumsal gelişmişliğe katkı açısından diğer meslek gruplarından daha fazla olduğu için üniversite içerisinde bu eğitimin verilecek olması üniversitenin kalitesini bir üst düzeye çıkartacaktır. Bir ülkede üniversitelerin gelişmişlik düzeyi ne kadar artarsa bu gelişmişlik düzeyine bağlı olarak oradan mezun olan öğrencilerin kalifiyeliği o kadar artacaktır. Bir akademisyenin gerek bilimsel çalışmalarında gerek bir üst düzeye çıkabilmek için doktora ve tez çalışmalarında okumanın önemi ve zamandan sağlayacağı tasarruf asla göz ardı edilemeyecek bir gerçektir. Bu sebeple projemiz son derece önemli bir projedir. Bu vesile bu projenin hazırlanma aşamasında bizlerden hiçbir zaman desteklerini esirgemeyen başta Rektörümüz Erdal Necip Yardım’a ve üniversite yönetimimize, ayrıca DAKA Bitlis ve Van Proje Ofislerine katkılarından dolayı çok çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Yalova Müdür Kılıç’tan Yalova’ya yeni yatırım müjdesi Yalova Gençlik ve Spor İl Müdürü Salih Kılıç, il genelinde spor etkinliklerine yaz aylarında da devam edeceklerini belirterek kente yeni yatırımları kazandırmayı hedeflediklerini söyledi. Kılıç, sporun gençlerin ve toplumun her kesiminin hayatında önemli bir yer tuttuğunu vurguladı. Bu doğrultuda Yalova’da sporun yaygınlaştırılması ve desteklenmesi için çalışmaların sürdüğünü ifade eden Kılıç, sporun gençlerin sosyal ve kişisel gelişimine katkı sağladığına dikkati çekti. Kılıç, gençleri spora teşvik etmek ve yeteneklerini keşfetmelerine destek olmak için çeşitli etkinlikler düzenleyeceklerini belirterek, “Yazın da spor etkinliklerimiz var. Okullar kapandıktan sonra hemen onları başlatıyoruz. Öğrencilerimizi yine yazın da sporla ilgilendiriyoruz. ‘Yüzme bilmeyen kalmasın’ projemiz kapsamında bütün okulları yazın kendi araçlarımızla havuzumuza taşıyoruz. Spora hiç ara vermiyoruz” ifadelerini kullandı. Gelecek dönemde yapacakları projeler ve Yalova’ya kazandırılacak iki tane yurt hakkında bilgi veren Kılıç, şöyle konuştu: "Şu anda ihale aşamasında, zemin etütleri bitti. İnşallah bu sene başlayacak. Projesi çizildi. Geriye başlaması kaldı. Bin 300 kişilik yurt yapılacak. Çınarcık’ta Hazine’den 500 kişilik bir yer il müdürlüğümüze devrettik. Üzerimize aldık. İnşallah oraya da 500 kişilik yurt projemiz başladı. Onu da yapacağız. Merkezde yıkılan Milli Eğitim Müdürlüğü’nün karşısındaki kapalı spor salonu, oraya bir salon yapma projemiz var. İnşallah onu hayata geçiririz. Bizim şu andaki yeni il müdürlüğünün önünde bir boş alan var. Oraya da bir kapalı spor salonu ve açık tenis kortları yapmayı planlıyoruz. Projelendirdik. Yine su sporları alanımız var. Projeyi çizdirdik, ödenek bekliyoruz. Ayrıca Teşvikiye tarafında yamaç paraşütüyle ilgili bir alan belirledik. Orada da bir çalışma yapacağız.” Çiftlikköy’de Kapalı Spor Salonu ve Sentetik Çim Saha projesinin devam edip etmeyeceğine dair açıklamalarda bulunan Kılıç, “Spor Toto aracılığıyla yapılıyor orası. Belediye üzerinden yapılıyordu. Şimdi tabii belediye el değiştirdi. Devam edeceğini düşünüyorum yani” dedi.
Samsun Başkan Yılmaz: “Çarşamba ve Salıpazarı’nda üretilen fındık, bölgenin en katma değerli ürünü” Çarşamba Ticaret Borsası (ÇTB) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Yılmaz, Çarşamba ve Salıpazarı’nda üretilen fındığın bölgedeki katma değeri en yüksek olan ürün olduğunu söyledi. ÇTB Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Yılmaz, yönetim ve meclis kurulu üyeleri, Salıpazarı Belediye Başkanı Refaettin Karaca’yı ziyaret etti. Karaca’ya gerçekleştirilen hayırlı olsun ziyaretinde Başkan Yılmaz, Çarşamba Ticaret Borsası’nın gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında bilgi verdi. Çarşamba ve Salıpazarı’nda üretilen fındığın bölgeye en çok katma değer sağlayan ürünü olduğunu belirten Başkan Yılmaz, Belediye ile tarımsal işbirlikleri içerisinde çalışmalar yapmaktan memnuniyet duyacaklarını ifade etti. Çarşamba ve Salıpazarı ilçelerinin ortak gündem maddelerinin konu edildiği ziyarette Başkan Karaca, Samsun ekonomisinde Çarşamba’nın önemli rol aldığını vurgulayarak, Salıpazarı ve Çarşamba için yapılacak ekonomik yatırımların ovanın verimli arazilerini değerlendirmek için büyük bir fırsat oluşturacağını işaret etti. Belediye’nin yeni dönemde gerçekleştireceği etkinliklere borsa yönetimini de davet eden Karaca, Başkan Yılmaz’a yapılabilecek işbirliklerine her zaman açık olduklarını söyledi. Ziyarete, ayrıca Meclis Başkanı Hacı Toraman, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şevket Zeren, Yönetim Kurulu Üyesi Erol Akça, Genel Sekreter Sercan Yaşar, Meclis Üyeleri Hüseyin Işık ve Mehmet Çalışkan ve Kurucu Meclis Başkanı Nurettin Öztekin iştirak etti. Refaettin Karaca, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Çarşamba Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Yılmaz ise, misafirperverliklerinden dolayı Karaca’ya teşekkür ederek çalışmalarında başarılar diledi.