KÜLTÜR SANAT - 20 Aralık 2024 Cuma 13:11

Bitlis’te 3’üncü Arıcılık ve Bal Festivali düzenlendi

A
A
A
Bitlis’te 3’üncü Arıcılık ve Bal Festivali düzenlendi

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) tarafından 3’üncü Arıcılık ve Bal Festivali gerçekleştirildi.


Bitlis Valiliği, Bitlis Eren Üniversitesi, Bitlis Belediyesi, Bitlis İli Arı Yetiştiriciliği Birliği ve Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı (BETAV)’ın organizesinde düzenlenen festival BEÜ Rahva yerleşkesindeki konferans salonunda yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan festivalde konuşan BEÜ Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Bitlis balının ne denli kaliteli olduğunu söyledi. Bitlis denilince ilk akla gelen bal olduğunu ifade eden Rektör Elmastaş, "Biz genelde Bitlis balı için hep balımız meşhurdur diyoruz. Aslında bu doğrudur. Kalite noktasında birçok yörenin balından çok daha iyidir. Ama biz balımızı tanıtma noktasında eksik kaldığımız için birçok yerde ismimizi göremiyoruz. Son zamanlarda bazı markalar ortaya çıkmaya başladı. Aslında bu çalışmanın bir gayesi de budur. Bitlis balından Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde ve birçok kaynakta bahsediliyor. Bitlis’in balının şifa özelliğinden. O dönemlerde de üretildiğinden bahsediyor. Dolayısıyla önemli bir ürün. Bundan sonra da Bitlis olarak bunu markalaştırmamız gerekiyor. Üniversite olarak ne yapabiliriz diye düşündük 3 sene önce bazı çalışmaları başlattık. Geçen sene hazırlıklarımız sonucunda arıcılık programını açtık ve şuan da öğrencilerimiz var. Tabi öğrencilerimizin büyük bir kısmı alanda çalışan arıcılarımız. Yaş ortalaması en yüksek olan bölümümüz. Yine bir arıcılık işletmesi açtık ve orda üretimde yapmaya başladık. Tabi bizim o üretimdeki gayemiz ticari anlamda bu sektöre girmek değil, burada kendimizin de ürettiği bazı ürünlerle bu markalaştırma noktasında ilimize katkı olsun diye ARGE çalışmaları yapmak. Bizim buradaki gayemiz budur. Yine bunun devamında bal analiz laboratuvar kurduk. Şuan uluslararası standartlarda analiz yaptığımız laboratuvar artık var. Önemli bir noktaya getirdik ve akredite çalışmaları tamamlanmak üzereyiz. Uluslararası piyasalarda bazı cihazların eksikliği vardı onları da tamamladık. Dolayısıyla inşallah bu da bitmek üzere. Biz bu bal analizi laboratuvara ile bölgede bir merkez olmak istiyoruz. Bu tarz etkinlik ve festivalleri sürekli canlı tuttuğumuzda bizi daha farklı arayışlara götürecek olması açısından önemli” diye konuştu.


Festivalde bir konuşma yapan Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, 93 bin kara kovan sayısı ile Bitlis’in Türkiye’de bu anlamda birinci olduğunu ifade ederek, “İlimizde toplam 257 bin arılı kovan mevcuttur. Kovan sayısı bakımından; 93 bin adet kara kovan sayısı ile Türkiye’de birinci sırada olan ilimiz 164 bin adet fenni kovan sayısı ile de Türkiye’de 13’ncü sırada yer almaktadır. Aynı zamanda 2 bin 186 ton bal üretimiyle de Türkiye’de 14’ncü sırada yer almaktadır. Bitlis balı 2017’de Apımondia Arıcılık Kongresinde Dünya 3’üncüsü ve 2022-2023’de Londra Bal yarışmasında dünya birincisi olmuştur. Ayrıca 106 ton bal mumu üretimi ile Türkiye’ de 11’nci sırada yer almaktadır” dedi.


Festival daha sonra kapalı spor salonunda düzenlenen çeşitli bal yarışmaları ile devam ederken dereceye girecek bal sahiplerine ödüller verilecek.



Bitlis’te 3’üncü Arıcılık ve Bal Festivali düzenlendi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kayseri’de 2025 yılında 375 şahsa fuhuştan işlem yapıldı Kayseri’de polis ekipleri tarafından 2025 yılında yapılan çalışmalarda 375 şahsa fuhuştan işlem yapılırken, 2 milyon 47 bin TL idari para cezası uygulandı. Öte yandan yapılan çalışmalarda, ‘fuhuşa teşvik, aracılık veya zorlama’ suçundan 6 masaj salonu mühürlenirken, 683 sosyal medya hesabına erişim engeli getirildi. Edinilen bilgiye göre, Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Ahlak Büro Amirliği ekipleri tarafından 2025 yılı içerisinde yapılan çalışmalarda, ‘fuhuşa teşvik, aracılık veya zorlama’ suçundan 21 kez adli işlem yapılırken, adli işlemler neticesinde 33 şahsa şüpheli olarak işlem yapıldı. 375 şahsa fuhuştan idari işlem yapılarak 2 milyon 47 bin 192 TL idari para cezası uygulanarak, 87 ikamet ve oda mühürlendi. Ekipler tarafından ‘kumar oynanması için yer ve imkan sağlama’ suçundan, 41 kumar olayında şüpheli olarak 43 şahsa adli işlem yapılırken, yapılan işlemler neticesinde 1 milyon 507 bin 261 TL idari para cezası uygulandı. Konuyla alakalı 41 yer mühürlendi. Ayrıca ekipler tarafından masaj salonlarına yönelik yapılan denetlemelerde; 67 iş yeri denetlenirken, denetlemede belge eksikliklerinden dolayı 60 masaj salonuna idari işlem uygulandı. 6 masaj salonuna ‘fuhuşa teşvik, aracılık veya zorlama’ suçundan yapılan adli işlemlerde 12 şüpheli şahıs yakalanırken, masaj salonunda tespit edilen 20 yabancı uyruklu şahıs, Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğüne teslim edildi. Denetimlerde 42 masaj salonu mühürlendi. Öte yandan, Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından 2025 yılında yapılan sanal devriye çalışmalarında müstehcen paylaşımlar yaptığı tespit edilen 683 sosyal medya hesabına erişim engeline getirildi.