ÇEVRE - 29 Mart 2021 Pazartesi 15:44

İnsuyu Mağarası’nın ziyarete kapalı galerilerinde ve göllerde etüd çalışması

A
A
A
İnsuyu Mağarası’nın ziyarete kapalı galerilerinde ve göllerde etüd çalışması

1965 yılında Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası unvanına sahip İnsuyu Mağarasındaki ziyarete kapalı galerilerde ve göllerde etüt ve tespit çalışmaları gerçekleştirildi.

1965 yılında Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası unvanına sahip İnsuyu Mağarasındaki ziyarete kapalı galerilerde ve göllerde etüt ve tespit çalışmaları gerçekleştirildi. Burdur Valiliğine sunulacak olan mağara içi etüt ve tespit çalışma sonuçlarının İnsuyu Mağarasının ziyaretçi yönetimi ve memnuniyetine katkı sağlaması hedefleniyor.


Burdur’a 13 kilometre mesafede Burdur-Antalya yolu üzerinde Çatağıl Köyü sınırları içerisinde yer alan mağaranın yaklaşık 500 metrelik kesimi ziyaretçiye açık. Mağara içerisindeki galerilerin toplam uzunluğunun 2012 yılındaki haritalama çalışmaları ile 8 bin 350 metre olduğu tespit edildi. İnsuyu Mağarası her yönde uzanan karmaşık galeri sistemleri ile Labirent Mağara niteliği taşıyor.


İçerisindeki 9 göl ile üne kavuşan İnsuyu Mağarasında, son yıllarda yaşanan küresel ısınmanın da etkisiyle göllerdeki su seviyelerinde düşüşler ve kurumalar yaşandı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Burdur Valiliği arasında 2012 yılında imzalanan protokol ile mağaranın rehabilitasyonu için ilgili kurumlar tarafından çalışmalar başlatıldı. Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü tarafından mağara ekosistemine uyumlu hale getirilen mağara içi aydınlatması ve Burdur Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından mağara giriş alanında yapılan yeni tesisler ve peyzaj düzenlemesi ile mağara ve çevresinin ihtiyaç duyduğu iyileştirme çalışmaları yapıldı.


Doğa Turizmi Uygulama Eylem Planı çalışmaları kapsamında Mağara Turizmi potansiyelini arttırmak, ziyaretçi deneyimini iyileştirmek ve ziyaretçilerin doğa koruma bilincinde farkındalık oluşturmak amacıyla Türkiye Mağaracılık Federasyonu Başkanı Bülent Genç, Akdeniz Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü üyelerinin katılımıyla mağara içerisindeki ziyarete kapalı galerilerde ve göllerde etüt ve tespit çalışmaları gerçekleştirdi.


Burdur Valiliğine sunulacak olan mağara içi etüt ve tespit çalışma sonuçlarının İnsuyu Mağarasının ziyaretçi yönetimi ve memnuniyetine katkı sağlaması hedeflendiği bildirildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Dereler dron ile ilaçlandı Samsun Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından, vatandaşların sağlıklı bir yaz dönemi geçirmesi amacıyla dere yataklarında vektörlere karşı ilaçlama çalışmaları dronlarla gerçekleştiriliyor. Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından vektörlerle mücadele çalışmaları sürdürülüyor. Bu kapsamda Veteriner İşleri Şube Müdürlüğü İlaçlama Birimi tarafından belirli periyotlarda dere yataklarında vektörlere karşı ilaçlama çalışmaları yapılıyor. Son olarak Mert Irmağı ve Kürtün Deresi’nde ekipler tarafından dron ile ilaçlama çalışmaları gerçekleştirildi. Biyolojik ilaçların kullanıldığı mücadele çalışmalarının yaz sonuna kadar yoğun bir şekilde gerçekleştirileceği belirtildi. “Vektörlerle mücadele çalışmalarımız yıl boyunca yapılıyor” Kentte vatandaşların hayat kalitesini artırmak için her alanda çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Samsun Büyükşehir Belediyesi olarak, şehrimizin sağlıklı bir çevreye sahip olması için sürekli olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Vektörlerle mücadele çalışmalarımız yıl boyunca yapılıyor. Yaz dönemi öncesinde çalışmalarımızı daha da yoğunlaştırdık. Samsun Büyükşehir Belediyesi olarak, vatandaşlarımızın sağlığını korumak ve yaşam konforunu artırmak için çalışmalarımızı her alanda aralıksız sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.