ASAYİŞ - 05 Şubat 2019 Salı 16:31

Burdur’da bin 300 kişi kusma ve ishal şikayetiyle hastaneye başvurdu

A
A
A
Burdur’da bin 300 kişi kusma ve ishal şikayetiyle hastaneye başvurdu

Burdur’un Bucak ilçesinde, Pazar gecesinden bu yana bin 300 kişi mide bulantısı, kusma ve ishal şikayetiyle hastaneye başvurdu.

Burdur’un Bucak ilçesinde, Pazar gecesinden bu yana bin 300 kişi mide bulantısı, kusma ve ishal şikayetiyle hastaneye başvurdu. Vali Hasan Şıldak, "Bin 300 vatandaşımız sudan kaynaklı olduğunu düşündüğümüz şikayetlerden dolayı etkilendi. Bunların 821’i ayakta tedavi edildi, 466’sı müşaade altında tutuldu ve taburcu edildi. 18 hastanın ise tedavisi devam ediyor"


Edinilen bilgiye göre, Bucak ilçesinde son üç günde bin 300 kişi bulantı, kusma ve ishal şikayetiyle hastanelere başvurdu. Hastaların büyük bölümü ayakta tedavinin ardından taburcu edildi. Başvuruların artması üzerine içme suyundan numune alınarak incelemeye gönderildi.



İçme suyunda salgın ihtimali üzerine önlem alındı


İçme suyundan kaynaklandığı düşünülen bir salgın ihtimali üzerine ilçe genelinde su kesintileri yapılarak depolarda şok klorlama işlemleri uygulandı. Bucak Devlet Hastanesinde doktor ve hemşire başta olmak üzere tüm birimlerde nöbetçi personel sayısı arttırıldı.



Hastalara ziyaret


Burdur Valisi Hasan Şıldak, beraberinde Bucak Kaymakamı Yalçın Sezgin, Burdur Sağlık Müdürü Reha Sermet Aygören, Bucak Devlet Hastanesi Başhekimi ve ilçede bulunan birim amir ve müdürleriyle birlikte Bucak Devlet Hastanesinde bulantı, kusma ve ishal şikayetiyle yatan hastaları ziyaret etti, çocuk hastalara oyuncak verdi. Bucak Devlet Hastanesi ziyaretinden sonra Bucak Kaymakamlığına geçen Şıldak, burada Kaymakamlık toplantı salonunda birim amirleri ile basına kapalı bir saatin üzerinde toplantı yaparak alınan ve alınacak tedbirler hakkında görüştü.



"Bin 300 kusma ve ishal şikayetiyle hastaneye başvuru var"


Daha sonra açıklamalarda bulunan Vali Şıldak, "Pazar gecesinden itibaren şu ana kadar devam eden vatandaşlarımızın ilçemizde bulunan hastanelere bulantı, kusma ve ishal şikayetleriyle başvuruları söz konusu. Kaymakamlığımız, Belediyemiz, Sağlık Kuruluşumuz ve gerekli tüm birimler dünden bu yana tüm taramalarını yaptılar tedbirlerini aldılar. Şu ana kadar hastanelerimize başvuran vatandaşlarımızın hayati tehlikesi veya risk altında bulunan hastamız mevcut değil. Dün itibariyle 2 içme suyu deposu ve şebekesinde tahliye işlemi ve süper klorlama işlemi gerçekleştirildi. İçme suyundan olabileceğini düşündüğümüz bir salgın ile karşı karşıyayız. Bugün de Mehmetakif, Fatih, Yenimahalle, Barbaros ve Saniye Mahallesi’ndeki vatandaşları etkileyen bir enfeksiyon söz konusu. Şu saat itibariyle bin 300 vatandaşımız sudan kaynaklı olduğunu düşündüğümüz şikayetlerden dolayı etkilendiği, bunların 821’nin ayakta tedavi edildi, 466’sı müşaade altında tutuldu ve taburcu edildi. 18 hastanın ise tedavisi devam ediyor" dedi.



"2 sondaj suyunu devre bıraktık"


Şıldak, "Bugün itibariyle ilçeye su temin edilen 2 su sondajına aşırı yağışlardan kaynaklı yüzey sularının suya ve sondaj suyuna karışmasından kaynaklı bir kirlenme olduğunu bunun dün alınan numune sonuçlarıyla ortaya konulduğu ve suda bakteri ürediğini bununda şebeke suyuna dahil olmasıyla birlikte olayın gerçekleştiğini düşünüyoruz. 2 sondaj suyunu devre bıraktık. Yeni hasta girişlerimiz azaldı" ifadelerini kaydetti.



"Vatandaşlara önerimiz suyu kaynatın"


İlçede tüm tedbirlerin aldığını kaydeden vali Şıldak, "İçme suyunda kirlenmenin önlenmesi için etkili bir klorlama çalışması yapıldı. Vatandaşlarımızı şebeke suyunun kullanmaları konusunda 2 gün daha dikkatli kullanmaları konusunda uyarıyoruz. Vatandaşlarımız içilecek ve kullanılacak olan suyu kaynattıktan sonra kullansınlar ve içsinler. Ayrıca sokaklarda bulunan çeşmelerden de su içilmemesini istiyoruz. Tuvalet ve el hijyenine dikkat edilmesi ve açık yerlerden sokaklarda bulunan çeşmelerden su içilmemesi konusunda uyarmak istiyorum" diye konuştu.


Burdur Valisi Hasan Şıldak Bucak’ta sudan etkilenen tüm vatandaşlara geçmiş olsun temennisinde bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Mersin Şehir Hastanesi yöneticileri, engelli personelle bir araya geldi Mersin Şehir Hastanesi yöneticileri, Engelliler Haftası kapsamında hastanede çalışan engelli personelle bir araya geldi. Hastane yönetimi ve sosyal sorumluluk ekibi tarafından organize edilen etkinlikte, yöneticilerle bir araya gelen engelli personeller hem keyifli vakit geçirdi hem de istek ve önerilerini paylaşma imkanı buldu. Programda engelli personellere hastane yönetimi tarafından hazırlanan teşekkür belgeleri de takdim edildi. Başhekim Doç. Dr. Bahar Aydınlı, engelli çalışanların her zaman yanında olduklarını ifade etti. Bu kapsamda engelli personelin çalışma hayatlarını kolaylaştırmak için gerekli çalışmaları başlatmaya kararlı olduklarını vurgulayan Aydınlı, alınan istek ve öneriler doğrultusunda, engelli personellerin ihtiyaçlarını karşılayacak düzenlemeleri hayata geçireceklerini kaydetti. Engelliler Haftası’nın, engelli bireylerin topluma katılımlarının önemini hatırlatmak ve engelli haklarının farkındalığını artırmak için önemli bir fırsat olduğunu vurgulayan Aydınlı, "Biz de Mersin Şehir Hastanesi olarak bu hafta vesilesiyle engelli personelimizin değerini bir kez daha vurgulamak ve onların başarılarıyla gurur duyduğumuzu ifade etmek isteriz. Engelli personelimiz, azimleri ve başarılarıyla tüm topluma örnek olmaktadır. Hikayeleri, bize her şeye rağmen başarmayı öğretmektedir. Mersin Şehir Hastanesi olarak, engelli personelimizi her zaman desteklemeye ve önlerini açmaya devam edeceğiz" dedi.
Bursa Bursa’nın ‘Kraliçe inciri’ Japonya’ya gidiyor Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ile T.C. Tokyo Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği tarafında birlikte düzenlenen Japonya Pazarı Bilgilendirme toplantısı çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Toplantıya UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan ile Tokyo Ticaret Başmüşaviri Mukaddes Nur Yılmaz ve Tokyo Büyükelçiliği Müşavir ve Uzmanlarının yanı sıra İzmir Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Dr. Özlem Altındiş ve sektör temsilcileriyle yaş meyve sebze ihracatçıları katıldı. Japonya Pazarı Bilgilendirme toplantısının açılışında konuşan UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan, Türk çiftçisinin alın teriyle üretilen yaş meyve ve sebzenin dış pazarlarda yerini alması için yoğun çalışma içinde olduklarını belirtirken, “Ürünlerimizin Japonya’ya da ihracı konusunda kiraz ile başlayan çalışmalarımızı siyah incir ile sürdürüyoruz. 2025 yılında Bursa Siyah İncirini Japon marketlerine götürmeyi, Tokyo’daki marketlerde siyah incir satılmasını hedefliyoruz” dedi. Japonya’nın meyve sebze ithalatında oldukça sıkı karantina tedbirlerinin uyguladığını belirten Tokyo Ticaret Başmüşaviri Mukaddes Nur Yılmaz da, “Bursa Siyah İncirinin niteliği itibariyle Japonya’da kendi pazarını oluşturabileceğine ve önemli talep oluşturacağına inanıyoruz” diye konuştu. Yazgan, Japonya’ya ihracatın açılmasına yönelik olarak ülkemiz tarafından yapılan bilimsel çalışmaların Japon makamlarınca kabul edilmesiyle Japonya’ya ihracata başlanabileceği ve bu süreçte bir tanıtım etkinliğinin de planlanmasının söz konusu pazar için önemli olacağını belirtti. Mukaddes Nur Yılmaz, Japonya’ya yönelik dondurulmuş sebze ve meyve ihracatında hiçbir karantina engeli bulunmadığını ve Japonya’da dondurulmuş ürün pazarının büyüme gösterdiğini söyledi. Japonya pazarında dikkat edilmesi gerekenlerden lojistiğe ve vergi hadlerine kadar farklı konuların elealındığı toplantıda, katılımcıların soruları cevaplandırılırken, geçmiş yıllarda Japonya’ya meyve sebze dışsatımı gerçekleştiren ihracatçılar da deneyimlerini paylaştılar.