- 02 Ağustos 2021 Pazartesi 10:19

Umudun adı ‘Sinan abi’

A
A
A
Umudun adı ‘Sinan abi’

Bitlis’in Tatvan ilçesinde yaşayan Sinan Kıranşal, Afganistan başta olmak üzere İran, Pakistan ve Bangladeş gibi ülkelerden yeni bir yaşam umuduyla Türkiye’ye gelen göçmenlerle ilgileniyor, onların ihtiyaçlarını karşılıyor.

Bitlis’in Tatvan ilçesinde yaşayan Sinan Kıranşal, Afganistan başta olmak üzere İran, Pakistan ve Bangladeş gibi ülkelerden yeni bir yaşam umuduyla Türkiye’ye gelen göçmenlerle ilgileniyor, onların ihtiyaçlarını karşılıyor.


Uzun yıllardır süren umuda yolculuk, Taliban’ın ülkedeki hızlı ilerleyişi ile son günlerde daha çok arttı. Ülkenin yüzde 85’ini kontrol altına aldığını açıklayan Taliban’ın korkusuyla açlığı ve ölümü dahi göze alan Afgan göçmenler, binlerce kilometreyi bin bir zorlukla aşarak Türkiye’ye ulaşıyor. Van üzerinden kaçak yollarla gelen göçmenlerin uğrak yerlerinden biri de Tatvan.


Tatvan ilçesinde faaliyetlerini sürdüren sivil toplum kuruluşu üyesi Sinan Kıranşal, “Uzun süredir açlık ve hastalıklarla mücadele eden bu göçmenlerin bazı ihtiyaçlarını vicdanen ve Allah rızası için karşılıyoruz. Yaklaşık 4 veya 5 yıldır Tatvan güzergâhını kullanan mülteciler, buradan da batı illerine ve Avrupa’ya gidiyorlar. Bizler de sivil toplum derneği olarak bu göçmenlere vicdani olarak yardımda bulunuyoruz. Bu göçmenlere yemek, giyim, su, bazen de ilaç yardımında bulunuyoruz. Bize bu yardımları hayırseverler ve gönülden bağış yapanlar gönderiyor. Bizler de bu bağışlarla malzemeler alıyor, yemek yapıyoruz. Ortalama her gün 150 ile 200, bazen 300 göçmene yemek veriyoruz. Yaptığımız bu yardımlar bir nebze de olsa bizleri teselli ediyor. Göçmenlerin kendi vatanını terk etmesi gerçekten kötü bir durum. Bu insanların can güvenliğinin olmadığı bir ortamda durması imkansız. Sivil toplum örgütü olarak sadece göçmenlerle ilgilenmiyoruz elbette. Aynı zamanda Tatvan’da bulunan ihtiyaç sahibi aileler ve yetimlerle de ilgileniyoruz. Ramazan ayında 450 aileye kumanya yardımında bulunduk. Kurban Bayramı’nda 150 aileye kurban etlerini ulaştırdık. Burada bulunan yaklaşık 17 göçmene de bugün yemek dağıtımı yapıyoruz. Dün düğünü olan birinin düğünde fazla kalan yemeklerini burada dağıtıyoruz. Buradan bunu söylemek istiyorum, bu dünyada insanca yaşayalım, hep beraber mutlu olalım, özgür olalım diyoruz. İnşallah en kısa zamanda bu göçmenlerde ülkelerine dönerler” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Başkan Çavuşoğlu’ndan bayram mesaisindeki personele ve hastalara ziyaret Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Kurban Bayramı’nın birinci gününde; halkın sağlığı, huzuru ve güvenliği için fedakarca çalışan sağlık personeli, emniyet güçleri ve itfaiye ekiplerini görev yerlerinde ziyaret ederek bayramlaştı; hastanelerde tedavi gören vatandaşlara ise geçmiş olsun dileklerini ileterek moral verdi. Bayram mesaisinin en yoğun ve kritik geçtiği noktaların başında gelen sağlık kuruluşlarını ziyaret eden Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu Pamukkale Üniversitesi Hastanesi, Denizli Devlet Hastanesi ve Servergazi Devlet Hastanesi’nde görev yapan doktor, hemşire ve tüm sağlık çalışanları ile bir araya gelerek bayramlarını tebrik etti. Sağlık personelinin kutsal bir görev icra ettiğini belirten Başkan Çavuşoğlu, ardından hastanelerde tedavi gören vatandaşları ve hasta yakınlarını ziyaret etti. Hastalarla yakından ilgilenerek durumları hakkında bilgi alan Başkan Çavuşoğlu, kendilerine acil şifalar ve geçmiş olsun dileklerini iletti. Kahraman itfaiyecilere ve emniyet güçlerine moral ziyareti Başkan Bülent Nuri Çavuşoğlu, şehrin can ve mal güvenliği için 7/24 teyakkuzda bekleyen kahraman itfaiye personelini de unutmadı. Bahçelievler, Kınıklı ve Kayalık İtfaiye İstasyonlarını ziyaret eden Başkan Çavuşoğlu, tatil gözetmeksizin büyük bir özveriyle çalışan personelin bayramını kutladı. Ziyaret programı kapsamında Denizli İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü’nü de ziyaret eden Başkan Çavuşoğlu, kentin huzur ve güvenliğini sağlamak için görev yapan emniyet mensupları ile bayramlaşarak, gösterdikleri hassasiyet ve fedakarlıklar için teşekkür etti ve görevlerinde kolaylıklar diledi.
Sakarya Kayalıklara sıkışan motosikletliye patpatlı kurtarma operasyonu Sakarya’nın Akyazı ilçesinde kros motosikletiyle ormanlık alanda gezinirken dere yatağına düşen ve ayağı kayalıkların arasına sıkışan sürücü, ekiplerin çalışmasıyla kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Olay, Akyazı ilçesi Altındere Gündoğan Mahallesi şelale mevkiindeki ormanlık alanda meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, İsmet D.D. isimli sürücü, yeni satın aldığı motosikletiyle deneme sürüşü yaptığı sırada direksiyon hakimiyetini kaybederek dere yatağındaki kayalık alana düştü. Düşmenin etkisiyle sürücünün ayağı kaya bloklarının arasına sıkıştı. Motosiklet sürücüsünün yanında bulunan arkadaşının durumu bildirmesi üzerine bölgeye itfaiye, jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Coğrafi yapısı nedeniyle araç ulaşımının mümkün olmadığı zorlu arazi şartlarında ekipler, kazanın meydana geldiği noktaya yürüyerek ulaşım sağladı. Patpat ile ambulansa taşındı İtfaiye ekiplerinin çalışması neticesinde ayağı sıkıştığı yerden çıkarılan yaralı sürücü, sedyeye alındı. Sedyeyle taşınan yaralı, bölgedeki patpat olarak tabir edilen tarım aracına bindirilerek hazır bekleyen ambulansa ulaştırıldı. Olay yerinde sağlık ekiplerince ilk müdahalesi yapılan İsmet D.D., Akyazı Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Hastanede tedavisi süren yaralının genel sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.
Edirne Edirne’de sağanak ve dolu hayatı felç etti: İş yerleri sular altında kaldı Edirne’de etkili olan sağanak yağış ve dolu, hayatı olumsuz etkiledi. Cadde ve sokaklar göle dönerken, birçok iş yeri, apartman girişi ve bodrum katını su bastı. Kentte altyapı ve belediye hizmetlerinin yetersiz olduğunu belirten vatandaşlar tepki gösterdi. 1. Murat Mahallesi Güngören Mazlum Caddesi ile Zübeyde Hanım Caddesi’nde çok sayıda dükkan ve iş yeri sular altında kaldı. Yağışın ardından cadde üzerinde büyük su birikintileri oluşurken, esnaf iş yerlerine dolan suyu kendi imkanlarıyla tahliye etmeye çalıştı. Bazı noktalarda araçlar ilerlemekte güçlük çekerken, vatandaşlar yoğun yağış nedeniyle zor anlar yaşadı. Tıkanan rögar suyu bodrum katlara doldu Abdurrahman Mahallesi Bahariye Çıkmaz Sokak’ta ise tıkanan rögar nedeniyle geri tepen pis su, bir inşaatın temeline ve çevrede bulunan binaların bodrum katlarına dolmaya başladı. Mahalle sakinleri kötü koku ve taşkın nedeniyle tepki gösterirken, altyapının özellikle yoğun yağışlarda yetersiz kaldığını ifade etti. İstinat duvarı devrildi 100. Yıl Mahallesi’nde bulunan 100. Yıl Parkı yanında yer alan istinat duvarı da yağış sonrası toprağın suya doymasıyla birlikte büyük bir gürültüyle devrildi. Yağmurun şiddetiyle oluşan su baskısı ve biriken sular, olayın boyutunu gözler önüne sererken, çevrede kısa süreli panik yaşandı. Şans eseri olay sırasında bölgede kimsenin bulunmaması muhtemel bir faciayı önledi. Dolu araçların camlarını kırdı Kentte etkili olan dolu yağışı da maddi hasara yol açtı. Abdurrahman Mahallesi Şehit İstiklal Vardar Caddesi’nde park halinde bulunan bir aracın camları, dolunun etkisiyle patladı. Vatandaşlar, kısa sürede etkisini artıran dolu nedeniyle araçlarını korumaya çalışırken, bazı bölgelerde dolu tanelerinin yoğun şekilde yağdığı görüldü. "Altyapı yetersiz" tepkisi Yaşanan su baskınları ve hasarların ardından vatandaşlar, belediye hizmetleri ile altyapının yetersiz kaldığını savundu. Özellikle her yoğun yağış sonrası benzer görüntülerin ortaya çıktığını belirten mahalle sakinleri, rögar taşmaları, yetersiz drenaj sistemi ve su tahliye eksikliklerine tepki gösterdi. Kent genelinde ekiplerin su tahliye ve temizlik çalışmaları sürerken, vatandaşlar kalıcı çözüm için altyapı çalışmalarının hızlandırılmasını istedi.