YEREL HABERLER - 14 Nisan 2014 Pazartesi 11:40

Türklere Arapça Araplara Türkçe Kursu

A
A
A
Türklere Arapça Araplara  Türkçe Kursu

Suriyeli mültecileri ağırlayan Bursa'nın İnegöl ilçesinde, Halk Eğitimi Merkezi (HEM) Müdürlüğü tarafından Arapça ve Türkçe kursu açıldı.
HEM tarafından ülkelerindeki savaş sebebiyle İnegöl’e sığınan Suriyelilere Türkçe öğretilirken, İnegöllü vatandaşlara da Suriyelilerle diyalog kurabilmeleri için Arapça eğitimi verilmeye başlandı. Halk Eğitimi Merkezi tarafından İshakpaşa İlk ve Ortaokulu'nda açılan ‘Türkçe Seviye A-1’ kurslarıyla Türkçe eğitimi veriliyor. Kursa Suriyeli mültecilerin yanı sıra, Arap ülkelerine mobilya ihraç eden firmaların Arapça bilen eleman araması sebebiyle İnegöllü vatandaşlar da Arapça katılıyor.
Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir ile birlikte kursu ziyaret eden İnegöl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, ilçede 500 aileye yakın Suriyeli misafirin olduğunu belirterek, “Bu misafirlerimizi İnegöl insanı bağrına basmıştır. Müslüman kardeşlerimizin zor günlerinde millet olarak her zaman yanlarında olmuşuzdur. Mültecilere yönelik Türkçe okuma-yazma kursu açıyoruz. Okuma kitap setleri de temin edildi. Kursiyerlerimize, Suriyeli kardeşlerimize ve bazı değişik ülkelerden gelenlere bu kitaplar ücretsiz dağıtıldı. Buna benzer bütün hizmetler ücretsiz verilecektir. İnanıyoruz ki, 2 ay sonra bunlar da bizim gibi Türkçe konuşabilecekler. Kaldı ki, kısa bir süre içerisinde zaten yavaş yavaş Türkçe konuştukları da görülmektedir. Okullarda okuyan Suriyeli misafir öğrencilerimiz de Türkçe konuşmaya başladı. Yani bu Müslüman kardeşlerimizin bir kelime Türkçe öğrenmesi ve Türkçe konuşması, bizim için de çok mühim. Biz bunu kendimize önemli bir görev olarak kabul ediyoruz” dedi.
Kursa 40 kişinin katıldığını söyleyen HEM Müdürü Özdemir ise, “Bizden yabancı dil konusunda istenen İngilizcenin ardından Arapça geliyor. İnegöl’de bilhassa Arap ülkelerine yapılan mobilya ihracatından sonra pratik Arapça kursuna yoğun bir talep var. Bu anlam da Suriyelilere Türkçe öğrettiğimiz sınıfın hemen karşısında, yaklaşık 30 civarında yetişkinlerimize de Pratik Arapça Seviye A-1 kursumuzu başlattık. Bir yandan Türklere Arapça, öbür yandan da Araplara Türkçe öğretmiş oluyoruz” şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Giresun Giresun’un Çanakçı ilçesinde asırlık imece geleneği yaşatılıyor Giresun’un Çanakçı ilçesinde Kuşdili ile imeceye çağrılan köylüler, kemençe eşliğinde tarlalarını çapaladılar, ekinlerini ektiler. Çanakçı ilçesinin köylerinde hala yaşatılmaya devam eden imece geleneği ile işler kolaylaşırken, kemençenin de devreye girmesiyle adeta şenlik havasına dönüşüyor. Karadeniz’de her yıl bahar aylarından başlayan ve imece usulü ile yapılan ekin ekme bu yılda köylülerin bir araya gelmesi ile şenlik havasında başladı. Giresun’un Çanakçı ilçesine bağlı Düzköy köyü sakinleri Kuşdili ile konuşup anlaşıyorlar, kemençe ile çalışıp, imece usulü ile ekinlerini ekiyorlar. Yöresel kıyafetlerini giyip tarlaya gelen kadınlar hem çalışıyorlar hem de atalarından gördükleri imece usulünü yaşatıyorlar. Köy sakinlerinden Murat Yılmaz, asırlardır bu şekilde mısır ekme geleneğinin devam ettiğini ifade ederek bir gelenek olarak bu anları yaşatmaya çalıştıklarını söyledi. Yılmaz, “Atalarımızdan gördüğümüz geleneğimiz bizim köyle beraber birkaç köyde yaşatılmaya devam ediyor. Çok önceden daha fazla imece sayısı, daha fazla arazi vardı ama daha sonra nüfusun artması nedeniyle araziler küçüldü. Bizde ne olursa olsun gelenekten kopmama açısından imece usulünü devam ettirmedeyiz. Biz bu şekilde mısır, ekiyoruz ardından mısırın otunu kazıyoruz. Burada sadece amaç yardımlaşarak işleri kolaylaştırmak. Tek başına birkaç günde bitirilecek işleri komşuların yardımıyla bir günde bitiriyoruz. Kemençenin de eşlik etmesiyle adeta horon oynar gibi bir ritim ve neşe içerisinde ekinlerimizi ekiyoruz” dedi. Kuşdili ile imeceye çağrılıyor İmeceye Kuşdili ile çağırdığını anlatan Gülizar Kır ise “Bizim bu köylerde hemen hemen herkes Kuşdilini bilir. Zaten hala köylerimizin her yerinde telefon çekmediği için Kuşdili önemli bir iletişim aracımız olmaya devam ediyor. Biz de Kuşdili ile imecemizi çağırdık. Gelenlerle de iki günde kazacağımız tarlayı bir günde kazmış olduk. Buralarda tarlada tüm haberleşmeyi de neredeyse Kuşdili ile yapan köylüler her gün bir başka tarlada bir araya gelip bahar döneminde ekin ekiyorlar” diye konuştu.
Kastamonu Aralarında eski il özel idaresi genel sekreteri ve hakim de bulunuyor: 24 şüpheli adliyeye sevk edildi Kastamonu merkezli 5 ilde kamu kurum ve kuruluşlarının zararına suç işledikleri belirlenen şahıslara yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 32 şüpheliden 24 şüpheli, adliyeye sevk edildi. Şüpheliler arasında eski hakim ve il özel idaresi genel sekreteri ile iş adamlarının da bulunduğu öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, Kastamonu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma çerçevesinde Kastamonu İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ekiplerince yapılan çalışmalar neticesinde, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık, rüşvet, resmi belgede sahtecilik, ihaleye fesat karıştırma ve görevi kötüye kullanma suçlarını işleyen 32 şahsın kimlikleri tespit edildi. Haklarında gözaltı kararı verilen 32 şahsın yakalanmasına yönelik Kastamonu merkezli Ankara, Çankırı, Zonguldak ve Isparta’da eş zamanlı operasyonlar düzenlendi. Gerçekleştirilen operasyonda 32 şahıs polis ekiplerince gözaltına alındı. Farklı illerde gözaltına alınan şahıslar, Kastamonu’ya getirildi. Kastamonu’da emniyetteki işlemlerini tamamlanan ve ifadesi alınan 8 şüpheli sorgularının ardından serbest bırakılırken, 24 şüpheli ise adliyeye sevk edildi. Adliyeye sevk edilen şüpheliler arasında özel idare çalışanlarının yanı sıra, eski hakim A.M. ile Kastamonu İl Özel İdaresi eski genel sekreteri T.Z.K. ve Kastamonu’nun önde gelen iş adamlarının da olduğu öğrenildi.