GÜNDEM - 06 Şubat 2026 Cuma 09:03

6 Şubat depreminde birçok insana umut olan Burdur İtfaiyesi deprem şehitlerini unutmadı

A
A
A
6 Şubat depreminde birçok insana umut olan Burdur İtfaiyesi deprem şehitlerini unutmadı

6 Şubat depreminin üçüncü yılında depremin ilk saatlerinde yola çıkarak birçok depremzedenin kurtarılmasını sağlayan Burdur İtfaiyesi personelleri saat 04.17’yi gösterdiğinde Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkisi altına alan asrın felaketinde hayatını kaybedenleri andı.


Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen ve asrın felaketi olarak nitelendirilen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki 6 Şubat depreminin üçüncü yılında ülkenin birçok yerinde hayatını kaybeden vatandaşlar anıldı. Depremin ilk dakikalarında hazırlıklarını tamamlayarak yardım için yola koyulan ve ilk olarak Kahramanmaraş’ta bulunan ve depremin simgesi haline gelen yaklaşık 7 bin kişinin yaşadığı ve depremde birçok kişinin enkaz altında kaldığı Ebrar Sitesi’nde görev alan Burdur İtfaiyesi de depremzedeleri unutmayarak İtfaiye Müdürlüğü önünde anma töreni gerçekleştirdi. Soğuk havaya rağmen toplanan bütün itfaiye personeli saatler 04.17’yi gösterdiğinde siren çalarak 2 dakika saygı duruşunda bulunup hayatını kaybeden depremzedeleri andılar.


"İlimiz de deprem bölgesi olmasından dolayı depreme karşı hazırlıklı olmaya çalışıyoruz"


Yaşanan Asrın Felaketinin üçüncü yıl dönümü olmasına rağmen acılarının ilk günkü gibi taze olduğunu belirten İtfaiye Müdürü Mehmet Ali Ballak, "Korkularımız, endişelerimiz hala devam ediyor. Ülkemiz deprem bölgesi. Depremden büyük dersler çıkardık. İlimiz de deprem bölgesi olmasından dolayı depreme karşı hazırlıklı olmaya çalışıyoruz. Deprem bir doğa olayı, biz hazırlıklı olsak da bu olayla mutlaka bir gün karşılaşacağız. Onun için sadece ekip hazırlamak değil binalarımızı güçlendirmek, insanları bilinçlendirmek de çok önemli. Deprem öldürmez, bina öldürür" dedi.


"Gücümüzün yettiği, tırnaklarımızın kazıdığı kadar insanlara ulaşmaya çalıştık"


Depremin ilk anında personelleri toparlayarak yardım için yola koyulan İtfaiye Müdürü Mehmet Ali Ballak, "4.17’de deprem olmuştu. 4.27’de belediye başkanım aradı. Biz saat 5.10 gibi 3 ekip 24 arkadaşımız ile deprem bölgesine hareket ettik. Bölgeye ulaşan ilk ekiplerden bir tanesiydik. Kahramanmaraş’ta yıkımın en çok olduğu alan olan Ebrar Sitesine yönlendirildik. Oradaki manzara anlatılmaz, anlatılamaz da. Gücümüzün yettiği, tırnaklarımızın kazıdığı kadar insanlara ulaşmaya çalıştık. Bir çok insanı hayata bağladık. Daha fazlasını da maalesef ebediyete uğurladık" şeklinde konuştu.


(ARD-

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara MİT’ten 1940 tarihli "acele" ibareli şüpheli takibi belgesi paylaşıldı Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) resmi sitesi üzerinden 1940 yılına ait Ankara’nın Ulus semtinde yabancı bir istihbarat şüphelisi hakkında üzerinde "acele" ibaresi bulunan bir belge paylaştı. Milli İstihbarat Teşkilatı, resmi sitesi üzerinden belge paylaşımlarına devam ediyor. Tarihe ışık tutmak amacıyla paylaşılan son belge ise yabancı bir istihbarat şüphelisinin Ankara’nın Ulus semtinde faaliyetlerinin açıklığa kavuşturulması amacıyla MAH Riyasetinden Ankara B Amirliğine 16 Ağustos 1940 tarihli talimat oldu. Paylaşılan belgede kimliği henüz tespit edilmeyen ve Rus veya Bulgar olduğu anlaşılan bir şahsın Ulus meydanındaki Tan kırtasiyesinden bir fotoğraf makinesi alması, aldığı fotoğraf makinesi ile yazı kopyası ve bunun büyütülmesinin nasıl olacağı hakkında bilgi edinmeye çalışmasının dikkati çektiği belirtiliyor. Belgede, şüpheli şahsın bir fotoğrafın büyütülerek çıkarılması için kullanılan agrandisman cihazı satın almak istemesi ve cihazın Tan kırtasiyesinde olmadığı bilgisi yer aldı. Şüphelinin yarın (17 Ağustos 1940) öğleden önce veya sonra kırtasiyeye gelip cihazı göreceği bilgisi de ayrıca belgede yer aldı. Kısa boylu ve sarışınca olan şüphelinin teşhisi ve kimliğinin tespiti lazım olduğu belirtilen belgede, şüphelinin aldığı fotoğraf makinesi ile almak istediği agrandisman cihazı ile neler yapmakta olduğu ve neler yapacağının tespitinin ehemmiyetine vurgu yapıldı. Karşı istihbarat çalışmaları MİT tarafından yayımlanan belgede karşı istihbarat çalışmaları hakkında bilgiler de yer alıyor. Belgede, şüphelinin teşhisi için kırtasiye sahiplerinden istifade etmenin şüphelinin takip edildiğini anlamasına yol açabileceği belirtiliyor. Ayrıca belgede bu sebeple mağazanın gizlice gözlenmesi ve mağaza çalışanlarından birinin dükkandan çıkarak agrandisman cihazını almak için gitmesi ile kırtasiyeye geri dönüşünün gözetilmesi ve o sırada Tan kırtasiyesinde bulunularak cihazı teslim alacak kısa boylu, sarışın şüphelinin peşini bırakmayarak kimliğini ve faaliyetlerini tespit etmeye gayret etme zarureti olduğu belirtiliyor. "Gizli istihbarat servislerinin karakteristik mesailerinden olan alametlerden ipucu temin ederek meseleyi aydınlatmanın Ankara merkezinin uyanık ve gayretli memurlarından beklenir" ifadeleri yer alan belgede, hiç olmazsa bu alışverişin zararlı maksatla yapılmadığının tespitinin başarı olduğu belirtildi ve icabına tevessül edilmesi rica edildi. Vatandaşlar paylaşılan belgeye MİT’in resmi sitesinde yer alan "Özel Koleksiyon" sekmesi altında bulunan "Belgeler" kısmından ulaşabiliyor.