ASAYİŞ - 07 Temmuz 2025 Pazartesi 12:58

Otel yangını davasında sanık savunmalarına geçildi: "Sorumluluğum yok"

A
A
A

Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki Grand Kartal Otel yangınına ilişkin, aralarında otelin sahibi ve belediye yetkililerinin de bulunduğu 19’u tutuklu 32 sanığın yargılanması sürüyor. İlk olarak savunması için söz hakkı verilen sanıklardan Gazelle Otel Genel Müdürü Ahmet Demir, "Herkes bilir ki, ben Grand Kartal’ın değil, Gazelle Otel’in satış ve misafir ilişkilerinden sorumlu müdürüyüm. Grand Kartal Otel’in yönetimiyle ilgili resmi sorumluluğum hukuken de bulunmamaktadır" dedi. Öte yandan duruşmaya, yaşanan elektriksel sıkıntı nedeniyle ara verildi. Duruşmanın saat 01.45’te yeniden başlaması bekleniyor.

Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki Grand Kartal Otel’de 21 Ocak’ta çıkan yangında 78 kişi hayatını kaybetmiş, 133 kişi yaralanmıştı. Bugün 32 sanık ilk kez hakim karşısına çıktı. Salonun içi ve çevresinde kolluk kuvvetlerince geniş güvenlik önlemi alındı, cadde ve sokaklar araç trafiğine kapatıldı. İki ayrı noktada yapılan aramaların ardından katılanlar salona alındı ve saat 10.00 sıralarında otele alındı. Kimlik ibrazının ardından sanıkların savunmalarına geçildi.

"Yaşanan acı tarif edilemez"

Savunması için söz hakkı verilen Gazelle Otel Genel Müdürü Ahmet Demir, yaşanılan elim olay sebebiyle çok üzgün olduğunu ifade ederek, "Yitirilen her bir can, benim için çok ama çok büyük bir üzüntü sebebi olmuştur. Bu olaydan duyduğum üzüntü sebebiyle günlerce uykusuz kaldım. Yaşanılan acı aklımdan çıkmıyor. Elbette yaşanan acı tarif edilemez. Hepimizin evladı, ailesi var. Olmasa da hepimiz insanız ve hepimiz vicdan taşıyoruz. Hiçbir şeyin bu acıları telafi edemeyeceği açıktır. Zamanı geri çeviremeyiz, geri getiremeyiz. Bu konuda çok çaresiziz. Duygularımı sizlerle ve tüm kamuoyuyla samimi şekilde paylaşmak istiyorum. Tüm canlarımıza Allah rahmet eylesin. Mekanları cennet, toprakları bol olsun. Yakınlarına Allah’tan sabır diliyorum. Allah kimseye bir daha böyle felaketler yaşanmasın" dedi. Demir, savunması sırasında gözyaşlarına hakim olamadı.

"Herhangi bir canlının kılına zarar gelmesini bilerek ve isteyecek olması mümkün değildir"

Halit Ergül’ün ve ailesinin sahibi olduğu çatı şirketi Gazelle Otel’de yıllardır çalıştığını ifade eden Demir, "Türk turizmine çok hizmetleri dokunmuş olan bu otellerin sahiplerinin yanında yıllarca turizmle ilgili konularda kendilerine bağlı görev almış bir insanım. Ailenin tanıdığım hiç bir ferdinin, hiçbir insanın hatta herhangi bir canlının kılına zarar gelmesini bilerek ve isteyerek göz yumması hiçbir şart ve kayıt altında mümkün değildir. Sayın iddia makamı, bu aileye ait çatı otelcilik şirketinin uhdesinde birkaç turistik otel bulunmaktadır. Bu gibi aile ortaklıklarında sık sık görüldüğü üzere, bu oteller aynı aileye ait olduğu için mesul personel zaman zaman birbirine destek ve yardımcı olabilmektedir. Ancak herkes kendi sorumluluk alanındadır" diye konuştu.

"Grand Kartal Otel’in yönetimiyle ilgili resmi sorumluluğum hukuken de bulunmamaktadır"

Ahmet Demir, yangının çıktığı Grand Kartal Otel’de görevli olmadığını ifade ederek, "Herkes bilir ki, ben Grand Kartal’ın değil, Gazelle Otel’in satış ve misafir ilişkilerinden sorumlu müdürüyüm. Grand Kartal Otel’in yönetimiyle ilgili resmi sorumluluğum hukuken de bulunmamaktadır" şeklinde konuştu.

Demir, "Şahsi telefonumun sinyal incelemesinin de, benim bu savunmalarımı doğrulayan içerikte olduğunun ve olacağından eminim. Benim cep telefonumun sürekli olarak görevli olduğum Gazelle Otel’in bulduğu mevkide sinyal verdiği, bu otele 50 kilometre uzaklıktaki Grand Kartal’da sinyal vermediği ya da nadiren ziyarete gittiğimde sinyal verdiği açıkça anlaşılabilmektedir. Grand Kartal Otel ile ilgili sorumluluğum yok" ifadelerini kullandı.

"Yangının olduğu gün aranmadım"

Yangının olduğu gece kimse tarafından aranmadığından ve olayla ilgili bilgilendirilmediğini aktaran Demir, "Telefonla aranmadım, mesaj da atılmadı. Yangınla ilgili bilgilendirilmedim. Doğal olarak Grand Kartal Otel’in sorumlusu ya da idarecisi olsam bu kadar önemli bir olayda mutlaka anında ulaşılırdı. Bunun aksi düşünülemez. Ancak dosyadaki arama kayıtlarından da anlaşılacağı üzere, böyle bir arama ya da bilgilendirme olmamış, çok uzun zaman sonra elim hadiseden haberimiz olmuştur" dedi.

"Evrakın içeriğinden bahsedilmedi"

Demir, gelen bir soru üzerine şu yanıtı verdi:

"Grand Kartal Otel adına yetkili arkadaş, 2024 yılının sonlarında beni arayıp, belediyede bekleyen işlemlerinin olduğunu söyledi ve ’İşlemin hızlandırılması mümkün olabilir mi?’ dedi. Bende belediye yetkilileriyle görüştüm. Bunların dışında herhangi bir görüşmemiz olmamıştır. Bekleyen evrakın içeriğinden haberim yoktu. Evrakın içeriğinden bahsedilmedi" yanıtını verdi.

Ahmet Demir’in avukatı Recep Emre Ertaş ise müvekkilinin Grand Kartal Otel’de sorumluluğu olmadığını ifade ederek, olay günü kendisinin aranmadığını ve yangınla ilgili bilgilendirilmediğini belirtti. Ertaş, "Kimse onu aramıyor çünkü orayla alakası ve görevi yok" dedi.

Ertaş, müvekkilinin tutuksuz yargılanmasını talep etti.

Müşteki avukatının, "Grand Kartal Otel ile bağlantılı bir hat kullanıyorsunuz, bunu açıklar mısınız?" sorusuna sanık Demir, "Şirket bana bu hattı tahsis etti ancak hat, Gazelle Otel ile ilgilidir" şeklinde yanıt verdi.

Demir, Grand Kartal Otel yetkilisinin talebi üzerine Bolu Belediyesi Başkan Yardımcısı Sedat Gülener ile sadece konuştuğunu ve kendisinden evrak işlerinin hızlandırılmasını talep ettiğini kaydederek, Grand Kartal Otel’de hiçbir sorumluluğunun olmadığını yineledi.

"Hayır efendim, bilmiyorum"

Söz alan bir müşteki avukatı, "Sanık burada bize, Sedat Gülener ile yaptığı konuşmada takip ettiği evrakın içeriğinden hiçbir bilgisinin olmadığını söylüyor. Buna inanmamızı istiyor. Ancak iddianameye yansıyan kendi ifadesinde, daha önce eksiklik nedeniyle iade edilmiş bir evraktan ve bu evrak için yeniden dilekçe verildiğinden bahsediyor. Ayrıca bu başvurunun hızlandırılmasını talep ettiğini de ifade ediyor. Sanık Ahmet Demir, yıllardır bir aile şirketinde, ailenin fertlerinden aldığı emir ve talimatlarla yöneticilik yaptığını söyleyen biri. Şimdi ise burada, takip ettiği evrakın eksiklik nedeniyle geri gönderildiğini ve yeniden sorduğunda içeriğini bilmediğini söylüyor. Gerçekten hiç mi bilmiyordu?" dedi.

Sanık Ahmet Demir ise bu soruya, "Hayır efendim, bilmiyorum" yanıtını verdi.

Otel yangını davasında sanık savunmalarına geçildi:

Duruşmaya, yaşanan elektriksel sıkıntı nedeniyle ara verildi. Duruşmanın saat 01.45’te yeniden başlaması bekleniyor.

Fehime Kartal - Orkun Kaya - Enes Özkan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu "Kampüs İftarları" etkinliği gençleri aynı sofrada buluşturdu Gençlik Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Enes Efendioğlu, Kastamonu Üniversitesi’nde düzenlenen "Kampüs İftarları" programında gençlerle iftar sofrasında bir araya gelerek Ramazan’ın paylaşma ve dayanışma ruhuna dikkat çekti. Kastamonu Üniversitesi ev sahipliğinde, Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Ramazan ayı dolayısıyla "Kampüs İftarları" programı düzenlendi. İftar programına Gençlik Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Enes Efendioğlu, Vali Yardımcısı Mevlüt Özmen, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük ile çok sayıda üniversite öğrencisi katıldı. Gençlerle aynı sofrada iftar yapan Genel Müdürü Efendioğlu, Ramazan ayının paylaşma ve dayanışma duygularını güçlendirdiğini belirterek üniversite kampüslerinde düzenlenen iftar programlarının gençleri bir araya getirdiğini ifade etti. Rektör Yardımcısı Küçük ise öğrenci topluluklarının yürüttüğü projelerin bu başarıda önemli rol oynadığını ifade ederek, öğrencilerin proje ve faaliyetlerini çeşitlendirerek üniversitenin başarılarını artırmaya devam etmeleri gerektiğini söyledi. Gençlik ve Spor İl Müdürü Sami Kuşcu da üniversitenin son dönemde ÜNİDES programında üst sıralarda yer almasının önemli bir başarı olduğunu belirtti. İftarın ardından "Kampüste Ramazan Bereketi" etkinliği düzenlendi. Etkinlikte, Hacivat-Karagöz ve Aşık ile Maşuk gösterileri katılımcılardan ilgi gördü. Etkinlik boyunca öğrencilere çeşitli ikramlar yapıldı. Öğrenci toplulukları kurdukları stantlarda projelerini tanıttı. Programın son bölümünde ise üniversiteli gençlerle ÜNİDES buluşmaları gerçekleştirildi. Gençlerin proje ve fikirlerini paylaşma imkanı bulduğu buluşmada, gençlik çalışmalarına yönelik değerlendirmeler yapıldı. Programa; Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı Mehmet Sena Aygül, Genel Müdür Yardımcıları Tarık Karkınçam, Tuncay Ulusan ve M. Tayyip Kahyaoğlu katıldı.
İstanbul Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, "2 yıl içerisinde Malatya’da 121 bin bağımsız bölüm yükseldi " Malatyalı İş Adamları Derneği (MİAD) iftar yemeğinde konuşan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, deprem sonrası hakkında konuşarak, "2 yıl içerisinde Malatya’da 121 bin bağımsız bölüm yükseldi." dedi. İstanbul Ataköy’de bulunan Hyatt Regency Otel’de MİAD (Malatyalı İş Adamları Derneği) öncülüğünde bir iftar yemeği etkinliği düzenlendi. Düzenlenen organizasyona Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve birkaç davetli katıldı. Verilen iftar yemeğinden sonra katılımcılara seslenen Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Malatya’da depremden sonra inşa edilen yapılara değinerek geliştirilmekte olan projeler hakkında konuştu. Daha sonrasında Malatya Bilim Merkezi açılışı öncelikli olmak üzere toplanan protokol, imza töreninde sahneye çıkarak imzalarını attı. Asrın felaketinin üstesinden bu ülke geldi Deprem sonrası toparlanma süreci hakkında konuşan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, "Hiçbir ülkenin altından kalkamayacağı asrın felaketi diyorlar ama bence asırların felaketiydi. Bu felaketin üstesinden bu ülke büyüklükle geldi." dedi. Malatya’da 121 bin bağımsız bölüm yükseldi Malatya’da 121 bin bağımsız bölümün yükseldiğine değinen Er, "Malatya’da 121 bin bağımsız bölüm yükseldi. 121 bin. Cumhurbaşkanıma hitaben teşekkür konuşması yapmıştım. Aynı şu ifadeyi kullandım. Cumhurbaşkanıma ’Sayın Cumhurbaşkanım, 121 bin konut diyoruz, insanlar 121 olarak algılıyor. Siz 455 bin konut diyorsunuz, insanlar rakam telaffuzunda zorlanıyor, 455 tane diyorlar.’ Geçen gün dedim bir ortamda, ’121 bin bağımsız bölüm Malatya’da 2 yıl içerisinde yükseldi.’ diyorum." şeklinde konuştu. Bilim merkezleri hayata geçiyoruz Malatya’da hayata geçirilen yeni projelere değinen Sami Er, "Bilim merkezlerini hayata geçiriyoruz. 2 tane cami projemiz var. Bu projelerimizle de inşallah birazdan protokol yapacağız. Çok ciddi manada sanayimiz yapılıyor. Burada biz ayrıca mobilyacılar, mermerciler, hurdacılar bütün iş sınıflarını kümelendirerek şehrin dışına çıkarmayı hedefliyoruz ve Malatya’daki Çavuşoğlu’ndaki sanayi çarşısını Allah’ın izniyle dönüştürerek Malatya’nın cazibe merkezi hâline getiriyoruz." dedi. Malatyamızda 35 milyar lira altyapı yatırımı var Altyapı yatırımlarının varlığından bahseden Belediye Başkanı Er, "Malatyamızda 35 milyar lira altyapı yatırımı var. Bütün Malatya’nın şebekesini değiştiriyoruz. Yıllardır kullanılan asbest borular var, onların tamamını değiştiriyoruz. Bütün su depolarının tamamı değişiyor ve arıtma tesisleri bölgenin en ileri biyolojik arıtmasını yapıyor. Yani altyapı ile ilgili 35 milyar lira bir çalışmamız var." dedi. Çevre ile ilgili çok ciddi çalışmamız var "Yollarla ilgili, çevreyle ilgili çok ciddi çalışmamız var." diyerek sözlerine devam eden Sami Er, "Şu anda Kuzey Çevre Yolu alanı Allah’ın izniyle ağustos ayında bitiyor. Kuzey kuşak ve Güney kuşak yollarını, 6 yıl sürecek olan işi 6 ayda bitirdik. İnşallah Malatya’mıza raylı sistemi de kazandırıyoruz. Kışla Caddesi ve İnönü Caddesi’ni 30 metrelik yola çıkararak buradan raylı sistemi geçirerek 100. Yıl Parkı’na kadar çalışmalar devam ediyor. Ayrıca banliyö treni oluşturarak burasıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bunları biz İkizce’ye kadar inşallah devam edeceğiz." dedi. Kürsüde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da konuştu. Türkiye’nin savunma sanayii alanında yaptığı çalışmalardan bahseden Bakan Kacır, "Savunma sanayiinde attığımız adımlarla Türk Silahlı Kuvvetlerinin dünyanın en modern ve en ileri teknolojilere sahip savunma sistemlerini kullanabilmesini mümkün kıldık. Türkiye bugün harp paradigmasını değiştiren insansız hava araçları alanında yüzde 68’lik pazar payıyla dünyada 1 numara. Türkiye bugün jet motorlu SİHA’sında havadan havaya füzelerle diğer uçakları vurma kabiliyetine sahip dünyadaki tek ülke." dedi. Türkiye bugün balistik füzelerini üretebilen bir ülke Konuşmasının devamında Türkiye’nin balistik füze üretimi hakkında konuşan Bakan Kacır, "Türkiye bugün kendi hava savunma sistemlerini geliştirebilen, üretebilen; kendi seyir füzelerini geliştirebilen, üretebilen; balistik füzelerini geliştirebilen, üretebilen bir ülke ve bütün bunları teknolojinin en ileri imkânlarıyla hayata geçirebilen bir ülke." şeklinde konuştu. Türk milleti mührünü gökyüzüne vurdu Türkiye’nin mührünü gökyüzüne vurduğunu vurgulayan Bakan Kacır, "Türk milleti Bayraktar’la, Anka’yla, Aksungur’la, Akıncı’yla, Hürkuş’la, Hürjet’le, Atak’la, Gökbey’le, KAAN’la, Kızılelma’yla mührünü gökyüzüne vurdu." dedi.