POLİTİKA - 25 Ekim 2021 Pazartesi 17:00

Ahlat’ta Karabağ Zaferi’nin 1. yıl dönümü kutlandı

A
A
A
Ahlat’ta Karabağ Zaferi’nin 1. yıl dönümü kutlandı

Bitlis’in Ahlat Kaymakamlığı ve Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu tarafından hazırlanan programla Karabağ Zaferi’nin 1.

Bitlis’in Ahlat Kaymakamlığı ve Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu tarafından hazırlanan programla Karabağ Zaferi’nin 1. yıl dönümü kutlandı.


Program saygı duruşu ve her iki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başladı. Ahlat Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen programa Bitlis İl Jandarma Komutan Vekili Albay Kadir Serdar Yoldaş, İl Emniyet Müdürü Celal Özcan, Ahlat İlçe Milli Eğitim Müdürü Mutluk Özden, bazı kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı. Programda konuşan Bitlis Valisi Oktay Çağatay, “Binlerce yıllık tarihimizin bu topraklardaki en güzel nişanesi ata yurdumuz Ahlat’ımızda kardeşimizin bu özel gününü kutlamanın şerefini paylaşıyorum. 30 yıl önce Ermeniler işgal gerçekleştirdiler. Tabi ki bu haksız işgal kalmamalıydı. Türkiye’miz ve Azerbaycan’ımız gücünü gösterdi ve geçen yıl bu zamanlarda her bir Türk vatandaşının gururla seyrettiği zafer için kalbimizin çarptığı günlerde, Türkiye’de eğitim gören Azerbaycan subaylarımız, Türk subaylarımızın komutasındaki Azerbaycan’ımız 44 gün süren ve binlerce şehidimize rağmen büyük bir zafer kazandı. Şimdi o zaferin yıl dönümünü, bu ilçede ne güzel ve özeldir ki yad ediyoruz. Allah bağımsızlık mücadelesinde ve Karabağ zaferinde şahadete yürüyen şehitlerimize rahmet, gazilerimize şifalar ihsan eylesin” dedi.


Azerbaycan Cumhuriyeti Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev ise Ahlat’ta olmaktan dolayı çok sevinçli ve gururlu olduğunu belirterek, “Bugün Azerbaycan’ın yaklaşık 30 senedir beklediği zaferin ilk yıl dönümünde sizlerle burada beraber kutlamanın bir daha gururunu yaşamaktayız. Azerbaycan yaklaşık 200 senedir topraklarını işgale kaptırarak 1991’de bağımsızlığını kazandı ama o dönemde dış güçlerin desteğiyle topraklarımız işgal edilmeye başlandı. Ordusu, ekonomisi darmadağın edilmiş bir Azerbaycan’a, güçlü, ordulu, ekonomisi mevcut olan dış güçler Ermenistan ve Ermenilerin lehine işgal ettiler. 30 sene bu işgali bitirmek için diplomasi savaşı verdik. Biliyorsunuz ki dünyada maalesef çifte standartlar var. En son biz bu savaşa doğru hazırlanıyorduk. Azerbaycan Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev, devletimizin gelişimini öyle programladı ki bugünkü gücümüze ulaştık. Azerbaycan bağımsızlığını ilk kazandığında bu bağımsızlığı ilk tanıyan Türkiye olmuştur. Kanımız bir, canımız bir tamam da bu birliği canlı tutan ve yaşatan iki taraftan da halkımız vardı. Unutmadılar unutturmadılar. Savaş istemiyorduk ama maalesef lobilerinin desteğiyle Ermenistan’ın açıklamaları bizi son noktaya getirdi. Azerbaycan onlara karşı koydu ve 44 günlük savaşta yanımızda olan dünya diploması arenasında desteğini gördüğümüz canımız, kanımız bir olan dostumuz, gardaşımız Türkiye Devleti ve onun çok değerli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın desteklerini alarak savaşı yürüttük. Bu savaşı kazandık ama diplomasi savaşımız halen devam ediyor. Zaferimizin ilk yaşıdır. Geçen yıl bu vakitte kuvvetlerimiz zafer kazanmıştı. 2 bin 900’ün üzerinde şehit verdik. Ama Ermenistan tarafında tahminlerimize göre 8 bin ölü, 15 bin yaralı ve en önemlisi de 10 bin firar verdiler. Askerleri silahları bırakıp kaçtılar. Bugün zaferimizin ilk yılını sizlerle birlikte geçirmekten çok mutluyuz” diye konuştu.


Azerbaycan Cumhuriyeti Nahçivan Milletvekili Elman Ceferli de, Azerbaycan’ın 27 Eylül 2020 tarihinde başlayıp 10 Kasım’a kadar devam eden savaşta, Azerbaycan’ın 30 yıldan beri işgal altında kalan topraklarının kurtarılmasıyla sonuçlandığını dile getirerek, “Vatan muharebesinin neticesinde kazanılmış muhteşem zaferin birinci yıl dönümü münasebetiyle Azerbaycan ve Anadolu halkını ayırtmaksızın tüm Türk halkını tebrik etmek istiyorum. Bu zafer yalnız Azerbaycan güçlerinin değil, Türk dünyası ile gardaş ülkemizin zaferidir ve ortak tarihimize artık 1 yıldır yazılmış” dedi.


Ahlat Kaymakamı Fikret Dağ ve Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban da birer konuşma yaparak, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin zafer bayramını kutladığını belirterek, tüm şehitlere Allah’tan rahmet diledi.


Konuşmaların ardından Azerbaycan yetkilileri tarafından Bitlis protokolüne çeşitli hediyeler takdim edildi. Video ve slayt gösterimi ile öğrenciler tarafından okunan şiirlerle devam eden program, Azerbaycan Cumhuriyeti Nahçivan Devlet Üniversitesi sanatçıları tarafından verilen konserin ardından sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Göztepe taraftarları ile iş yeri çalışanları arasındaki kavgada 6 gözaltı İzmir’de, Göztepe taraftarlarından kaçarak iş yerlerine sığınan kişiyi kalabalık taraftar grubuna vermeyen iş yeri çalışanları ile taraftarlar arasında çıkan kavgada 6 şüpheli gözaltına alındı. Cep telefonu kamerasıyla da görüntülenen kavgada olaya karışan diğer şüphelileri yakalama çalışması başlatıldı. 1 Lig’in 32. haftasında Göztepe evinde karşılaştığı Gençlerbirliği’ni 2-0’lık skorla mağlup ederek, Eyüpspor’un ardındın Süper Lig’e çıkan ikinci takım olmuştu. Maçın bitiminden itibaren binlerce taraftar takımlarının bir üst lige çıkışını doyasıya kutlarken, akşam saatlerinde Konak Güzelyalı Mahallesi’nde kavgalar yaşandı. İddiaya göre, dün, kalabalık Göztepe taraftarının kovaladığı kimliği öğrenilemeyen bir genç, Mithatpaşa Caddesi’nde bulunan bir iş yerine sığındı. Bunun üzerine iş yeri çalışanları da içeri girerek genci darp etmek isteyen taraftarlara engel oldu. Bir süre aralarında sözlü tartışma yaşanan taraftarlar ile iş yeri çalışanları arasından bir anda kavga çıktı. Kavga anı cep telefonu kamerasına yansımıştı İş yeri çalışanları ile kalabalık Göztepe taraftarları arasında çıkan kavga, anbean cep telefonu ile görüntülendi. Görüntülerde; iş yeri çalışanları ile taraftarlar arasında sözlü tartışmanın ardından kavga çıktığı ve taraftarlar ile iş yeri çalışanlarının birbirlerine sandalye fırlattıkları, bu esnada kavganın arasına motosikletiyle dalıp bir kişiye çarpan iş yeri sahibinin ise kaskıyla çarptığı kişiye vurduğu anlar ile o esnada iş yerini önündeki masada bulunan müşterilerden küçük bir kızla yanındaki kadının kavganın ortasında kaldığı yer almıştı. Yine aynı caddede, taraftarların kendi aralarında yaptıkları bir başka kavga ve kavga esnasında kabalalık bir grubun yere düşürdükleri şahsa tekmeler attığı anlar cep telefonu kamerasıyla görüntülenmişti. 6 kişi gözaltına alındı Öte yandan, motosikletiyle gelerek kavgaya dahil olan iş yeri sahibinin başından yaralandığı olayla ilgili 6 şüphelinin gözaltına alındığı ve kavgaya karışan diğer şahısları tespit etme ve yakalama çalışmalarının sürdüğü öğrenildi.
Konya Konyaspor’da Omerovic’in durumu yönetim toplantısında belli olacak Konyaspor’da teknik direktör Fahrudin Omerovic ile yolların ayrılıp ayrılmayacağı yarın yapılacak yönetim kurulu toplantısından sonra belli olacak. Konyaspor 2. Başkanı Adem Bulut, "Sivasspor maçından sonra bir değerlendirme yaptık. Net kararımızı yarın toplantının sonrasında açıklayacağız" dedi. Trendyol Süper Lig ekiplerinden Konyaspor, Hakan Keleş ile yolların ayrılmasından sonra 62 yaşındaki Bosna-Hersekli çalıştırıcı Fahrudin Omerovic ile mukavele imzalamıştı. Ligin bitimine 4 hafta kala yeşil-beyazlı yönetimde Fahrudin Omerovic ile yolların ayrılması gündeme geldi. Konu ile ilgili açıklama yapan Konyaspor 2. Başkanı Adem Bulut, "Sivasspor maçından sonra bir değerlendirme yaptık. Net kararımızı yarın toplandıktan sonra açıklayacağız. Şu ana kadar yazılanların hiçbirinin kesinliği yok ve resmiyet kazanmadığı için sadece söylentiden ibaret. Yarın bir karar verilecek. Omerovic hocayla devam edilip edilmeyeceği ile şu anlık alakalı bir karar çıkmadı ama büyük ihtimalle devam edilmeyecek gibi görünüyor. Netlik kazanmadığı için de biz bir şey diyemiyoruz" diye konuştu. Adem Bulut, Fahrudin Omerovic ile yolların ayrılması halinde takımın başına gelecek hocanın yeni bir hoca mı olacağı yoksa içeriden biri mi olacağına da yarın karar vereceklerini kaydetti. Fahrudin Omerovic, yeşil-beyazlı takımın başında çıktığı 13 lig maçında 3 galibiyet, 5 mağlubiyet ve 5 beraberlik alarak 17 puan elde etti. Bu maçlarda 16 gol atan yeşil-beyazlılar, kalesinde 15 gol gördü.