EKONOMİ - 12 Eylül 2018 Çarşamba 12:49

Bitlis’teki peynir fuarının yankıları sürüyor

A
A
A
Bitlis’teki peynir fuarının yankıları sürüyor

Bitlis’in Tatvan ilçesinde 1-2 Eylül tarihleri arasında bu yıl birincisi düzenlenen Peynir Fuarı bölgenin ekonomisine ve tanıtımına katkı sunuyor.

Bitlis’in Tatvan ilçesinde 1-2 Eylül tarihleri arasında bu yıl birincisi düzenlenen Peynir Fuarı bölgenin ekonomisine ve tanıtımına katkı sunuyor.


Geleneksel hale getirilecek olan fuarın bu yıl ilki düzenlendi. Çeşitli etkinlikler ve gezi programlarının yer aldığı fuarın yankıları sürüyor. Mahalli peynir üreticilerinin yarıştığı, yağlı direk yarışmaları ve peynir üreticilerinin yer aldığı fuarın etkileri halen devam ediyor. Fuarı değerlendiren Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Halil İbrahim (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Bitlis Peynir Fuarı’nın hem Bitlis hem de Muş, Hakkari ve Van’daki peynir üreticileri açısından önemli olduğunu vurguladı. Güray, "Fuar, peynir üreticileri ile tüketicilerin doğru yerde doğru şekilde buluşması açısından önemliydi. Fuar gastronomi turizmine de hizmet etti. Bölgemizin bu pastadan hakkettiği payı alması gerekiyor. Fuar bizim için gayet iyi geçti, amacımıza ulaştığımızı, ses getirdiğimizi düşünüyorum" dedi.


Fuarın her yıl tekrarlanacağını ve geleneksel hale geleceğini belirten Güray, "Fuar her şeyden önce peynir üreticilerine motivasyon ve özgüven anlamında pozitif katkı sağladı ki bu bizim için önemli" diye konuştu.


Türkiye’nin değişik illerinden gelen İnstagram fenomenleri, yemek uzmanları ve peynir üreticilerinin Tatvan’daki buluşmasının bölge ekonomisi ve tanıtımı için bir fırsat olduğunu belirten Tatvan Belediye Başkanı Fettah Aksoy, Tatvan Belediyesinin Fuar ve Kongre Merkezinin de bu sayede can bulduğunu ifade etti. Aksoy, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından organize edilen ve Peynir üreticilerinin buluştuğu, Birinci Bitlis Peynir Fuarı bölge içinde önemli bir etkinlik olduğunu belirterek, “DAKA’nın organizesinde Tatvan Fuar ve Kongre merkezinin ev sahipliği yaptığı birinci Bitlis Peynir Fuarı aslında bölgemizdeki ekonomik girdilerin de yer bulduğu bir platform oldu. Peynir üzerinden bölgenin ekonomik ve turizm potansiyelleri de ortaya çıktı. Bizlere faydası olan bu etkinliğin önümüzdeki yıl daha da artırılarak yapılmasını arzu ediyoruz. Emeği geçenleri de kutluyorum” dedi.


Güroymak Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmet Çalışır, bu tür fuarlara değişik dönemlerde katıldıklarını dile getirerek, “Bitlis’te peynir alanında çok fazla fabrika olmadığından bu tür peynir üretimini elle yapmak zorunda kalıyoruz. Burada üretilen peynirler özellikle İzmir, İstanbul, Ankara gibi illere gönderiyoruz. Aslında peynirlerin raf ömürlerinin uzun olmaması nedeniyle Türkiye’nin değişik illerine göndermek yerine iç piyasada tüketilmesini sağlıyoruz. Bunun için yeni fabrikaların açılması gerekiyor. Bunun da yolu bu tür festivallerden geçiyor. Bu fuarın etkili olduğuna inanıyorum” dedi.


Peynir Üreticilerinden Lütfi Demirkol ise, Türkiye piyasalarında Bitlis peynirinin iyi yerlere geldiğini ifade ederek, “Bu fuarın peynir pazarının artması ve kendimizi tanıtmak için iyi bir çalışma olduğuna inanıyorum. 2 bin rakımlı yaylalardaki hayvanların sütlerinden elde edilen peynirlerin tatlarında ve aromasında da ayrıcalıklar vardır. Bitlis ve yaylalarındaki 800 farklı endemik bitki örtüsünün olması peynirimizin kalitesini de artırıyor. Bitlis tulum peyniri bugün çok iyi durumdadır. Bu festival sonrasında satışların daha da artacağına inanıyoruz” dedi.


Fuar renkli görüntülere sahne oldu


Fuarda sadece peynirler tanıtılmazken, instagram fenomenlerine ve yeme uzmanlarına Tatvan sahilinde büryan ikramında bulunuldu. Peynirlerin standlarının yanı sıra, yine Tatvan Sahil iskelesinde yağlı direk yarışları yapıldı. Fuarın ikinci gününde katılanlar Nemrut Krater gölü, Ahlat Selçuklu Mezarlığı ve Adilcevaz sahillerini gezme imkanı buldular. Etkinliklerin son gününde katılanlara açık büfe kahvaltı programı da gerçekleştirildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Elazığ Yenihayat: “Her şeyimizi sahaya vererek 2. Lige çıkacağız’’ Göreve başladıklarında hüzün dolu bir ortam olduğuna dikkat çeken Elazığspor teknik direktörü Bülent Yenihayat, 23 hafta sonuna Play-Off finallerine kaldıklarını ve her şeylerini sahaya vererek 2. Lige çıkacaklarını söyledi. Elazığspor teknik direktörü Bülent Yenihayat açıklamalarda bulundu. Geldikleri süreci değerlendiren başarılı çalıştırıcı normal sezonu Play-Off finaline kalarak tamamladıklarını belirten Yenihayat, tüm maçlarda karakter ve kalite koymaya çalıştıklarını söyledi. Kalan 3 maçta takımı 2. Lige çıkarmanın mücadelesini vereceklerini kaydeden Yenihayat, bundan kimsenin şüphesinin olmamasını istedi. Yenihayat, ’’23 hafta önce göreve geldiğimizde hayal kırıklıkları, yıpranmışlık ve hüzün dolu bir ortam vardı. Bunu değiştirmek ve tekrar toparlanmak gerçekten zor bir durumdu. Bugün geldiğimiz bu noktada cumartesi günü Eynesil Belediye maçı ile ligin normal sezonunu tamamlandık ve kendi grubumuzda Play-Off’larda finale kalmayı başardık. Bu zorlu süreçte oyuncularımızın özveri ile çalışarak inanmaları, taraftarımızın bir an bile ümitsizliğe düşmeden bizim arkamızda içeride ve dışarıda dağ gibi durmaları, yönetim kurulumuzun maddi manevi destekleri, kısacası tüm paydaşlar ile camia olarak kenetlendik ve çok güzel bir grafik çizdik. Oynadığımız tüm maçlarda sahaya karakter ve kalite koymaya çalıştık. Artık yolun sonu yaklaştı, sadece 3 maçımız kaldı; şehir olarak ne kadar istekli, arzulu ve heyecanlı olduğunuzu görebiliyorum. Kalan 3 maçta da her şeyimizi sahaya vererek Elazığspor’umuzu 2. Lige hep berabere çıkaracağız, bundan kimsenin şüphesi olmasın. Gadanalam bir kırtik kaldı’’ dedi.
Eskişehir Eskişehir’de hayır çarşısı açıldı Eskişehir İl Müftülüğü tarafından Odunpazarı İlçe Müftülüğüne bağlı Reşadiye Camii avlusunda hayır çarşısı açıldı. Açılışa Vali Yardımcısı Salih Altun ve İl Müftüsü Bekir Gerek, İl Müftü Yardımcıları Aytekin Akçin, Berrin Erdoğan, Dilaver Şahin, Faruk Latifoğlu, İsrafil İğde, Tepebaşı İlçe Müftüsü Gafur Yıldırım, Odunpazarı İlçe Müftüsü Hamdi Uzunharman ve çok sayıda vatandaş katıldı. Din görevlisi Salih Osmanoğlu’nun Kur’an-ı Kerim tilavetıyla başlayan programın açılışında konuşan İl Müftüsü Bekir Gerek, “Milletimiz tarih boyunca hayri hizmetlere çok değer vermiş ve nice vakıflar kurmuş, nice vatana ve millete hizmet edecek yapılar yaptırmıştır” diyerek hayır çarşısının hayırlara vesile olması temennisinde bulundu. Vali Yardımcısı Altun ise, İl Müftüsü Bekir Gerek’e Eskişehir’e yapmış olduğu hizmetlerden dolayı teşekkür ederek, "Müftülük hizmet binasını hocamız gayretiyle il il gezerek son haline getirdi. İnşallah yakında açılışını da yapmak nasip olur" dedi. İl Müftü Yardımcısı Aytekin Akçin’in yaptığı dua ve kurdele kesimiyle hayır çarşısı açıldı. Hayır çarşısında ev yemekleri, el işleri ve Diyanet İşleri Başkanlığı’na ait kitaplar satılırken, hayır çarşısının 3 Mayıs Cuma gününe kadar açık kalacağı ifade edildi. Elde edilecek gelirin Eskişehir Teknik Üniversitesi Camii, Müftülük Hizmet Binası ve Kur’an Kursu, Reşadiye Kadın ve Gençlik Merkezi inşaatları ile Hediyem Kitap Olsun kampanyaları yararına kullanılacağı belirtildi.