ÇEVRE - 26 Eylül 2025 Cuma 10:28

Burdur Gölü’nde balık tutmayı hayal ederken kuruyan gölde otlayan keçileri izliyor

A
A
A
Burdur Gölü’nde balık tutmayı hayal ederken kuruyan gölde otlayan keçileri izliyor

Burdur’da 1977-1980 yılları arasından belediye başkanlığı yapan ve ilin kalkınmasında büyük rol oynayan Çetin Bozcu, balık tutmayı hayal ederken kuruyan gölde otlayan keçileri izliyor.


1977-1980 yılları arasında Burdur Belediye Başkanlığı yapan Çetin Bozcu (88), geçmiş dönemde birçok proje ile Burdur Gölü çevresinin kalkınması için çaba sarf etti. Bu projelerden 1970 yılında başlatılan Burdur Gölü’nün balıklandırılması projesinde de aktif rol oynayan Bozcu, o dönem yaşanan zorlukları anlattı. 2 yıl emek verdikten sonra tarımda kullanılan zararlı maddeler yüzünden balıkların öldüğünü ifade eden Bozcu, şimdi göl kenarındaki evinin balkonundan kuruyan gölde otlayan keçileri izliyor. En büyük hayallerinden birinin gölde balık tutmak olduğunu belirten Bozcu, bu hayalden artık çok uzak olduklarını, sadece keçileri ve göle gelen az sayıda da olsa kuşları izleyebildiklerini ifade etti.



"Burdur Gölü’ne atılan balıklar 1 sene sonra daha canlı, daha kilolu elimize geldi"


Kendisinin gölün balıklandırılmasına yönelik çalışmalarda rol oynadığını belirten Çetin Bozcu, "O dönem Van’dan üç bidon balık geldi. Bu balıkları kayığa aldılar, Burdur Gölü’nün kenarında akan derelere attılar. Daha sonra gittiler. ’Biz 1 ay sonra geleceğiz, bunların üreme zamanında takip edeceğiz ve bu işi bırakmayacağız’ dediler. Bana da görev verdiler, dediklerini yaptım. Biz artık o balıkların sahibi olduk. Bir süre sonra ekip tekrar geldi. Göl kenarında balıkları incelemeye gittiğimizde bir hoca bize ’Susun susun’ dedi. Sonrasında elindeki ipi göle bir attı, ipte 20-30 tane balık. Attığımız balıklar da biraz daha büyümüşler. Bu durum üzerine orada bayram yaptık. Burdur Gölü’ne atılan balıklar 1 sene sonra daha canlı, daha kilolu elimize geldi" dedi.


Balıkların gölde yaşadığını anladıktan sonra ekibin gölün kenarına üreme tesisi kurduğunu anlatan Bozcu, "Artık balıklar üredi, her derede balıklar oldu. Bir gün çarşıya gittiğimde pazarda bir vatandaşın balık sattığını gördüm. Burdur Gölü’nün balığı diyor. Ben de hemen gittim sordum ’Gölde balık var mıydı ya’ diye. Satan adam da ’Tarlada çalışırken dereye traktör lastiğini düşürdüm, sonrasında da tarla komple balık oldu’ dedi. Biz üretmek için balıkları yıllardır çalışıyoruz, nöbet bekliyoruz dedim" şeklinde konuştu.



"Balıkların öldüğünü ve kırıldığını anladık"


O dönemde Burdur’a çok fazla yağmur yağdığını ve derelerin taştığını söyleyen Bozcu, "Sabah uyandım arkadaşım geldi. Bana gölün etrafının balık ölüsü ile dolduğunu söyledi. Akan suların balıkların üremesi için elverişli olması lazım. Yetkililer geldi, hemen kayıklara bindiler, göl etrafına baktılar, ’Hiç balık yok’ dediler. Daha sonrasında da bir hocamız ölmek üzere olan bir balık bulmuş. O balıkta inceleme yaptıktan sonra balığın hücrelerinde cıva zehri ile aldirin zehri olduğunu tespit ettiler. Neticede bu balıkların öldüğünü ve kırıldığını anladık" diye konuştu.



Burdur Gölü’nde balık tutmayı hayal ederken kuruyan gölde otlayan keçileri izliyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Dünya çocukları 23 Nisan için Menteşe’ye geliyor Muğla Büyükşehir Belediyesi, Menteşe Belediyesi ve Ula Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen Uluslararası Çocuk Şenliği için geri sayım başladı. 18-25 Nisan tarihleri arasında Menteşe ve Ula’da (Akyaka) gerçekleştirilecek organizasyonda, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dünya çocuklarıyla birlikte kutlanacak. Şenlik kapsamında Ukrayna’dan 24, Moldova’dan 22 ve KKTC’den 23 çocuk olmak üzere 4 ülkeden toplam 84 misafir öğrenci, kültürlerarası etkileşim ve bayram coşkusunu paylaşmak üzere Muğla’da bir araya geliyor. Büyükşehir Belediyesi Emin Eller Gündüz Bakımevi Turuncu Sınıf öğrencileri, Büyükşehir Konservatuvarı Çocuk Korosu ve Halk Dansları ekipleri, Menteşe Borsa İstanbul İlkokulu ile ASFAD (Ahi Sinan Folklor Araştırma Derneği) Çocuk Ekibi de hazırladıkları gösterilerle şenliğe renk katacak. Program, 18 ve 19 Nisan tarihlerinde Menteşe Çocuk Bilim Parkı’nda düzenlenecek yarışmalar, teknik atölyeler ve sportif etkinliklerle başlayacak. 22 Nisan Salı günü saat 14.00’te Cumhuriyet Meydanı’nda Şenlik Kortej Yürüyüşü gerçekleştirilecek. Büyük Gala Gösterisi ise 23 Nisan Çarşamba günü saat 20.00-22.30 arasında yine Cumhuriyet Meydanı’nda yapılacak. Gecede ev sahibi yerel ekipler ile 4 ülkeden gelen misafir çocuklar koreografilerini sergileyerek 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı birlikte kutlayacak. Etkinlikler 24 ve 25 Nisan tarihlerinde Akyaka Sahili’ne taşınacak; program, sivil toplum kuruluşlarıyla ortaklaşa yürütülecek sanat ve spor etkinlikleri ile tiyatro gösterimleriyle tamamlanacak.
Muğla Turizmciler Marmaris’te bir araya geldi Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Karya Vizyon Turizm Buluşması, turizm sektörünün önde gelen isimlerini Marmaris’te bir araya getirdi. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan ‘Turizm demek sürdürülebilirlik demek’ dedi. Dün açılış programı ile başlayan buluşma, sektörün geleceğine yönelik önemli mesajlara sahne oldu. Bugün Marmaris’te bir otelin toplantı salonunda yapılan programa Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan, Muğla Valisi İdris Akbıyık, AK Parti Muğla Milletvekili Kadem Mete, Marmaris Kaymakamı Nurullah Kaya, Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü ile birlikte çok sayıda kurum temsilcisi ve turizm paydaşı katıldı. ‘Muğla turizmi için önemli bir gün’ Programın açılışında konuşan GETOB Başkanı Cengiz Aygün, organizasyonun Muğla turizmi açısından önemli bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Muğla’nın köklü turizm geçmişine dikkat çeken Aygün, Bodrum’un üst segment turizmi ile Fethiye’nin doğal zenginliklerinin birleşmesi halinde bölgenin dünya çapında çok daha güçlü bir konuma ulaşabileceğini ifade etti. ‘Marmaris’i hep birlikte tatile gitmek istediğimiz bir yer haline getirmek istiyoruz’ Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, Karya Vizyon Buluşması’nın yalnızca bir turizm toplantısı olmadığını belirterek organizasyonun geleceğe yönelik bir fikir platformu olduğunu söyledi. Ünlü, Marmaris’i herkesin tatil yapmak istediği bir destinasyon haline getirmeyi hedeflediklerini dile getirdi. ‘Muğla ayrıcalıklı bir destinasyon’ Muğla Valisi İdris Akbıyık, ilin sahip olduğu doğal, tarihi ve kültürel zenginliklere dikkat çekerek 1484 kilometrelik kıyı şeridi, antik kentleri ve mavi bayraklı plajlarıyla Muğla’nın dünya turizminde özel bir yere sahip olduğunu ifade etti. Akbıyık, dört mevsim turizmin geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi. ‘Turizm demek sürdürülebilirlik demek’ Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan ise turizmde yeni dönemin sürdürülebilirlikten geçtiğini söyledi. Türkiye’nin bu alanda öncü ülkelerden biri olma yolunda ilerlediğini belirten Alparslan, 2030 yılına kadar sürdürülebilir turizm programının ülke genelinde yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini ifade etti. Türkiye’nin turizmde önemli bir konuma ulaştığını vurgulayan Alparslan, ülkenin dünyanın en fazla turist ağırlayan dördüncü, en fazla gelir elde eden yedinci ülkesi konumuna geldiğini söyledi. Buluşmanın ikinci bölümünde, turizm sektörüne yönelik çeşitli başlıklarda uzman isimler tarafından sunumların gerçekleştirileceği bildirildi.