GENEL - 11 Ağustos 2018 Cumartesi 10:39

BEÜde ‘Bitlis Kent Belleği’ sunumu ve belgesel film gösterimi yapıldı

A
A
A
BEÜde ‘Bitlis Kent Belleği’ sunumu ve belgesel film gösterimi yapıldı

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ), Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı, (BETAV), Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası (TATSO) tarafından hazırlanan ‘Bitlis Kent Belleği’ sunumu ve belgesel filminin gösterimi yapıldı.

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ), Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı, (BETAV), Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası (TATSO) tarafından hazırlanan ‘Bitlis Kent Belleği’ sunumu ve belgesel filminin gösterimi yapıldı.


Bitlis’e gelen BETAV Başkanı Ahmet Eren ve beraberindeki heyet programdan önce BEÜ Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım’ı makamında ziyaret etti. Yapılan ziyaretin ardından üniversitenin Merkezi Konferans Salonu’ndan gerçekleşen ‘Bitlis Kent Belleği’ sunumu ve belgesel film gösterimi programına geçildi. Program öncesi düzenlenen kokteylde BETAV Yayınları Sergisi yer alırken, açılış konuşmasını BETAV Bitlis Temsilcisi Muzaffer Ahlat yaptı. Kentlerin tarihini coğrafyaların belirlediğini ve bu kentlerin başında gelen illerden birisinin de Bitlis olduğunu söyleyen Ahlat, “Bitlis kenti bir hazineyi saklayan, artarda dizilmiş kilitli kapılar gibi sıra sıra uzanan ve Anadolu’nun yüksek platolarını Mezopotamya’nın geniş ovalarından ayıran Doğu Torosların yegane geçit verdiği bir geçitte yer almaktadır. Doğu ile Batı arasındaki yüzyıllar boyunca ticaret, Bitlis Vadisi’nden geçen bu yollar üzerinden yapılmıştır” dedi.


Tarihi ve ticari birikimin zenginliği ile farklı kültürlerin, inançların ve dillerin yaşadığı şehir olduğunu belirten Ahlat, Bitlis, 20’nci yüzyıl başında karşılaştığı Rus işgali, Birinci Dünya Savaşı ve Ermeni tehciri ile ağır yıkıma uğramış, nüfusu azalmış, iktisadi ve sosyal hayatı tükenmiştir” diye konuştu.


Bu yıkımın Bitlislilerin eğitim görmek ve çalışmak için batı illerine göç etmesiyle devam ettiğini belirten Ahlat, “Ancak Bitlis tarihi nesilden nesile aktarılan menkıbeler, hikayeler, destanlar, türküler ve geleneklerle büyüyen Bitlisliler, şehirlerin tarihindeki önemine ve kültürel canlılığına yeniden ulaşması gerektiğine hep inandılar. Hiçbir zaman yitirmedikleri bu inançlarının daha da güçlenmesi için BETAV ve Eren Ailesi; Bitlis Eren Üniversitesi, ilköğretim ve meslek okullarının yapımlarını tamamladılar. Bugüne kadar 3 bin 500’ü aşkın öğrencimizin üniversitelerden mezun olmalarına yardımcı oldular” şeklinde konuştu.


Ahlat konuşmasının sonunda ise, BETAV’ın eğitime verdiği katkıların yanı sıra Bitlis’in tanıtımına, tarihine ve kültürüne sahip çıkmak için birçok görevde rol aldığını da söyledi. ‘Bitlis Kent Belleği’ sunumunu yapan BETAV Denetleme Kurulu Üyesi Sabite Müftüoğlu, “İnsanların belleği ve karakteri olduğu gibi kentlerin de belleği ve karakteri vardır. Bir şehrin hafızası, tarih yazımında çok fazla yer almaz. Geleneksel tarih yazımı siyasi ya da askeridir” dedi.


Geleneksel tarih yazımında insanların sayısal bir değer olarak tarihte yer aldıklarına değinen Müftüoğlu: “19’uncu yüzyılda tarih bilim olarak geliştiğinde bile yazılan tarihin siyasi olduğunu görüyoruz. İnsanların hikâyelerinin bütünü kültürümüzü, şehrin karakterini ve kolektif hafızamızı oluşturduğu için çok önemlidir. BETAV olarak kent tarihi üzerinde çalışmalar yaparak bütün çalışmaları da ortak bir bilgi merkezinde topladık. Bu çalışmanın başlatılmasında en önemli itici gücün, uzman, yetkin ve istekli kişilerin BETAV’da bulunmasıdır” diye konuştu.


BETAV olarak Bitlis’in tarihi ile ilgili yapılan çalışmalardan da bahseden Müftüoğlu, çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ederek yapılan bütün çalışmaların oluşturulan www.bitliskentbellegi.com adlı web sitesinden ulaşılabileceğini ifade etti.


’20’nci Yüzyıl Başında Bitlis’e Genel Bir Bakış’ adlı konuşmasını yapan BETAV Üyesi Tarihçi ve Dil Bilimci Eralp Yaşar Azap, bugüne kadar yapılan çalışmalardan bahsetti. BETAV tarafından hazırlanan ‘Unutma Kardeşim Bitlis’ adlı belgeselin gösterilmesiyle sona eren program sonrasında yemek programı için Yahya Eren Konuk Evi’ne geçildi. Yemekten sonra BETAV Üyeleri, düzenlenen etkinlikte halay çekerek keyifli anlar geçirdi.


Gerçekleşen programa, Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu, AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler, Rektörümüz Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, BETAV Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren ve BETAV Üyeleri, Simge Grup Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı M.Nezir Gencer, AK Parti Bitlis İl Başkanı Nesrullah Tanğlay ile birçok davetli katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Seralarda sıcak havada zorlu hasat Mersin’de havaların ısınmasıyla zor şartlar altında biber hasadı yapan tarım işçileri, sıcak havayla da mücadele ediyor. Akdeniz ilçesine bağlı Adanalıoğlu beldesindeki seralarda biber hasadı zor şartlar altında sürüyor. Havaların ısınmasıyla şartları daha da ağırlaşan işçiler, günün 8 saatini seralarda geçirmek zorunda kalıyor. Son günlerde hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde seyrederken, oluşan nemle birlikte seralar adeta ’hamam gibi’ olmaya başladı. Sabah erken saatlerden itibaren hasada başlayan işçiler, sıcak hava ve nem altında saat 14.00’e kadar özveriyle biber toplama işini sürdürüyorlar. Sıcaklık ve nemin dayanılmaz hale geldiği durumlarda ise sera sahipleri naylon örtülerin bazı bölümlerini açarak, seranın içini serinletmeye çalışıyor. İşçiler sıcak havadan şikayetçi Yaşadıkları zorlu şartlara rağmen, üretimin devamlılığı için hasat ve budama yapan tarım işçilerinden Hafize Demircan, "Havalar bayağı sıcak oldu, çalışma şartlarımız da zorlaştı. Artık sıcak olduğu için seranın altında olmak daha da zorlaştı. Ama biz bu duruma alıştık. Saat 06.00 başlayıp 14.00’te bıraktığımız için dinleniyoruz. Ertesi gün yine aynı şekilde devam ediyor" dedi. Zehra Demircan da serada çalışmanın zaten zor olduğunu belirterek, "Kışın çalışma şartları biraz daha kolaydı. Son iki haftadır havanın ısınmasıyla birlikte çalışma şartlarımız biraz daha zorlaştı. Öğleye doğru sera bayağı bir ısınıyor" diye konuştu. Tarım işçilerinden Şadiye Bulak ise "Havalar sıcak, nasıl sıcak olmasın. Mikanın altında sabahtan akşama kadar çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. Bu arada, bölgedeki seralarda günlük yevmiyenin 530 ila 667 lira arasında değiştiği öğrenildi.
Rize Özel öğrencilerden kendilerine özel pizza Rize’de özel eğitim öğrencileri kendi pizzalarını yapıp yemenin mutluluğunu yaşadı. Rize’de bir pizzacı, Merkez Cumhuriyet Orta Okulu’nda öğrenim gören özel eğitim sınıfı öğrencilerini ağırladı. İşletmeye öğretmenleri ile gelen 12 kişilik öğrenci gurubu kendileri için özenle hazırlanan alanda pizzalarını yaptılar. İlk önce hamur açan özel çocuklar ardından pizzalarının malzemelerini ekledi. Ardından işletme çalışanlarının yardımıyla pişen pizzalar hep birlikte tüketildi. Pizza yapan 12 özel miniğin mutlulukları ise yüzlerinden okundu. Cumhuriyet Orta Okulu Özel Eğitim Öğretmeni Havvanur Avcı etkinlik ile ilgili yaptığı açıklamada “Çocuklarımız ilk defa pizza yapıyorlar. Onlar mutlu oldukça biz de çok mutlu oluyoruz. Çok eğlendik. Bugünü çok bekliyordular, çok mutlular. Onlar mutlu olunca bizde çok mutlu olduk. Her şey çok güzeldi. Bizi buraya davet ettikleri için çok teşekkür ederiz. Bizim için en önemli olan dış etkinlikler. Bizim için daha çok güzel oluyor. Bizde çocuklarımız için daha çok etkinlikler düzenleyeceğiz” dedi. Cumhuriyet Orta Okulu Özel Eğitim Öğretmeni Elif Sarı, özel öğrencelerin temel yaşam becerilerini geliştirmeleri için bu tip etkinliklerin önemli olduğunun altını çizerek “12 öğrencimizle bugün bu etkinliğimizi gerçekleştirdik. Kendi yaptıkları pizzaları yiyecekler. Hayatlarında ilk defa pizza yaptılar. Çok mutlular ve heyecanlı bir şekilde geldiler. Burada öğrencilerimizin temel yaşam becerilerini, mutfak becerilerini geliştirmeyi amaçladık. Özel eğitim öğrencilerimiz için bunlar çok önemli şeyler. Bunu hayatlarına yaymaları, özellikle temel yaşam becerilerini geliştirmeleri çok önemli. Özellikle havalar ısındığı zaman öğrencilerimizi o okul ortamından çıkararak biraz daha hayata karıştırmayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı. İşletme çalışanı Elif Özcan Mahmut ise işletmelerinde sadece kadınların çalıştığını hatırlatarak bu tip etkinliklerle çocukların hayatında önemli ve olumlu izler bırakmayı hedeflediklerini ifade ederek “Bizim için önemli olan çocukları gülümsetebilmek, çocukların mutlu olduğunu görebilmek. Çocuklar burada bize katılıp etkinlik yapıyorlarsa, biz gelişimlerine, o anki mutluluklarına şahit olabiliyorsak bizim için bu yeterli zaten. Burada hep kadınlar çalışıyor. Biz bir projede bir başarılı olmak istiyoruz. Özel çocuklarımız için hatta bütün çocuklar için öncü olmak istiyoruz. Sadece biz değil herkesin bu yolda yürümesini de isteriz. Bu konuda destek de istiyoruz. Diğer işletmeler neden yapmasın? Sadece biz değil. Bütün Türkiye özel çocukların yanında olabilir. Biz çocukların potansiyelini keşfetmelerini istiyoruz. Daha çok böyle kendilerini keşfetsinler. Buraya gelip bir şeyleri deneyip özgüvenlerini kazansınlar istiyoruz. İnşallah başarabilmişizdir diye düşünüyorum. Bu tip etkinlikleri daha çok yapacağız” şeklinde konuştu.
Düzce 10. Yılı etkinliklerle kutlandı Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kafkas Dilleri ve Kültürleri Bölümü Çerkez Dili ve Kültürü Anabilim Dalı tarafından düzenlenen “Çerkez Dili ve Kültürü Günleri Etkinliği 10. Yıl Kutlama Programı” gerçekleştirilen etkinliklerin ardından sona erdi. Çerkez Dili ve Kültürü Anabilim Dalı’nın Düzce Üniversitesi’nde eğitim-öğretime başlamasının 10. yılı nedeniyle düzenlenen programın ikinci ve son günü; Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kafkas Dilleri ve Kültürleri Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Fehmi Altın’ın konuşmasıyla başladı. Çerkez Dili ve Kültürü Anabilim Dalı’nın kuruluşundan bugünlere gelmesinde emeği olan herkese teşekkür eden Dr. Öğr. Üyesi Fehmi Altın, öğrencilere uluslararası geçerliliği olan kaliteli bir eğitim-öğretim niteliği kazandıracaklarını ifade etti. Düzce Üniversitesi Kafkas Dilleri ve Kültürleri Bölümü Çerkez Dili ve Kültürü Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mira Nuhovna Haçemizova, kendileri için bugünü bayram olarak nitelendirerek, Adige dilini ve kültürünü nesilden nesile aktardıklarını söyledi. Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Duygu Ekinci, Fen Edebiyat Fakültesi Kafkas Dilleri ve Kültürleri Bölümü hakkında bilgiler paylaşarak bu bölümleri bölgeye kattıkları için destek olanlara teşekkür etti. Çerkez Dili ve Edebiyatı’nın var olduğunu belirten Prof. Dr. Duygu Ekinci, bu bölümlerin 100. yıl kutlamalarının da yapılmasını temenni ederek sözlerini sonlandırdı. Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, Düzce Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu döneminde kendisinin Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı görevindeyken Çerkez Dili ve Kültürü Anabilim Dalı’nın kurulma sürecinin başladığını söyleyerek, bir hayalin gerçekleştiğini ve büyük bir özveriyle bugünlere gelindiğini dile getirdi. Lisans programının yanı sıra yüksek lisans ve doktora programını da açtıklarına dikkat çeken Prof. Dr. İlhan Genç, halkın da büyük desteği olduğunu vurguladı. Düzce Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, dünyadaki dillerin de konuşulmadıkları, yazılmadıkları ve aktarılmadıkları zaman öldüklerini söyleyerek, Düzce Üniversitesi’nde Çerkez/Adige dilini yaşatmak, konuşulan bir dil olarak tutmak ve nesilden nesile sözlü ve yazılı dil ve kültür ürünleriyle aktarımını desteklemek üzere Çerkez Dili ve Kültürü Programının açılışının 10.yılında büyük onur duyduğunun altını çizdi. Adige Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davud Mamiy yaptığı konuşmada, 10 yılın hızlı geçtiğini ifade ederek çok mutlu ve gururlu olduğunu dile getirdi. Yeni protokollerle daha güçlü iş birlikleri oluşturduklarını söyleyen Prof. Dr. Davud Mamiy, bu 10 yıllık tecrübenin gelecek için daha büyük imkan ve fırsat tanıyacağına işaret etti. Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir ise, Çerkez Dili ve Kültürü Anabilim Dalı’nın Düzce’de olmasının çok önemli olduğuna dikkat çekti. Dillerin ölmemesi için Düzce Üniversitesi’nin bu girişiminin çok isabetli olduğunu belirten Rektör Sözbir, dillerin bizim mirasımız ve güzelliklerimiz olduğunu sözlerine ekledi. Çerkez Dili ve Kültürü Anabilim Dalı’nın 10. yılında kuruluşundan bugüne destek olan Düzce Üniversitesi Rektörlerine, akademisyenlerine ve Adige derneklerine teşekkür ederek konuşmasını noktaladı. Çevrim içi bağlantılar ve Adige Devlet Üniversitesi öğrencilerinin hazırladığı online sunumlarla devam eden programda, Düzce Üniversitesi Çerkez Dili ve Kültürü Anabilim Dalı öğrencilerinin hazırladığı oldukça başarılı edebi çalışma ve sunumlar, katılımcılar tarafından ilgi ve beğeniyle takip edildi. Son olarak Düzce Adige Kültür Derneği’nin Wararida Mızıka grubunun müzikal görsel şovu, programa özel bir anlam ve renk kattı. Çerkez Dili ve Kültürü Günleri Etkinliği 10. Yıl Kutlama Programı, Gala Yemeği ile sona erdi. Gala yemeğine Vali Selçuk Aslan, Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Adige Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davud Mamiy ve davetli konuklar katıldı. Gala Yemeği’nde Çerkez Dili ve Kültürü Anabilim Dalı’nın kurulması ve gelişmesine katkı sunanlara teşekkür edilerek bu özel günle ilgili duygu ve düşünceler paylaşıldı.