ASAYİŞ - 13 Aralık 2023 Çarşamba 21:29

Özel rehabilitasyon merkezinde dolandırıcılık ve usulsüzlük iddiası

A
A
A
Özel rehabilitasyon merkezinde dolandırıcılık ve usulsüzlük iddiası

Burdur’un Bucak ilçesinde bir özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde belgede sahtecilik yaparak kamu kurum ve kuruluşlarını dolandırdığı gerekçesiyle başlatılan soruşturma tamamlandı. "Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" ve "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" suçlarından haklarında 4 yıldan 10 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan 8 sanığın yargılanmasına başlandı.


Burdur’un Bucak ilçesinde faaliyet gösteren bir özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi hakkında öğrenci velileri tarafından çocuklarının haftada 8 saat ders görmelerine rağmen 12 saat ders almış gibi gösterildiği, bu nedenle devlet destekli almış oldukları ders saatlerinin bahse konu kurum tarafından verilmemesine rağmen kurumun fazla destek alabilmek için çocuklarının eğitim haklarını engelledikleri gerekçesiyle şikayet üzerine soruşturma başlatıldı. 5 yıl önce başlatılan soruşturma çerçevesinde bireysel çalışma planları incelendiğinde bir öğrencinin 2 Mart 2018-9 Nisan 2018 tarihleri arasında hastanede yatmasına rağmen 2018 Mart ayında telafi eğitimi verilmiş gibi gösterilerek fatura kesildiği ve 10 saatlik ücret tahakkuk ettirildiği, başka bir öğrencinin ise başka bir rehabilitasyon merkezine nakli yapıldığı halde 12 saatlik ders verilmiş olarak gösterilip ücret istendiği bunun gibi birkaç öğrenciye de aynı işlemin yapıldığı tespit edildi.


Açılan soruşturma sonucunda hazırlanan iddianame kabul edilirken özel eğitim merkezinin Milli Eğitim Bakanlığı’ndan daha fazla eğitim ücreti alabilmek için hastanede tedavi gördüğü halde ya da başka bir rehabilitasyon merkezine nakil olmasına rağmen ders almış gibi göstererek gerçeğe aykırı eğitim çalışma ve rehabilitasyon planları düzenleyip bu planları da öğrenci velileri yerine başkalarına imzalatarak usulsüzlük yaptıkları tespit edilerek haklarında "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" ve "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" suçlarını işledikleri gerekçesiyle haklarında 4 yıldan 10 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.


8 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması Burdur Ağır Ceza Mahkemesinde gerçekleştirildi. Duruşmada tarafların avukatları, engelli bireyler ve aileleri ve merkezde fizyoterapist olarak görev yapan sanıklardan H.A.Ü. duruşma salonunda hazır bulunurken sanıklardan işletme sahibi S.Ö. ve merkezin müdürü K.A. bulundukları şehirlerden duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı. Bazı sanıklar ise duruşmaya gelmedi. Katılan sanıkları ve taraf avukatlarının savunmalarını dinleyen mahkeme heyeti duruşmayı erteledi.



5 yılın sonunda tamamlandı


Duruşmanın ardından engelli bireylerin aileleri adına Avukat Şefika Aygüneş tarafından yapılan açıklamada, "12’ye yakın suçtan zarar gören müştekimiz var bu dosyada, 8’in üzerinde sanığımız mevcut. Sanıklar, kamu kurum ve kuruluşlarını nitelikli bir şekilde dolandırmak ve resmi evrakta sahtecilikten yargılanıyorlar. Soruşturma yaklaşık 5 yıldır devam ediyor. Yaklaşık 12’ye yakın çocuğumuzun devletin bize verdiği imkanları, ders saatlerini derslere gelmemelerine rağmen sanki gelmiş gibi göstererek, onlar adına sahte imza atarak devletten fazladan kar elde etmek amacıyla para kazanmaları nedeniyle bu soruşturma açıldı. Soruşturma çerçevesinde kurumda eğitim veren öğretmenlerden, idarecilerden imza örnekleri alındı. Müştekilerden de imza örnekleri alındı. Bilir kişi raporları hazırlanarak dosyaya eklendi ve soruşturma 5 yılın sonunda tamamlandı. Soruşturma sonunda savcılık tarafından sanıklar hakkında 4 yıldan 10 yıla kadar hapis istemiyle dava açılırken belgede sahtecilik suçundan ve olaydan zarar görenlerin sayısının fazla olması sebebiyle dava açıldı” dedi.


Bugün görülen dava hakkında konuşan Avukat Şefika Aygüneş, "Bugün ilk celsemiz görüldü. Zarar görenlerin davaya katılma talepleri kabul edildi. Dosyadaki eksik hususlar giderildikten sonra umuyoruz ki sanıklar cezalandırılacaklardır. Biz Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın da dosyaya kabul edilmesini talep ettik. Fakat bu talebimiz heyet tarafından kabul görmedi. Milli Eğitim Bakanlığı ‘da zarar gören tarafta. Biz zarar görenlerin özel öğrenim gören bireyler olması sıfatıyla, çoğunun çocuk olması sıfatıyla özellikle uluslararası sözleşmeler, çocuk hakları koruma kanunu çerçevesinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın da dosyaya dahil edilmesini istiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından da bu kurumların daha fazla denetlenmesini talep ediyoruz” açıklamasında bulundu.


Mağdurlardan öğrenci velisi İlknur Acar ise, “Oğlum Mustafa’nın eğitim haklarının kaybolması davasındayız. İnşallah hak adalet yerini bulur. Biz yüce adalete güveniyoruz. Özel çocuklarımıza herkesin ses olmasını istiyoruz. Bu davalarda bizleri yalnız bırakmasınlar” dedi.



Özel rehabilitasyon merkezinde dolandırıcılık ve usulsüzlük iddiası

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Fenerbahçe’de 6 değişiklik Fenerbahçe, son oynanan Galatasaray derbisi 11’ine göre Başakşehir maçına 6 değişiklik ile çıktı. Trendyol Süper Lig’in 32. haftasında Fenerbahçe, evinde RAMS Başakşehir ile karşılaşıyor. Sarı-lacivertlilerde, geçtiğimiz hafta Galatasaray ile oynanan derbide mücadele eden 11’den 6 değişikliğe gidildi. Teknik Sorumlu Zeki Murat Göle yönetimindeki takımda kırmızı kart cezalısı Ederson’un yerine kalede Mert Günok görev aldı. Milan Skriniar, Archie Brown, Matteo Guendouzi, Dorgeles Nene ve Sidiki Cherif’in yerine Çağlar Söyüncü, Levent Mercan, İsmail Yüksek, Fred ve Anthony Musaba şans buldu. Fenerbahçe’nin 11’i Fenerbahçe mücadeleye; Mert Günok, Nelson Semedo, Çağlar Söyüncü, Jayden Oosterwolde, Levent Mercan, N’Golo Kante, İsmail Yüksek, Fred, Musaba, Kerem Aktürkoğlu ve Talisca 11’i ile başladı. Sarı-lacivertlerde Tarık Çetin, Engin Can Biterge, Edson Alvarez, Yiğit Efe Demir, Milan Skriniar, Kamil Efe Üregen, Marco Asensio, Oğuz Aydın, Sidiki Cherif ve Alaettin Ekici ise yedek bekledi. Takımın başında Zeki Murat Göle çıktı Fenerbahçe’de Teknik Direktör Domenico Tedesco ile yolların ayrılmasından sonra kalan geçici olarak göreve getirilen Yardımcı Antrenör Zeki Murat Göle, turuncu-lacivertlilere karşı takımının başında maça çıktı. Göle bu sezon Gençlerbirliği, Antalyaspor ve Fatih Karagümrük maçlarından sonra 4. kez saha kenarında yer aldı. Sarı-lacivertlilerde 5 eksik Derbide kırmızı kart gören Ederson ile birlikte sarı kart cezalıları Archie Brown, Matteo Guendouzi ve Mert Müldür kadroda yer almadı. Sakatlığı bulunan Dorgeles Nene de Başakşehir maç kadrosuna alınmadı. Eldiven Mert Günok’ta Fenerbahçe’de deneyimli kaleci Mert Günok, Başakşehir karşısında kaleyi devraldı. Ara transfer döneminde takıma katılan Mert, ilk kez 13 Mart tarihinde Fatih Karagümrük mücadelesinde 11’de başlarken, geçtiğimiz hafta da Ederson’un kırmızı kart görmesi sonrası 65. dakikada oyuna dahil oldu. Mert Günok, Ziraat Türkiye Kupası’nda da 3 maçta 90 dakika kaleyi korudu. 37 yaşındaki kaleci, Beşiktaş formasıyla da bu sezon 8 maçta sahaya çıktı. Alvarez, 11 maç sonra kadroda Fenerbahçe’nin Meksikalı orta sahası Edson Alvarez, sakatlığını atlatarak takıma döndü. Kupada oynanan Erzurumspor FK maçının ardından sakatlanan ve sonraki süreçte ameliyat olan Alvarez, ligde 11 maç sonra kadroya girdi. Alvarez, bu sezon ligde 10’u ilk 11 olmak üzere maçta forma giydi. 18 yaş altı taraftarlara ücretsiz bilet Fenerbahçe’nin Başakşehir ile oynadığı karşılaşma öncesinde kulüp yönetimi tarafından 18 yaş altı taraftarlara yönelik ücretsiz bilet tanımlaması yapıldı. Kanarya, bu sezon lig ve Avrupa kupalarında oynadığı tüm maçları dolu tribünlere oynarken, şampiyonluk iddiasının azalması nedeniyle bugün tribünler yarı yarıya boş kaldı.